Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LOGO, Fikri Mülkiyet Girişimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LOGO, Fikri Mülkiyet Girişimi"— Sunum transkripti:

1 LOGO, Fikri Mülkiyet Girişimi
“IP Universities” Istanbul, May 23 to 25, 2013 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY LOGO, Fikri Mülkiyet Girişimi Tuğrul TEKBULUT Kurucu, Yön. Kur. Başkanı, LOGO Business Solutions, Istanbul,Türkiye

2 Gelişmekte olan bir ülke...
Enflasyonu düşürebilir. Yolsuzlukları azaltabilir. Bütçelerde kısıntıya gidebilir. Özelleştirme yapabilir. Ama yine de zenginleşemeyebilir. Çünkü bilgi değil, yalnızca mal üretiyordur. Juan Enriquez, Harvard Business School Öykümüze geçmeden önce bazı alıntılar yapmak istiyorum. Harvardlı bir profesörden, bazı alıntılar yapmak istiyorum. Juan Enriquez Meksika’lı bir aydın. Bu nedenle dünyayı algılamasında bizimle çok büyük benzerlikleri var.

3 ABD’nin Zenginleri 1986 2000 Sam Walton Marketçilik Bill Gates Yazılım
Mars Ailesi Şekerleme Larry Ellison John Kluge Medya Paul Allen Ross Perot Bilişim Warren Buffet Yatırımcı Pritzker Ailesi Finans Rob Walton David Packard Elektronik Michael Dell Bilgisayar Philip Anschutz Petrol, Telekom Leslie Wexner Steve Ballmer Lester Crown Miras Sumner Redstone Gordon Getty Dikkat edin, 2000 yılında ABD’nin büyük zenginleri arasında hiç mirasla servet edinmiş kimse yok. Demek ki servet el değiştirmiş. Yunanistan Macaristan Polonya gibi ülkelerde bile ülkenin en büyük iş adamları arasında bilişim sektörünün temsilcileri var. Ülkemizde bilişim şirketleri II. 500’e bile giremiyorlar.

4 Bilgi Sektöründeki Temel Sorunlar
(Information, Knowledge) Geliştirme zor ve çok maliyetli... Çoğaltma, kopyalama maliyetsiz... Sanayi sektörünün parametreleri geçersiz. Arz talep kanunları işlemez. Farklılaşma, kalite değerlendirmesi zor. Başarı başarı getirir, (positive feedback) Başarıyı sürdürmek en zoru... Yazılım sektörüne giriş için fazla bir sermaye gerekmiyor. Ancak ürün geliştirme sürecinde ciddi bir miktar nakit akışına ihtiyaç var. Ama o da kendi yaşamınızın idamesinden fazla değil. Üretime geçmek zor değil. Kopyalıveriyorsunuz oluyor. Ama tüm mülkünüz de bu şekilde elinizden uçup gidebiliyor. Nitekim biz birçok ürünümüzü böyle kaybettik. Sanayi parametreleri geçersiz : Bunu söylüyorum. Bu konu hala ülkemizde tam olarak anlaşılamadı. Bir örnek vereyim : Hindistan’ın başarısından sonra Yazılım sektörüne de destekler verilmeye baladı. Makina teçhizat ithalatında KDV indirimi, bina yaparsan vergi indirimi gibi. Oysa yazılım sektörü bunu istemiyor ki. Sadece işletme sermayesi istiyor. Bunu iki iyi ekonomist Carl Shapiro ve Hal Varian Infromation Rules adlı kitaplarında yazdılar. Ama o zaman bile 1999 yılı olmuştu. Ekonomistler ancak anlamışlardı bu sektörün dinamiklerini. Bilgi teknoloji pazarları tekeller yaratır. Tekeli de müşteri yaratır. Tabii ki Bill Gates bunu çok önceleri anlayabildiği için bugünkü Bill Gates oldu.

5 LOGO, Bir Girişim Öyküsü
Kuruluş : 1984 8 Mühendis (BÜ, İTÜ), ortalama yaş:25 Sermaye : $ 3000 1 Apple II (kullanılmış) 1 Tektronix Osiloskop 1 Sinclair Spectrum Mekan: Yazıcıoğlu İş Hanı Kat:4 No:66, (30 m2 )

6 İş Fikirleri (!) “Apple’a program yazarız.”
“Apple’a “add-on” lar yaparız.” “HF kereste kurutma makinesi yaparız” “Commodore 64 için Modem isteniyor.” “Network kartları yapabiliriz.”

7 Oysa... IBM PC’nin ezici üstünlüğü. Paket yazılıma artan talep.
Muhtemel paket yazılım talebi...

8 Sorunlar “Naif mühendis” dünya görüşü.
Teknolojinin üretilmediği bir ülkede öngörü(!) geliştirme. Girişimcilere yönelik bir öngörü merkezi olmayışı. Toplumun teknolojiye soğuk ve uzak oluşu... Finans yokluğu... Talep yetersizliği... Ortaklığın psikolojik sorunları. Aile, çevre baskısı. Yönetim bilgisinin olmayışı.

9 1985 Başarısızlık, dağılma... Ve Logo Yazılım’ın üç kişiyle kuruluşu... Tuğrul Tekbulut, Murat Keleştimur, Levent Mollamustafaoğlu Amaç : Yazılım Platform: IBM PC

10 1985, İlk Yazılım Ürünü Proplan “Çağının en iyi paketi”
Toplam satış : 10 

11

12 1986, LOGO Muhasebe Pencereler Pop-up menüler Makro Dil
Kaliteli Dokümantasyon Türkiyenin ilk yazılım ilanı

13 “En iyi öngörü komşunun öngörüsüdür.”
1988, LMS İlk ticari başarı  “En iyi öngörü komşunun öngörüsüdür.” - Türk atasözü 1996 yılına kadar ’i aşan paket satışı.

14

15 1989 - 1991 Pazarlamanın keşfi... İşletmecilerin girişi.
Üç yıl üstüste %100 büyüme. İlk 1 Milyon Dolar. Markaya yatırım. Kanal geliştirme faaliyetleri (Logo Network)

16 1991 Multibase-C Çok platformlu, çok dilli veritabanı
Geocon 91 fuarına katılış, PCWeek’le röportaj, Kaliforniya’da Logosoft şirketinin kurulması.

17 1992, Logo Gold İlk çok dilli, çok dövizli ticari program
Yılın ürünü ödülü

18 O günleden bir resim

19 Mayıs 2000 İMKB’de Halka Açılış Yine bir ilk.
2000’in en başarılı, halka açılışı oldu. Türkiye “bilgi”yi tanıdı... İMKB Teknoloji İndeksi yayınladı. Mayıs 2000’de halka açıldık. IMKB’de halka açılan ilk bilişim şirketi olduk. Onun da ilkini biz yapmış olduk. Zaten biz kendimiz bu gün bir Yolaçanlar olarak görüyoruz. Sizler bu yolları bizden daha iyi değerlendireceksiniz.

20 Bugün Merkez Kampüs, Gebze Kocaeli,
- Arge : Gebze GOSB Teknopark, Bilkent CyberPark İstanbul, Ankara, İzmir, Frankfurt, Dubai 50 milyon TL’ye yaklaşan ciro 17 milyon TL EBITDA (tahmin) Türkiye ARGE liginde ciroya göre açık ara lider 250 Personel 30 ülkeye ihracat Yeni Yatırımlar, yeni alanlar Bugün artık yeni bir büyüme sürecine girmiş bulunuyoruz. Türkiye’nin oynadığı bölgesel liderlik ile bölgemizin liderliğine oynuyoruz. Zaten bu bölgenin lideriyiz de. Tabii 20 yıl önce bizim ülkemizde olan sorunlar bölgemizde geçerli. Bölgemiz ülkeleri maalesef bilişim sektörü için oldukça geri. Örneğin yazılıma para verilmesi gerektiğini anlayamıyorlar. Ya da bilerek kopya alıyorlar ve satıyorlar. Bu konuda devleten yardım istedik. Gebze Kocaeli’nde olan merkezimiz GOSB Teknopark’ta, Ankara Bilkent CyberPark’ta da bir bölümümüz var. İyi eleman nerede bulunuyorsa orada bir yer açabileceğiz gibi görünüyor. Ağ üzerinde ürün geliştirebiliyoruz artık. Yalın felsefe, Çevik metodoloji, continuous integration, test otomasyonu ile verimliliğimizi 4 kat artırdık. Üç yıldır %50 büyüyoruz. Ciromuzun artmasıyla karlılığımız da artıyor. Türkiye’de yazılım sanayiinin Türkiye’de arge’de lideriz. 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yeni yatırımlara yeni alanlara giriyoruz. Yeni satınalmalar yapabiliriz. Önümüzdeki beş yıl içinde 100 milyon TL’yi aşacağımızı düşünüyorum.

21 Sn. Bakanımız Ne Diyor?

22 Looking for: Java developers
Pls send your resume to:

23 LOGO Business Solutions,
Teşekkür ederim... Tuğrul TEKBULUT Kurucu, Yön. Kur. Başkanı LOGO Business Solutions, Istanbul, Türkiye twitter


"LOGO, Fikri Mülkiyet Girişimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları