Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MLS HOLDİNG OFİS ÇALIŞANLARI İÇİN BOYUN SAĞLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MLS HOLDİNG OFİS ÇALIŞANLARI İÇİN BOYUN SAĞLIĞI"— Sunum transkripti:

1 MLS HOLDİNG OFİS ÇALIŞANLARI İÇİN BOYUN SAĞLIĞI
Sağlık Emniyet Çevre

2 OFİSTE SAĞLIKLI BOYUN NEDİR ?
Sağlıklı boyun; güçlü, dengeli ve ağrısız boyundur.  Ofis çalışanları yapılan işin niteliğinden dolayı boyun sağlığı açısından risk taşımaktadırlar. Bu sunumdaki bilgilerin uygulanması ile SAĞLIKLI BOYUN’a sahip olmak mümkündür

3 OFİSTE SAĞLIKLI BOYUN SUNUMUNDA
Ofiste boyun ağrısı nedenleri Boyun egzersizleri Sağlıklı boyun kurallarını bulabilirsiniz

4 BOYUN AĞRISI NEDENLERİ
Kötü duruş ve boyunu kötü kullanma:    Günlük hayatta boyun sağlığına uygun olmayan her yanlış hareket ve duruş; omur, disk, eklem ve bağ dokusunda yıpranmaya sebep olur. Boyunda doğal eğimin kaybolması boyunu kötü kullanmanın en önemli bulgusudur. Ofiste sık sık ve uzun telefon konuşmalarında BOYUNUN EĞRİ DURMASI boyun ağrısına neden olur.

5 BOYUN AĞRISI NEDENLERİ
Boyun Tutulması, Kas spazmı:    Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir.

6 BOYUN AĞRISI NEDENLERİ
Ofiste Gerilim, Stres:    Boyun ağrısını artıran ve kronikleştiren en önemli sebeplerdir. Ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarımız boyun ağrısını artırır. Boyunda sürekli gerginlik ve ağrılı noktalar tespit edilebilir. Gülmek, düzenli çalışmak, sosyal uğraşılar ve hayata bağlılık boyun ağrısına karşı en önemli silahımızdır.

7 BOYUN AĞRISI NEDENLERİ
Diskte dejenerasyon, Kireçlenme:    Yaşın ilerlemesi, omurganın kötü kullanılması sonucu kemik yapıda, bağlarda ve disklerde yıpranma başlar. Jöle kıvamındaki disk keçeleşir, kuvvet emme özelliği ve esnekliğini kaybederek çöker. Vücut doğal tepkisi olarak bu yıpranmış dokuları kireçlendirir. Oluşan kireçlenmeler, sertleşmiş bağlar ve daralmış disk mesafeleri sinirlere bası yaparak boyun, kol ağrısına sebep olabilmektedir.

8 BOYUN AĞRISI NEDENLERİ
Romatizmal Hastalıklar:    Vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine savaş açması sonucu oluşur. Omurgadaki normal kemik ve kıkırdak dokuları hasara uğrar. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma hastalığı), anklozan spondilit(romatizmal hastalık) gibi hastalıklar boyun hareketlerinde kalıcı kısıtlılık yapabilir. Sabahları görülen yarım saatten fazla süren eklem sertliği ve hareket zorluğu romatizmal hastalıklar için tipiktir.

9 BOYUN AĞRISI NEDENLERİ
Boyun Fıtığı:    Her iki boyun omuru arasında yastık görevi yapan jölemsi kıkırdak disk dokusunun omurilik ve kola giden sinirlere doğru taşmasıdır. Basıncın büyüklüğü ve etkinliğine göre boyun ve kol ağrısı, kol kaslarında kuvvet kaybı, ellerde his kusuru, uyuşma ve beceriksizlik görülebilir.

10 SAĞLIKLI BOYUN İÇİN EGZERSİZLER
Boyun egzersizleri boyun kaslarını kuvvetlendirir. Boyunun duruş pozisyonunu düzelterek boyundaki hareket kabiliyetini arttırır. Boyun eksersizleri omzunuzdaki, sırtınızdaki gerginlik ve sertlik hissini rahatlatır. Egzersiz ağrısız ,güçlü ve sağlıklı bir boyun sağlar

11 15 Dakikalık Egzersiz Programı:
1. Sandalyede oturarak: Başınızı yavaşça sağa döndürerek 3 saniye böyle durun. Sonra aynı işlemi sol tarafa doğru tekrarlayın. En az 5 defa tekrarlayın ve dinlenin Sandalyede oturarak: Başınızı yavaşça çeneniz göğsünüze deyecek şekilde öne eğmeye çalışın. Dinlenin. Başınızı yavaşça arkaya bükün ve dinlenin. En az 5 defa tekrarlayın

12 3. Sandalyede oturarak: Başınızı yavaşça kulağınız omzunuza değecek kadar sağa ve sola eğdirin. Yavaşça ve dinlenerek. En az 5 defa tekrarlayın. 4. Sandalyede oturarak: Başınızı yavaşça saat yönünde geniş bir çember çizecek şekilde döndürün. Aksi yönde de en az 3 kez tekrarlayın. 5. Sandalyede oturarak : Elinizi alnınıza dayayarak, baş öne doğru itilmeye çalışılırken ellerle engel olunmaya çalışılır. 10' a kadar sayılır ve en az 3 kez tekrarlanır.

13 6. Sandalyede oturarak : Elinizi bu kez enseye konup, baş arkaya doğru itilirken ellerle engel olunmaya çalışılır. 10'a kadar sayılır ve en az 3 kez tekrarlanır. Aynı hareket yana doğru eğilirken de tekrarlanır 7. Dizleriniz bükülü, sırt üstü yatınız.(Başınızın altında ince yastıkla daha rahat edebilirsiniz). Başınızı vücudunuzla beraber yukarı doğru kaldırmaya çalışın ve dinlenin. En az 5 kere tekrarlayın

14 OFİSTE SAĞLIKLI BOYUN KURALLARI
Asla ağır cisimleri kaldırmayın, çekmeyin ve itmeyin. Taşıyacağınız  yükleri eşit olarak her iki elinize bölün.  Başınızla yük taşımayın. Baş seviyesinin yukarısına doğru yük kaldırmayın. Boynunuzu sürekli öne eğik veya aynı pozisyonda sabit tutmayın. Özellikle bilgisayar ve tezgah başında 30 dakikada bir pozisyon değiştirin.

15 SAĞLIKLI BOYUN KURALLARI
Telefonu, konuşurken boyun-omuz arasına sıkıştırmayın. Otururken sırtı düz tutun ve yaslanın. Gerekirse boyun kıvrımınıza uyan boyun yastığı ile boynunuzu  takviye edin. Yatak dışında boyununuz düşercesine uyuya kalmayın. Aşırı yüksek yastık kullanmayın. Boyun yastığı tercih edin.

16 “Tüm MLS HOLDİNG çalışanlarına sağlıklı çalışmalar diliyoruz”
SAĞLIK EMNİYET ÇEVRE


"MLS HOLDİNG OFİS ÇALIŞANLARI İÇİN BOYUN SAĞLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları