Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Allah’ı Arayan İnsan: Hz. İbrahim

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Allah’ı Arayan İnsan: Hz. İbrahim"— Sunum transkripti:

1 Allah’ı Arayan İnsan: Hz. İbrahim
Geçmiş zamanlarda Babil halkı tanrı diye yıldızlara güneşe aya putlara tapmaktaydılar. Oranın hükümdarı olan Nemrut ise zalim biri kişi olup kendisini tanrı gibi görürdü. İnsanların kendisine ibadet etmelerini isterdi….

2 Bir gün Nemrud bir rüya gördü
Bir gün Nemrud bir rüya gördü. Rüyasında bir kimsenin gelip tahtından kaldırıp kendini yere vurduğunu görür. Müneccimlere gördüğü rüyayı anlatıp tâbir ettirdi. Bunlar "Yeni bir peygamber ve din gelecek, senin saltanatını temelinden yıkacak ! Ona göre tedbir almalısın" diye tâbir ederler.

3 Nemrud bu isin tedbiri kolaydır deyip, "Bundan sonra kimse çocuk sâhibi olmayacak. Doğan çocuklar, erkekse öldürülecek, kızsa bırakılacak" emrini verdi. Bu suretle mâsum bebeği öldürüldüğü nakledilmişti

4 Lütfen Tıklamadan Bekleyiniz
Devam Ediniz

5 Bu sırada Hz. İbrahim'in annesi Nuna hâmile idi
Bu sırada Hz. İbrahim'in annesi Nuna hâmile idi. Nuna doğum yaklaşınca gizlice bir mağaraya gitti ve orda Hz. İbrahim'i dünyaya getirdi. Annesi; yeni doğan bir çocuk için, ne yapmak lazımsa, hepsini yaptıktan, sarıp sarmaladıktan sonra, mağaranın kapısını kapatarak evine döndü.

6 Hz. İbrahim'in annesi zaman zaman, mağaraya uğruyor, oğlunun, sağ ve baş parmağını emip durduğunu görüyordu. Âzer, gebeliğini ne yaptığını sorduğu zaman, Nuna: "Bir oğlan doğurmuştum. Öldü!" dedi. Zaman hızla geçmekte……

7 Âzer; oğlunun, mağarada gizlice nasıl doğurulduğunu, büyütüldüğünü, öğrenince, son derecede sevindi.
Nemrud, bütün olan bitenleri unutmuştu. İbrahim Aleyhisselâm da büyümüştü. Kendisi, anne ve babasından başka, yaratıklardan, henüz hiç birini görmemişti.

8 Lütfen Tıklamadan Bekleyiniz
Devam Ediniz

9 Hz. İbarahim insanları anlamakta güçlük çekiyordu, Her şeyi; insanları, güneşi, yıldızları, ayı yaratan ve varlığı sonsuz olan yüce bir yaratıcı olmalıydı. Sonunda evrenin yaratıcısı olan Allah'a inandığını açıkladı.

10 Hz. İbrahimin Rabbini arayışı Kur’an’da şu şekilde anlatılmaktadır;
"Gecenin karanlığı onu kaplayınca (İbrahim) bir yıldız gördü, Rabb'im budur (öyle mi?), dedi. Yıldız batınca, batanları sevmem, dedi. Ay'ı doğarken görünce Rabb'im budur (öyle mi?), dedi. O da batınca, Rabb'im bana doğru yolu göstermezse elbette yoldan sapan topluluklardan olurum, dedi.

11 Güneş'i doğarken görünce de Rabb'im budur (öyle mi
Güneş'i doğarken görünce de Rabb'im budur (öyle mi?), çünkü bu daha büyük, dedi. O da batınca, dedi ki: Ey kavmim! Ben sizin (Allah'a) ortak koştuğunuz şeylerden uzağım. Ben içtenlikle yüzümü, gökleri ve yeri yoktan var edene çevirdim ve artık ben asla Allah'a ortak koşanlardan değilim.“ (En'am s ayetler.)

12 İbrahim as’ ın Putları Kırması
Babil halkı Allah'ın yolundan saptığı için her sene putlar için âyin düzenlerdi. Bu âyinde bir yere toplanır bayram yapar ve sonra puthaneye gider, putlara secde eder, sonra da evlerine dönerlerdi.

13 Böyle bir bayram günü, İbrahim aleyhisselam put haneye girip, bir balta ile bütün küçük putları kırdı. Baltayı da, en büyük putun boynuna asdı ve oradan uzaklaştı.

14 Babilliler put haneye girince biri hariç bütün putların kırıldığını gördüler ve bunu yapanı yakalayarak cezalandırmak istediler. Hz. İbrahim'i getirip, bu işi sen mi yaptın dediler. İbrahim as. «Kendisi dururken küçük putlara tapınılması istemediği için, boynunda asılı olan büyük put yapmıştır. İnanmazsanız kendisine sorunuz » buyurdu.

15 Onlar 'Putlar konuşamaz ki, sen onlara sor diyorsun' dediler
Onlar 'Putlar konuşamaz ki, sen onlara sor diyorsun' dediler. Bunun üzerine İbrahim as. «O halde konuşamayan ve kendilerini kırılmaktan kurtaramayan putlara neden ibadet edersiniz ? Size ve taptığınız putlara yazıklar olsun» dedi ama bu hiç bir fayda vermedi, çünkü onlar : «Dediler ki. Biz, babalarımızı bunlara tapar kimseler bulduk».

16 Lütfen Tıklamadan Bekleyiniz
Devam Ediniz

17 Hz. İbrahim ve Nemrut Nemrut putları kıranın Hz. İbrahim'in yaptığını duyunca onu yanına çağırdı. O zaman insanlar Nemrut'a secde ederlerdi. İbrahim (as) secde etmeyince Nemrut "Niçin secde etmedin" diye sordu. Hz. İbrahim de: «Ben beni yaratan Allah’ü Teâla'dan başkasına secde etmem» buyurdu.

18 Nemrud "Seni yaratan kim
Nemrud "Seni yaratan kim ?" diye sorunca, İbrahim (as): «Benim Rabbim, dirilten ve öldüren Allah'dır» diye cevap verdi. Nemrut, "ben de diriltirim" diyerek zindandan iki kişi getirtti. Birini serbest bırakıp, diğerini öldürdü. Güya böylece diriltmiş ve öldürmüş oldu.

19 Hz. İbrahim bunun karşısında : «Benim Rabbim güneşi doğudan getirir, doğurtur. Eğer gücün yetiyorsa sen de batı'dan doğdur» buyurunca Nemrut şaşırıp, âciz kaldı.

20 Lütfen Tıklamadan Bekleyiniz
Devam Ediniz

21 Nemrut yardımcılarını toplar ve İbrahim’e nasıl ceza vereceklerini sorar. Onlardan bazıları,
"Eğer iş yapacaksanız, yakın onu da tanrılarınıza yardım edin!" dediler.

22 Sonunda büyük bir ateş yaktılar. Hz
Sonunda büyük bir ateş yaktılar. Hz. İbrahim’i de alev alev yanan ateşin ortasına artılar. Herkes nefesini tutmuş olanları izliyordu. Ateş o kadar büyüktü ki günlerce yandı. Ateş yavaş yavaş sönmeye başlayınca Babil’liler gözlerine inanamadılar….

23 Çünkü Allah, "Ey ateş. İbrahim için serinlik ve esenlik ol. " dedik
Çünkü Allah, "Ey ateş! İbrahim için serinlik ve esenlik ol!" dedik." buyurarak ateşe Hz. İbrahim'i yakmamasını emretmişti. Her şeyi yakan ateş, Hz. İbrahim'e serin bir gül bahçesi olmuştu. Hz. İbrahim bu mucize karşısında Allah'a yürekten teşekkür etti.

24 Lütfen Tıklamadan Bekleyiniz
Devam Ediniz


"Allah’ı Arayan İnsan: Hz. İbrahim" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları