Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ayak ve Topuk Radyografileri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ayak ve Topuk Radyografileri"— Sunum transkripti:

1 Ayak ve Topuk Radyografileri
Yrd.Doç.Dr. Mustafa MENTEŞ

2 Ayak Bileği A-P Radyografisi
Ayak bileği eklemininde oluşan patolojik durumları görmek amacı ile çekilmektedir. Hasta masaya oturtulur. Radyografisi çekilecek olan ayak bileği, önceden hazırlanmış kasetin üstüne ortalayacak şekilde uzatılır. Ayak tabanı kasete dik gelecek şekilde yerleştirilir. Ayak tabanının, dik olması için gerekirse ayağın altına destek konabilir. Ayağa, yaklaşk 15° iç rotasyon yaptırılır .

3 Ayak Bileği A-P Radyografisi İncelenmesi
Tibia Fibula Talocrural eklem Malleolus Medialis Malleolus Lateralis Trochlea Tali

4 Ayak Bileği Lateral Radyografisi
Ayak bileği eklemine katılan kemiklerin lateral olarak görüntülemek ve bu bölgede oluşan patolojileri incelemek amacı ile çekilmektedir. Hasta, masaya supin pozisyonda yatırılır. Ayak bileğinin laterali, önceden hazırlanmış kasete temas ettirecek şekilde hasta yan döndürülür. Kaset alt kenarı ayak tabanı seviyesine getirilir. Ayak topuğu kasete temas ettirilir. Diğer ayak arkaya alınır.

5 Ayak Bileği Lateral Radyografisi
Fibula Tibia Talocrural eklem Malleolus medialis Malleolus lateralis Talocalcaneal eklem Talonavicular eklem Os naciculare

6 Ayak Bileği Dış Oblik Radyografisi
Bu pozisyon, ayak bileği eklem aralığında oluşan patolojileri incelemek amacı ile çekilmektedir. Hasta, masaya supin pozisyonda yatırılır veya oturtulur. Hastanın ayağı, kaseti ortalayacak şekilde uzatılır. Bacak mümkün oldukça ön arka pozisyonunda tutturulurken ayak, içe doğru 45 ° döndürülür.

7 Ayak Bileği Dış Oblik Radyografisi İncelenmesi
Tibia Fibula Malleolus medialis Talocrural eklem Malleolus lateralis Os calcaneus Os navicular

8 Ayak A-P Radyografisi Ayak bölgesindeki patolojik durumları tespit etmek amacı ile çekilmektedir. Hasta masaya oturtulur. İncelenecek ayak, kasetin üzerine basar şekilde yerleştirilir. Aynı taraf bacağa, masa ile 45 °açı yapacak şekilde pozisyon verilir.

9 Ayak A-P Radyografisi İncelenmesi
Distal falanks Media falanks İnterfalangeal eklem Proksimal falanks Sesamoid kemikler Metatarso falangeal eklem IV III II I V Lateral cuneiform Medial cuneiform Orta cuneiform Os cuboideum Os naviculare Calcaneus Talus

10 Ayak Lateral Radyografisi
Ayak lateral bölgesindeki patolojik durumları tespit etmek amacı ile çekilmektedir. Hasta masaya oturtulur. Radyografisi çekilecek diz bükülerek ayak dışa doğru döndürülür. Lateral malleol kasetin ortasına gelecek şekilde ayak kasetin üzerine konur. Ayak tabanı ile kaset arasında 90 ° açı olacak şekilde ayağa pozisyon verilir.

11 Ayak Lateral Radyografisi İncelenmesi
Tibia Navicular Talus Cuneiforme Fibula Calcaneus Cuboideum Tuberositas metatarsi

12 Calcaneus Aksiyal Radyografisi
Calcaneusta oluşan patolojik durumları aksiyal olarak görüntülemek amacı ile çekilmektedir. Hasta masaya oturtulur. Ayak tabanları önceden hazırlanmış kasete dik olacak şekilde yerleştirilir. Ayaklar metatarsal seviyesinden bir bandaj yardımı ile hasta tarafından kendine doğru çektirilerek dorso fleksiyon yaptırılır.

13 Calcaneus Aksiyal Radyografisi
Dış malleol Talokalkaneal eklem İç malleol Tuber calcanei

14 Calcaneus Lateral Radyografisi
Travma vb. durumlarda kalkaneusun lateralinde meydana gelen patolojik durumları incelemek amacı ile çekilmektedir Bu radyografi genellikle bilateral çekilmektedir. Radyografi için hazırlığı yapılmış hasta, hasta masasına oturtulur. Ayak tabanları, kaseti ortalayacak şekilde yerleştirilir. Her iki ayak tabanları birbirine bastırılarak calcaneuslar lateral hâle getirilir.

15 Calcaneus Lateral Radyografisi İncelenmesi
Talus Talocrural eklem Naviculare Medial Cuneiform Calcaneus Tuber calcanel Cuboideum S.Metatarsinin basisi

16 Ayak Başparmağı Lateral Radyografisi
Ayak başparmağında meydana gelen patolojik durumları görmek için çekilmektedir. Hasta masaya oturtulur. Ayağı, dizden bükerek başparmağın medial kenarı kaset üzerine yerleştirilir. Diğer parmakları non-opak bezle geriye doğru çekilir. II. , III. , IV. ,V. parmakların radyografileri çekilirken aralarına diş filmi yerleştirilir.

17 Ayak Başparmağı Lateral Radyografisi
Sesamoid kemik Distal falanks İnterfalangeal eklem Proksimal falanks 1.Metatarso falangeal eklem

18 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜER EDERİZ
FIRAT BOZ OSMAN KURNAZ OKAN KÖROĞLU HAŞİM FANO BALCAL


"Ayak ve Topuk Radyografileri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları