Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

POWERPOİNT ile SUNUM HAZIRLAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "POWERPOİNT ile SUNUM HAZIRLAMA"— Sunum transkripti:

1 POWERPOİNT ile SUNUM HAZIRLAMA

2 POWERPOINT Programini Başlatma
Powerpoint programı ile izleyicelere, yazılar, grafikler veya resimlerden oluşan sunular izletebilirsiniz. Programı başlatmak için Start Programs Microsoft officeMicrosoft office Powerpoint

3 PowerPoint penceresinin görünümü
Outline pane Slide pane Notes pane

4 PowerPoint penceresinin görünümü
Outline Pane Hazırladığınız tüm slaytları sayfa sayfa görebileceğiniz alandır. Görüntülemek istediğiniz sayfanın üzerine tıkladığınız zaman Slide pane‘de sayfanın büyük halini görebilir ve dğişiklik yapabilirsiniz. Slide Pane Slaytları hazırlarken yazıları yazıp, resim, tablo veya grafik ekleyeceğiniz alandır. Her slaytın ayrıntılı görünümünü bu pencereden izleyebilir ve slaytta kullandığınız nesnelere farklı animasyonlar ekleyebilirsiniz. Notes PaneSunumu yapacak olan konuşmacı her slaytın altına bu pencereyi kullanarak notlar alabilir. Notes pane kısmına tıklayarak bu kısım aktif hale getirildikten sonra konuşma notları buraya yazılır.

5 Slayt oluşturma Powerpointi başlattığınız zaman Slide panede karşınıza boş bir sayfa gelir. Bu sayfayı tıklayıp aktif hale getirdikten sonra sayfanın içeriseine yazı yazabilir veya çeşitli resim veya grafikler ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz yazı veya grafikleri kes/ kopyala/ yapıştır yöntemleri taşıyıp kopyalayabilirsiniz.

6 Slayt oluşturma Eklediğiniz her yeni slayt için farklı templateler kullanabilirsiniz. Design kısmından farklı renk kombinasyonlarının olduğu farklı sayfa yapıları seçebilirsiniz.

7 Slayt oluşturma Layout kısmından oluşturacağınız her bir slayt için farklı görünüm seçebilirsiniz, sadece başlık, ikiye ayrılmış sayfa veya grafik içeren sayfa gibi...

8 Yeni slayt ekleme, silme ve yer değiştirme
Yeni bir slayt eklmek için Outline pane de boş bir alana veya herhangi bir slaytın üzerine sağ tıklayarak new slide seçilir. Veya İnsertNew slide Slayt silmek için  Outline pane de Silmek istediğimiz slaytın üzerine sağ tıklarız ve Delete slide seçeneğini seçeriz. Slaytların yerini değiştirmek için  Outline pane de slaytları sürükle bırak yöntemiyle veya kes/yapıştır yöntemiyle yerlerini değiştirebiliriz

9 Madde imleçleri Powerpointde her yeni paragraf yani enter ile alt kısma geçtiğiniz zaman yeni bir madde imleci oluşur. Bu madde imleçlerini araç çubuklarının üzerinden bullets ve numbering butonlarını kullanarak veya madde imlecinin üzerine sağ tıklayıp bullets ve numbering seçeneklerini seçerek renk, şekil veya sayı formatlarını değiştirebilirsiniz. Yine araç çubukları üzerinden increase ve decrease indent butonları kullanılarak içeri veya dışa doğru hizalanabilir.

10 Metin biçimlendirme Formatını değiştirmek istediğiniz yazıları seçip araç çubukları üzerinden biçimlendirebilirsiniz. Word de olmayan butonu ile de yazılarnıza gölgelendirme ekleyebilirsiniz. Araç çubuklarından veya menülerden satır arası boşluklarını değiştirebilirsiniz. Slaytlara alt ve üst bilgi (başlık) ekleyebilirsiniz.

11 Yardim alma, keydetme ve çikti Alma
Help menüsünü kullanarak, çevrim içi veya çevrim dışı olarak bilgi arayıp yerdım alabilirsiniz. Yarattığınız sunumları kaydetmek için File save menüsünü kullanıp kaydetmek istediğiniz yeri seçip, dosya ismini yazarak kaydedebilirsiniz. PowerPoint programının uzantısı .ppt dir. Çıktı almak için File Print Herbir slaytı ayrı sayfalarda çıktı almak için print what kısmından slides Bir sayfada bir veya birden fazla slaytın çıktısını almak için handouts seçilir ve bir sayfada çıkması istenen slayt sayısı seçilir. Notes page ile konuşma notları outline view ile de outline görünümünde çıktı alınabilir Color/Grayscale kısmından; renkli çıktı alacaksak color, gri tonları için grayscale siyah/beyaz çıktı almak için black white seçilir.

12 powerPoint görünümleri (view)
PowerPointde üç farklı görünüm vardır. Normal View GenelliklePowerPoint ilk açıldığı zaman karşınıza gelen görünümdür. Slaytları oluşturmak için gerekli olan görünüm budur. Bir başka deyişle outline pane, slide pane ve notes panein görüntülendiği görünümdür.

13 powerPoint görünümleri (view)
Slide Sorter View Tüm slaytları küçük küçük bir pencerede görüldüğü görünümdür. Bu görünüm kullanılarak slaytlara transition effect dediğimiz animasyonlar eklenebilir.

14 powerPoint görünümleri (view)
Slide Show Hazırlanan slaytların elektronik ortamdaki tüm ekranı kapsayacak şekildeki showudur. F5 tuşu ile de aktif hale getirileblir. Bu görünümdeyken Enter, yöntuşları veya fare ile tıklayarak slaytlar arası geçiş yapılabilir. Yine bu görünümdeyken slaytın üzerine sağ tıklayarak next ile bir sonraki slayt, previous ile bir önceki slayt ve GoTo ile istenilen slayta gidilebilir . Yine sağ tıkladığımızda çıkan pointer options ile farklı renklerdeki kalemleri seçip önemli yerleri belirtebilir, ereaser ile işaretlediğimiz yerleri silebiliriz.

15 Resim, Tablo, Grafik ve AutoShape Ekleme
İnsert menüsü kullanılarak resim, tablo autoshape ve grafik eklenebilir. Eklenen nesneler üzerinde değişiklikler yapılabilir. İnsert  picture eklenecek resim seçilir İnsert  table (Tabloyu kalem ile çizebilirsiniz veya eklemek istediğiniz kadar satır veya sütunu seçersiniz) İnsert  autoshape (Eklemek istediğin şekli seçip sürükle bırak yöntemiyle sayfanın istedğiniz yerine oluşturabilirsiniz. Oluşturduktan sonra büyüklük veya rengini değiştirebilirsiniz.) İnsert  chart (iki farklı tür grafik vardır. DATA CHART ve ORGANİZATİON CHART)

16 Grafikler (Chart) Data Chart İnsert chart
Burdan seçtiğiniz herhangi bir tür için (line, column, bar chart gibi) karşınıza datasheet açılacaktır. Datasheet deki varolan bilgileri silip yerine kendi bilgilerinizi yazıp datasheeti kapattığınız zaman powerpointteki grafiğiniz otomatik olarak hazırlanmış olacaktır.

17 Grafikler (Chart) Data Chart
Grafik üzerinde değiiklik yapmak için; garfiğin üzerine sağ tıklayın Grafiğin değerlerini değiştirmek için  Edit data Grafiğin türünü değiştirmek için  change chart type Renklerini değiştirmek için  format

18 Grafikler (Chart) Organization Chart
Sayfa yapılarından içerisinde grafik olan bir sayfa yapısı layout seçilir. Burdan organization chart seçilir. Her bir karenin içerisne tıklanarak eklenmek istenen yazılar yazılır. Üzerine sağ tıklayıp format seçeneğinden karelerin renkerini değiştiebiliriz.

19 Grafikler (Chart) Organization Chart
Abc şirketi Dept. sekreteri A bölümü Assistan B bölümü Organization Chart Grafikteki kutuları silmek için üzerine tıklayıp klavyeden delete tuşu ile silinebilir Yeni eklemek içinse eklemek istediğimiz yere sağ tıklayıp ekle seçeneğini seçerek farklı şekillerde garfikler oluşturabiliriz.

20 Animasyon ekleme PowerPointte temel olarak ekleyebileceğimiz iki farklı animasyon vardır. Slide transition Slide show esnasında bir slayttan başka bir slayta geçiş sırasında oluşturulan animasyonlardır. Text animation Slaytların içerisindeki yazılara, resimlere veya grafiklere eklenen animasyonlardır.

21 Animasyon ekleme Slide transition Slide transition eklemek için;
Slide sorter görünümüne geçiniz, her bir slayt için farklı efekt ekleyebilirsiniz Slaytın üzerine tıklayın ve eklemek istediğinz efekti seçiniz. Eklediğiniz efekte sound kısmından ses ekleyebilir Timing kısmından ne kadar zamanda değişmesini istediğinizi ayarlayabilir. On mouse click kısmından siz tıkladıkça değişmesini istiyorsanız on mouse clicki seçili bırakırsınız. Siz tıklamadan slideların değişmesini isterseniz on mouse clicki seçilmemiş hale getirip zaman ayarı yaparsınız. (Hem on mouse click seçili olur hemde zaman ayarı yaparsanız, siz tıkladığınızda slidelar değişir,tıklamadığınız zaman ise süre dolduğunda kendiliğinden değişir.) Tüm slaytlara aynı efekti uygulamak için Apply All seçeneğini seçiniz.

22 Animasyon ekleme Text Animation
Slaytınızda kullandığınız herbir yazıya,resme veya grafiğe farklı animasyonlar ekleyebilirsiniz. Text Animation Eklemek İçin Animasyon eklemek istediğiniz yazıyı, resmi veya grafiği seçiniz. Sağ tıklayıp veya animasyonlardan custom animation’ı seçiniz. Add effect butonuna tıklayıp dört farklı seçenekten istenileni seçip tüm animasyonları görmek için more effect’i seçip kullanmak istediğiniz animasyonu listeden seçip OK butonuna tıklayınız. Aynı işlemleri animasyon eklemek istediğiniz tüm nesneler için uygulayınız.

23 Animasyon ekleme Text Animation Animasyon ayarları:
Bir slayta eklediğiniz animasyonlar için farklı ayarlar yapabilirsiniz Bir slayta eklediğiniz herbir animasyon 1,2,3 olarak sıralandırılır. Eklediğiniz animasyonu değiştirmek için sağ tarafta açılan pencereden değiştirmek istediğiniz animasyonun numarasının üzerine tıklayarak üst taraftan change butonuna tıklayıp farklı bir animasyon seçebilirsiniz. Animasyonu silmek için yine numarasının üzerine tıklayıp üst taraftan remove seçeneği seçilir.

24 Animasyon ekleme Text Animation Animasyon ayarları:
Eklediğininiz herbir animasyon için farklı özellikler ekleyebilirsiniz. Start kısmından On Click seçili ise bir sonraki animasyona geçmek için fare ile tıklamanız gerekiyor demektir. With Previous seçili ise animasyon bir önceki animasyon ile aynı anda başlayacak tıklamaya gerek yok demektir. After Previous seçili ise animasyon bir önceki animasyon bittikten sonra başlayacak fare ile tıklamaya gerek yok demektir. Direction kısmından seçtiğiniz animasyonun yönünü değiştirebilirsiniz. Speed kısmından ise animasyon hızını çok hızlı, hızlı, orta. Yavaş ve çok yavaş olarak ayarlayabilirsiniz.


"POWERPOİNT ile SUNUM HAZIRLAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları