Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERK İSG-İK HOŞGELDİNİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERK İSG-İK HOŞGELDİNİZ"— Sunum transkripti:

1 ERK İSG-İK mail@erkisg.com HOŞGELDİNİZ www.erkisg.com

2 Erol KAMALAK İSG Uzmanı- A Em. Baş İş Müfettişi

3 YANGIN

4 YANGIN YANMA Yanıcı maddenin, ısı ve oksijenle belirli oranlarda birleşmesi sonucu oluşan zincirleme kimyasal bir reaksiyondur. Yanmanın meydana gelmesi için; yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir araya gelmesi gerekir ve bunlardan herhangi birinin ortadan kalkması durumunda yanma olayı sona erer. YANICI MADDE OKSİJEN ISI

5 YANGIN YANGIN Yararlanmak amacıyla yakılan ateş dışında oluşan ve kontrol edilemeyen yanma olayına yangın denir.

6 YANGIN YANICI MADDE Yanıcı madde; ısı karşısında yanıcı buhar veya gaz çıkartabilen yada kolaylıkla korlaşabilen maddelerdir.

7 YANGIN OKSİJEN (O2) Kendi yanmayan ama yanmayı gerçekleştiren renksiz,kokusuz bir gazdır. Oksijenin hava içindeki oranı % 21 dir Bir ateşin varlığını sürdürebilmesi için en az %16 oranında oksijene ihtiyacı vardır. O2

8 YANGIN ISI Bir cismin sıcaklığının artmasına neden olan fiziksel etkidir ve bir enerjidir. Bir cismin ısısı arttıkça moleküllerin hareketleri de artar ve bu olay maddenin oksijenle birleşmesine imkân verir.

9 YANGININ KAYNAKLARI AÇIK ALEVLER
Oksijen kaynağı, mum veya kibrit alevi, yanıcı sıvı ve gaz borularından oluşan kaçakların tutuşması sonucu ortaya çıkan alevlerdir.

10 YANGININ KAYNAKLARI ELEKTRİK
Elektrik tesisatları, jeneratörler, elektrikli ısıtıcılar ve elektrikli cihazlar yangını başlatmaya yeterli ısı açığa çıkarabilirler.

11 YANGININ KAYNAKLARI AŞIRI ISI
Sıcak işlemlerin yapıldığı yerlerde ısı kontrol sensorlarının görev yapmamaları sonucu ısının gereğinden fazla artmasıdır.

12 YANGININ KAYNAKLARI KIZGIN YÜZEYLER
Ergitme potaları, buhar boruları, kurutucular, fırınlar, bacalar

13 YANGININ KAYNAKLARI KENDİ KENDİNE TUTUŞMA
Maddelerin kendi bünyelerinde depoladıkları ısı enerjisi herhangi bir dış etki olmaksızın yangın başlatabilir.

14 YANGININ KAYNAKLARI STATİK ELEKTRİK Madde yüzeyleri üzerinde sürtünme sonucu üretilen elektriksel yükten dolayı oluşur. Aşırı yüklenen maddelerin üzerindeki elektriksel yükün herhangi bir sebeple deşarjı esnasında oluşan kıvılcım yanmayı başlatabilir.

15 YANGININ KAYNAKLARI SÜRTÜNME
İki maddenin birbirine sürtünmesi suretiyle açığa çıkan ısı enerjisi yangına sebebiyet verir.

16

17 Korunma Önlemlerinin Alınmaması:
YANGININ NEDENLERİ Korunma Önlemlerinin Alınmaması: En önemli yangın çıkış nedenidir. Yangın,elektrik kontağı, ısıtma sistemleri, LPG tüpleri, parlayıcı patlayıcı maddelerin yeterince korunmaya alınmamasından doğmaktadır. Elektrik enerjisi aksamının teknik koşullara göre yapılması, LPG tüplerinin doğru kullanılması, bacaların temizlenmesi ve parlayıcı patlayıcı maddeler için gerekli önlemlerin alınması halinde yangın afetinde büyük ölçüde azalma olacaktır.

18 YANGININ NEDENLERİ Bilgisizlik:
Elektrikli aletlerin doğru kullanımını bilmemek, soba ve kalorifer sistemlerini yanlış yerleştirmek, tavan arasına ve çatıya kolay tutuşabilecek eşyalar koymak yangına davetiye çıkarır.

19 YANGININ NEDENLERİ İhmal:
Söndürülmeden atılmış kibrit veya izmarit, kapatılması unutulan LPG tüpü, söndürülmemiş ocak, fişi prizde unutulan ütü ihmalinden de yangınlar çıkabilir.

20 YANGININ NEDENLERİ Kazalar:
İstem dışı olayların bazılarından yangın çıkabilir. Yangın konusunda yeterli bilgilenmek bu tür olaylarda nasıl hareket etmemiz gerektiği konusunda yardımcı olur.

21 YANGININ NEDENLERİ Sıçrama:
Kontrol altındaki bir ateşin, ihmal veya bilgisizlik sonucu yayılarak veya parlayıp-patlayarak sıçraması her zaman mümkündür.

22 YANGININ NEDENLERİ Sabotaj:
Bazı insanlar, çeşitli amaç ve kazanç uğruna kasıtlı olarak yangın çıkarırlar. Bu tür olaylara karşı gerekli önlem alınmalıdır.

23 YANGININ NEDENLERİ Doğa olayları:
Rüzgârlı havalarda kuru dalların birbirine sürtmesi sonucu veya yıldırım düşmesi ve benzeri doğa olayları sonucu yangınlar çıkabilir.

24 YANMA ÜRÜNLERİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
DUMAN: Tamamlanmamış bir yanma olayında açığa çıkan karbon ve katran taneciklerinin havada oluşturduğu bulut kütlesidir. Karbon monoksit, karbondioksit, kükürt ve azot oksitler ve su buharından oluşur.

25 YANMA ÜRÜNLERİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
ZEHİRLİ GAZLAR: Zehirli gazlar dumanın bileşiminde mevcuttur. Yangın sonucu ortama yayılan zehirli gazlar insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu gazlar solunum ve deri yoluyla vücuda girmektedir.

26 YANMA ÜRÜNLERİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
Karbon monoksit (CO): : Renksiz, kokusuz ve Toksik bir gazdır, kimyasal boğucu bir etkisi vardır ve ağız içi ve solunum yollarından doğrudan doğruya kana geçebilir. Karbon monoksit (CO) dokulara oksijen naklini önler. Dolayısıyla dokularda yeteri kadar oksijen alamayan kişi havasızlıktan ölür. % 0,7 CO miktarındaki havada dinlenme halinde bulunan bir kişi 5 saatte, yürüyen bir kişi 2,5 saatte, çalışan bir kişi ise 40 dakikada ölmektedir.

27 YANMA ÜRÜNLERİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
Diğer zehirli gazlar: SO2 (kükürt dioksit), NH3 (amonyak), HCN (hidrojen siyanür)

28 YANMA ÜRÜNLERİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
SICAKLIĞIN ETKİSİ: Yangın başlangıcından itibaren yangın mahallinde sıcaklık çok süratli bir biçimde yükselir. İlk 5 dakikada hararet 500°C ye, 1 saat içinde 927°C ye yükselir. Bu yüzden yangınlarda ilk dakikalar hatta saniyeler çok önemlidir

29 YANMA ÜRÜNLERİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
Yüksek hararette; Proteinler pıhtılaşmaya başlar Kan basıncının artmasıyla organlarda iç kanamalar oluşur Kalbin ritmik temposu bozulur Solunum sıklaşması ve zorluğu oluşur

30 YANMA ÜRÜNLERİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 80°C sıcaklığa sınırlı bir süre 120°C sıcaklığa 15 dakika 143°C sıcaklığa 5 dakika 177°C sıcaklığa 1 dakika dayanabilir

31 YANMA ÜRÜNLERİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
Yüksek sıcaklık nedeniyle; susuzluk, solunum alanlarında yanma, kalp atışlarında artış meydana gelir.

32 YANMA ÜRÜNLERİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
ALEV Serbestçe yanan maddelerde alev normal olarak vardır. İnsan vücudunda yanıklara (1.Derece- 2.Derece- 3.Derece) neden olur.

33 YANMA ÜRÜNLERİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
SONUÇ : Yangında çoğunlukla yanarak ölünmez ve yangına bağlı ölümlerin çoğu ise duman içerisinde bulunan zehirli gazlar ile yangın esnasında oluşan yüksek ısıdan meydana gelmektedir.

34 YANGIN TÜRLERİ: A SINIFI YANGINLAR
Odun, kâğıt, kumaş gibi katı yanıcı madde yangınlarıdır. Su ve A Sınıfı Yangın söndürücüler bu yangınları söndürmede etkilidir.

35 YANGIN TÜRLERİ: B SINIFI YANGINLAR
Sıvı yanıcı madde yangınlarıdır (solventler, yağlar, gres yağları, dizel, benzin, boyalar bu sınıfa girer) Özel bir takım kimyasallarla birlikte ya da çok ince sprey formunda olmadığı sürece bu yangınlarda kesinlikle su kullanılmaz. Kuru Kimyevi Tozlu, CO2 ve Köpük tipi söndürücüler bu yangınları söndürmede etkilidir.

36 YANGIN TÜRLERİ: C SINIFI YANGINLAR
Gaz yanıcı madde yangınlarıdır. ( Metan, Propan, Bütan, LPG, asetilen, hidrojen bu sınıfa girer) Su, bu tip yangınlarda kullanılmamalıdır. Kuru Kimyevi Tozlu ve CO2 tipi yangın söndürücüler bu yangınlarda etkilidir.

37 YANGIN TÜRLERİ: D SINIFI YANGINLAR Alüminyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, alüminyum, radyoaktif elementlerin yangınlarıdır. Bu yangınlarda kesinlikle su kullanılmaz ve kuru Kimyevi Tozlu, CO2 ve Köpük tipi söndürücüler bu yangınları söndürmede etkilidir.

38 YANGIN TÜRLERİ: E SINIFI YANGINLAR
Çıkış kaynağı elektrik olan yangınlardır. Bu yangınlarda kesinlikle su kullanılmaz ve kuru Kimyevi Tozlu, CO2 ve Köpük tipi söndürücüler bu yangınları söndürmede etkilidir.

39 SÖNDÜRME NEDİR SÖNDÜRME NEDİR
Yanma olayını duraklatıp durdurma işlemine söndürme denir. Söndürme yangın üçgeninin bozulmasıdır. Söndürmede üç temel prensip vardır. YANICI MADDE OKSİJEN ISI(HAREKET)

40 A –SOĞUTARAK SÖNDÜRME SU İLE SOĞUTMA
Soğutarak söndürme prensipleri içinde en çok kullanılanıdır.

41 YANICI MADDEYİ DAĞITMA
A –SOĞUTARAK SÖNDÜRME YANICI MADDEYİ DAĞITMA Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner.

42 A –SOĞUTARAK SÖNDÜRME KUVVETLİ ÜFLEME
Yanan madde üzerinde kuvvetli olarak üflenen hava alevin sönmesine ve yanan maddenin ısısının düşmesine neden olmaktadır.

43 B- HAVAYI KESME ÖRTME Katı maddeler (kum, toprak, halı, kilim vb) ve kimyasal bileşikler (köpük, klor, azot vb) kullanılarak yanan maddenin oksijen ile temasının kesilmesi ile yapılan söndürmedir.

44 B- HAVAYI KESME BOĞMA Yangının oksijenle temasının kesilmesi veya azaltılması amacıyla yapılan işlemdir.

45 C-YANICI MADDENİN ORTADAN KALKMASI
Yangının oksijenle temasının kesilmesi veya azaltılması amacıyla yapılan işlemdir.

46 YANGIN TÜRLERİNE GÖRE KULLANILACAK YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
A SINIFI YANGINLAR: Su, köpük, çok amaçlı kuru kimyevi tozlu söndürücüler kullanılır. Bu tür yangınlarda en tehlikeli mücadele aracı sudur. Pulverize sis haline getirilen su kullanılmalıdır.

47 YANGIN TÜRLERİNE GÖRE KULLANILACAK YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
B SINIFI YANGINLAR: Köpük, çok amaçlı kuru kimyevi tozlu söndürücüler, genel kuru kimyevi tozlu söndürücüler, karbondioksitli söndürücüler kullanılır. Bu tip yangınlarda kuru kimyevi tozlu söndürücüler ile yangın kolaylıkla söndürülebilir.

48 YANGIN TÜRLERİNE GÖRE KULLANILACAK YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
C SINIFI YANGINLAR: Bu tür yangınlarda çok amaçlı kuru kimyevi tozlu söndürücüler, genel kuru kimyevi tozlu söndürücüler, karbondioksitli söndürücüler, su, köpük kullanılır. Gaz yangınlarının söndürülmesinde yangın hemen söndürülmeye çalışılmamalı, gaz akışı kesilene kadar izin verilmelidir. Yanan gazın ısısından etkilenerek yanacak maddeler yangın alanından uzaklaştırılmalıdır.

49 YANGIN TÜRLERİNE GÖRE KULLANILACAK YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
D SINIFI YANGINLAR: Özel hazırlanmış kalsiyum veya sodyum klorür, susuz sodyum karbonat esaslı kuru kimyevi tozlu söndürücü kullanılır. Özel bir teknikle uygulanır. Bu tür yangınlarda su ve köpük kullanmak tehlikelidir. Patlamalara ve zehirli gazların çıkmasına neden olabilir. Bu yangınlar gerekirse kontrol altında yanmaya bırakılır.

50 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI ÇEŞİTLERİ:
KURU KİMYEVİ TOZLU (KKT): Kapasitesi 30kg, 12kg ve 5kg arasında değişmektedir. Bu tür yangın tüplerinin püskürtme hızı yaklaşık olarak 1,5m ile 4,5m arasındadır. Kontrolleri ise periyodik arlıklarla elle yapılır.

51 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI ÇEŞİTLERİ:
KÖPÜKLÜ (FOAM): Kapasitesi 50kg, 30kg ve 12kg arasında değişmektedir. Bu tür yangın tüplerinin püskürtme yaklaşık olarak 2,5m ile 5m arasındadır. Kontrolleri periyodik aralıklarla yapılmaktadır.

52 YANGIN SÖNDÜRMEDE TEMEL İLKELER:
Soğukkanlı olmak Yangının çıkış kaynağını belirlemek (yangının cinsini) En yakın söndürücüye ulaşmak Rüzgârı arkaya almak Yangın söndürme maddesini alevin dibine yönlendirmek Önce önünü sonra ileriyi söndürmeye çalışmak Yangın yerini soğutmak Yangının söndüğünden emin olmadıkça yangın yerini terk etmemek Yangın Söndürme Kuralları Rüzgârı arkaya al Söndürme cihazını alevin dibine tut Cihazı yangının doğduğu yere tut Önce önü sonra ileriyi söndür Yangın tamamen sönmeden olay yerinden ayrılma

53

54 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Her panoda, o panodan beslenen tesisatı gösterir bir elektrik planı hemen görülebilir bir yerde bulundurulur. Elektrik tesisatlarının priz, anahtar, buat vs. aksamları daima sağlam ve kapalı bulundurulacaktır.

55 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Yangın riski yüksek olan birimlerde elektrikli soba, ütü, ocak gibi gereçler kullanılamaz ve “Ateş ile Yaklaşılmaz” ve “Sigara İçilmez” levhası konulmuş yerlerde aksine hareket etmek kesinlikle yasaktır.

56 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Kâğıt ve çöp sepetlerine sigara izmariti atılmaz. Jeneratör odasına açık ateş veya sigara ile girilmez.

57 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Çatılara yanıcı ve patlayıcı madde konulmaz. Çatılara çıkışlar kontrol altında yapılmalıdır. Çatıda sigara içilmesi yasaktır.

58 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
İstifleme yapılması durumunda kızışmadan dolayı bir yangına neden olabilecek malzemeler, yangına neden olmayacak şekilde tertip edilir, bina çatılarına değecek şekilde yükseltilemez.

59 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Hiçbir cins akaryakıt açıkta bırakılamaz. Akaryakıt mahallinde yeteri kadar yangın söndürücü cihazı bulundurulur. Civarında kuru ve yanıcı madde bulundurulmaz. Kolayca patlamaya ve parlamaya elverişli maddeler açıkta bırakılmaz.

60 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Patlayıcı ve parlayıcı maddelerle çalışılan yerlerde anti statik ayakkabı ile çalışılacaktır. Bu gibi yerlere çivili ve nalçalı ayakkabı ile girmek, sigara veya açık ateş ve alev bulundurmak, kibrit ve çakmak taşımak yasaktır.

61 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Teknik sebeplerle şerare ve kıvılcım çıkabilecek yerlerde yangın söndürme cihazları bulundurulacaktır.

62 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Yağlı üstübü, paçavra vb. maddeler kendiliğinden yanabileceği için öteye beriye atılması yasaktır. Bunlar birimlerdeki madeni kaplar içine konur.

63 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Akaryakıtlar, yağlar ve boyalardan oluşan yangınlarda su kullanılmayacak, su yerine köpük veya CO2’ li yangın söndürme cihazları kullanılacaktır. SU KULLANMA

64 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
İşyeri alanındaki tüm yollar, herhangi bir yangın ihtimaline karşı, motorlu araçların kolay hareket edebilmeleri için her zaman açık tutulacaktır.

65 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Yangın söndürme cihazları ünitelerde iyi bir şekilde muhafaza edileceklerdir. Yangın söndürme cihazlarının, acil durumlarda kullanılmalarını engelleyecek biçimde önlerine malzeme yığılması yasaktır. Cihazların her kullanımında (bitsin yâda bitmesin) İSG uzmanı veya Elemanına haber verilmesi şarttır.

66 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Bütan gazı ile çalışan ocaklar yakılmadan önce, boru, musluk, tüp, depo gibi yerlerinde kaçak ve sızıntı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

67 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Günlük çalışma bitiminde ve tatil başlangıçlarında, her ünite veya birimin ustası, operatörü veya yardımcıları makinelerin stop ettirilip ettirilmediğini, elektrik priz ve fişleri, lambaların söndürüldüğünü ve diğer tedbirlerin alındığını kontrol eder, temizliğini yaptırır, daha sonra iş yerini terk eder.

68 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Ofis binalarındaki personel de aynı şekilde tedbirleri alır ve daha sonra büroları terk ederler.

69 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Motorlu araçlarda benzin ve mazot gibi yanıcı maddeler taşındığında, bunlar araç içine dökülecek olursa, dökülen artıklar derhal temizlenir.

70 YANGIN ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Her araçta mutlaka yangın söndürme cihazı bulundurulur. Doluluk durumu sık sık kontrol edilir ve kullanıma hazır bulundurulur.

71 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Soğukkanlı olunmalıdır

72 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Bulunduğunuz yere en yakın alarm sistemi kullanılmalıdır.

73 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Kontrol odasına bilgi verilmelidir.

74 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Yangın yakın çevredekilere duyurulmalıdır.

75 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Yangın söndürmeye asla yalnız gidilmemelidir.

76 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Yangın söndürmeye gidilen yer yetkili amirlere bildirilmelidir.

77 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Görevliler gelinceye kadar mevcut imkânlarla yangın söndürmeye çalışılmalıdır.

78 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Yangının yayılmasını önlemek için mümkünse etraftaki yanıcı maddeler uzaklaştırılmalıdır.

79 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Bunları yaparken kendiniz ve başkaları tehlikeye atılmamalıdır.

80 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Görevlilerden başkasının yangın sahasına girmesine engel olunmalıdır.

81 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Gelecek yardımların yangın bölgesine ulaşmasını kolaylaştıracak önlemler alınmalıdır.

82 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Önce insanlar kurtarılmalıdır.

83 YANGIN ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER:
Yangın ihbarında bulunan kişinin bilgi verdiği anda dikkat edeceği en önemli tariflerden birisi yangının cinsini belirtmesidir

84 YANGINDAN SONRA YAPILACAK İŞLER:
İDARİ BAKIMDAN: İdari ve teknik bakımdan yangının sebebi ve yayılması, İş Güvenliği uzmanı tarafından soruşturulur. Yangını takip eden 24 saat içerisinde “Yangın Tutanağı” formu tanzim edilerek ilgililere gönderilir.

85 YANGINDAN SONRA YAPILACAK İŞLER:
KANUNİ SORUŞTURMA: yangın sabotaj, terör veya kötü niyetli bir hareket sonucu meydana gelmişse durum zabıta kuvvetlerine bildirilir.

86 YANGINDAN KORUNMADA TEMEL İLKELER
Yağlar da dâhil yanıcı, parlayıcı sıvıların veya yanıcı gazların kullanıldığı, depolandığı, taşındığı yerlerde sigara içmek, açık alev kullanmak yasaktır.

87 YANGINDAN KORUNMADA TEMEL İLKELER
Yangın ve patlama tehlikesi olan yerlere sigara içmenin ve açık alev kullanmanın yasak olduğunu gösterir kolay görünür ikaz tabelaları asılacaktır. SİGARA VE AÇIK ALEV KULLANMAK YASAKTIR.

88 YANGINDAN KORUNMADA TEMEL İLKELER
Parlayıcı veya yanıcı sıvı dökülmeleri yangın tehlikesini kontrol etmek için derhal temizlenecek veya kontrol altına alınacaktır.

89 YANGINDAN KORUNMADA TEMEL İLKELER
Sıvılarında dâhil olduğu atık maddelerin yangın tehlikesi yaratacak miktarlarda birikmelerine izin verilmeyecektir.

90 YANGINDAN KORUNMADA TEMEL İLKELER
Uygun bir şekilde atılana kadar yangın tehlikesi yaratabilecek olan atıklar ve yanıcı veya parlayıcı madde bulaşmış üstüpüler ağzı kapalı metal kaplarda muhafaza edilecektir.

91 YANGINDAN KORUNMADA TEMEL İLKELER
Benzin veya diğer parlayıcı sıvılar temizlik amacıyla kullanılmayacak ve solventler açık alev veya diğer ateşleme kaynaklarının yakınlarında kullanılmayacaktır.

92 YANGINDAN KORUNMADA TEMEL İLKELER
Depolardan küçük miktarlarda alınan parlayıcı sıvılar, üzerlerinde içeriğini belirtir şekilde işaretlenmiş emniyet kaplarında bulundurulacaktır.

93 YANGINDAN KORUNMADA TEMEL İLKELER
Akü şarj istasyonları havalandırılacak ve istasyonlarda sigara ve açık alev kullanılmayacaktır.

94 YANGINDAN KORUNMADA TEMEL İLKELER
Kaynak, kesme ve yakma işlerinden önce Sıcak İş İzni alınacaktır.

95 YANGINDAN KORUNMADA TEMEL İLKELER
İşletme sahasında açık ateş yakılmayacak ve bütün yangınlar derhal amirlere rapor edilecektir.

96 YANGINDAN KORUNMADA TEMEL İLKELER
Kullanılamaz durumdaki, hasarlı ve boş yangın söndürücüler derhal amirlere rapor edilecektir.

97 SEYYAR YANGIN SÖNDÜRÜCÜ KULLANIMINDA UYULMASI GEREKEN TEMEL İLKELER
Seyyar yangın söndürücüler çalışanların gerektiğinde kolaylıkla ulaşabileceği yerlere konulacak ve tüm çalışanlar yangın söndürücülerin genel prensip ve kullanımıyla ilgili eğitileceklerdir.

98 SEYYAR YANGIN SÖNDÜRÜCÜ KULLANIMINDA UYULMASI GEREKEN TEMEL İLKELER
2. İSG Birimi, yangın söndürücülerin tedarikçi firmaca 6 aylık olarak kontrol edilerek bakımının yapılmasını ve kullanım dışındaki tüm yangın söndürücülerin yerlerinde olduğunun kontrol edilmesini sağlayacaktır.

99 SEYYAR YANGIN SÖNDÜRÜCÜ KULLANIMINDA UYULMASI GEREKEN TEMEL İLKELER
Herhangi bir yangın söndürücü bakım veya dolum için servisten kaldırıldığında yerine mutlaka eşdeğer bir yangın söndürücü konulacaktır.

100 SEYYAR YANGIN SÖNDÜRÜCÜ KULLANIMINDA UYULMASI GEREKEN TEMEL İLKELER
Kullanılamaz durumdaki, hasarlı ya da boş yangın söndürücüler değiştirilmesi için hemen İSG Bölümüne rapor edilecektir.

101 SEYYAR YANGIN SÖNDÜRÜCÜ KULLANIMINDA UYULMASI GEREKEN TEMEL İLKELER
Tüm çalışanlar kendi çalışma alanlarındaki yangın söndürücüleri kontrolden sorumludur. Boş ya da hasarlı yangın söndürücüler hemen sağlamlarıyla değiştirilecektir.

102 KKT yangın söndürücülerinin Kullanımı:
Pimi çekin. Bu yangın söndürücünün boşaltma koluna basıldığında yangın söndürücü tozun boşalmasını sağlar.

103 KKT yangın söndürücülerinin Kullanımı:
Yangın söndürücünün hortum ucunu alevin tabanına doğru yöneltin.

104 KKT yangın söndürücülerinin Kullanımı:
Boşaltma kolunu sıkarak yangın söndürücüyü boşaltın. Başlangıçta güvenli bir uzaklıktan başlayın ve alevler küçüldükçe yaklaşın

105 KKT yangın söndürücülerinin Kullanımı:
Alevler tamamen kaybolana kadar süpürme hareketi yaparak yangının tamamen söndüğünden emin olun. Yangın bölgesini gözlemeye devam edin. Eğer yeniden tutuşma olursa tekrar müdahale edin.

106 CO2 içeren yangın söndürücülerin kullanımı:
Talimatlara uyunuz. Yangın söndürücünün vanasını saat yönünün tersi yönde çevirerek açın. Bu şekilde tüpteki yangın söndürücü boşalacaktır.

107 CO2 içeren yangın söndürücülerin kullanımı:
Talimatlara uyunuz. Alevlerin dibine doğru CO2’ yi püskürtün. Başlangıçta güvenli bir uzaklıktan başlayın ve alevler küçüldükçe yaklaşın (ilerleyin).

108 CO2 içeren yangın söndürücülerin kullanımı:
Talimatlara uyunuz. Alevler tamamen kaybolana kadar süpürme hareketi yaparak yangının tamamen söndüğünden emin olun.

109 CO2 içeren yangın söndürücülerin kullanımı:
Talimatlara uyunuz. Yangın bölgesini gözlemeye devam edin. Eğer yeniden tutuşma olursa tekrar müdahale edin.

110 CO2 içeren yangın söndürücülerin kullanımı:
Talimatlara uyunuz. CO2 tüpten normal atmosfer basıncına çıktığı zaman soğutucu etkisi vardır ve bu buz oluşmasına neden olur. Donmuş haldeki CO2’ ye çıplak elle dokunmayın.

111 CO2 içeren yangın söndürücülerin kullanımı:
Talimatlara uyunuz. CO2’ yi kapalı bir alanda kullanıyorsanız içerideki CO2 miktarı artacak ve insanlara zarar verecektir. Kapalı alanı hemen havalandırın ya da insanları da uyararak terk edin.

112 TEDBİR ALINMADAN YAPILACAK KADAR ACİL ve ÖNEMLİ DEĞİLDİR.
HİÇ BİR İŞ TEDBİR ALINMADAN YAPILACAK KADAR ACİL ve ÖNEMLİ DEĞİLDİR.

113 TEŞEKKÜR EDERİZ ERK İSG&İK


"ERK İSG-İK HOŞGELDİNİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları