Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMAYI ÖĞRENMEK İSTİYOR MUSUNUZ? SINAV DERGİSİ DERSHANELERİ REHBERLİK SERVİSİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMAYI ÖĞRENMEK İSTİYOR MUSUNUZ? SINAV DERGİSİ DERSHANELERİ REHBERLİK SERVİSİ."— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMAYI ÖĞRENMEK İSTİYOR MUSUNUZ? SINAV DERGİSİ DERSHANELERİ REHBERLİK SERVİSİ

2  Cevabınız EVET mi?  O halde bu iş çok kolay olacak. Ben de öğrenebilir miyim acaba? ADIM ADIM MATEMATİK

3 Anne, baba ve öğretmenlerin öğrencilerden genel beklentisi, onların “Derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni, "yeterince çalışmamak" olarak görülmekte ve sizlerden sürekli daha çok çalışmanız istenmektedir.

4 Oysa önemli olan "Bilinçsizce çok çalışmak" değil, Verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereğince yararlanarak etkili çalışmaktır.

5 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI NELERDİR? Benim uzun vadeli hedefim veteriner olup sana yaşlılığında bakmak, kısa vadeli hedefim ise, bunu sana anlatmak. HEDEF BELİRLEME

6 Ne istediğinizi belirlemek, uzak ve yakın hedeflerinizi belirlemenizde başlangıç noktasıdır. Uzak hedefinizi iyi bir okula yerleşmek olarak belirlediğinizde, buna ulaşmanız için öncelikle derslerinizde başarılı olmanız ve şu an devam etmekte olduğunuz okulu başarıyla tamamlamanız yakın hedefleriniz olacaktır. Yakın hedefleriniz için başarılı olmak fikrinden ve motivasyonundan uzaklaşarak sadece sınava hazırlanmak, sizin uzak hedefinizi gerçekleştirmenizde önemli bir engel olabilir. Benim isteğim 10 yıl sonra iyi bir yazar olmak. Ya sizin ki? ETHICA II

7 Şimdi basit bir yöntemle üç tane küçük liste düzenleyeceğiz.  1. liste için gözlerinizi kapatın, arkanıza yaslanın. Sessizce 1 dakika 10 yıl sonrasını düşünün. Nerede olacaksınız ve neler yapacaksınız?  Sonra bunları yazın.  Listenizde soyut değil, somut kavramlar kullanın.  2. liste için aynı yöntemi kullanın 1 yıl sonrasını düşünün.  3. listeyi de aynı yöntemle 1 ay sonrasına uygulayın.  Sonra bu listedekileri önem sırasına göre numaralayın.

8 Hedeflerinizi belirledikten sonra bunlara bir ay süre tanıyın. Gelecek ay yeni bir liste yapın. Kendinize şunları sorun: Ortaya ne çıkacak? Ne kadarı yapıldı? Ne kadarı yapılabilirdi? Aradaki farkların sebepleri nelerdir?

9 •Ders çalışmanızı aksatan veya kolaylaştıran alışkanlıkların bir listesini yapın. •Listenizde yer alan olumsuz alışkanlıkları bırakmaya çalışın. •Olumlu alışkanlıkları pekiştirmek için çaba gösterin. •Çalışma ve denemelerinizi, olumsuz alışkanlıklar atılıncaya, olumlu alışkanlıklar iyice yerleşinceye kadar sürdürün. YAPILACAK İLK İŞ

10 Planlı çalışma, çalışmanın şekil, zaman ve mekân açısından programlanmasını gerektirir. PLANLI ÇALIŞMA

11 Plan yaparken nelere dikkat etmeniz gerekir?

12  Hangi ders ve konuya hangi zamanda, ne kadar süre ayıracağınızı belirleyin,  Okul derslerini ve okuldaki sorumluluklarınızı ihmal etmeyecek şekilde bir sınav hazırlık programı hazırlayın,  Sizin için gerekli olan her türlü tarihi, sizin için iyi bir uyaran olacak şekilde not ederek unutmamayı deneyin,  Yaptığınız zaman programına mümkün olduğunca uymaya çalışın,  Hiçbir ders, ödev ve sınav hazırlığı için son ana sıkıştırılmış bir hazırlık yaparak, programınızın aksamasına neden olmayın,  Planınızda bir aksama olduğunda aksayan çalışmanız için diğer çalışmanızı etkilemeyecek yeni bir çalışma zamanını mutlaka belirleyin ve uygulamayı ihmal etmeyin,  Günlük yaşantınızda zihninizi ve bedeninizi dinlendirme faaliyetlerinizi planlayın ve bu sayede veriminizi artırarak, ders çalışma isteğinizi dinamik tutun.

13 Unutmayın ki herkesin herhangi bir konuyu anlaması ve bu bildiklerini kullanabilmesi onun bireysel yetenekleri ile doğru orantılıdır. Sosyal duygusal, zihinsel özellikleriniz ile ilgi ve alışkanlıklarınız, öğrenme yaşantılarınızı etkileyen önemli durumlardır. Kendinizi kimse ile karşılaştırmadan, neyi ne kadar sürede öğrenerek diğer bilgilerinizle nasıl birleştirebildiğinizi gözlemleyin. Buna bağlı olarak her konu için çalışma sürenizi kendinize göre belirleyin. Belirli bir çalışma sonunda ihtiyaç hissettiğinizde mutlaka ara verin. Bu sizin dikkatinizi tazeleyerek çalışmaya devam etme sürenizi artıracak, veriminizi koruyacaktır. ZAMANI ETKİLİ KULLANMA

14 ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN FAKTÖRLER

15 YORGUNLUKSTRESFAZLA HEYECANAİLE DERTLERİ UYKUSUZLUKKORKUENDİŞEACELECİLİK NORMALİN ALTINDA YA DA ÜSTÜNDEKİ FİZİKİ ŞARTLAR ( ÇOK SOĞUK, ÇOK SICAK) ARAÇ GEREÇ NOKSANLIĞI BAŞKA YERDE OLMA DÜŞÜNCESİ DİKKATİ DAĞITACAK POSTER, RESİM, MÜZİK AĞRIÖFKEAÇLIKAŞIRI TOKLUK SIZIAŞIRI KAYGITELAŞ

16 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA İÇİN ALTIN KURALLAR

17 DERS ÇALIŞMAYA HAZIRLANMAK  Bedensel ve psikolojik hazırlık  Çalışma ortamının düzenlenmesi ( aydınlatma, çalışma masası, ihtiyaç duyulan materyallerin hazırda bulunması vs.)  Uyanık ve dikkatli olmak

18 ÖĞRENMEK İÇİN OKUMAK Bir ders konusu, okuma tekniklerine ve öğrenme psikolojisi ilkelerine uygun okunmalıdır. Bu konuda yazılmış birçok kitap vardır. Robinson’un SQ3R biçiminde kısaltılan okuma tekniği en çok önerilen ders kitabı yöntemidir. Buna Türkçe olarak TSOAT metodu diyebiliriz. Ders Kitabı Okuma Tekniği:

19 TSOAT a)Tarama (T): Kitapta okunacak bölümün ana ve alt başlıklarını hızla okuyarak bölümü kuşbakışı gözden geçirmektir. Böylece konu ve kapsam alanıyla bir tanışıklık elde edilir. Buna okunacak bölümü taramak (T) denir. b)Sorulaştırma (S): Tarama sırasında, “Bu başlık ne demek istiyor?”, “Burada neler anlatılmaktadır?”, “Konunun hangi yönünü kapsamaktadır?” gibi zihinde canlanan bazı sorular vardır. c)Okuma (O): Yukarıdaki ön hazırlıklardan sonra bölümün ilk başlık altı okunmaya (O) başlanır. Okurken başlık altındaki önemli fikir, terim ya da isimler kitabın hemen yanındaki not defterine kısaca not edilir. Bilinmeyen bir kelime varsa anlamı sözlükten öğrenilir. Böylece, başlık altının okunması tamamlanır. d)Anlatma (A): Başlık altı okuması bitince zihne yerleşen fikir,terim ve kelimelerin anlatılmasıdır. Anlaşılmamış yer varsa tekrar okunur. e)Tekrar (T): Bölümdeki bütün alt başlıklar yukarıda belirtilen şekilde okunup bölüm bitirilince kitap kapatılır. Bölümün öğretmek istediği temel bilgi, ünitelerin ana fikirleri, temel kavramlar, terimler, ünitelerin birbirine bağlanışı ve ana fikrin desteklenişi dikkate alınarak bilgi tekrarlanır (T).

20 ETKİN DİNLEMEK VE NOT TUTMAK Derste hayallerle uğraşmamalı; öğretmenin vurguladığı fikirleri, cümleleri, kavramları, terimleri ve gösterdiği delil ve araştırmaları birbirleriyle ilişkilendirerek izlemelisiniz. İyi bir dinleyici olmak sessizce oturmak demek değildir. Dersi canlı olarak izlerken, anlamadığınız ya da önceki fikirlerine veya bilgilerine uymayan noktaları öğretmene sorarak, kendi görüşlerinizi açıklamalı ve tartışmaya katılmalısınız. Şifreleştirdiğiniz kelimeleri kullanarak derste not almalısınız.

21 TEKRAR ETMEK Öğrenme yaşantıları, zaman içinde farklı durumlarda kullanılmadığı sürece kaybolabilir. Öğrenilen bilgilerin sıklıkla kullanılmaması durumunda tekrar edilerek unutulması engellenebilir. Tekrar etmek, eski öğrenilenleri hatırlamanın yanında, size her an hazır olduğunuz duygusunu yaşatacaktır ve yeni bilgiler edinmede uygun alt yapı oluşmasını sağlayacaktır.

22 Düzenli tekrarlarla hatırlanan miktarın sürekli üst düzeyde tutulması 1 gün 10 dak 7 gün 30 gün 0% 10% öğrenmenin başladığı nokta 6 ay

23 •Öğrenmenin gerçekleştiği ilk 24 saat, öğrenilenler mutlaka tekrar edilmelidir. Öğrenme sırasında not tutulmuşsa, ilk tekrar notların gözden geçirilmesi şeklinde yapılabilir. İlk 24 saatte yapılan tekrar, öğrenilenlerin ortalama olarak 1 hafta saklanmasına yardımcı olur. •Öğrenmeden sonraki ilk 1 hafta, yapılan çalışmalar öğrenilenlerin tekrar edilmediğinde ilk 1 haftalık zamanda büyük bir bölümünün unutulduğunu göstermektedir. Bu nedenle 1 hafta içinde ikinci bir tekrarın yapılması doğru olacaktır. Bu tekrar öğrenilenlerin ortalama olarak 1 ay saklanmasına yardımcı olacaktır. •Öğrenmeden sonraki 1 ay, bir ay sonunda yapılacak yenileyici bir tekrarla da öğrenilenler uzun süreli hafızaya son derece kuvvetli bir biçimde yerleştirilmiş olacaktır.

24 ÖDEV HAZIRLAMAK Bazı konuların daha iyi kavranması, araştırma ve rapor yazma becerilerinin kazanılması ve aktif öğrenme gibi amaçlarla öğrencilere verilen ev ödevleri de başarının bir parçasıdır. Okuma ve ödevi hazırlama için iyi bir takvim ve plan gereklidir.

25 ARAŞTIRMA YAPMA VE DESTEK MATERYALLERE BAŞVURMAK Ders çalışırken ek materyallere başvurmak, farklı açılardan konuya odaklanmayı ve bilginin inşa edilmesini güçlendirecektir. Ayrıca görsel ve işitsel materyallerin konunun uzun süreli hatırlanmasında ve daha kolay anlaşılmasında etkili olduğu eğitim açısından kabul edilen bir gerçektir.

26 POZİTİF DÜŞÜNMEK Başaracağınıza Kesinlikle İnanın. Bütün Savaşlar İlk Önce İnsanın Zihninde Kazanılır. Beyninizdeki Engelleri Ortadan Kaldırabilirseniz Başaramayacağınız İş Yoktur.

27 ÖYLEYSE… ŞİMDİ…

28

29


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMAYI ÖĞRENMEK İSTİYOR MUSUNUZ? SINAV DERGİSİ DERSHANELERİ REHBERLİK SERVİSİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları