Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ Arş. Gör. H. Fırat KARASU Dokuz Eylül Üniversitesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ Arş. Gör. H. Fırat KARASU Dokuz Eylül Üniversitesi"— Sunum transkripti:

1 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ Arş. Gör. H. Fırat KARASU Dokuz Eylül Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü E-posta:

2 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?
Makina Mühendisliği, günlük hayatta ve üretimde ihtiyaç duyduğumuz alet, cihaz, makina, sistem ve süreçlerin Tasarımı ve Üretimi ile ilgilenen bir bölümdür.

3 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİNİN ÇALIŞMA ALANLARI
Otomobilden uçağa

4 Buzdolabından güneş paneline

5 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİNİN ÇALIŞMA ALANLARI
Cıvata-somun üretiminden enerji sistemleri ve araçlarına kadar pek çok alanda çalışma imkanı vardır. Kısacası her alanda çalışma imkanı vardır ve bu nedenle en çok aranan iş kollarından biri de Makina Mühendisliğidir. Makina Mühendisi de yapacağı işleri verimli, güvenli, ekonomik, çevreye ve etik değerlere saygılı bir şekilde tasarlamaktan ve yapmaktan sorumlu kişidir.

6 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİNİN ÇALIŞMA ALANLARI
Makina mühendisleri genel olarak kamu ve özel işletmelerde; her türlü Makine, Tasarım ve İmalat, Elektrik Makineleri, Petro-Kimya, Gıda, Demir-Çelik, Uçak, Otomotiv, Tekstil Sanayi; Hidro-Elektrik, Nükleer ve Termik Santraller Savunma Sanayi; Bina Mühendisliği (Isıtma, Soğutma), AR-GE (Araştırma ve Geliştirme) vb. sektörlerin çeşitli birimlerinde (işletme, bakım, onarım, üretim, kalite kontrol, tasarım, proje, pazarlama, müteahhitlik, müşavirlik ve idari görevlerde ) hizmet verebilmektedirler.

7 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİNİN ÇALIŞMA ALANLARI
Bölümümüzden mezun olan Makina Mühendisleri; Her türlü sanayi kuruluşlarında Ür-Ge ve Ar-Ge, imalat-üretim, kalite-kontrol, bakım mühendisleri olarak, Her türlü proje ve taahhüt şirketinde ısıl ve mekanik tesisat mühendisi olarak, Devlete bağlı kuruluşlarda (DSİ, Bayındırlık, Karayolları, TCDD, TSE gibi) mühendis ve uzman olarak, Bankalarda ve sigorta şirketlerinde müfettiş, uzman ve eksper olarak, TÜBİTAK’a bağlı veya özel araştırma kuruluşlarında araştırmacı ve mühendis olarak, Danışmanlık, eğitim, iş güvenliği alanlarında da çalışabilmektedirler.

8 MAKİNA MÜHENDİSİ OLMAK İÇİN;
Zorlu bir eğitim sürecinde sıkı bir şekilde çalışabilecek Matematik ve fizik konularına ilgili Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip Tasarım gücü yüksek, yaratıcı Teknolojiye ilgi duyan Birlikte çalışmaya yatkın Bilgisayarda tasarım ve analiz yapabilen biri olmak gereklidir.

9 BÖLÜMÜMÜZ 1968 yılında Ege Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Fakültesi’nin bir bölümü olarak eğitime başlamıştır. 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kurulmasından sonra Mühendislik - Mimarlık Fakültesi’ne bağlanmıştır. 1992 yılında Mimarlık Fakültesinin ayrılması ile fakültenin adı Mühendislik Fakültesi olarak değiştirilmiştir. öğretim yılından itibaren ikinci öğretim eğitimine başlamıştır. 2012 Tınaztepe yerleşkesine taşınmıştır.

10 Anabilim Dallarımız Enerji Konstrüksiyon-İmalat Makina Teorisi ve Dinamiği Mekanik Otomotiv Termodinamik       

11 Konstrüksiyon ve İmalat
ANABİLİM DALLARIMIZ Konstrüksiyon ve İmalat Makina tasarımı ve imalatı Makina elemanları  Malzeme bilgisi ve mühendislik malzemeleri Transport tekniği  Takım tezgahları Teknik resim CAD/CAM

12 Mekanik ANABİLİM DALLARIMIZ Malzemelerin statik durumdaki davranışı
Malzemelerin dinamik durumdaki davranışı Mukavemet Kompozitlerin mekanik davranışları

13 Makine Teorisi ve Dinamiği
ANABİLİM DALLARIMIZ    Makine Teorisi ve Dinamiği Mekanik sistemlerin kinematiği ve dinamiği Mekanik titreşimler  Gürültü kontrolü Robotik Mekatronik Otomatik kontrol

14 Otomotiv ANABİLİM DALLARIMIZ İçten Yanmalı motorlar Motor tasarımı
   Otomotiv İçten Yanmalı motorlar  Motor tasarımı  Motorlu taşıtlar  Motor dinamiği ve taşıt tekniği Çarpışma mekaniği

15 Termodinamik ANABİLİM DALLARIMIZ Akışkanlar mekaniği Isıl çevrimler
Isı transferi  Isıtma havalandırma İklimlendirme

16 Enerji ANABİLİM DALLARIMIZ
Buhar ve gaz türbinleri, su türbinleri, pompalar gibi enerji dönüşümü yapan makineler Yenilenebilir enerji sistemleri Nükleer teknoloji Enerji yönetimi

17 DEÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ
Bölümümüzde 6 Anabilim Dalına bağlı 11 Profesör, 12 Doçent, 9 Yardımcı Doçent, 2 Öğretim Görevlisi 15 Araştırma Görevlisi 7 Teknisyen görev yapmaktadır.

18 DEÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ
Lisans Eğitimi: 1 yıl İngilizce hazırlık, 4 yıl makine mühendisliği branş eğitimi verilir. Derslerin %30’u İngilizcedir. Lisans eğitimi sonrası Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi programları mevcuttur.

19 LİSANS ÖĞRETİM PLANI (Örgün ve İkinci Öğretim)
1.Sınıfta; temel bilim dersleri (matematik, fizik, kimya vb) ve temel mühendislik bilimi dersleri (teknik resim, statik vb) 2.Sınıfta; temel mühendislik bilimi dersleri (termodinamik, mukavemet, akışkanlar mekaniği, mühendislik malzemeleri vb) 3.Sınıfta; makina mühendisliği temel dersleri (imal usulleri, makina tasarımı, kontrol sistemleri, mekanizmalar vb) 4.Sınıfta; makina mühendisliği araştırma projesi, bitirme projesi, seçmeli dersleri (mekanik tasarım, ısıl tasarım)

20 STAJ GENEL BİLGİLER İkinci yarıyıl sonunda yapılan ATÖLYE EĞİTİMİ,
Dördüncü yarıyıl sonunda TEMEL STAJ: Makina Mühendisliği alanındaki üretim yöntemlerinin (talaşlı imalat, kaynak, plastik şekil verme ve döküm gibi) inceleneceği 5 hafta süreli staj türüdür. Altıncı yarıyıl sonunda MESLEK STAJI: üretim yönetimini kapsayan 5 hafta süreli bir staj türüdür. Bu staj kapsamında; bir ürünün, hammadde temininden başlayarak mamul madde haline gelene kadarki evrelerini inceleyeceklerdir. Ayrıca kurum veya kuruluşun ticari anlayışı incelenecek konular arasındadır.

21 MÜDEK YETKİNLİK BELGESİ
Bölümümüz, temel amacı farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye’de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak olan Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’nin (MÜDEK) yetkinlik belgesine 2005 yılında sahip olmuştur. Bölümümüz, Türkiye’deki Makina Mühendisliği Bölümleri arasında MÜDEK yetkinlik belgesini alan ikinci bölümdür.

22 SOCRATES-ERASMUS PROGRAMI
Bölümümüz, katılımcı ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirerek eğitim kalitesini arttırmayı hedef edinen Socrates-Erasmus Programı kapsamında Avrupa’nın çeşitli üniversiteleri ile işbirliği ve öğrenci değişim etkinlikleri gerçekleştirmektedir. Program kapsamında işbirliği içinde olduğumuz üniversiteler: Reims Üniversitesi - FRANSA Viyana Teknik Üniversitesi - AVUSTURYA Rosenheim Üniversitesi - ALMANYA Esslingen Üniversitesi - ALMANYA Floransa Üniversitesi - İTALYA

23 ÇİFT ANADAL PROGRAMI (ÇAP) / YAN DAL PROGRAMI (YDP)
Makina Mühendisliği bölümü ÇAP programına, her dönem başında; Endüstri Mühendisliği’nden 5 öğrenci, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nden 5 öğrenci alınmakta, Makina Mühendisliği’nden 3 öğrenci Endüstri Mühendisliği’ne, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’ne de 1 öğrenci başvurabilmektedir. Makina Mühendisliği bölümü YDP programına, her dönem başında; Endüstri Mühendisliği’nden 2 öğrenci, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nden 2 öğrenci alınmakta, Makina Mühendisliği’nden en fazla 2 öğrenci Endüstri Mühendisliği’ne, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ’nede 4 öğrenci başvurabilmektedir.

24 ARAŞTIRMA LABORATUVARLARI
20’den fazla laboratuvarımız bulunmaktadır: Isı Transferi Laboratuvarı Fizik Laboratuvarı Kaynak Laboratuvarı Mekanik Laboratuvarı Metalografi ve Malzeme Muayenesi Labaratuvarı Tahribatsız Malzeme Muayenesi Labaratuvarı Titreşim ve Ses Laboratuvarı Makina Elemanları Laboratuvarı

25 Robot Laboratuvarı Mekatronik Laboratuvarı Otomatik Kontrol Laboratuvarı Takım Tezgahları Laboratuvarı Motor ve Taşıt Tekniği Laboratuvarı Bilgisayarla Analiz Tasarım Üretim Laboratuvarı (BATÜL) Makina Dinamiği ve Kestirimci Bakım Laboratuvarı Kompozit Araştırma Laboratuvarı

26 1. ISI LABORATUVARI Çalışma Konuları Soğutma sistemleri Soğuk depolama
Kompozitlerin ısıl özellikleri Nano akışkanlar Başlıca Laboratuvar Faaliyetleri Isı iletkenlik katsayılarının ölçümü Fan karakteristiklerinin belirlenmesi ANSYS ve FLUENT yardımı ile ısıl sistemlerin modellenmesi

27 Isı değiştirgeci deney düzeneği
Isı pompası deney düzeneği

28 2. FİZİK VE KİMYA LABORATUVARLARI
Makina Mühendisliği Bölümü bünyesinde Güz yarıyılında kurulan Fizik Laboratuvarı; I. sınıf öğrencilerimize Fizik I ve Fizik II dersleri kapsamında deneysel çalışma imkanları sağlamıştır. 2012 yılında bölümümüzün Tınaztepe Yerleşkesi’ne taşınmasından itibaren öğrencilerimiz Fizik I, Fizik II laboratuvar derslerini ve Kimya laboratuvarı dersini Fen Fakültesi bünyesindeki laboratuvarlarda yapmaktadırlar.

29 Faraday kafesi test düzeneği
Sürtünme katsayısı, potansiyel enerji ölçümü ve enerjinin korunumu testleri

30 3. KAYNAK LABORATUVARI Metalik malzemelerin farklı kaynak yöntemlerine göre kaynak kabiliyetleri tespit edilebilmektedir. Plazma nitrürleme yöntemiyle metal yüzeylerinin modifiye (sertleştirme) edilebilmektedir. Plazma daldırma iyon implantasyon yöntemi ile malzeme yüzeyleri modifiye edilebilmektedir. Metallerin her türlü ısıl işlemleri yapılabilmektedir.

31 TIG kaynak makinesi Aşındırma test cihazı Plazma nitrürleme cihazı

32 Tozaltı kaynak makinesi

33 Ultrasonik muayene yöntemi ile hataların tespiti yapılabilmektedir.
4. TAHRİBATSIZ MALZEME MUAYENESİ LABORATUVARI Penetrent sıvı yöntemi ile yüzeysel malzeme muayenesi yapılabilmektedir. Magnetik partiküller ile muayene yöntemi ile hataların tespiti yapılabilmektedir. Ultrasonik muayene yöntemi ile hataların tespiti yapılabilmektedir. X ışınları ile malzemelerin radyografik muayenesi yapılabilmektedir.

34 Penetrent testi Magnetik partikül test cihazı
Radyografik testi

35 5. TAHRİBATLI MALZEME MUAYENESİ LABORATUVARI
Çekme testi ile malzemelerin mekanik mukavemetleri tespit edilebilmektedir. Çentik darbe deneyi ile malzemelerin darbe enerjisi tespit edilebilmektedir. Aşınma deneyi ile malzemelerin aşınma dirençleri tespit edilebilmektedir. Yorulma deneyi ile malzemelerin yorulma ömürleri tayin edilebilmektedir.

36 Universal çekme testi cihazı
(çekme, basma, eğme) Çentik darbe test cihazı Girdap akımları test cihazı

37 6. METALOGRAFİK MUAYENE LABORATUVARI
Malzemelerin metalurjik muayenesi 2000 büyütme oranına kadar metal mikroskobu ile 50 büyütme oranına kadar stereomikroskop ile yapılabilmektedir. Malzemelerin hem makro hem de mikrovickers sertlik muayenesi yapılabilmektedir. Her türlü numune hazırlama (numune kesme, parlatma ve dağlama işlemleri) işlemleri yapılabilmektedir.

38 Numune hazırlama cihazları
Mikro ve makro sertlik test cihazları Malzeme iç yapı resimleri (Al, metal mikroskobu) Kaynak bölgesinin stereo resmi Stereo ve metal mikroskobu

39 7. MEKANİK LABORATUVARI Laboratuvarımızda mühendislik malzemelerinin (metalik malzemeler ve kompozit malzemeler) karakteristik özelliklerini tespit etmek amacı ile, standart test numuneleri üzerinde, standart deneyler yapılmaktadır. Malzemelerin Elastisite modülü, Poisson oranı gibi mekanik özelliklerinin yanında sertlik değerleri ve oda sıcaklığında darbe enerjileri de tespit edilebilmektedir.

40 8. KOMPOZİT ARAŞTIRMA LABORATUVARI
Kompozitlerin malzeme özellikleri belirlenmektedir. Kompozitlerin darbeye karşı dayanımları test edilmektedir. Burulma altında malzeme davranışları belirlenmektedir. Yüksek basınç altında kompozit boruların dayanımı test edilmektedir.

41 Darbe test cihazı Çekme test cihazı Burulma test cihazı

42 Vakum destekli kompozit üretim tezgahı
Kompozit elyaflar

43 9. KONSTRÜKSİYON LABORATUVARI
Makina Tasarımı I ve Makina Tasarımı II kapsamında öğretilen makina elemanları örnekleri sunulmakta ve öğrencilere uygulamalı laboratuvar çalışması yapılmaktadır. Kayış sürtünmesi ölçüm aparatı Kayma sürtünmesi ölçüm aparatı Fren-Kasnak sürtünmesi ölçüm aparatı Halat (Kayış) sürtünmesi aparatı Muylu sürtünmesi aparatı Vida dişi verimi ölçüm aparatı Mil-Yatak sürtünmesi aparatı Kaymalı yataklarda eksenel ve radyal yönde basınç dağılımını gösteren test düzeneği

44 Yorulma test cihazı Kaymalı yatak sürtünme katsayısı deney düzeneği
Kayış sürtünme katsayısı deney düzeneği Yorulma test cihazı Çeki ve bası yay katsayısı deney düzeneği

45 Kren

46 10. MOTORLAR VE TAŞIT TEKNİĞİ LABORATUVARI
Özellikle, otomotiv endüstrisinde oldukça bir geniş kullanım alanı olan motor deneyi yardımıyla, Motor ve Taşıt Tekniği Laboratuarı imkanları dahilinde; 320 PS (236 KW) güç ve 4000 D/d sınır değerlerine kadar tüm elektrik motorları, diesel ve benzinli motorların güç, moment ve yakıt sarfiyatlarının devir sayısına bağlı olarak ölçülmesi Sanayi bünyesinde performans iyileştirme ve yakıt tasarrufu sağlama amacıyla üretilen muhtelif ilave aparatların, motordan alınan faydalı güç ve momente tesirlerinin deneysel yöntemlerle incelenmesi mümkündür.

47 Motor fren testi Motorlu taşıt elemanları Otto Motor Süspansiyon sistemi

48 11. BATÜL LABORATUVARLARI (Bilgisayarla Araştırma Tasarım Üretim Lab.)
Otomasyon sistemlerinin bilgisayar destekli tasarımı ve testleri gerçekleştirilmektedir. Alt yapısı TÜBİTAK ve DPT projeleriyle kurulan laboratuvarda, değişik tipte servo-motorlar, kontrol sistemleri ile testler için lazer deplasman sensörleri ile statik ve dinamik strain (şekil değiştirme) ölçme sistemleri mevcuttur.

49 Altı eksenli paralel manipülatör
Üç eksenli seri manipülatör Altı eksenli seri manipülatör

50 12. OTOMATİK KONTROL VE MEKATRONİK LABORATUVARLARI
Mikroişlemci kontrollü ölçme ve kontrol sistemlerinin tasarımı ve imalatına yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Lisans eğitiminde açılan zorunlu Sistem Modelleme ve Analizi, Kontrol Sistemleri derslerinde, seçmeli ders olarak açılan Elektriksel Otomasyon ve Mekatronik derslerinde yürütülen deneylere ve uygulama çalışmalarına destek verilmektedir.

51 Uzaktan kumandalı holonomik araç tasarımı
Akıllı protez bacak tasarımı Tripod robot manipülatör Endüstriyel ayırma robotu

52 13. TİTREŞİM VE SES LABORATUVARI
Şok, titreşim ve ses ölçümleri ve analizleri yapılmaktadır. Titreşim ölçümü ve döner ekipmanların titreşim analizleri yapılmaktadır. Kestirimci bakım çalışmaları yapılmaktadır.

53 14. MAKİNA DİNAMİĞİ VE KESTİRİMCİ BAKIM LABORATUVARI
Titreşim ölçüm sistemi (Kuvvet ölçüm sistemi (kuvvet ölçerler ve izleme araçları). Çubuk çatlakları, dişli çark, rulman, kaplin arızalarının tespiti için çeşitli düzenekler. Kütle dengesizliği düzeneği. Çeşitli mekanizmaların eğitim amaçlı küçük modelleri.

54 Titreşim ile çatlak tespit cihazı
Engelleme deney seti Titreşim test cihazı

55 ÖĞRENCİLERİMİZİN BAŞARILARINDAN...
Solaris Ekibi ‘Güneş Enerjisi ile Çalışan Araç’ Projesi Formula G 2013’de 3.lük ve 5.lik Robocon 2003 Türkiye - 1.lik Ödülü Robocon 2003 Türkiye - En İyi Artistik Tasarım Ödülü Robocon 2003 Tayland - Mabuchi Motor Özel Ödülü EBSO Ulusal Robot Yarışması 3'lük Ödülü

56 İLETİŞİM http://makina.deu.edu.tr
Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Tınaztepe Yerleşkesi, 35397, Buca / İZMİR Tel : Faks :


"MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ Arş. Gör. H. Fırat KARASU Dokuz Eylül Üniversitesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları