Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRİK ENERJİSİ VE DEPOLANMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRİK ENERJİSİ VE DEPOLANMASI"— Sunum transkripti:

1 ELEKTRİK ENERJİSİ VE DEPOLANMASI
ÇAĞDAŞ ERDOĞAN ÖRGÜN

2 ENERJİ DEPOLAMA Çevre dostu yenilenebilir enerjilere geleceğin enerjisi gözüyle bakılıyor, ancak bu enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin depolanması sorunu sürüyor.  Elektrik depolanamaz ama elektriği sağlayacak enerji depolanabilir.  Elektrik enerjisi depolama işleminde kondansatörler kullanılır. Kondansatörler bu özellikleri ile küçük bir pile de benzetilebilir.

3 Fotoğraf makinesi flaşının ani patlaması kondansatör sayesindedir.
Flaşa bağlanmış olan kondansatör çekim anında devreye sokulur ve depolanmış yüksek enerji bir anda boşaltılır, böylece anlık olarak yüksek aydınlık elde edilmiş olur.

4 Hoparlörlerin kapandıktan sonra bir süre daha ses vermelerinin sebebi kondansatörlerdir.
Hoparlörün çalıştığı süre boyunca depolanan kondansatör, kaynağın kesintiye uğramasının ardından depoladığı yükü hoparlöre verir ve böylece ses bir süreliğine kesilmez.

5 Daha büyük kapasiteli bir kondansatöre sahip olsa daha uzun süre saat hafızasını koruyabilir.
Dijital saatler, cep telefonları ve bazı bilgisayar parçalarında bulunan kondansatör, aletlerin pilleri tükendiği zaman devreye girerler ve özellikle saat bilgisinin ve bazı önemli bilgilerin kaybolmaması için yüklerini harcarlar.

6 YAPAY YILDIRIM Nikola Tesla (1856 – 1943)

7 COLORADO SPRINGS 1899 yılında Tesla bir dizi gizli deney yapmak için Colorado Springs, Colorado kasabasına gitti. Kasabanın yüksek kesimlerinde inşasına başladı. Burada 44 metrelik bir antene sahip “dev verici” diye isimlendirdiği Tesla bobini ile beslenen bir sistem kurmuştu. Sistemi çalıştırdığında 30m’den büyük yapay şimşekler elde etmişti. Gök gürültüsü 32 km mesafeden duyuluyordu.

8 BİR, İKİ,ÜÇ 1899 yılında Colorado’daki laboratuarında vericisinin tekrarlayan sinyaller aldığını fark etti. Bunun dış dünyadan gelen bir mesaj olduğu inancına kapıldı Amerikan Kızılhaç’a bir mektup yazdı Ve “kardeşlerim başka bir dünyadan mesajımız var diyor ki “bir,iki,üç”” Tabi basın bunu alay konusu etti ve Tesla ile acımasız şekilde alay edildi.

9 Elektrik Enerjisini Depolama Yöntemleri
Elektrik enerjisini akü veya pil düzeneklerinde kimyasal enerjiye dönüştürerek saklamak. Söz konusu elektrolizi, güneş enerjisiyle elde edilen elektrikle yapabilmek. Fakat Bu İki Yöntemde Oldukça Pahalı Elektriği, başka bir enerji türüne dönüştürmeksizin, doğrudan depolamanın yöntemleri üzerinde çalışılıyor. Manyetik-Dinamik Yöntem Elektrikten metan gazı üreterek enerjiyi depolama.

10 Manyetik Dinamik Yöntem
‘Manyetik-Dinamik’ süperiletken sarımlara dayalı bir yöntemdir. Elektrik şebekelerinde üretimin talebi aştığı zamanlarda, o anki fazlalık elektriği depolayıp, üretimin yetersiz kalacağı zamanlarda kullanabilmeyi amaçlıyor. En iyi çözümlerden birisi olarak gösteriliyor fakat geliştirilme aşamasında.

11 Elektrikten metan gazı üreterek enerjiyi depolama
Elektrikten metan gazı üreterek enerjiyi depolama. Elektrikten Metan Gazı Üreterek Enerjiyi Depolama Sisteme yüklenen elektrikle önce hidrojen üretilip, daha sonra ihtiyaç duyulan karbondioksiti ise buradaki biyogaz sisteminden temin ediliyor. Yani, elektrikle üretilen hidrojeni alıp, karbondioksitle birleştirerek metan gazı elde ediliyor. Metan gazı ise doğalgaz şeklinde depolanabiliyor.

12

13 KAYNAKLAR Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi NTV BİLİM

14 TEŞEKKÜRLER


"ELEKTRİK ENERJİSİ VE DEPOLANMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları