Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

(TOKİ) 12 EYLÜL 2005 - ANKARA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "(TOKİ) 12 EYLÜL 2005 - ANKARA."— Sunum transkripti:

1 (TOKİ) 12 EYLÜL ANKARA

2 TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI
T. C. BAŞBAKANLIK TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI TANITIM HÜKÜMETİN KONUT POLİTİKASI UYGULAMALAR HEDEFLERİ SORUNLAR SONUÇ

3 TANITIM TOKİ, Genel Bütçe dışında, özel fonu ve özerk yapısıyla Başbakanlığa bağlı olarak 1984 yılında kurulmuş, Toplu Konut Fonu 2001 yılı sonunda yürürlükten kaldırılarak tasfiye edilmiş, Fonun tasfiyesi İdarenin kaynaklarını büyük ölçüde azaltmış ve İdareyi bütçeden aktarılan ödeneklere bağımlı hale getirmiştir. Aynı dönemde, TOKİ’nin konut üretiminden uzaklaşması, Konut ihtiyacının artması ve Gecekondu olgusunun devam etmesi, Konut ve kentleşmeye yönelik yeni politikalar üretilmesini gerektirmiştir.

4 HÜKÜMETİN KONUT POLİTİKASI
T.C. 58. ve 59. Hükümetleri bu sorunların farkında olarak; Hükümet Programında konut ve kentleşme sorunlarını öncelikli faaliyet alanlarından biri olarak belirlemiş ve; Acil Eylem Planı’nın, Sosyal Politikalar başlığı altındaki; 44. Madde ile; yerel yönetimlerle işbirliği sağlanarak kentlerimizdeki gecekondulaşmanın önlenmesi ve mevcut gecekondu alanlarının dönüştürülmesini, 45. Madde ile de; dar gelirlilerin kira öder gibi taksitlerle ve kısa sürede ev sahibi olmalarının sağlanmasını hedeflemiştir.

5 Bu program ile, Sosyal Devlet olmanın gereği olan bu politika;
Anayasamızın Devlete yüklediği görevler, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve BM Habitat Gündemi’nin ana temalarından biri olan “Herkese Yeterli Konut” ilkesi ile de örtüşmektedir. Bu program ile, Ekonominin canlandırılması, Üretimin artırılması, İşsizliğin azaltılması hedeflenmiştir.

6 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı konut üretim politikasını,
Toplu Konut Kanununun yüklediği görev ve sorumluluklar çerçevesinde, Hükümetimizin “Acil Eylem Planı” gereği ve Sayın Başbakanımızın 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak başlattığı konut üretim modelini örnek alarak, uygulamalarını ülke geneline yaygınlaştıracak şekilde yeniden yapılandırmıştır.

7 Konut Müsteşarlığı ve Arsa Ofisi Gn. Md.’nün görevlerini;
Buna ilave olarak, Kapatılan Emlak Bankasının bankacılık faaliyetleri dışındaki işlevlerini; Konut Müsteşarlığı ve Arsa Ofisi Gn. Md.’nün görevlerini; Göçmen Konutları ve Ahıska Türklerine yönelik konut üretim faaliyetlerinin koordinatörlüğünü de yürütmektedir.

8 UYGULAMALAR TOKİ, DİE ve DPT verilerine göre ülkedeki 2,5 milyon acil konut ihtiyacının %5 ile %10 kadarını bizzat üreterek; Alternatif uygulamalarla konut piyasasını disipline etmeyi, Kalite, sağlamlık, ucuzluk gibi kriterlerle spekülatif oluşumlara engel olmayı, Özel sektörün gitmediği ihtiyaç bölgelerinde konut üretmeyi,

9 Ülke nüfusunun ülke coğrafyasına dengeli dağılımını desteklemeyi,
Kira öder gibi cüzi taksitlerle alt gelir grubu ve yoksul vatandaşlarımızı ev sahibi yapmayı, Ülke nüfusunun ülke coğrafyasına dengeli dağılımını desteklemeyi, Gecekondu dönüşümlerini hızlandırmayı ve böylece Planlı kentleşmeye katkı sağlamayı hedeflemektedir.

10 UYGULAMA MODELLERİ 1- İdare Arsaları Üzerinde Konut Üretimi
TOKİ, Hükümetimizin planlı kentleşme ve konut üretimi programını 7 model dahilinde yürütmektedir: 1- İdare Arsaları Üzerinde Konut Üretimi 2- Gecekondu Dönüşüm Projeleri 3- Doğal Afet Sonucu Oluşan Konut Açığını Giderme Projeleri 4- Kaynak Geliştirmeye Yönelik Rant ve Prestij Projeleri 5- Tarımköy ve Göçmen Konutu Projeleri 6- Arsa Üretimi Projeleri 7- Kredi Uygulamaları.

11 1- İDARE ARSALARI ÜZERİNDE KONUT ÜRETİMİ
Ülkemizde alt gelir grubu ve yoksul grubun barınma sorunu var. Konut ihtiyacı olan bölgelerde vatandaşın alım gücü kısıtlı. Alt ve Orta Gelir Grubuna Konut Üretimi Konut büyüklüğü 75 – 135 m2 Peşinat %10 – %25 Ödeme süresi 10 yıl Alt Gelir Grubu ve Yoksullara Sosyal Konut Üretimi Konut büyüklüğü 62 – 75 m2 Konut büyüklüğü – 55 m2 Peşinat YTL Peşinat Yok Ödeme süresi 15 yıl Ödeme süresi yıl konutun projesi hazırlanmış, 33 ilde 58 noktada konutun yapımı başlatılmıştır.

12 İDARE ARSALARI ÜZERİNDE KONUT ÜRETİMİ
Özürlüler için konut üretimi Proje alanlarında özürlülerin ihtiyaçlarını karşılayan özel tasarımlı konut üretimi. Kamu Kurum ve kuruluşlarının mensuplarına konut üretimi   Konutu olmayan kamu personeli için konut üretimi başlatılmış, bu kapsamda, 8.300 konut tahsisi yapılmış, 45 kamu kurumundan konutluk başvuru alınmıştır.  

13 2- GECEKONDU DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Cumhuriyet tarihimizde ilk defa bu kadar büyük çaplı ve hızlı bir şekilde, belediyelerimizle işbirliği halinde Gecekondu Dönüşüm Programı başlatılmıştır. Ankara-Protokol Yolu, Mamak, Altındağ-Doğantepe; Balıkesir-Edremit; Bayburt-Merkez; Bursa-Yıldırım, Osmangazi; Denizli-Merkez; Erzincan-Çarşı mah., Geçitköyü; Erzurum-Yakutiye, Kazım Karabekir; Eskişehir-Odunpazarı; Gaziantep-Beylerbeyi, Şahinbey; İstanbul-K.Çekmece, Pendik, Kadıköy, Şişli, Tuzla, Eyüp, GOP, Zeytinburnu; İzmir-Karşıyaka, Konak-Uzundere (Kadifekale), Menemen-Asarlık; Karabük-Merkez; Kars-Merkez-Yenimahalle; Kırıkkale-Yenimahalle; Kocaeli-Gündoğdu; Konya-Selçuklu; Mersin-Erdemli; Samsun-Çay mah.; Siirt-Merkez; Şanlıurfa-Merkez-Yeşildirek; Trabzon-Zağnos; 21 İl 32 Noktada Konutluk Uygulama Başlatılmıştır.

14 21 İl 32 Noktada 30.000 Konutluk Uygulama Başlatılmıştır
GECEKONDU DÖNÜŞÜM PROJELERİ İstanbul Samsun Karabük Trabzon Kocaeli Kars Bursa Bayburt Ankara Erzurum Balıkesir Erzincan Eskişehir Kırıkkale İzmir Konya Denizli Siirt Şanlıurfa Gaziantep Mersin 21 İl 32 Noktada Konutluk Uygulama Başlatılmıştır

15 GECEKONDU DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Gecekondu Dönüşüm Projelerimizden örnekler: Erzurum-Yakutiye (340 konut), Erzincan-Çarşı Mah (880 konut), Karabük-Cevizlidere (832 konut), Ankara Kent Girişi (Protokol Yolu) (2400 konut), İzmir-Konak-Uzundere (Kadifekale) ve Karşıyaka (3888 konut) İstanbul-İkitelli, Halkalı, Kayabaşı (2640 konut)

16 İSTANBUL İLİ, KÜÇÜKÇEKMECE – GAZİOSMANPAŞA - ESENLER TOPLU KONUT PROJESİ

17 İSTANBUL İLİ, KÜÇÜKÇEKMECE – GAZİOSMANPAŞA - ESENLER TOPLU KONUT PROJESİ
Kırklareli-Arnavutköy Eski Edirne Asfaltı Habibler Kayabaşı TOKi Proje Alanı Ha Oyak Konut Alanı Şamlar Köyü GOP-Sutançiftliği Kayabaşı Köyü KİPTAŞ Başakşehir Askeri Alan Öneri Çalışma Alanı 2.800 Ha Güvercintepe TOKİ Fakir Konutları ANKARA İkitelli OSB Olimpiyat Köyü Mahmutbey-Habibler Bağlantı Yolu TOKİ Kentsel Yenileme Alanı Altınşehir TOKİ Kentsel Yenileme Alanı TEM TEM TOKİ-Halkalı Konutları EDİRNE TOKİ Gecekondu Dön. Al Konut ATATÜRK HAVA LİMANI

18 3- AFET UYGULAMALARI TOKİ, afet konutu üretmek üzere Hükümetimizce görevlendirilerek; 4.000 adet kalıcı konut inşaatı başlatılmış, bunlardan 3.000 konut ay içinde tamamlanarak haksahiplerine teslim edilmiştir. RİZE ERZURUM Ilıca, Aşkale, Çat İZMİR Seferihisar Urla TUNCELİ Pülümür BİNGÖL HAKKARİ

19 4- KAYNAK GELİŞTİRMEYE YÖNELİK RANT ve PRESTİJ PROJELERİ
TOKİ, büyükşehirlerdeki katma değeri yüksek kıymetli arsalarını en iyi şekilde değerlendirmek üzere arsa satışı karşılığı gelir paylaşım modeliyle kaynak geliştirme çalışmalarını yürütmektedir. Projenin amacı; İdarenin elindeki arsaları ekonomik açıdan en karlı şekilde değerlendirerek, sosyal nitelikli konut projeleri için kaynak sağlamak, TOKİ kontrolünde prestijli yeni yerleşim alanları oluşturmak, TOKİ güvencesi ile özel sektör kapasitesi ve dinamizmini birleştirerek kamu-özel sektör işbirliği ile verimliliği yakalamaktır. 3 yıl içinde kamuya yaklaşık 2,5 milyar YTL. gelir sağlanacak olup bugüne kadar 300 milyon YTL.’si tahsil edilmiştir. Örnek: İstanbul-Bahçeşehir ve Ataşehir

20 5- TARIMKÖY ve GÖÇMEN KONUTU PROJELERİ
Tarımköy uygulamaları Nüfusumuzun ülkemiz coğrafyasına dengeli dağılımının sağlanması, Kır-kent ilişkisinin kurulması, ve Çağdaş yaşamın gerektirdiği asgari fiziksel ve sosyal altyapıya sahip “örnek kırsal yerleşimler” yaratmak üzere 7 bölgede konutluk tarımköy uygulamaları başlatılmış; 5 bölgede konut ihale aşamasındadır. Göçmen Konutu Uygulamaları Ahıska Türkleri Komisyon Koordinatörlüğü Uygulamaları   Bursa ve İzmir’de konut tahsisi yapılmıştır.

21 6- ARSA ÜRETİMİ PROJELERİ
Arsa üretim projeleri ile, Konut üretiminde önemli bir maliyet unsuru olan “arsa payı”nın asgariye indirilerek ucuz konut üretimine katkı sağlanması, Mera vasfını kaybetmiş atıl durumdaki tescilsiz alanların Hazine adına tescil edilerek kamuya kazandırılması, Tescil edilen alanların, harita alımı, halihazır yapımı, imar planı, altyapı ve üstyapı projeleriyle planlı, çağdaş kentsel kullanım alanlarına dönüşümünün sağlanması, Evi olmayanlara altyapılı, projeli, imarlı uzun vadeli arsa tahsisi amaçlanmıştır. İlk olarak Ankara – Beynam, Gölbaşı-Karagedik, İstanbul- Alemdar’da arsa üretim çalışmaları başlatılmıştır.

22 7- KREDİ UYGULAMALARI Toplu Konut Fonu imkanlarıyla 1984 yılından 2003 yılına kadar 1,1 milyon konutun üretimine kredi desteği ile katkı sağlanmıştır. Ocak 2003 – Eylül 2005 arasında; Kredi açılan konut sayısı Bitirilen konut sayısı Yapılan toplam kredi ödemesi 200 milyon YTL Şehit Ailelerine 2005 yılı için kişi başı 32,5 bin YTL.  (Yapılan toplam kredi ödemesi 72 milyon YTL) Taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordineli kredi uygulamaları başlatılmıştır.

23 İnşaatı Başlatılmıştır.
BU UYGULAMALARLA 12 Eylül 2005 itibariyle 69 İL ve 129 İLÇEDE 340 ŞANTİYEDE KONUT İnşaatı Başlatılmıştır.

24 Ocak 2003 - Eylül 2005 69 İL ve 129 İLÇEDE (340 ŞANTİYE) 132.157 KONUT
KASTAMONU İSTANBUL ARTVİN TEKİRDAĞ SAMSUN ARDAHAN KARABÜK KOCAELİ DÜZCE RİZE TRABZON ORDU YALOVA ADAPAZARI ÇANKIRI KARS ÇANAKKALE ÇORUM BAYBURT TOKAT GÜMÜŞHANE BURSA BİLECİK ANKARA ERZURUM BALIKESİR KIRIKKALE ERZİNCAN AĞRI ESKİŞEHİR SİVAS YOZGAT KÜTAHYA KIRŞEHİR TUNCELİ MUŞ BİNGÖL MANİSA KAYSERİ AFYON UŞAK ELAZIĞ VAN NEVŞEHİR MALATYA BİTLİS İZMİR AKSARAY DİYARBAKIR DENİZLİ SİİRT AYDIN KONYA ISPARTA NİĞDE BATMAN ADIYAMAN HAKKARİ ŞIRNAK BURDUR MARDİN MUĞLA OSMANİYE ŞANLIURFA KARAMAN GAZİANTEP ADANA KİLİS HATAY Ocak Eylül 2005 69 İL ve 129 İLÇEDE (340 ŞANTİYE) KONUT

25 Yıllık ortalama üretim
TOKİ UYGULAMALARI MUKAYESESİ Dönem Konut üretimi Yıl Sonu Hedefi Yıllık ortalama üretim Gerçekleşme yüzdesi 43.145 2.270 Ocak 23 Ağustos 2004* 51.000 30.600 %51 2004 Sonu 84.000 42.000 %84 Ocak Eylül 2005 * 49.500 %88 2005 sonu ~ ~ ~ %106 * Bakanlar Kuruluna brifing TOKİ, yıllık üretimini 22 kat artırarak, 12 Eylül 2005 itibariyle konutun inşaatını başlatmıştır.

26 BUGÜN İTİBARİYLE TOKİ UYGULAMALARI
29 ilde 43 bölgede konut tamamlanmış, 2005 yılı sonuna kadar 61 ilde 120 bölgede konut tamamlanmış olacaktır. Bitirilen, inşaatları devam eden ve 2005 Kasım ayı sonuna kadar başlatılacak konutlarla birlikte, konut hedefi aşılmış olacaktır.

27 Uygulama başlatılamayan 12 İlden,
Amasya Bartın Giresun Iğdır Kırklareli Mersin Muğla Antalya, Kahramanmaraş, Edirne, Sinop, Zonguldak İllerinde 2005 yılı sonuna kadar, İllerinde de 2006 yılı içinde uygulama başlatılacaktır.

28 SOSYAL DONATILAR ve ÇEVRE DÜZENLEMELERİ
Konut üretimiyle birlikte, modern hayatın gerektirdiği sosyal donatılar ve çevre düzenlemeleri kapsamında,; 114 okul (2.116 derslik) 86 ilköğretim okulu (4 adet tamamlandı) 28 lise 17 anaokulu, 94 ticaret merkezi, 21 spor salonu, 23 sağlık ocağı, 7 hastane, 7 kütüphane, 81 cami, yapımı gerçekleştirilmektedir. Çevre düzenlemeleri kapsamında ise yaklaşık 1,5 milyon ağaç dikimi ve 2 milyon çalı peyzajı yapılmaktadır.

29 ARSA STOĞU Ocak 2003 itibariyle : 15 milyon m2 Hazineden bedelli
ve bedelsiz alınan : 115 milyon m2 Arsa Ofisi Gn. Md.’nün devri ile gelen : 64 milyon m2 Eylül 2005 itibariyle toplam : 194 milyon m2 arsa, TOKİ mülkiyetindedir. Hazineden bedelsiz alınan arsaların değeri 105 milyon YTL’dir. Başlatılan konutun KDV ve stopaj bedeli olarak Hazine’ye ödenecek miktar 700 milyon YTL olup, bugüne kadar 172 milyon YTL.’si ödenmiştir.

30 KONUT SATIŞLARI 4,2 milyar YTL. değerindeki 60.000 konut satılmış,
Güven ortamının oluşması, enflasyon ve faizlerin düşmesiyle satışa sunduğumuz konutların %80’i inşaat aşamasında satılmıştır. TOKİ ve Emlak GYO A.Ş. eliyle, Ocak 2003-Eylül 2005 arası, 4,2 milyar YTL. değerindeki konut satılmış, 800 milyon YTL nakit elde edilmiştir. Tanıtımın artırılması ve vatandaşımızın lehine geliştirilen alternatif politikalarla satış süreci devam etmektedir. Nüfusu az olan 11 bölgede satış zorluğu yaşanması sebebiyle, nüfusu ’in altında olan yerleşim yerlerlerinde ön talep toplama yöntemiyle konut üretimine devam edecektir.

31 KONUT SATIŞLARI

32 EKONOMİYE KATKI Toplam 5 milyar YTL. tutarındaki konut yatırımı için bugüne kadar 2,2 milyar YTL. hakediş ödemesi yapılmıştır. - Gelir Paylaşım Modeliyle satılan arsalardaki konut üretiminden 3 yıl içinde 2,5 milyar YTL. gelir sağlanacak olup, bunun 300 milyon YTL.’si tahsil edilmiştir. Başlatılan konut hamlesindeki satışlardan, Emlak Bankasından devralınan gayrimenkullerin satışından, Kredi geri dönüşlerinden, Arsa satışı, repo, kira, bütçe ödeneği ve yurtdışı çıkış harçlarından olmak üzere, 2,5 yıl içinde toplam 1,9 milyar YTL. gelir sağlanmıştır.

33 EKONOMİYE KATKI - İnşaat sektöründeki %16’lık büyümeye katkı,
kişilik istihdam, yaklaşık, 15 milyon m2 inşaat alanı, 750 kule vinç, 8 milyon m3 beton, 500 bin ton demir, 7 milyon m2 seramik, 648 milyon adet tuğla, 25 milyon adet kiremit kullanımı, TOKİ, bilimsel ve modern dünyanın uyguladığı “kendi kaynağını üreterek iş yapma” prensibini benimseyerek, bütçeden aktarılan cüzi paylar ve yurtdışı çıkış harçları ile faaliyetlerini sürdürmektedir. İstihdam katsayısı en yüksek olan konut üretimini gerçekleştiren TOKİ’nin ülkemizdeki sektörel katkısı açıktır.

34 FİNANSMAN Yapılan konut üretim projeksiyonuna göre; 2008 yılı sonuna kadar TOKİ tarafından 7,5 milyar YTL hakediş ödemesi yapılacağı, Üretilen konut satışları ve diğer gelirlerden olmak üzere 2014 yılı sonuna kadar 16 milyar YTL gelir elde edileceği öngörülmektedir. Ancak, inşaatlarımızın ayda tamamlanması ve aylık hakediş ödemelerimizin 200 milyon YTL’ye çıkması, Buna karşın, konut bedellerinin ayda geri ödenmesi, Kısa ve orta vadeli kaynak ihtiyacını doğurmaktadır.

35 FİNANSMAN Kaynak ihtiyacının karşılanması amacıyla İdare yeni finansal kaynakların geliştirilmesi yönündeki çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda: Banka kaynaklarının İdare uygulamalarında kullanılması, (İlk olarak Ziraat Bankası ile başlatıldı) Konut borçlarının Banka kredisi destekli defaten indirimli olarak kapatılması ile kısa vadeli kaynak girişi sağlanması amaçlanmaktadır.

36 FİNANSMAN Bu modellerin yanısıra, dış kaynaklı fonların kullanılması çalışmaları da sürdürülmektedir. Dünyanın önde gelen banka ve finans kuruluşlarından teklifler alınmış ve müzakere edilmiştir. 350 milyon ABD Doları tutarındaki dış kredinin temini yönünde Hazine Müsteşarlığının onayı ve Başbakanlık Makamı’nın Oluru alınmıştır. TOKİ’nin - Kurumsal yapısı, - Alacak portföyünün büyüklüğü, - Uygulama performansı, itibariyle sahip olduğu görülen yüksek kredibilite, Hazine garantisi olmadan Hazine borçlanmasına yakın bir borçlanma düzeyinin yakalanmasını sağlamıştır.

37 BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR
Yayın çalışmaları TOKİ uygulamalarının fiziki, sosyal ve ekonomik sonuçlarını belirginleştirmek amacıyla 6 adet araştırma çalışması devam etmektedir. Konut Kurultayı Konut ve kentleşme politikaları ile TOKİ uygulama ve araştırmalarının kamuoyuyla paylaşılması ve tartışılması amacıyla Kasım 2005’te “Alt Gelir Grubuna Yönelik Konut Sunumu” temalı uluslararası katılımlı bir Konut Kurultayı düzenlenmesi planlanmıştır.

38 HEDEFLERİMİZ Konut seferberliği kapsamındaki faaliyetler sürdürülecek olup; Belediyelerle işbirliği halinde Kentsel Yenileme Projelerine, Alt gelir grubuna ve yoksullara yönelik sosyal konut projelerine, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır gibi büyükşehirlerimizde yeni uydukentler kurulmasına, Tarımköy uygulamalarına, Altyapılı arsa üretimine, Eğitim tesisleri, sosyal donatılar, ağaçlandırma ve çevre düzenlemesi yapımına; ağırlık verilecektir.

39 SORUNLAR Konut Edindirme Yardımı (KEY) haksahiplerine nakit ödeme yapılması için yasal düzenleme 1987 yılı başından 1995 yılı sonuna kadar 9 yıl, sistemin içinde bulunanlar adına yatırılmış olan Konut Edindirme Yardımı hesaplarından haksahiplerine konut verilemediği gibi, paraları da bugüne kadar ödenmemiştir. Nakit olarak ödenmesi hususunda yasal düzenleme taslağı hazırlanmış ve Başbakanlıktadır.

40 Konut Seferberliği Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar
Konut üretimi, arazi tesbit ve temininden arsa üretim sürecine, zemin etüdünden imar planlarının yapılmasına, projelendirme ve ihaleden temel-temel üstü ruhsatı ile iskan izninin alınmasına, kat irtifakı ve kat mülkiyetinin kurulmasından çevre düzenlemeleri ve site yönetimlerine, satış ve konut alıcılarının memnuniyetine varıncaya kadar çok kalemli ve çok zorlu bir süreçtir.

41 Konut Seferberliği Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar
Kamu İhale Kanunundan kaynaklanan sorunlar; Aşırı düşük teklifler, İhale sürecinin uzunluğu, İhaleye katılan ortak girişimlerin herbirinden ayrı ayrı ihale yeterlilik şartlarının istenmesi, Belge tamamlatma İnşaat ve iskan ruhsatı almada zorluklar; Belediyeler ruhsat ve iskan için değişken ve aşırı harçlar talep edebiliyor. İskan alabilmek için 17 değişik birim veya idareden izin almak gerekiyor. (Kolaylaştırıcı kanun taslağı Başbakanlıkta.)

42 Konut Seferberliği Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar
Şantiyelerdeki sorunlar; Yeni yerleşim birimleri genellikle şehrin dışında olduğundan ulaşım ve diğer altyapı hizmetlerinin getirilmesi, Doğu ve Güneydoğuda inşaat mevsiminin kısa olması sebebiyle 12 aylık teslim süresinin yeterli olmaması, Bazı şantiyelerde iş bitirme problemleri, Çimento tekeli sebebiyle özellikle Doğu ve Güneydoğuda beton fiyatlarının aşırı yükselmesi, Belediye sorumluluğunda olan altyapı, yol, su vs. gibi tüm yatırımların TOKİ’ye yaptırılması.

43 Konut Seferberliği Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar
Yapısal sorunlar; Konut Seferberliğinin bitmesiyle müteahhitlerimiz işsiz kalabilir ve de ülkemizde kule vinç ve tünel kalıp mezarlığı oluşabilir Bu bakımdan konut müteahhitlerimizin başta Ukrayna olmak üzere yurt dışında iş almalarına yardımcı olmalıyız, Vergi ve harç ödemeleri; KDV ödemeleri (Kooperatifler %1 KDV ödüyor, TOKİ Alt Gelir Grubu uygulamalarında dahi %18 KDV ödüyor) Damga vergisi ve harçlar (Bankalar kredi karşılığı konut satış sözleşmelerinde damga vergisi ve harçlardan muaf. TOKİ satış sözleşmelerinde, tapu işlemlerinde ve ipoteklerde damga vergisi ve harç ödüyor.

44 SONUÇ Bugün Hakkari’den-Tekirdağ’a, Ardahan’dan-Bilecik’e, Nevşehir’den-Kocaeli’ne kadar tüm ülke sathına yayılmış 340 şantiyemizde inşaatlarımız ahenkli ve tempolu bir şekilde devam ediyor. Bütün inşaatlarımızda sağlamlık ve kalite kriterlerine azami dikkat etmekteyiz. Sayın Başbakanımızın motivasyon ve destekleriyle başlatılan planlı kentleşme ve konut seferberliği ile, TOKİ; tüm ülkede inşaat sektörünün harekete geçmesinde üstlendiği etkin görevi sürdürecektir. TOKİ personeli yüksek moral ve motivasyonla, vatan ve millet eksenli, üretim odaklı, kolektif çalışma ve pratik çözümlerle gayretini sürdürecektir.

45 Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak,
Hükümet Programları, Acil Eylem Planı, ve Sosyal bir devlet olmanın gereği olan “Yaşanabilir Mekanlarda Herkese Yeterli Konut” ilkeleri çerçevesinde, Sayın Başbakanımız ve Bakanlar Kurulu üyelerinin desteğiyle, 2005 yılı sonu itibariyle 2007 yılı sonu itibariyle ise konuta başlama ve konutu tamamlama hedefini aşmak için, TOKİ olarak var gücümüzle çalışacağımızı arz etmek istiyorum Bu vesile ile desteklerinizin devamını diler, Şahsım ve çalışma arkadaşlarım adına teşekkürlerimi ve en içten saygılarımı arz ederim.

46 TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI
T.C. BAŞBAKANLIK TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI (TOKİ)


"(TOKİ) 12 EYLÜL 2005 - ANKARA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları