Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE İHRACAT UYGULAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE İHRACAT UYGULAMALARI"— Sunum transkripti:

1 AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE İHRACAT UYGULAMALARI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE İHRACAT UYGULAMALARI Erhan DEMİR Antalya, Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Dairesi Bitkisel Gıda ve Yem Sınır Kontrol

2 AB TARAFINDAN FORMATI BELİRLENEN SERTİFİKALAR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü AB TARAFINDAN FORMATI BELİRLENEN SERTİFİKALAR AB’ye Kuru meyve İhracatında düzenlenen Sağlık Sertifikası (2006/504/EC Kararı kapsamında) AB’ye Doğa Mantarı İhracatında düzenlenen ANNEX-III Sertifikası (1635/2006/EC Kararı kapsamında) AB’ye üzüm suyu ve üzüm şırası ihracatında VI 1 Belgesi (883/2001/EC ) GKGMBSK-ED2012

3 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi (Sertifikasyon) AB Komisyonunun tarihinde yayınlanan 2002/80/EC sayılı kararı tarih ve 2006/504/EC sayılı karar ile değiştirilmiştir. Bu karar ile ülkemizden AB üye ülkelerine ihraç edilecek belirli kuru meyvelerin beraberinde Bakanlığımızca onaylanmış Sağlık Sertifikası taşıma zorunluluğu getirilmiştir. GKGMBSK-ED2012

4 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi (Sertifikasyon) Karar kapsamındaki ürünlerin AB’ye yapılacak ihracatlarında; Sağlık Sertifikası ile Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporunu beraberinde taşımak zorundadır. 2006/504 sayılı Karar 2007/459 sayılı Karar ile değiştirilmiştir. Bu Karar ile %10 dan fazla fındık, antepfıstığı, kuru incir içeren işlenmiş ürünler (helva, baklava, bisküvi vb.) için de Sağlık Sertifikası düzenleme zorunluluğu getirilmiştir. GKGMBSK-ED2012

5 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi (Sertifikasyon) 1152/2009/EC “Aflatoksin ile Kontaminasyon Riski Bulunan Belirli Gıda Maddelerinin Belirli Üçüncü Dünya Ülkelerinden Avrupa Birliği’ne (AB) İthalatını Düzenleyen Özel Koşulları Uygulamaya Koyan ve 2006/504/EC Sayılı Kararı Yürürlükten Kaldıran” 1152/2009 (EC) Sayılı Komisyon Yönetmeliği 28 Kasım tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmıştır. GKGMBSK-ED2012

6 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi (Sertifikasyon) 1152/2009 (EC) Sayılı Komisyon Yönetmeliği 01 Ocak tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikle; Ülkemizden Avrupa Birliği üye ülkelerine yapılacak kuru meyvelerin (incir, fındık, antep fıstığı ve bunlardan elde edilen ürünler) ihracatında Bakanlığımız tarafından düzenlenen Sağlık Sertifikası formatı değiştirilmiştir. İlgili yönetmelik kapsamında Ülkemizden AB’ye ihracatı gerçekleştirilen ürünlere; Bakanlığımızca yeniden hazırlanan “Sağlık Sertifikası” ile birlikte Ortak Giriş Belgesi (Common Entry Document-CED) eşlik etmektedir. GKGMBSK-ED2012

7 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi (Sertifikasyon) 1152/2009/EC 20 kg’ı geçmeyen brüt ağırlıktaki gıda maddeleri sevkiyatlarına veya %20’den az miktarlarda işlenmiş veya bileşik gıda içeren gıda maddelerine Sağlık Sertifikası düzenlenmeyecektir. Oluşturulan modele uygun, doldurulmuş, imzalanmış ve yetkili temsilci tarafından doğrulanmış numune alma ve analiz sonuçları ve bir sağlık sertifikası eşlik edecektir. GKGMBSK-ED2012

8 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi (Sertifikasyon) 1152/2009/EC Sağlık sertifikaları ihracat yapan ülkenin resmi dilinde ve ithalatı yapan Üye Devlet’in resmi dilinden birinde düzenlenecektir. Sağlık sertifikası Topluluğa gıda maddeleri ithallerinde sadece çıkarıldıkları tarihten dört ay sonrasına kadar geçerli olacaktır. GKGMBSK-ED2012

9 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
İthalat aşamasında AB yetkili makamı tarafından kontrol sıklığına göre numune alınmaktadır. GKGMBSK-ED2012

10 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Başvuru Aşaması İhracat işlemleri, ihracatçı firma ve ihraç edilecek ürünlere ait bilgilerin üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’ne (GGBS) kaydının yapılmasıyla başlar. Avrupa Komisyonunun 1152/2009 (EC) Sayılı Komisyon Tüzüğü kapsamında yer alan fındık, antepfıstığı ve kuru incir ve bunlardan elde edilen ürünlerin ihracatı ile bileşiminde bu ürünleri en az %20 içeren gıda maddelerinin ihracatı için ihracatçı firma Sağlık Sertifikası Beyannamesi ile yetkili 31 İl Müdürlüğünden birine başvurur. GKGMBSK-ED2012

11 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ AB ülkelerine yapılacak fındık, kuru incir ve antepfıstığı ile bunlardan hasıl bazı ürünlerin ihracatında Bakanlığımızca Sağlık Sertifikası düzenleme yetkisi verilen İl Müdürlükleri (31 Adet) İZMİR AYDIN MANİSA DENİZLİ GİRESUN ORDU SAMSUN ZONGULDAK RİZE TRABZON SAKARYA KOCAELİ BOLU DÜZCE İSTANBUL GAZİANTEP ŞANLIURFA KAHRAMANMARAŞ ADANA MERSİN OSMANİYE ÇORUM TEKİRDAĞ BURSA ISPARTA ANKARA KONYA KIRŞEHİR ESKİŞEHİR KAYSERİ ANTALYA GKGMBSK-ED2012

12 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
GKGMBSK-ED2012

13 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Başvurunun Değerlendirilme Aşaması Kontrol Görevlisi tarafından İhracat Beyannamesinde yer alan ürün ve G.T.I.P ile Yönetmelik kapsamında yer alan ürün listesi karşılaştırılır. Yönetmelik kapsamında yer alan bir ürün ise Sağlık Sertifikası düzenlemek için ihracat kontrolü başlar. GKGMBSK-ED2012

14 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Numune Alma ve Analiz Aşaması AB’ye ihraç edilmek istenen partiden 401/2006 sayılı Gıdalardaki Mikotoksin Limitlerinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metotları Komisyon Yönetmeliği dikkate alınarak hazırlanan tarih ve sayılı (Tebliğ No: 2011/32) “Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Mikotoksin Limitlerinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma, Numune Hazırlama ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği” ne göre bu konuda eğitim almış Kontrol Görevlileri tarafından numune alınır. GKGMBSK-ED2012

15 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Numune Alma ve Analiz Aşaması Alınan numuneyi, Aflatoksin analizi için Akredite yetkili İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş özel laboratuvara Resmi Numune Alma Prosedürü’ne uygun şekilde Kontrol Görevlisi gönderir. GKGMBSK-ED2012

16 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesi Yetkili laboratuvardan alınan analiz sonucunu AB Aflatoksin limitine (1881/2006/EC sayılı Gıdalardaki Belirli Bulaşanların Maksimum Limitlerinin Belirlenmesi Hakkında Avrupa Birliği Komisyon Tüzüğü ve düzeltmesi 165/2010/EU Komisyon Yönetmeliğine) göre Kontrol Görevlisi değerlendirir. Analiz sonuçlarının AB mevzuatına uygun olması halinde Sağlık Sertifikası düzenleme aşamasına geçilir. GKGMBSK-ED2012

17 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sağlık Sertifikası Düzenleme Aşaması İmza örneği AB’ye bildirilmiş Kontrol Görevlisi tarafından 1152/2009/EC Komisyon Tüzüğü ekinde yer alan Sağlık Sertifikası GGBS üzerinden düzenlenir. Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu GGBS üzerinden çıktı alınır ve sertifikaya eklenir. GKGMBSK-ED2012

18 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ
GKGMBSK-ED2012

19 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Ülkemiz menşeli olmayan kuru gıda ürünlerine AB kuru meyve Sağlık Sertifikası düzenlenmemelidir. Serbest Bölgelerden AB’ye gönderilecek kuru meyve ihracatlarında Tebliğ hükümlerine göre Tebliğ ekinde yer alan Sertifika düzenlenmelidir. AB’ye yapılacak kuru meyve ihracatında sağlık sertifikası uygulama talimatı yeniden düzenlenerek yetkili illere gönderilecektir. 2013 yılı itibari ile numuneler akredite laboratuvarlara gönderilecektir. 12 Kasım 2012 tarihli 1058/2012/EC kapsamında kuru incirlerde aflatoksin B1 seviyesinin 6 ppb’ye toplam aflatoksin seviyesinin 10ppb’ye yükseltilmiştir tarihinden itibaren Karar uygulanmaya başlanmıştır. GKGMBSK-ED2012

20 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Kuru meyve işletmelerinde mutlaka HACCP denetimi gerçekleştirilmelidir. Sertifikaya imza atacak Kontrol Görevlilerine ait İmza sirküleri ile ilgili yeni düzenleme yapılacak. Yeni formata göre yetkili illerden imza sirküleri asıl nüsha ıslak imzalı olarak toplanacak, ayrıca pdf formatında taranmış olarak e-posta adreslerine gönderilecektir. İmza sirküleri yılda iki dönemde güncellenecek. GKGMBSK-ED2012

21 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ FVO misyon ziyareti… 09-16 Ekim 2012 tarihlerinde FVO misyonu ülkemizi ziyaret etmiştir. Fındık ve Kuru incir için Trabzon, İzmir ve Aydın illerimizde Üretici, üretici depoları, işletme, il müdürlüğü ve laboratuvarlarda incelemelerde bulunmuştur. Misyon Raporu henüz yayınlanmamış olmakla birlikte yılındaki misyon tavsiyelerinin yerine getirildiği tespitinde bulunmuşlardır. GKGMBSK-ED2012

22 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE DOĞA MANTARLARI İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi 1635/2006/EC numaralı Komisyon Yönetmeliği kapsamında ANNEX-III sertifikası düzenlenmektedir. tarih ve sayılı yazımız ekinde uygulama talimatımız 81 il md. gönderilmiştir. Parti veya seriyi temsil edecek sayıda numune ve her bir numune miktarı 500 gram olacak şekilde Kontrol Görevlisi tarafından alınmaktadır. GKGMBSK-ED2012

23 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE DOĞA MANTARLARI İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi Alınan numuneler Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) laboratuvarlarına, hazırlanan sertifika ile beraber gönderilmektedir. Radyasyon (Sezyum134, Sezyum137) analizi sonuçlarının 600 Bq/kg geçmemesi durumunda ANNEX-III sertifikası düzenlenmektedir. GKGMBSK-ED2012

24 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE ÜZÜM SUYU VE ÜZÜM ŞIRASI İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi 883/2001/EC Komisyon Yönetmeliği kapsamında VI 1 Belgesi düzenlenmektedir. tarih ve sayılı yazımız ekinde uygulama talimatımız 81 il md. Gönderilmiştir. GKGMBSK-ED2012

25 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE ÜZÜM SUYU VE ÜZÜM ŞIRASI İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi İhraç edilmek istenen üzüm suyu ve üzüm şırasından numune alınarak Ankara, İzmir, Çanakkale İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri ile Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsüne analiz için gönderilir. VI 1 belgesinin Analiz Raporu başlıklı 11 inci Bölümü analizi yapan laboratuvar tarafından doldurulur ve onaylanır. Diğer kısımları ise Kontrol görevlisi doldurur. GKGMBSK-ED2012

26 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ Biber AB tarafından 669/2009/EC yönetmeliği kapsamında Ülkemiz menşeli kabak, armut, domates ve biber ürününe 25 Ocak 2010 tarihi itibariyle %10 kontrol sıklığı uygulanmaktadır. Bakanlığımızın çalışmaları neticesinde kabak ve armut bu listeden tarihi itibariyle çıkartılmış olup herhangi bir kontrole tabi tutulmadan ihraç edilmektedir. GKGMBSK-ED2012

27 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ 01 Nisan 2011 tarihinden itibaren AB’nin 669/2009 EC sayılı Komisyon Yönetmeliği gereğince özellikle “Methomyl, Oxamyl, Carbendazim, Clofentezine, Diafenthiuron, Dimethoate, Formetanate, Malathion, Procymidone, Tetradifon, Thiophanate-methyl” aktif maddelerinin aranmasına yönelik pestisit kalıntı analizleri Bulgaristan sınırında yapılmaktadır. GKGMBSK-ED2012

28 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ Biberde alınan Hızlı Alarm bildirimlerinin artması nedeniyle 08 Temmuz 2011 tarihinden itibaren ülkemizden AB’ye ihraç edilecek biber ürününde ürün partilerinin tümünde pestisit analizi yapılması uygulaması başlatılmıştır. Şu an itibari ile ülkemizden AB’ye ihraç edilecek biber ürününde ihracat öncesi pestisit analizi için tarla ürünlerinde %10 sera ürünlerinde %20 kontrol sıklığı uygulanmaktadır. GKGMBSK-ED2012

29 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ Biberde alınan Hızlı Alarm bildirimlerinin artması nedeniyle 08 Temmuz 2011 tarihinden itibaren ülkemizden AB’ye ihraç edilecek biber ürününde ürün partilerinin tümünde pestisit analizi yapılması uygulaması başlatılmıştır. Şu an itibari ile ülkemizden AB’ye ihraç edilecek biber ürününde ihracat öncesi pestisit analizi için tarla ürünlerinde %10 sera ürünlerinde %20 kontrol sıklığı uygulanmaktadır. GKGMBSK-ED2012

30 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ AB’ye ihraç edilecek biber ürününde pestisit analizi yapılması için alınan numunelerin gönderileceği laboratuvar listesi No Laboratuvar Unvanı 1 Antalya İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü 2 Çanakkale İl Kontrol Lab. Müdürlüğü 3 Galab-Batal Laboratuvar Hiz. Tic. Ltd. Şti Özel Gıda Kontrol Lab. 4 MRL Merkez Kalıntı Araştırma Laboratuvarları Özel Gıda Kontrol Lab. 5 MSM Özel Gıda Kontrol Lab. 6 Bursa Gıda Kontrol MAEM 7 Adana İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü 8 Sanilab Özel Gıda Kontrol Lab. 9 MSA Özel Kontrol Laboratuvarı 10 İnterlab Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı 11 Alfa Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı GKGMBSK-ED2012

31 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ Salamura Asma Yaprağı AB’ye ihraç edilen salamura asma yapraklarında yüksek düzeyde zirai ilaç kalıntısı tespit edilmesi ve bunun süreklilik arz etmesi üzerine Bakanlığımızca ülkemizden AB ülkelerine ihraç edilecek salamura asma yapraklarında ihracat öncesinde her partide pestisit analizi yapılması uygulaması tarihinde başlatılmıştır. Analiz sonucu AB limitlerine uygun ürünler için Sertifika düzenlenmektedir. GKGMBSK-ED2012

32 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ AB MRLs Linki: GKGMBSK-ED2012

33 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
SORU-CEVAP GKGMBSK-ED2012

34 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… GKGMBSK-ED2012

35 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AYRINTILI BİLGİ İÇİN Erhan DEMİR Tel: Eray ELÇİM Tel: Faks: GKGMBSK-ED2012


"AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE İHRACAT UYGULAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları