Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kadın örgütleri yıllarca Meclis’te bir eşitlik komisyonu olsun istedi. KEFEK’in 3. yaşı kutlu olsun…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kadın örgütleri yıllarca Meclis’te bir eşitlik komisyonu olsun istedi. KEFEK’in 3. yaşı kutlu olsun…"— Sunum transkripti:

1 Kadın örgütleri yıllarca Meclis’te bir eşitlik komisyonu olsun istedi. KEFEK’in 3. yaşı kutlu olsun…

2 UÇAN SÜPÜRGE Uçan Süpürge bu yıl 17. yaşını kutluyor. Ankara’dayız ama bütün illerde çalışıyoruz… 500’ün üzerinde yerel kadın muhabirimiz var… Web sitemiz tam 10 yıldır kesintisiz olarak yayında ve kadın gündeminin nabzını tutmayı sürdürüyor…

3 Bugüne dek TBMM ve KEFEK ile neler yaptık?

4 Nisan 2004’te MİLLETVEKİLLERİNE İKİ KİTAP SUNDUK :

5 MİLLETVEKİLLERİNE DAĞITTIĞIMIZ BİRİNCİ KİTAP Birleşmiş Milletler Kadının İlerlemesi Bölümü ve Uluslararası Parlamentolar Birliği'nin hazırladığı "Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve İhtiyari Protokol / Milletvekilleri İçin El Kitabı” idi.

6 Bu kitap, Birleşmiş Milletler’in 6 resmi dili dışında ilk kez başka bir dile ve Kofi Annan’ın özel izniyle çevrildi. O dönemde TBMM’nin yüzde 96’sı erkekti: 526 ERKEK MİLLETVEKİLİ VE 24 KADIN MİLLETVEKİLİ

7 İKİNCİ KİTAP: TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI YASAL MEVZUATIN OLUŞTURULMASI

8

9 Bu kitaplar aracılığıyla parlamenterlerden neler talep etmiştik?

10 Kadın haklarına saygıyı tesis etmek için ulusal programlar oluşturun, Tüm siyasi partileri temsil eden bir "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi" kurun.

11 Toplumsal cinsiyet konularında kapsamlı bir bilgi merkezi oluşturun. Meclis personeline eğitim verin. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları kavramlarını anlatan öğretmenlerin çabalarını destekleyin.

12 Ayrıca, CEDAW raporunda yer alan tespitleri de hatırlatmıştık. Mesela rapor, “erken evlilik uygulamaları sona ermeli” diyordu.

13 Meclis’te başka neler yaptık?

14 CEDAW ŞAMPİYONLARI Eylül 2004’te Kadın-erkek eşitliğinin yasalara girmesi için en çok mücadele eden 6 milletvekilini şampiyon ilan ettik. CHP’den Erol Tınastepe, Gaye Erbatur, Orhan Eraslan; AKP’den ise Mahfuz Güler, Serpil Yıldız ve Ahmet Faruk Ünsal

15

16 Kasım 2004’te milletvekilleriyle bir araya geldiğimiz bir sempozyum düzenledik. CEDAW süreciyle ilgili gelişmeleri aktardık.

17 2006 yılında erken evlilikler hakkında fiilen çalışmaya başladık. Aralık 2006’da Meclis’ten birçok milletvekilinin de katılımıyla, bir zirve düzenledik.

18 Hak temelli örgütlerinden valilere, gazetecilerden belediyelere kadar pek çok kişinin katıldığı o toplantıdan çıkan sonuçlardan biri, erken/zorla evlilikle ilgili Meclis’te bir komisyon kurulmasıydı.

19 KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU KURULDU: 2009 Bizler kadın örgütleri olarak 10 yıldan fazla bir süre bir eşitlik komisyonu kurulması talebimizi tekrarlamıştık. Bunu en çok isteyen bizlerdik, çünkü en çok Meclis dışındaki kadınların bu komisyona ihtiyacı vardı.

20 KOMİSYON’UN İLK BAŞKANI SN. GÜLDAL AKŞİT’LE YEREL KADIN MUHABİRLERİMİZİ BULUŞTURDUK.

21 ERKEN EVLİLİKLER ALT KOMİSYONU KEFEK’le ilk temasımız, Erken Evlilikleri İnceleme Alt Komisyonu nedeniyle oldu.

22 Alt Komisyon erken evliliklerle ilgili çalıştığımız için bizi dinledi. Biriktirdiklerimiz sadece basında ve kurumlarda değil, Meclis’te de bir çocuk gelinler gündemi oluşturdu.

23 ŞİDDET ALT KOMİSYONU Daha sonra kurulan “Şiddet” alt komisyonunda “Medyada Kadınların İnsan Hakları İhlalleri ve Şiddetin Yeniden Üretimi” konulu bir sunum yaptık.

24 İKİ ALT KOMİSYON DAHA… Son olarak da geçtiğimiz haftalarda “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Anayasa” ve “Toplumsal Cinsiyet ve Medya” alt komisyonlarına görüş bildirdik, cinsiyetçi olmayan bir anayasa ve medya için çözüm önerilerimizi paylaştık.

25 ÇOCUK GELİNLER FİNAL TOPLANTISI Ekim 2011’de Çocuk Gelinler projemizin final toplantısını KEFEK’in ev sahipliğinde Meclis’te yaptık.

26

27 Büyük bir katılımla düzenlediğimiz toplantıda Bakan Sn. Fatma Şahin’in yanı sıra çok sayıda milletvekili, Birleşmiş Milletler kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve gazeteciler de vardı.

28

29

30 Mart 2012’de Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in kapısını çaldık. Türkiye’nin bütün illerinden gelen 50 bin imzayı teslim ettik ve “Çocuk gelinler olmaması için yasal düzenlemeler yapılsın” dedik.

31

32 Tarihi tekrar geriye götürelim. Sadece bunlar değil, başka çalışmalarımız da oldu.

33 Aralık 2009’da Demokraside Kadın İzleri Projesi KEFEK ve Yasama Derneği işbirliğiyle Hedef: Kadınların kendi yerellerinden yasama sürecine katılımlarını ve Meclis’le diyaloglarını güçlendirme

34

35 Mart 2011’de Meclis’te yine KEFEK ev sahipliğinde, Türkiye’nin pek çok ilinden gelen kadınların kürsüye çıkıp konuşmalar yaptığı bir toplantı düzenledik. Milletvekilleri bu kadınları dinledi.

36

37

38 Önümüzdeki aylarda bu projenin ikinci ulusal buluşmasını yine Meclis’te yapacağız.

39 Gelecekte KEFEK ile ilgili beklentilerimiz neler?

40 Kadın bilinciyle çalışması… Meclis’te toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını güçlendirme gayreti içinde olması…

41 İşbirliği içinde davranmayı sistematik olarak sürdürmesi…

42 Kadınlara karşı şiddetle ilgili yasa çıkarken bile KEFEK tali komisyondu. Bunu bir daha yaşamak istemiyoruz. 17 ihtisas komisyonu içinde sadece birinin başkanı kadın, o da KEFEK’te. Bu, cinsiyet eşitliğine uygun bir temsil değil.

43 TBMM'deki diğer komisyonlarda kadın temsili az ve eşitlik ilkesinden uzak. KEFEK üyelerinin ana komisyon olmak için baskı yapmasını bekliyoruz.

44 KADIN ÖRGÜTLERİ İLE İŞBİRLİĞİ Kadın örgütleriyle samimi, düzenli ve sonuca varmaya yönelik bir işbirliği, komisyonun en kısa zamanda kanunların toplumun sorunlarını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak değiştirilebilmesi için daha etkin ve söz sahibi olmasını sağlayacaktır.

45 DAHA ETKİN BİR KEFEK !... KEFEK özellikle kendi alanına giren yasaların yapım süreçlerinde etkin rol üstlenemezse, kadın-erkek eşitliğini sağlama noktasında çıkarılmaya çalışılan yasalar her zaman eksik kalacak ve toplumsal sorunları çözemeyecektir.

46 Son söz yerine bir soru…

47 KEFEK’in üçüncü kuruluş yıldönümünde, eşitliği konuşmak üzere burada olmak yerine Başbakan, programda olduğu halde niçin burada değil de UEFA Genel Kurulunda? Bu neyin göstergesi?

48

49 Toplumsal cinsiyet eşitliğine niye ihtiyaç duyduğumuza futboldan sadece birkaç örnek… Erkek adam renkli takım tutmaz. Girişimiz olay, çıkışımız olay, nasıl koydu ama, Kadıköy'de Koray, Kadıköy'de Koray? Ooo bir manitam olsaaa, saçları sarı olsaaa, Fenerbahçeli olsa bir koysam Kartal olsaaa. Kim koyarsa koysun, Allah razı olsun! Cimboma koyana… Sahaya ineriz, ananızı …………………... İ…………….. hakem!

50 AFYONKARAHİSAR Futbol sahası: 17 Spor salonu: 9 Stadyum: 1 AYDIN Futbol sahası: 32 Spor salonu: 14 Stadyum: 2

51 ANKARA Futbol sahası: 22 Spor salonu: 24 Stat: 2 BURSA Futbol sahası: 28 Spor salonu: 14 Stat: 10

52 ADANA Futbol sahası: 37 Spor salonu: 6 Stat: 2 ERZURUM Futbol sahası: 13 Spor salonu: 10 Stat:2

53 Bitmedi… Erkekler için 720 milyon liralık stadyum yatırımı yapıldı…

54 Galiba artık şart! KEFEK BİR ALT KOMİSYON KURARAK FUTBOLU MERCEK ALTINA ALMALI. STATLARDA BİNLERCE ERKEK TARAFINDAN KADINLARIN AŞAĞILANDIĞINI, ATAERKİL KÜLTÜRÜN KÖRÜKLENDİĞİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERMELİ.

55 www.ucansupurge.org


"Kadın örgütleri yıllarca Meclis’te bir eşitlik komisyonu olsun istedi. KEFEK’in 3. yaşı kutlu olsun…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları