Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zeytinburnu Modeli KASIM 2009.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zeytinburnu Modeli KASIM 2009."— Sunum transkripti:

1 Zeytinburnu Modeli KASIM 2009

2 Amaç Çağın gereklerine uygun bir rehberlik anlayışıyla, yeterli donanıma sahip rehber öğretmenler eşliğinde, güvenli ve sıcak bir ortamda üyelerinin; İlköğretim çağında olanlarının ev ve okul dışındaki üçüncü mekan ihtiyacını gidermek, Sosyalleşmelerine yardımcı olmak, Değerlerimize bağlı yetişmelerine destek olmak, Kendilerine, ailelerine ve topluma faydalı bireyler olmalarına katkıda bulunmak Yeteneklerinin farkına varmalarını sağlamak ve onlara yeteneklerini geliştirme fırsatları sunmak, Özgüven kazanmalarını sağlamak, Okuma sevgisini ve alışkanlığını kazandırmak, Sorumluluk bilincini sağlamlaştırmak, gayelerini taşımaktadır.

3 Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü
Organizasyon Şeması Başkan Başkan Yardımcısı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bilgi Evleri Koordinatörü Bilgi Evi Yöneticisi Rehber Öğretmenler Hizmetliler

4 Personel Dağılımı Bilgi evlerinde toplam 25 personelle hizmet verilmektedir. Personel dağılımı şu şekildedir: 1 Koordinatör, 5 Yönetici, 14 Öğretmen, 5 Temizlik görevlisi.

5 Maliyet Personel Giderleri: 845,818
Toplam Gider: 1,057,211 aylık 88,100 Maaşlar Koordinatör 1 kişi       Yönetici 5 kişi Öğretmen 14 kişi Hizmetli 5 kişi    

6 Rehber Öğretmen Seçiminde Kriterler :
Eğitim ve fen-edebiyat fakültelerinden ya da kurumun yapısına uygun diğer dört yıllık fakültelerden mezun, Eğitim konusunda tecrübeye sahip, İyi derecede bilgisayar kullanabilen, Kendini yenileyen ve heyecan sahibi, Gönüllü, ehliyet ve liyakat sahibi, Takım ruhuna sahip kişiler…

7 Bilgi evleri ilk kez, 1 Şubat 2005 tarihinde Merkezefendi ve Seyitnizam mahallelerinde hizmete açılmıştır.

8 Mahalle Merkezlerindeki Semt Konaklarında
Mekân: Mahalle Merkezlerindeki Semt Konaklarında Özgün Mimari Kurumsal Kimlik

9 Merkezefendi Bilgi Evi
Mevcut bilgi evi sayısı: 5 Dönem Sonunda: 8 Merkezefendi Bilgi Evi

10 Seyitnizam Bilgi Evi

11 Beştelsiz Bilgi Evi

12 Yeşiltepe Bilgi Evi

13 Sümer Bilgi Evi

14 Çalışma Saatleri Bilgi evleri Pazar hariç her gün, sabah 09.00-12.00
öğleden sonra saatleri arasında açıktır.

15 Bilgi Evleri’nde 5’er bölümle hizmet verilmektedir
İdare, Kütüphane bölümü, İlköğretim için bilgisayar salonu, Lise öğrencileri ve yetişkinler için bilgisayar salonu, Çok amaçlı salon.

16 İdare Bölümü Bilgi evi çalışmalarının koordine edildiği, dilek ve taleplere cevap verilen, şeffaflık prensibine göre işleyen bölümdür.

17 Kütüphane Bölümü Okuma ve etüt salonu olarak kullanılan, üye kaydının yapıldığı bölümdür, Bilgi evlerinde toplam kitap bulunmaktadır, Projeksiyon sistemi mevcuttur, Ödül törenleri gibi bazı etkinlikler için de bu bölüm kullanılmaktadır.

18 Otomasyon Kütüphanecilik işlemleri profesyonel bir bilgi belge programı olan FileMaker üzerinden yapılmaktadır. Bu programda kitapların ve üyelerin tam kaydı bulunmakta, ödünç işlemleri takip edilmekte ve arşivlenmektedir. Ayrıca internet üzerinden üyelerin hem katalog taramalarına hem de kendi durumlarını takip etmelerine imkân sağlanmaktadır.

19 Kitap Okuma İstatistikleri
Bilgi evlerinde ortalama, günde 286, haftada 1.716, ayda ödünç kitap verilmektedir. İlk bilgi evi açıldığı günden bu yana, toplam ödünç kitap verilmiştir. Günlük Haftalık Aylık

20 Bilgisayar Bölümü Üyelere bilgisayar ve internet kullanma imkânının sunulduğu bölümdür. Üyeler ödev ve projelerini öğretmenlerin rehberliğinde kolaylıkla hazırlayabilmekte, çıktı alabilmektedirler. İlköğretim öğrencileri ile lise öğrencileri ve yetişkinler için iki ayrı bilgisayar salonu bulunmaktadır. İnternette zararlı sitelere girişi engellemek için gerekli tedbirler alınmıştır. Bilgi evlerinde toplam 131 bilgisayar üyelerimizin hizmetindedir.

21 Bilgisayar Kullanıcı İstatistikleri
Bilgisayar bölümlerinden ortalama, günde 1.080, haftada 6.480, ayda üye yararlanmaktadır. Günlük Haftalık Aylık

22 Çok Amaçlı Salon Kulüp çalışmaları, bilgi yarışmaları, film gösterimleri, satranç turnuvaları, münazaralar, tiyatro çalışmaları gibi etkinliklerin gerçekleştirildiği bölümdür. 20 kişinin kullanabileceği bir toplantı masası mevcuttur. Projeksiyon sistemiyle desteklenmiştir.

23 Üye Kaydı Öğrenci ve yetişkin olmak üzere iki ayrı kategoride Kayıt için; 1-Üye formunu doldurmak, 2-İki adet vesikalık fotoğraf , 3-Nüfus cüzdan fotokopisiyle başvurmak yeterlidir.

24 Hoş Geldiniz Yeni kaydolan üyelerin bilgi evinden en iyi şekilde istifade etmeleri konusunda rehberlik etmek ve üyelerle kurum arasında sıcak bir bağ kurmak amacıyla, “Veliye mektup” çalışması ve “Bilgi evi tanıtım sunumları” gerçekleştirilmektedir

25 Sponsorluk Bilgi evlerinin kuruldukları mahallelerde, mahalle esnafı ve ileri gelenleri ile bilgi evi arasında diyalog kurmak, onları çabamıza ortak etmek amacıyla “sponsorluk” çalışmaları yapılmaktadır.

26 (Bir ucundan da siz tutar mısınız?)
Elbirliği (Bir ucundan da siz tutar mısınız?) Yaptığı işe göre; yemek vermek, tıraş etmek, pantolon dikmek, giydirmek, kırtasiye paketleri gibi hediyelerle çeşitli etkinliklerde başarı gösteren üyelerimize destek vermeleri sağlanmaktadır.

27 Toplam Üye Sayısı 20.137 İlköğretim Öğrencisi 13.533
Lise Öğrencisi Toplam Üye Sayısı Üniversite Öğrencisi Yetişkin Diğer

28 Bilgi Evlerinden İstifade Eden Üye İstatistikleri
Bilgi evlerinden ortalama, günde haftada ayda üye istifade etmektedir. Bir yıl boyunca bilgi evini kullanan üye sayısı ’dür. Günlük Haftalık Aylık

29 Bilgi evlerindeki işleyiş üç ana başlık altında toplanabilir
Bilgisayar ve internet kullanabilme imkânı, Kütüphaneden yararlanma ve ödünç kitap alabilme hizmeti, Ders Çalışabilme, Üyelerin ilgileri ve seviyeleri doğrultusunda katılabilecekleri, eğitime yönelik sosyal ve kültürel etkinlikler.

30 Planlama: Güz, Bahar ve Yaz Koordinasyon:
Yöneticiler, Kütüphaneciler, Bilgisayarcılar Zümreler halinde belli periyotlarla toplanarak mevcut işleyiş değerlendirilmekte, standardizasyon çalışmaları yapılmakta ve yeni projeler üretilmektedir. Rotasyon: Dönem başında (Ekim) yönetici ve öğretmenlerin performansları değerlendirilmekte yatay ve dikey değişiklikler yapılmaktadır.

31 Sosyal ve Kültürel Etkinlikler
Çeşitli Yarışmalar Kulüp Çalışmaları Periyodik Olarak Yapılan Etkinlikler Konferans ve Söyleşiler Sosyal Çalışmalar Geziler

32 A. Çeşitli Yarışmalar

33 Kitap Okuma Yarışmaları
Her yıl bahar aylarında yapılmaktadır. Bu yıl 5. si yapılmıştır. Kategoriler: ve 5. sınıflar, 2- 6, 7 ve 8. sınıflar, 3- Lise 4- Üniversite ve yetişkinler Üyeler kendi kategorileri için belirlenen kitapları verilen sürede okuyarak bir sınava tâbi tutulmaktadır. Sınav, her bir kategori için ÖSYM standartlarında hazırlanmış çoktan seçmeli test yöntemiyle yapılmakta ve optik okuyucuyla değerlendirilmektedir. Son yapılan yarışmaya 3189 kişi katılmıştır. Yarışma boyunca kitap okunmuştur

34 Her kategoriden ilk 10 dereceye giren üyeler; bilgisayar, dijital fotoğraf makinesi, kamera, cep telefonu, cumhuriyet altını, para ödülü gibi çeşitli hediyeler ve başarı belgeleriyle ödüllendirilmektedirler. Ayrıca ilk 3 dereceye giren üyeler, ailelerinden iki kişiyle birlikte, düzenlenen “Kültür Gezileri”ne katılmaktadır.

35

36 Şiir Ezberleme Yarışması
Mektup Yarışması 10 Parmak Hızlı Yazma Yarışması Resim Yarışmaları Bilgi Yarışmaları Münazaralar Satranç Turnuvaları

37 B. Kulüp Çalışmaları Üyelerin ilgi ve becerileri doğrultusunda katılabilecekleri, sosyal ve kültürel açıdan kendilerini geliştirip özgüven kazanabilecekleri kulüp çalışmaları yapılmaktadır.

38 Bilgi Evi Kulüpleri Bilgisayar Kulübü Sesli Okuma Kulübü
Biyoloji ve Doğa Kulübü Şiir Dostları Kulübü Gezi Kulübü Folklor Kulübü İngilizce Kulübü Müzik ve Oyun Kulübü Okuma Gönüllüleri Kulübü Resim Kulübü Edebiyat Kulübü Origami Kulübü Sahne ve Gösteri Sanatları Kulübü Satranç Kulübü

39 C. Periyodik Olarak Yapılan Etkinlikler

40 Ayın Öğrencisi Özellikle ilköğretim çağındaki üyelerimiz için, örnek göstererek teşvik etmek amacıyla düzenlenen bir etkinliktir. Her ay kütüphane ve internet bölümlerinden üçer, tüm bilgi evinden bir üye seçilmektedir. Üyelerin seçiminde bilgi evini verimli ve düzenli kullanmaları, örnek teşkil edecek davranışlara sahip olmaları dikkate alınmaktadır. Üyeler, ailelerinin de katıldığı bir törenle ödüllendirilmektedir. Ayrıca bu ödül töreninde sponsor olan esnaf ve ayın en duyarlı velisine de onur belgeleri takdim edilmektedir. Bu ödül töreni şu ana kadar 45 defa düzenlenmiştir.

41

42 Ayın Sorusu Değerler eğitimi çerçevesinde her ay bir soru hazırlanarak ilan edilmekte ve kurallar çerçevesinde ilgili sandığa ay boyunca cevapların atılması istenmektedir. Ay sonunda yapılan törende doğru cevaplar arasından kurayla belirlenen 10 üyeye çeşitli ödüller verilmektedir.

43 İyilik Kumbarası İyilik düşüncesini gündemde tutmak ve özellikle küçük yaştaki üyelerimizi iyilik yapmaya teşvik etmek için başlatılan bir etkinliktir. Bir ay boyunca kâğıda yazılarak bilgi evinde oluşturulan “İyilik Kumbarası”nda biriktirilen iyilikler arasından en anlamlı üç iyiliğin sahibi ödüllendirilmektedir.

44 Temel Bilgisayar Eğitimi
Bilgi evine yeni kayıt olup bilgisayar kullanmayı bilmeyen üyelerimiz için düzenlenir.

45 Öğrenci Buluşmaları ÖSS ve SBS’ ye hazırlanan öğrencileri motive etmek ve rehberlik etmek düşüncesiyle, çeşitli üniversite ve bölümlerde okuyan üyelerle lise öğrencilerini ya da başarılı lise öğrencisi üyelerle ilköğretim ikinci kademe öğrencilerini buluşturduğumuz ikramlı sohbet programlarıdır.

46 Safahat Okumaları Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kişiliğini, edebî yönünü ve eserini tanımak ve anlamak amacıyla her hafta lise öğrencileri ve yetişkin üyelerle gerçekleştirilen bir sesli okuma ve mütalaa grubudur.

47 D. Konferans ve Söyleşiler
Bilgi evlerinde zaman zaman çeşitli konularda üyelerimizin kültürel ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak konferanslar düzenlenmektedir. Şimdiye kadar düzenlenen bazı konferans ve söyleşiler şunlardır: “Liselere Giriş Sınav Sistemi ve LGS’de Yapılan Son Değişiklikler” “Sigarasız Bir Yaşam İçin El Ele” “Kitap Okumanın LGS’ye Katkıları” “Hijyen-Sağlık ve Kötü Alışkanlıklar” “Planlı Ders Çalışma” “Orta Öğretim Geçiş Sistemi”

48 E. Sosyal Çalışmalar Üyelerimizde sosyal sorumluluk bilinci geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen kitap ve ilaç bağış kampanyaları, huzur evi ziyaretleri, geri dönüşüm kampanyaları, trafik eğitimi, itfaiye ziyaretleri, çevre bilinci oluşturmak üzere düzenlenen etkinliklerdir.

49 F. Geziler Bilgi evlerinde özellikle tatil dönemlerinde tarihî ve kültürel değerler konusunda farkındalık oluşturmak; ilçemizden başlayarak yaşadıkları mekânları tanıyıp sevmelerini sağlamak ve aidiyet duygularını geliştirmek amacıyla üyelerimiz için ücretsiz İstanbul gezileri düzenlenmektedir.

50 Model Olmak Bilgi evleri açıldığından bu yana şehir içi ve dışındaki çeşitli belediyelerden gelen yetkililere ve misafirlere bilgi evi tanıtımları yapılmaktadır.

51 Bilgi evi tanıtımı yapılan belediyelerden bazıları:
Üsküdar Belediyesi, Fatih Belediyesi, Esenler Belediyesi, Kocaeli Belediyesi, Bahçelievler Belediyesi, Çanakkale Kepez Belediyesi, Gaziosmanpaşa Belediyesi, Balıkesir Sındırgı Belediyesi, Sarıyer Belediyesi, Kocaeli Körfez Belediyesi, Bağcılar Belediyesi, Erzincan Belediyesi. Ümraniye Belediyesi, Kâğıthane Belediyesi,

52 Türkiye’de ilk defa belediye web sitesindeki Bilgi Evi linkinde, çalışmalar, faaliyetler, faaliyet yönergeleri gibi kurumsal çalışma programı kamuoyunun istifadesine sunulmuştur.

53 El sanatları ve meslek edindirme kursları Psikolojik Danışmanlık
Yapmadıklarımız: Dershanecilik El sanatları ve meslek edindirme kursları Psikolojik Danışmanlık

54 Diğer Kurumlarla Koordinasyon
Aile Koruma ve Destek Merkezi (AKDEM), Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi (ZKS) Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM), İSMEK, HALK EĞİTİM MERKEZİ, Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü ve Tüm Okullar vb. kurumlarla diyalog halinde üyelerin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda üye veya velileri buralara yönlendirmektedir. Ayrıca çevredeki dershanelerle görüşülerek ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrenciler; etütlere, ÖSS ve SBS’yle ilgili kurslara ücretsiz kaydettirilmektedir.

55 Kurumsal Kimlik Kitabı
Planladıklarımız: Mezunlar Buluşması Çalışma Yönergesi Kurumsal Kimlik Kitabı

56 Vazgeçemeyeceklerimiz:
Heyecan Amatör Ruh Yenilenme

57 Merkezefendi Bilgi Evi e-posta: bilgievi@zeytinburnu.bel.tr
(0212) Sümer Bilgi Evi (0212) Seyitnizam Bilgi Evi (0212) Beştelsiz Bilgi Evi (0212) Yeşiltepe Bilgi Evi (0212) e-posta:

58 Teşekkür ederiz.


"Zeytinburnu Modeli KASIM 2009." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları