Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Dr.Metin KAPIDERE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Dr.Metin KAPIDERE"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: Dr.Metin KAPIDERE
ARAMA MOTORLARI Hazırlayan: Dr.Metin KAPIDERE

2 Konular Arama Motoru Kavramı Arama Motorlarının Bileşenleri
Google Google Servisleri

3 Arama Motoru Kavramı Arama motoru (search engine), dünyadaki hemen hemen tüm web sitelerini listeleyen, kategorilere ayıran, ve aranan bilgileri en kısa yoldan ve hızlı bir şekilde kullanıcıya ulaştıran internet tabanlı bir yazılımdır.

4 Arama Motorlarının Bileşenleri
Web Robotu: İnternet üzerinde bulunan web sitelerini, sitelerin birbirlerine verdiği bağlantıları kullanarak otomatik olarak gezer ve bu sayfa içeriklerini saklar. Arama İndeksi: Web robotu tarafından alınan içerikler indekslenerek hızlı bir şekilde aranabilir hale getirilir. Kullanıcı Arabirimi: Oluşturulan indekslerin web browser’ı yardımıyla aranmasını sağlar.

5 Arama Motorları

6 Google Arama Motoru Google Inc. bir arama motorunun ve geliştiricisi olan şirketin adıdır. Stanford'da doktora yapan iki öğrenci, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, 7 Ekim 1998’de 25 milyon dolar yasal sermayeyle kurmuştur. Şirketin merkez ofisi Kaliforniya'dadır. Google'ın piyasa değeri 2007 sonu itibariyle 219 milyar Amerikan dolarıdır. Bu rakam ABD borsalarının en büyük 5. şirketi olduğunu göstermektedir yılı sonu ise değeri 114 milyar dolardı.

7 Google’ın Anlamı Google, googol sözcüğünün üzerinde oynanmasıyla ortaya çıkmıştır. ABD'li matematikçi Edward Kasner’in bebek yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilmiş olan "googol" sözcüğü, 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan sayıyı (10100) belirten matematiksel bir terimdir.

8 Google’ın Teknolojisi
Google'ın arama teknolojisi ve kullanıcı arabirim tasarımı Google'ı günümüzün ilk-nesil arama motorlarından farklı kılar. Sadece anahtar sözcük veya meta arama teknolojisi kullanmak yerine, Google en önemli sonuçları ilk getiren, gelişmiş PageRank™ teknolojisine dayanır.

9 Google’ın Teknolojisi
PageRank ağın çok sayıda bağlantılı yapısını düzenleyici bir araç olarak kullanır. Google, Sayfa A'dan Sayfa B'ye kurulmuş her bağlantıyı, Sayfa A'dan Sayfa B'ye bir "oy" olarak yorumlar. Google bir sayfanın önemini aldığı oylarla belirler. Google ayrıca oyu veren sayfayı da inceler.

10 Google’ın Teknolojisi
Google'ın komplike ve otomatikleştirilmiş arama metodları, insan müdahalesine engel olur. Diğer arama motorlarından farklı olarak; Google, hiç kimsenin daha yüksek listeleme yapamayacağı ve ticari amaçla sonuçları değiştiremeyeceği bir şekilde yapılandırılmıştır.

11 Neden Google? Büyüklük Tarafsızlık
Dil Desteği: Google'da, 88 dilde arama yapılabilmektedir. Hız: Google'ın devasa sistemi, 6 veri merkezinde Linux temelli 15 bin bilgisayardan oluşmaktadır. Kayıtlı Resim: Google'ın resim arama bölümünde 250 milyondan fazla resim mevcuttur.

12 Neden Google? Kayıtlı Site: Google’ın veritabanında kayıtlı 4 milyardan fazla internet sitesi bulunmaktadır. Özetleme Tekniği: Asla değişmeyen web sayfası özetleri yerine, Google arama sonuçlarında sizin aradığınıza uygun metinleri aktarır. Şansımı Denemek İstiyorum: Bu özelliği sizi işe yarayacak bilgiye en çabuk yoldan ulaştırmayı amaçlamaktadır. Önbellek: Google birçok web sayfasını önbelleğinde saklar. Böylece istenilen sayfaya normal bağlantıya göre daha hızlı erişime olanak sağlar.

13 Google Servisleri Google Grafik: Çeşitli Grafik dosyalarını (jpeg,gif,bmp) aramak amacıyla kullanılan google servisi. Google Video: Çeşitli videoları ücretsiz izlenilmesine olanak sağlayan google servisi. Google Translate: Farklı diller arası tercüme yapılmasına olanak sağlayan google servisi

14 Google Servisleri Google Scholar: Akademik araştırma için doküman arama servisi. Google Gruplar: Grup oluşturarak fikirlerin paylaşılmasını sağlayan servis. Google Gmail: 2650 MB Pop-Forward destekli ve çok hızlı bir e- posta servisi.

15 Google Servisleri Google Earth: Gökyüzünden binaların görüntülenmesini sağlayan google servisi. Google Local: Ayrıntılı dünya haritası için google servisi. Google Moon: Uydudan Ay yüzeyininin izlenmesine olanak tanıyan google servisi.

16 Google Servisleri Google Analytics: Web sitenizin istatistiklerini takip etmenizi sağlayan google servisi. Google Print: Web üzerinden online kitap okumaya olanak veren google servisi. Google Reader: Aynı web sayfasından hem arama hem de önizleme yapılabilmesine olanak sağlayan google servisi.

17 Google Servisleri Dosya Türlerine Göre Arama: Örnek: filetype:pdf
Adobe Portable Document Format (pdf) Adobe PostScript (ps), Lotus (wk1, wk2, wk3, wk4, wk5, wki, wks, wku), Lotus WordPro (lwp), MacWrite (mw), Microsoft Excel (xls), Microsoft PowerPoint (ppt), Microsoft Word (doc), Microsoft Works (wks, wps, wdb), Microsoft Write (wri), Rich Text Format (rtf), Shockwave Flash (swf), Text (ans, txt) Örnek: filetype:pdf

18 Google Servisleri Hesap Makinesi: Google üzerinden aritmetik işlemler yapılabilir. Site İçi Arama: Herhangi bir site içerisinde istenilen kelime yada kelimeler google kullanılarak aranabilmektedir.


"Hazırlayan: Dr.Metin KAPIDERE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları