Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CİHADIN ÖNEMİ, ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA VE VATAN MÜDAFAASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CİHADIN ÖNEMİ, ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA VE VATAN MÜDAFAASI"— Sunum transkripti:

1 CİHADIN ÖNEMİ, ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA VE VATAN MÜDAFAASI
HAZIRLAYAN: AYŞE GÖK ADAPAZARI, KARAMAN 17 AĞUSTOS KURAN KURSU ÖĞRETİCİSİ

2 CİHAD nedir? Sözlükte “gayret etmek, bir işi yapabilmek için bütün imkanları kullanmak” anlamına gelen “cihad” kavramı ; Kur’an ve hadislerde; Allah yolunda savaşmak anlamını ifade ettiği gibi, dini öğrenmeyi, dinin emir ve yasaklarına uymayı, haram ve günahlara karşı nefis ile mücadele etmeyi, İslam’ın bilinmesi, tanınması, yaşanması ve yücelmesi için çalışmayı da ifade eder.(1) (1) Dini kavramlar sözlüğü D.İ.B (1)

3 MEKKE DÖNEMİNDE CİHAD “Cihad” kavramı, Mekke döneminde İslam’ın bilinmesi, tanınması, yücelmesi ve yaşanması için gösterilen çabayı ifade etmek için kullanılmıştır.

4 MEKKE DÖNEMİNDE CİHAD İslam düşmanlarıyla fiilen savaşa izin verilmeden önce inen فَلَا تُطِعِ الْكَافِرِينَ وَجَاهِدْهُم بِهِ جِهَادًا كَبِيرًا Öyle ise kâfirlere itaat etme, onlara karşı bu Kur’an’la büyük bir mücadele ver.(Furkan 25/52) وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ Bizim uğrumuzda cihad edenleri biz elbette yollarımıza iletiriz. Muhakkak ki Allah iyilik edenlerle beraberdir.(Ankebut, 29/69)

5 MEKKE DÖNEMİNDE CİHAD İslam’ı Müslüman olmayanlara tebliğ etmeyi ifade eden bir hadisi şerif’te Peygamberimiz(s.a.v) şöyle buyurmuşlardır. “Müşrikler ile mallarınız, canlarınız ve dilleriniz ile cihad edin.”(Ebu Davud, cihad, 17, III, 22) Allah’a itaat konusunda nefsi ile mücadele etmeyi ifade eden bir hadis-i şerifte de “Mücahid, nefsi ile mücadele eden kimsedir.”(tirmizi, cihad 2, ıv, 165) buyurmaktadır.

6 MEDİNE DÖNEMİNDE CİHAD
Medine döneminde ise fiili savaşların yapılmaya başlaması ile “kıtal/savaş” anlamını da içermeye başlamıştır. Bunu hem Kur’an’da hem de hadislerde görmekteyiz.

7 Medine döneminde cihad
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَابْتَغُواْ إِلَيهِ الْوَسِيلَةَ وَجَاهِدُواْ فِي سَبِيلِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının, O’na yaklaşmaya vesile arayın ve O’nun yolunda cihad edin ki kurtuluşa eresiniz.(Maide 5/35) Ve “Allah uğrunda hakkıyla cihad edin.”(Hacc 22/78) Peygamberimiz(s.a.v)şöyle buyurdu: “Kim Allah’ın kelimesinin yücelmesi için savaşırsa o, Allah yolundadır.”(Buhari, Cihad,15, III, 206)

8 K.Kerim’de Allah yolunda malları ve canlarıyla cihad edenlerin mertebelerinin Allah katında üstün olduğu ifade edilmekte ve şöyle buyrulmaktadır. الَّذِينَ آمَنُواْ وَهَاجَرُواْ وَجَاهَدُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ أَعْظَمُ دَرَجَةً عِندَ اللّهِ وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَائِزُونَ İman edip hicret eden ve Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad eden kimselerin mertebeleri, Allah katında daha üstündür. İşte ancak onlar, başarıya erenlerin ta kendileridir.(Tövbe 20)

9 Bu konuda Peygamber Efendimiz(s. a. v) ‘in birçok hadisi şerifi vardır
Bu konuda Peygamber Efendimiz(s.a.v) ‘in birçok hadisi şerifi vardır. Ebu Said el-Hudri radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre bir adam Resulullah(s.a.v)’e gelerek: -İnsanların hangisi daha üstündür? diye sordu. Peygamberimiz: -”Allah yolunda canıyla ve malıyla cihad eden kimse” buyurdu. Adam: -Sonra kimdir? diye sordu. Efendimiz: -”Bir vadiye çekilip Allah’a ibadet eden ve insanları şerrinden uzak tutan kimse” buyurdular.(Buhari cihad 2) Allah Resulu bir başka hadislerinde şöyle buyuruyorlar; Ebu Zer (r.a) şöyle dedi: -Ya resulallah! Hangi amel daha faziletlidir? diye sordum, -”Allah’a iman ve Allah yolunda cihaddır” buyurdular.(Müslim, İman 136)

10 Cihad eden kimseye mücahid denir
Cihad eden kimseye mücahid denir. Mücahid olabilmek için imana sahip olmak gerekir. İnsanı Allah yolunda cihada sevk eden şey, sağlam bir imandır. Cihad da; imanı korumanın, İslam’ı yaymanın ve i’la-yi kelimetullahı yüceltmenin en önemli vasıtasıdır.

11 CİHAD RUHU VE ÇANAKKALE
İşte bu cihad aşkıdır. Müslüman Türk’ü zaferden zafere koşturan islam için ve müslümanlar için büyük bir felaket olan haçlı ordularını bu ruh ve heyecanla durdurmuş tarihinden itibaren Anadolu’yu Müslüman Türk’e anavatan yapmış, 1453’te İstanbul’un fethi ile Bizans İmparatorluğu’nu yıkarak Orta Çağ’ı kapatıp Yeni Çağ’ı açmıştır.

12 İŞTE ÇANAKKALE’Yİ GEÇİLMEZ YAPANDA BU RUH DEĞİL MİDİR?
Mehmetçiğin, hücuma kalkanların şehit düştüğünü göre göre birkaç dakika sonra kendisinin de vurulup can vereceğini bile bile, zerre kadar tereddüt etmeden ileriye atılmasının sırrı neydi? 250 bin kişi hangi inançla hangi duyguyla hayatını seve seve feda etmişti? İşte bu soruların cevabı cihad ve şehadet şuurunda saklıydı.

13 Mehmetçiğin üzerine, dünyanın maddi bakımdan en kuvvetli orduları yürümüştü. Baştan başa çelik zırhlarla bürünmüşlerdi. Muazzam harp gemileriyle, silahlarıyla, cephaneleriyle, binlerce gözü dönmüş askeri ile sardırmışlardı Çanakkale’ye.

14 MİLLİ ŞAİRİMİZ M.AKİF O ANI ŞÖYLE TASVİR EDİYOR:
Şu boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi? En kesif orduların yükleniyor dördü, beşi. Tepeden yol bularak geçmek için Marmara’ya Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya Eski dünya, yeni dünya bütün akvam-ı beşer Kaynıyor kum gibi, mahşer mi, hakikat mahşer Yedi iklimi cihanın duruyor karşısında Avustralya’yla beraber bakıyorsun kanada Çehreler başka, lisanlar deriler rengarenk Sade bir hadise var ortada; vahşetler denk

15 Çanakkale; Hakka inanan , i’la-yi kelimetullah’ı yüceltmeyi gaye edinenlerin göz yaşartıcı kahramanlıkları ve hatıralarıyla doludur İşte bunlardan birkaçı; GALATASARAY LİSESİ ÖĞRENCİLERİ 215 OKKA (276 KİLO) MERMİYİ KALDIRARAK FİZİK KURALLARINI ALT ÜST EDEN SEYİD ONBAŞI’NIN HATIRASI 57. ALAY

16 1915 YILINDA MEZUN VERMEYEN OKULLARDAN BİRİ OLAN GALATASARAY LİSESİNİN ŞEHİT OLAN ÖĞRENCİLERİ

17 SEYİT ONBAŞI’NIN FİZİK KURALLARINI ALT ÜST EDEN 276 KİLOLUK TOP MERMİSİNİ KALDIRIP TOPA SÜRMESİ NEYLE İZAH EDİLİRKİ? İNGİLİZLERE AİT “OCEAN” İSİMLİ ZIRHLI, BU MERMİNİN İSABETİYLE KORKUNÇ YARA ALIR.

18 57.ALAY BU SAVAŞTA BAZEN KOCA BİR ALAYIN BÜTÜN FERTLERİNİN ŞEHİT OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR. ŞANLI 57. ALAY GİBİ ALAY MENSUPLARI HEP BİRLİKTE TAZE BİR ABDEST ALMIŞ,NAMAZ KILMIŞ SONRADA HÜCÜMA GEÇMİŞLERDİ.

19 ÇANAKKALE SAVAŞI’NDA KADINLAR
Çanakkale’de kadınlarda vardı. Öldürülene dek saklandığı evden ateş eden keskin nişancılarda, ateş altında yaralı askerlere şifa dağıtan da. Kadınlar Çanakkale savaşlarında hem cephede, hem cephe gerisinde büyük yararlıklar göstermiş, zaferin kazanılmasında önemli bir rol oynamışlardır. Zeynep Mido Çavuş, Mücahide Hatice Hanım, Safiye Hüseyin Elbi, Nezahat Onbaşı gibi. Müslüman Türk kadını evlatlarını kınalayarak cepheye göndermiş, din için, vatan için evlatlarını kurban etmeye hazır olduklarını göstermişlerdir.

20 BİLECİK İSTASYONUNDA YAŞLI BİR ANA
Vatanın her tarafından barut ve kan kokusunun yayıldığı 1915 senesinin sonbaharında Bilecik istasyonunda yaşlı bir ana, oğlunu cepheye uğurlarken; “Oğlum babanı Dimetoka’da, dayını Şıpka’da, Ağabeylerini Çanakkale’de kaybettim, sen benim son yolgamsın, sen de dönmezsen ben Allah’a emanet” diyordu. Ve ilave ediyordu: “Git, sen de git. Minareler ezansız camiler Kur’ansız kalacaksa sen de git.” Ezan, Kur’an, vatan kime emanet? Galiçya’da, Şıpka’da, Dimetoka’da kalanların evlatları kime emanet.(1) (1) Destanlaşan Çanakkale M.Turan 2004

21 BEN ÇOCUĞUMLA DIŞARIDA YATARIM
Ak saçlı, ak yaşmaklı nineler, üç günlük gelin iken eşini cepheye gönderen gelinler nişanlı kızlar, dinleri, vatanları, uğruna canlarını feda etmeye söz vermişlerdi. Hakk’ın va’dedeceği günlerin doğmasını beklemektedirler. İşte böyle günlerin birinde, uzaktan bir kağnı gıcırtısı duyulur. Sanki tekerlekler “Mabedinin göğsüne namahrem eli değmesin.” diye inim inim inlemektedir. Çocuğunu yorganına sarmış bir ana, nasırdan katmerleşmiş çıplak ayaklarıyla toprağa iz bıraka bıraka üzeri mermi yüklü kağnısını çekerek ağır aksak ilerlemektedir.

22 Han sahibi içeriden ses verir: “Yer yoook!”
Anamız, kucağındaki yavrusunu sarıp sarmaladığı yorganı çekip almış, mermiler ıslanmasın diye bin bir itina ile mermilerin üzerine örtüvermiştir. BU NE ŞUUR, BU NE İMANDIR ALLAH’IM ? Saatler sonra zifiri karanlıkta bir hana ulaşır. Hanın kapısını yumruklar, yorgun bir sesle “Açın kapıyı!” Han sahibi içeriden ses verir: “Yer yoook!” Ardından tarihe sığmayacak bir mana ifade eden titrek ses tekrar yalvarır: “BEN ÇOCUĞUMLA DIŞARIDA YATARIM. TEK SİZ MERMİLERİ İÇERİ ALIN!” İşte Çanakkale’yi geçilmez yapan Mehmetçiği doğuran bu analardır.

23 VATAN MÜDAFAASI Ezan-ı Muhammedi bu vatan semasında ebediyen yükselsin diye, Kur’an-ı Azimüşşan ‘a kefere eli uzanmasın diye, evlatları bu vatanda hür ve mü’min olarak yaşasın diye ecdadımız canlarını ve mallarını seve seve feda etmiştir. O dev düşman güçlerine Çanakkale’de geçit vermeyen; Mehmetçiğin cihad ruhu, imanı, azmi ve vatan sevgisidir.

24 İnsan hayatının olmazsa olmazlarının başında vatan ve hürriyet gelmektedir. Bir insanın hürriyeti elinden alınırsa hayat artık yaşanmaz hale gelir. Bu sebeple hürriyetin timsali olan vatan önemlidir. Vatan müdafaasından maksat sadece sahip olunan toprakları korumak olmayıp, esas gaye o topraklar üzerinde yaşayan insanların, dinini, canını, malını, ırz ve namusunu korumak ve milletin fertlerini hürriyet içinde yaşatmaktır.

25 Yüce milletimiz bu gayeyi en güzel şekilde gerçekleştirmiş, vatan uğruna canını ve malını feda etmiştir. M.Akif Ersoy İstiklal Marşı’mızın ilk satırlarında kahraman milletin tek bir evladı kalıncaya kadar vatanını koruyacağını ne güzel dile getirmiş. Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimdir ancak.

26 VATANI KORUMAK DİNİMİZİN EMRİDİR
İslam dini vatanın korunmasına ayrı bir değer vermiştir. Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır. “İki göze cehennem ateşi dokunmaz: Allah korkusundan ağlayan göz ve Allah yolunda nöbet bekleyerek geceleyen göz. (Tirmizi, Fedailü’l-Cihad,12)

27 “Bir gün bir gece hudut boyunda nöbet tutmak, gündüzleri oruçla, geceleride ibadetle geçirilen bir aydan daha hayırlıdır. Vazife başında ölürse, yapmakta olduğu amelin sevabı ve rızkı devam eder ve kabir fitnesinden kurtulur.(Müslim, İmare, 163, II, 1520) Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Sizinle savaşanlara karşı, Allah yolunda sizde savaşın. Ancak aşırı gitmeyin. Çünkü Allah aşırı gidenleri sevmez.(Bakara 2/190) وَقَاتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلاَ تَعْتَدُواْ إِنَّ اللّهَ لاَ يُحِبِّ الْمُعْتَدِينَ

28 Buna göre vatanımızı korumak Rabbimizin emridir
Buna göre vatanımızı korumak Rabbimizin emridir. Dünyada, namus ve şerefimizi koruyarak huzur ve güven içinde yaşamak, ancak bağımsız bir vatana sahip olmakla mümkündür. Dini görevlerimizi gereği gibi yerine getirmemizde yine vatan sayesinde mümkün olur.

29 “ONLARA ÖLÜ DEMEYİN” K.Kerim’de Yüce Allah şehitlerin Al şehitlerin Allah katında diri olduklarını bildiriyor ve şöyle buyu buyuruyor: وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبيلِ اللّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْيَاء وَلَكِن لاَّ تَشْعُرُون Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin. Hayır, onlar diridirler. Ancak siz bunu bilemezsiniz.(Bakara 2/154)

30 ÖLÜRSEM ŞEHİT KALIRSAM GAZİ
Müslümanlığı din olarak kabul eden Müslüman Türk milleti “ÖLÜRSEM ŞEHİT KALIRSAM GAZİ” düsturuyla hareket etmiştir. M.Akif İstiklal Marşı’mızda bu hususa şöyle işaret etmektedir: Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda! Canı, cananı, bütün varımı alsın da Huda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

31 sonuç Bugün sahip olduğumuz, içerisinde hür olarak yaşadığımız bu cennet vatan, kahraman atalarımızın canlarını seve seve verdikleri, her karışını kanlarıyla sulayarak bize emanet ettikleri topraklardır. Bu topraklar bize ecdadımızın emanetidir. Bu emanet sonraki nesillere en güzel şekilde aktarılmalıdır. Bu sebeple her birimiz birlik ve beraberlik içinde ayrılığa düşmeden üzerimize düşen vazifeyi yerine getirmeliyiz.

32 sonuç Rabbimizin şu ayetini düstur haline getirmeliyiz. وَأَطِيعُواْ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَلاَ تَنَازَعُواْ فَتَفْشَلُواْ وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُواْ إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ Allah’a ve Resûl’üne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyin. Sonra gevşersiniz ve gücünüz, devletiniz elden gider. Sabırlı olun. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir. (Enfal 8/46)

33 Allah Teala milletimize birlik, vatanımıza dirlik nasip etsin
Allah Teala milletimize birlik, vatanımıza dirlik nasip etsin. Bizlere esaret hayatı yaşatmasın. Vatanımıza göz dikenlere fırsat vermesin. Lazıyla, türküyle, kürdüyle, çerkeziyle Çanakkale’yi geçilmez yaptık. Çanakkale’yi geçilmez yapan ruhu yeniden sinelerimizde diriltsin. Bizlere ecdadımıza layık torunlar olmayı nasip etsin. Bizlere bu vatanı emanet eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.


"CİHADIN ÖNEMİ, ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA VE VATAN MÜDAFAASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları