Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı"— Sunum transkripti:

1 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
2011 YILI ÖNCESİ VE SONRASI DOPİNG SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

2 DÜNYA’DA DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ

3 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
DÜNYA’DA DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ Doping ’in Tarihi : Kelime anlamı olarak “doping” Hollandaca kökenli bir kelime olan DOP’dan gelmektedir ve «kabuk» demektir. Afrika Zulu savaşçıları tarafından savaşta kahramanlığı artırmak amacıyla kullanılan üzüm kabuğundan yapılmış alkollü bir içecek adından türetilmiştir. Tarihte, Antik Yunanlı sporcuların kendilerini güçlendirmek için o zamanki adıyla “iksir” tabir edilen uyarıcıları kullandıkları ve özel diyetleri uyguladıkları bilinmektedir. Tarih boyunca kafein, kokain, alkol ve kimyasal karışımlar çoğu sporcular ve dayanıklılık gerektiren diğer meslek mensupları tarafından kullanılmıştır.

4 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
DÜNYA’DA DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ Atlet Thomas Hicks, 1904 Saint Louis, Olimpiyat Oyunları'nda, hazırladığı çiğ yumurta, striknin enjeksiyonları ve brendi karışımı ile maratonda zafere koşmuştur. 1928 yılında, IAAF (uluslararası atletizm fed.) doping maddeleri ve uyarıcı kullanımını yasaklayan ilk Uluslararası Spor Federasyonu olmuştur. Diğer birçok federasyon da doping maddeleri ve uyarıcı kullanımını yasaklamıştır ancak sporcuları test etme şansı olmadığından kısıtlamalar etkisiz kalmıştır. yılları arası doping maddelerinin artan kullanımı ve sentetik hormonların da icat edilmesi ile doping kullanımı daha da kötü bir hal almaya başladı.

5 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
DÜNYA’DA DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ 1960 Roma Olimpiyat Oyunları'nda Danimarkalı bisikletçi Knud Enemark Jensen’in ölümünden sonra yapılan otopsisinde amfetamin izleri ortaya çıktı. Bu olay, doping ve uyuşturucu testleri çalışmalarının hızlandırılması için spor üst makamları üzerindeki baskıyı artırdı. 1966 yılında, UCI (bisiklet) ve FIFA (futbol) federasyonları Dünya Şampiyonalarında kendi doping testlerini tanıttılar. Sonraki yıllarda Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) kendi Tıbbi Komisyonunu tesis ederek, doping ve yasaklı maddelerin ilk listesini yayınladı.

6 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
DÜNYA’DA DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ Fransa Bisiklet Turu Yarışlarında (1967), bisikletçi Tom Simpson’ın yarış esnasında trajik ölümü sonrasında doping iyice önem kazandı. İlaç testleri ilk kez 1968 yılında Grenoble Kış Olimpiyat Oyunları (Fransa) ve Meksika Olimpiyat Oyunları'nda tanıtıldı. 1974 yılında güvenilir test yöntemi tanıtıldı ve 1976 yılında “anabolik steroidler” IOC’nin yasaklı maddeler listesine eklendi. Bu testlerin sonucunda, mukavemet gerektiren (halter, çekiç-gülle atma gibi) sporlarda doping kullanmaktan diskalifiye edilen sporcu sayısında belirgin bir artış oldu.

7 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
DÜNYA’DA DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ 1980'li yılların en ünlü doping vakası, 100 metre şampiyonu Ben Johnson’ın, 1988 Seul Olimpiyat Oyunları'nda testinin pozitif (stanozolol /anabolik steroid)olmasıydı. Uyarıcılar ve steroidlere karşı mücadeleden sonra, “kan dopingi” konusunda hızlı bir geçiş oldu. " Kan Dopingi", kan artırılması anlamındaki, oksijen taşıyan hemoglobin düzeyini artırmak amacıyla uygulanan destekler olup yılında IOC tarafından doping yöntemi olarak yasaklandı.

8 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
DÜNYA’DA DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ 1963 yılında, Fransa, anti-doping mevzuatı çıkaran ilk ülke oldu. Hemoglobin seviyesini artırmanın bir diğer yollu olan eritropoietin desteği (EPO) 1990 yılında IOC'nin yasak maddeler listesine dahil edildi. 1998 yılında çok sayıda yasaklanmış tıbbi madde Tour de France sırasında bir polis baskınında bulundu. Bu skandal dopingle mücadele de kamu üst makamlarının rolünün yeniden değerlendirilmesine yol açtı. WADA tarafından onaylı bir EPO algılama testi, ilk kez 2000 yılında Sydney Olimpiyat Oyunları'nda uygulandı.

9 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
DÜNYA’DA DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ 1999 yılının Şubat ayında IOC tarafından Lozan'da 1. Sporda Doping Dünya Konferansı toplandı. Konferansta alınan kararlar doğrultusunda, 10 Kasım 1999 tarihinde Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) kuruldu. Uluslar arası Olimpiyat Komitesi (IOC) 2004 yılında tüm doping faaliyetlerini Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA)’na devretti.

10 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
DÜNYA’DA DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA); Başlangıçta tamamen IOC tarafından finanse edilen WADA, şu anda bütçe ihtiyacının yarısını IOC'den diğer yarısını da dünya çapındaki hükümetlerden almaktadır. (Ülkemiz de her sene WADA’ya katkı payı ödemektedir. Bu katkı payı ödemesi GSB Spor Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.) Yönetim organları, yarı yarıya sportif organizasyonların temsilcilerinden ve hükümet temsilcilerinden oluşturulmaktadır.

11 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
DÜNYA’DA DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA); Ajansın önemli aktiviteleri; Bilimsel araştırmalar, Eğitim, Anti-doping mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi, Tüm ülkelerde ve sporlarda Anti-doping Yasası'na uyumun takip edilmesi.

12 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
DÜNYA’DA DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA); WADA tarafından yayınlanan dopingle mücadele programları, spor için temelde değerli olanın korunmasını amaçlar. Uluslararası spor organizasyonlarına katılmak isteyen tüm ülkeler WADA kurallarına uymak zorundadır. Senelik olarak sporcuların kullanması ve/veya uygulaması yasak olan maddelerin ve/veya yöntemlerin listesini yayınlamaktadır.

13 TÜRKİYE’DE DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ

14 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
TÜRKİYE’DE DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ Türkiye Cumhuriyeti tarafından tarihinde imzalanan “Sporda Dopingle Mücadele Avrupa Sözleşmesi“; 11 Mart 1993 tarih ve 3885 Kanunla kabul edilmiş, 21 Mart 1993 tarihli ve Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. TÜRKİYEDE DOPİNGLE MÜCADELEDE YASAL SÜREÇ

15 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
TÜRKİYE'DE DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ TÜRKİYEDE DOPİNGLE MÜCADELEDE YASAL SÜREÇ WADA’ nın dopingle ilgili yaptırımlarda yetersiz kalması neticesi; UNESCO “SPORDA DOPİNGE KARŞI ULUSLAR ARASI SÖZLEŞME” nin taraf ülkelerce onaylanmasını ve uygulanmasını deklare etmiştir. tarih ve sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren bu sözleşmenin amacı; UNESCO’nun beden eğitimi ve spor alanında faaliyetlerinin program ve stratejisi çerçevesinde, sporda dopingin yok edilmesi amacı ile dopingle mücadeleye ve önlenmesine katkı sağlamaktır. Ülkemiz, UNESCO “Sporda Dopingle Mücadele Uluslararası Sözleşmesi”ni 2009 yılında imzalamıştır ve yükümlülüklerini yerine getirmek için çaba sarf etmektedir.

16 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
TÜRKİYE'DE DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ TÜRKİYE DOPİNG KONTROL MERKEZİ Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi arasında 1989 yılında imzalanan protokol gereğince Hacettepe Üniversitesi bünyesinde TÜRKİYE DOPİNG KONTROL MERKEZİ kurulmuştur.

17 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
TÜRKİYE'DE DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ TÜRKİYE DOPİNG KONTROL MERKEZİ Genel Müdürlüğümüzce, Merkezin günün koşullarına göre yenilenmesi, gerekli araç gereç ve donanımın temini için mali destek sağlanmaktadır. 2001 yılından 2014 (30 Nisan) yılına kadar  ulusal ve uluslararası yarışmalarda ve kamplarda, yaklaşık olarak numune analizi alınmıştır. Bu analizlerde 401 pozitif bulguya rastlanılmıştır.

18 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
TÜRKİYE'DE DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ DOPİNG KULLANIMININ ARTIŞ NEDENLERİ En önemli nedeni son zamanlarda dünya çapında başarı sağladığımız branşlardaki kontrollerin artması. Dopingle Mücadele Komisyonu kurulmadan önce yapılan numune alımları haberli ve federasyonun istediği sporculardan yapılırken, 2012 yılından itibaren alımların habersiz yapılmaya başlanması.

19 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
TÜRKİYE'DE DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ DOPİNG KULLANIMININ ARTIŞ NEDENLERİ Habersiz numune alımlarının artması nedeniyle; 2013 yılında sporcuların numune vermekten kaçınmaları sıklıkla yaşanmıştır. Diğer bir neden, stanozolol adlı maddenin tespiti konusunda, 2012 yılı Kasım ayından itibaren WADA akredite laboratuvarlarında yeni analiz yöntemlerinin uygulanmasıdır.

20 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
TÜRKİYE'DE DOPİNGLE MÜCADELE SÜRECİ Genel Müdürlüğümüz ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi(TMOK) arasında, Dopingle Mücadele Komisyonu (DMK) kurulmasına dair tarihli protokol imzalanmıştır. Bu tarihten önce Başkanlığımızca gerçekleştirilen Dopingle Mücadeleyle ilgili işlemler, bu tarihten sonra TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu marifetiyle yürütülmektedir. Spor Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Dopingle Mücadele Kanun Tasarısı (TADA Kurulması) " Başbakanlıkta bulunmaktadır. Türk Ceza Kanunu’nda doping maddeleri ihtiva eden ilaç ve türevlerinin alımı, satımı, ithalatı ve ihracatı vb. ile ilgili düzenleme çalışmaları devam etmektedir.

21 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
2013 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI 2013 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Ödül Yönetmeliğinde düzenleme: Sporcuları yasaklı madde kullanımına sevk eden en önemli etkenlerden birinin ödüllerin yüksekliğinin olduğu görülmüş olup, bu ihlallerin önlenebilmesi amacıyla ödüllerin azaltılarak takside bağlanmasını sağlayan yönetmelik tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir Antrenör Eğitim Yönetmeliğinde düzenleme: Antrenör Eğitim Yönetmeliğinde yapılan değişiklik tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu değişiklikle sporcusu doping ihlali yapan antrenörün belgesi 1 yıl süreyle, tekrarında ise 5 yıl süreyle geçersiz sayılacaktır.

22 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
2013 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelikte düzenleme Bu düzenleme tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu değişikliğe göre, dopingle mücadelede hızlı sonuç alınabilmesi amacıyla, federasyon disiplin kurullarının, bu tür soruşturmaları 3 ay içinde tamamlaması öngörülmüştür.

23 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
2013 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu Yönetmeliğinde Düzenleme; Bu düzenleme tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu düzenleme ile kurul bağımsız federasyonların dopingle mücadele ile ilgili çalışmalarını değerlendirerek Bakanlık Makamına rapor verecektir.

24 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
2013 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Spor Enstitüsü Kurulması Sporcuların bilimsel çalışabilmelerine katkı sağlayabilmek için Eryaman’da Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi ile Spor Enstitüsü kurulmasına yönelik çalışmalar başlamıştır. Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesislerinin Denetlenmesi Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesisleri Yönetmeliği hükümlerine tabi salonlarda yasaklı maddeler kolaylıkla temin edilebilmektedir. Bu nedenle tesislerin denetimlerinin sıklaştırılarak ve denetimlerde daha hassas davranılarak salonlarda yasaklı madde temin ve satışının kontrol altına alınması konusunda çalışmalar yapılmıştır.

25 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
2013 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Doping Merkezinin tekrar akredite edilmesi WADA tarafından daha önce akredite edilen ancak yapılan hata nedeniyle akreditasyonu iptal edilen Hacettepe Doping Kontrol Merkezinin tekrar akredite edilmesi için çalışmalar son aşamasına getirilmiştir.

26 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
2013 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Cep Telefonlarından Sorgulama Türkiye İlaç Rehberi Vademecum Firmasıyla telefondan Doping Yasaklılar Listesi Sorgulama Programı hazırlanması yönündeki çalışmalarımız devam etmektedir. Eğitim faaliyetlerinin sıklaştırılması Bakanlığımızca bundan sonraki süreçte, sporcu ve antrenörlere yapılan toplantı ve seminerler de “DOPİNGDE SIFIR TOLERANS” politikasının altı çizilerek doping konusunda bilinçlendirilmeleri sağlanacaktır (WADA, TADA, TMOK Dopingle Mücadele Kurulu, Sağlık Bakanlığı ve üniversiteler ile işbirliği içinde).

27 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
2013 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Dopingle Mücadelede Bilinçlendirme Eğitimi Projesi Projenin amacı; doping, doping kontrol prosedürü, doping içerikli maddeler, doping kapsamına girmeyen ergojenik ürünler, dopingin fizyolojik ve psikolojik etkileri, doping kullanımının yasal sonuçları konularında sporcuların bilinçlenmesini sağlamak, bu konuda etkililiği bilimsel yöntemlerle kanıtlanmış bir eğitim paketi oluşturmaktır. Bu çalışma ile genç sporcuların konu üzerindeki bilgi düzeylerini artırmakla birlikte doping maddelerinin kullanımına ilişkin yanlış ve olumsuz tutumlarında değişiklik sağlamak da hedeflenmiştir.

28 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
2013 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Dopingle Mücadelede Bilinçlendirme Eğitimi Projesi Şimdiye kadar yapılan dopingle mücadele eğitimlerinin kapsamının genişletilerek spor hekimi, diyetisyen, fizyoterapist, psikolojik danışman ve hukuk müşaviri gibi çeşitli branş uzmanlarının bilgi birikiminin yansıtıldığı multidisipliner bir yaklaşım sergilenmiştir. Çalışmaların araştırma ve planlama aşamaları tamamlanmış ve dört farklı ildeki Sporcu Eğitim Merkezlerinde eğitim uygulamalarına başlanmıştır. Bu aşamaları takiben sporcu eğitimine ilave olarak, antrenör eğitimi ve akran danışmanlığının da kullanılacağı biçimde kapsamın genişletilmesi planlanmaktadır.

29 Dopingle Mücadelede Bilinçlendirme Eğitimi Projesi
2014 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI 2014 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Dopingle Mücadelede Bilinçlendirme Eğitimi Projesi Proje kapsamında ilk olarak Konya, Mersin, Balıkesir ve Erzurum Sporcu Eğitim Merkezlerinde Güreş ve Atletizm branşlarında, yaşlarındaki toplam 104 sporcuya uygulama yapılmıştır. (Ocak - Mart 2014) Konya ve Mersin Sporcu Eğitim Merkezlerinde Dopingle Mücadele Eğitimi uygulanmıştır. Balıkesir ve Erzurum Sporcu Eğitim Merkezlerinde ise sadece ölçüm yapılarak eğitimin etkililiği bu grupla kıyaslanmıştır. Uygulama kapsamında her bir Sporcu Eğitim Merkezine 4 ziyaret yapılmış, toplam da 48 saat eğitim verilmiştir. Eğitimler öncesinde ve sonrasında, sporcuların doping konusundaki bilgi ve tutumları değerlendirilmiştir.

30 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
2014 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Dopingle Mücadele Toplantıları Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) yasaklılar listesine göre doping maddesi ihtiva eden ilaç ve gıda takviye ürünlerinin Ülkemize kaçak yollardan girmesi, reçetesiz satılması ve izinsiz kullanımının engellenmesi amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında Sağlık Bakanlığı’nda bir dizi toplantı gerçekleştirilmiştir. Yapılan toplantılarda yer alan kurumlar; Gençlik ve Spor Bakanlığı Sağlık Bakanlığı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İçişleri Bakanlığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Adalet Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı

31 Toplantılar sonucunda;
2014 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Toplantılar sonucunda; Spor kulüplerinde WADA yasaklı listesindeki maddeler bulunduğu takdirde ilgili kurumlara şikayet edilerek gerekli yasal işlemin yapılması, Yasaklı madde içeren ilaçların reçete edilmesi hususunda hekimlere bilgilendirme çalışması yapılması, Spor salonlarının denetiminde eczacı bulundurulması, Sporcuların kullandığı takviye amaçlı ürünlerde etkin maddenin bulunabileceğine dair belirtiler varsa bu maddeler analiz ve resmi kontroller için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’yla paylaşılması, Yurtdışından gelen sporcu kafilelerinin gümrük işlemleri sırasında, sayıca fazla ilaç veya destek maddesi girişi durumunda reçete veya doktor raporu istenmesi uygulaması sonucu elde edilen bilgilerin ilgili kurumlarla paylaşılması,

32 konularında görüş birliğine varılmıştır.
2014 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca mevcut hızlı kargo sisteminde uyuşturucu maddelere ilişkin yapılacak olan çalışmaya doping maddelerinin de eklenmesi, 18 yaşından küçük sporcularda doping kullanımında ailenin sorumluluklarıyla ilgili çalışma yapılması ve ailelere konuyla ilgili eğitim verilmesi, Yurt dışına çıkarılan ve getirilen ilaçların spor kafilelerince beyan edilmesi gerekliliğinden dolayı gümrük memurlarının yanında Kimyager bulundurulması ve şu an Gümrük ve Ticaret Bakanlığında var olan kadrolara gerekli atamaların yapılması, Kamu spotu hazırlanması, Spor salonlarının denetiminde yer alacak ekiplerin yeniden düzenlenmesi, konularında görüş birliğine varılmıştır.

33 2014 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
Doping içeren maddelerin yurdumuza illegal girişinin önlenmesi, eczanelerde reçetesiz ilaç satışının engellenmesi, yolcuların konaklayacağı süreyle orantılı olarak yeterli miktarda ilaç ve türevlerinin yanlarında bulundurulması vb. konularla ilgili olarak; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türk Eczacılar Birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı/ TURSAB, Gümrükler Genel Müdürlüğü, nezdindeki çalışmalarımız devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu tarafından doping ihtiva eden maddelerin internet üzerindeki satışının engellenmesi ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, takviye edici gıdalar ile sporcu destek ürünlerinin internet ortamındaki satışının takip edilmesi için yazı yazılmıştır.

34 2014 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
WADA yasaklılar listesi tüm paydaşlara denetlemeler için gönderilmiştir. UNESCO ‘Sporda Dopinge Karşı Uluslararası Sözleşme’ tüm bakanlıklara, mevzuatlarında gerekli değişikliklerin yapılması için gönderilmiştir. WADA 2014 yılı yasaklılar listesinin 81 Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü denetimine tabi özel spor salonlarında, sporcuların görebileceği yerlerdeki panolara asılmasıyla ilgili çalışma yapılmıştır. Gıda ve besin destek ürünlerinde sıklıkla rastlanan WADA yasaklılar listesinde yer alan maddelerin, gıda analiz tespitine yönelik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çalışma başlatması için yazışmalar yapılmıştır.

35 2014 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
Bölgesel Dopingle Mücadele Bilgilendirme Toplantıları Yapılan toplantılar sonucunda ayrıca; Türkiye genelinde tüm Gümrük Kontrol kapılarında Gümrük ve Muhafaza ile Jandarma Genel Komutanlığı personeline Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) yasaklılar listesine göre doping maddesi ihtiva eden ilaç ve ilaç türevleri hakkında bilgilendirme eğitimi verilmesine karar verilmiştir.

36 2014 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
Bu çerçevede; EĞİTİM YERİ TARİHİ İL KATILAN SAYISI Orta Anadolu  Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü 16 Nisan 2014 ANKARA 80 İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü 21 Nisan 2014 İSTANBUL 85 Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü 22 Nisan 2014 EDİRNE 60 Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü 28 Nisan 2014 ANTALYA 45 Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü 02 Mayıs 2014 MERSİN 53 Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü 05 Mayıs 2014 İZMİR 96 İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü 08 Mayıs 2014 DİYARBAKIR 100 Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü 14 Mayıs 2014 VAN 61 Toplam 580

37 2014 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
Bu toplantılarda, Sağlık Bakanlığı nezdinde yapılan yedi (7) toplantıdan, Ülkemizdeki ve Dünyadaki Dopingle Mücadele sisteminden bahsedilmiştir. Dopingin Spordaki yapılanması ve olumsuzlukları anlatılmıştır. Yapılması gerekenler ve tecrübeler paylaşılmıştır. Bakanlığımızda ve paydaş Bakanlıklarda yapılanlar ile farkındalık yaratma amacıyla toplantıların yapıldığı iletilmiştir. Aynı zamanda bunun Kamu sağlığını ilgilendiren boyutu ele alınmıştır. Konu başlıkları ise; Dopingin tarifi, Ülkemizdeki ve Dünyadaki durumu, WADA ve TMOK Dopingle Mücadele Kurulu, WADA 2014 yasaklılar listesi, UNESCO “Sporda Dopingle Mücadele Uluslararası Sözleşmesi”, Doping maddelerinin Ülkeler arası trafiği, sporda kullanılan doping ilaçları hakkında genel bilgi ve görsellerden oluşmuştur. Ayrıca yapılan interaktif bölümde ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı katılımcılarının pratikte kullanacağı çözüm önerileri sunulmuştur.

38 2014 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
Dopingle mücadele kapsamında yurtiçi ve yurtdışından davet edilen eğitimcilerle seminer ve kurslar verilerek sporcuların ve ilgililerin bilgilendirilmeleri sağlanmaktadır. WADA’nın doping konusundaki sporcuların uyması gereken kuralları ile yapmaları gereken iş ve işlemleri de içeren döküman, tercüme edilerek kitapçık haline getirilmiş ilgili tüm kurum ve kuruluşlara dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca 2014 yılı içerisinde gerekli revizyonları yapılarak tekrar basımı gerçekleştirilmiştir.

39 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
2014 YILI DOPİNGLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Performans ve güç gerektiren branşlarda doping içeren maddeler kullanarak ve kullanılan bu maddeleri temizlemek suretiyle sportif başarıya ulaşılması mümkün bulunsa da; Bakanlık olarak, ülkemiz sporcularının yasaklı madde kullanmadan sadece çalışarak başarı elde etmesini ülkemizin SPOR POLİTİKASI olarak benimsemiş bulunmaktayız.

40 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
“Sporun değiştirme gücü vardır… İlham verme kudreti vardır. Çok azının yapabildiği şekilde insanları birleştirme erkine sahiptir. Gençlere anladıkları dilden hitap eder. Spor, bir zamanlar sadece umutsuzluk olan yerlerde umut yaratabilir. Irksal engelleri kırmada hükümetlerden daha güçlüdür.” (Nelson MANDELA)

41 SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
TEŞEKKÜRLER Sultan SEYHAN Spor Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Dairesi Başkanı


"SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları