Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kontrol : Yard.Doç.Dr.Yüksel Göktaş

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kontrol : Yard.Doç.Dr.Yüksel Göktaş"— Sunum transkripti:

1 Kontrol : Yard.Doç.Dr.Yüksel Göktaş
BLOG Kontrol : Yard.Doç.Dr.Yüksel Göktaş

2 BLOG 1 2 3 4 5 6 Blog Nedir? Blog’ un Tarihçesi Türkiye’ de Blog
Eğitimde Blog 4 Neden Blog 5 Blog Türleri 6

3 Blog Nedir? Blog, teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturdukları, günlüğe benzeyen web siteleridir. İngilizcedeki "web" (Ağ) ve "log" (günlük) kelimelerinin birleşmesinden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış adıdır. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, Blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir

4 Blog’ un Tarihçesi Blogların kullanımı 1999 yılında Blogger'ın bu hizmeti vermeye başlaması ve kısa süre sonra bunu ücretsiz hale getirmesi ile yaygınlaşmıştır yılı Şubat ayında Google, Blogger'ı satın aldı ve Google araç çubuğuna, ziyaret edilen sayfanın adresini doğrudan bloga girmeyi sağlayan 'Blog This!' tuşu yerleştirdi. MSN blog sistemi de, MSN üyelerine sunulan MSN Messenger hizmetine ilişkilendirilince ciddi bir yayılma göstermiştir. Üyelerin foto albümü oluşturmasına izin veren sistem, blogların güncellendiği anda paylaşılmasını sağlayan dâhili bir yapıya da sahiptir.

5 Türkiye’ de Blog Blog dünyada çok önemsenen ve ciddiye alınan bir kavram olmasına rağmen, Türkiye internetinde ağ günlükleri 2005 yılına kadar çok fazla fark edilmiş değildi. 17 Mayıs 2005 tarihinde Google'da Türkçe sayfalarda "blog" kelimesi kez yer alırken, 23 Mart 2006'da bu sayı " "e ulaşmıştır. Türkiye’de bloglama genellikle online günlük tutma olarak görülse de, blog özünde kendiniz için tuttuğunuz notlar ve diğer insanların okumasını istediğiniz yazılardır.

6 Eğitimde Blog Öğrenme ve öğretme sürecinde sosyal etkileşimin önemli olduğu araştırmalarda özellikle vurgulanmaktadır. Öğrencinin “bilgi oluşturma” süreçlerine yöneliktir “Anlamlaştırma” zaman içerisinde dil kullanımıyla sosyal bir süreç olarak gelişir. Bilgi oluşturma yapısı gereği, ilişkilendirici, iletişimsel ve etkileşimsel yapıdadır. Öğrenciler bilgiye ulaştıkça, bu bilgileri yayımlayacakları paylaşacakları otantik fırsatlar arayacaklardır”.

7 Web Sitesi mi? Blog mu? Neden Blog:
Kullanımı daha kolay – kod yazmanıza gerek yoktur, dosyalarınızı doğrudan sunucuya aktarırsınız Düşük maliyet – birçok ücretsiz servis bulunmakta Anında Yayım – güncelleme her an yapılabilir Kitle grubu milyonlar Herhangi bir internet bağlantısı ile erişilebilir ve güncellenebilir Oldukça geniş işbirliğine olanak sağlayacak özelliktedir.

8 Eğitimde Potansiyel Kullanım Alanları
Öğrenci çalışma dosyaları Yorum yapma, geribildirimde bulunma, işbirlikli çalışmalar yapma ve bunlar kolaylıkla saklayabilme Mesleki gelişim Danışmanlık ve rehberlik hizmetleri Sınıf Yönetimi Ders içi ders notları, ödevler ve her türlü sınıf içi ve okul ile ilgili etkinlik ve duyuruların yayımlanabileceği bir ortam Topluluk ilişkileri Ailelerinde bu ortama çekilmesi

9 Eğitimde Potansiyel Kullanım Alanları
Sınıf içi veya arası işbirlikleri Diğer seslere de kulak verme Bilgi paylaşımında sınırları dağıtma Bilgi Yönetimi Online kaynakların sunumu Araştırma Logları Diğer kaynaklara linkler En iyi uygulamalar Güzel ve başarılı uygulamaların paylaşımı

10 BLOG Blog Türleri Kişisel Temasal Topluluk Şirket

11 Blog Türleri Kişisel Bu tür bloglar çok fazla deneyimi olmayan kişilerin bile kullanabileceği ve sayfalarını düzenleyebileceği yapıdadır ve daha çok günlük olarak kullanılırlar. Kişilerin günlük yaşamda yaşadıkları olayları, karşılaştıkları durumları okurlarıyla paylaşmasını sağlar. Bloglarda en fazla rastlanan türdür. Özellikle MSN bloglarının tamamına yakını bu türdendir.

12 Blog Türleri Temasal Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Politika, pazarlama, yemek, internet, ekonomi, tasarım, fotoğraf, programlama dilleri ve benzeri konularda odaklanmış bloglar bulunmaktadır. Türkçe olarak yayınlanan bloglarda en fazla ilgiyi yemek konulu bloglar çekmekte, sayı olarak ise bilgisayar blogları göze çarpmaktadır.

13 Blog Türleri Topluluk Üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen bloglardır. Komünite olarak da adlandırılan bu türdeki blogların çoğu kendi sunucularındaki blog yazılımını kullanmaktadır. Tarihsel olarak ise, LiveJournal'da oluşan bir kültür mirasını devam ettirmektedirler.

14 Blog Türleri Şirket Şirketlerin kendileri ile ilgili haber ve duyurularını daha samimi bir şekilde halka açtıkları bloglar dünyada ve iş hayatında giderek önem kazanmaktadır. Türkiye'de az sayıda olsa da bazı şirketler şirket bloglarını hizmete sunmaya başlamıştır. Aslında dünyadaki akım, şirketin doğrudan değil, samimi karakterdeki bazı çalışanların desteklenmesi yoluyla bloglamaktır. Hatta en ünlü şirket bloglarını tutan Microsoft çalışanları, samimiyetlerine inandırmak için ara sıra rakip firmaların ürünlerini de övmekte, reklâmını yapmaktadır.

15 REFERANSLAR 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7)

16 TEŞEKKÜRLER ..::HAZIRLAYAN::.. SERAP YAĞMUR


"Kontrol : Yard.Doç.Dr.Yüksel Göktaş" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları