Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYANIN AĞAÇ ENLERİ “THE WORLD’S MOST ……… TREES”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYANIN AĞAÇ ENLERİ “THE WORLD’S MOST ……… TREES”"— Sunum transkripti:

1 DÜNYANIN AĞAÇ ENLERİ “THE WORLD’S MOST ……… TREES”

2 HAZIRLAYAN VEHBİCAN YILDIZ 6/A 622

3 KAYNAKÇA http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C4%9Fa%C3%A7

4 Dünyanın Direnen En Yaşlı On Ağacı
“World’s Ten Oldest,Most Resistant Trees” Çevrelerinde nice devletler kurulmuş, kaç tane kanlı savaşa tanık olmuşlar kim bilir... Yine de zamanın yıpratıcılığına ve insanoğlunun zulmüne direnebilmiş ve binlerce yıldır büyük bir sabırla yerinden kıpırdamamış o ağaçlar; adeta insanlığın yaptıklarına şahitlik edercesine... Yaşları binlerle ifade edilen ve dünyanın çeşitli yerlerine koruyucu bir tılsım misali dağılmış o ağaçları tanımak ister misiniz? Gelin o zaman dünyanın en yaşlı 10 ağacına hep beraber bakalım...

5 This tree is 4.841 years old and lives in USA,California.
Methuselah yaşında olan ve ABD'nin California eyaletinde ikamet eden bu dünya üzerindeki en yaşlı canlının zamana direniş ruhu görenleri hayrete düşürüyor yılında araştırmacılar tarafından birçok dalı kesilmiş olsa da, günümüzde çevreciler tarafından gözleri gibi bakılıyor This tree is years old and lives in USA,California.

6 Abarkuh İran'da yer alan ve 4000 yıldır hayatta kalma başarısını gösteren selvilerin en yaşlısı olan Abarkuh, İran'ın milli simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. Abarkuh is 4000 years old cypress tree and it is the national symbol of Iran.

7 This tree is 4000 years old and lives in a cemetery in South Wales.
Llangernyw Yew Dünyanın en yaşlı porsuk ağacı olma unvanını elinde bulunduran Llangernyw Yew, 4000 yıldır hayatta. Güney Galler'de bir mezarlıkta ikamet eden yaşlı ağaç, bronz çağından beri insanlığı selamlamaya devam ediyor. This tree is 4000 years old and lives in a cemetery in South Wales.

8 Alerce is the oldest cypress tree of Patagonia and 3500 years old.
Alerce Patagonya'da ikamet eden ve coğrafyasının en eski selvi ağacı olan Alerce, 3500 yıldır tüm doğal afetlere ve insan müdahalelerine rağmen hala hayatta. Alerce is the oldest cypress tree of Patagonia and 3500 years old.

9 Senatör ABD'nin Florida eyaletindeki Senatör, 3500 yıldır ayakta olmasına karşın ne yazık ki 2012 Mart ayında 26 yaşındaki bir insan tarafından yakılınca neslinin de sonuna gelmiş oldu. Oldukça üzücü olan bu durum fazla bir söze de gerek bırakmıyor ve insanoğlun yaşadığı doğaya nasıl bir tutum içinde olduğunu gözler önüne sermeye yetiyor. Senator was 3500 years old but a 26 year old man burnt it down in March 2012.

10 Patriarca de Floresta  Atlantik Orman’nın en yaşı sakini olan by heybet ağacın türü Lecythidaceae olarak geçiyor. Madagascar’dan Güney Afrika Ormanlarına kadar birçok akrabası olan Patriarca de Floresta’nın doğum günü pastası olsaydı eğer en az 3000 adet muma ihtiyaç duyulacaktı. Patriarca de Floresta needs 3000 candles on its birthday cake.It is the oldest tree of Atlantic Forest

11 Girit'in antik zeytin ağaçları Yunanistan'ın Girit adasında yer alan ve Akdeniz'deki yaşları 2 ile 3 bin yıl arasında olduğuna inanılan zeytin ağacının gerçek yaşı yine de tam olarak bilinemiyor. This olive tree is in Crete,Greece.Nobody knows its age but they guess it is between 2000 and 3000.

12 Jhomon Sugi yaşında olduğu tahmin edilen, ancak rivayete göre de 7.200'lere ulaştığı da iddia edilen bir Japon çamı olan Jhomon Sugi’nin şöhreti tüm Uzakdoğu'yu kaplamış durumda. Jhomon Sugi is a Japanese pine tree.It is years old.Some people say it is 7200.

13 Yaşlı Fındık Ağacı Sicilya’da Etna dağı eteklerinde ikamet eden Yaşlı fındık ağacı’nın bir diğer ismi de “100 atın Ağacı”. Yolunuz İtalya’ya düşerse, San D’Alfio’da Linguaglossa yolu üzerinde bulunan bu 2500 yıllık fındık ağacına selam vermeden geçmeyin. Old Hazelnut Tree is in Sicily Island in Italy.It is 2500 years old.Its other name is “100 Horses’ Tree”.

14 En Eski Tür Bugün de yetişen en eski tür ağaç, ilk kez yıl önce Jura döneminde ortaya çıkmış olan Çin kökenli Gingko’dur (Gingko biloba) yılında Hollandalı Kaempfer tarafından ‘yeniden bulunan’ bu ağaç Avrupa’ya getirilmişti. Yaklaşık 1100 yılından beri Japonya’da yetiştirilen Gingko’ya Japonca’da ginkyo (gümüş kayısı) adı verilmekteydi. Bugün iço olarak bilinir. 

15 General Sherman En genç Antik ağaç kategorisinde olan General Sherman bir mamut ağacı. Boyu 83 metre olan General’in en ise tam 31 metre. Sequoia Ulusal Parkında yaşayan General’in yaşının yaklaşık 2,300 ile 2,700 olabileceği düşünülüyor. General Sherman is 83 metres tall and its width is 31 metres.It is a mammoth tree and can be years old.

16 AĞAÇ Ağaç, tek gövdesi bulunan, beslenmeyi ana ve yan köklerden alan en az 4-5 m boyundaki çok yıllık odunsu bitkidir. Toprağa düşen tohumdan en önce fide meydana gelir. Fide bir yıl sonra fidan halini alır. Hücrelerinin çoğalmasıyla dal ve yapraklar, gövde ve kök olarak üç parçadan ibaret bir ağacın küçük bir modeli olur. Her yıl ağacın dallarında ve köklerinde yeni sürgünler çıkarken, gövdede de bir tane yıllık halka meydana gelir. Bu halkalar, ağacın enine büyüyerek yaptığı odun tabakasıdır. Yağışı bol yıllarda, geniş bir halka; kurak geçen yıllarda ise, ince ve küçük bir halka meydana gelir. Bu halkalardan ağacın yaşı kolayca anlaşılabilir. Gövdesinden enine kesilen bir ağaç incelenecek olursa, en dışta kabuk, sonra yıllık halkaları meydana getiren hücre tabakaları ve en içte de öz kısım görülür. Bir ağacın gerçekten canlı olan biricik kısmı, kabuğun altında odunun yüzeyindeki ince bir hücre tabakasıdır. Buna katman doku tabakası (kambiyum, soymuk) denir. Bu tabaka ağacı geliştiren ve büyümesini sağlayan tabakadır. Genç bir ağaca çivi çakıldığında veya ağaç bir dal verdiğinde, çivinin ve dalın yerden yüksekliği hiç değişmez. Bütün canlı varlıklar gibi ağacın da dokularının arasında devamlı bir su dolaşımı olur. Bu su dolaşımının sağlanabilmesi için ağacın devamlı ve yeterli miktarda suya ihtiyacı vardır. Yetişkin birkayın ağacı, kuru ve sıcak bir günde 250 litre, küçük bir ayçiçeği ise 1 litre su harcar. Okaliptüs ağaçları ise günde ortalama 400 litre su harcadıklarından bataklıkları kurutmada faydalıdırlar. Bazı büyük ağaç türleri ihtiyacı olan suyu 50 metrenin üzerinde bir yüksekliğe çıkmak mecburiyetindedir. Bu hadisede önemli olan birinci kuvvet kılcallık olayıdır. Odun boruları demetlerinde 20 metreye kadar etkilidir. İkinci kuvvet ise, kök basıncıdır. Bu basınç ile ağaçta su 30 metre kadar yüksekliğe çıkarılabilmektedir. Bir diğer önemli kuvvet de yapraklardan suyunbuharlaşması (terleme) ile meydana gelen emme kuvvetidir. Buna kohezyon gerilimi de denir. Terlemenin (transpirasyon) büyük kısmı gözeneklerle, az bir kısmı da diğer yüzeylerle sağlanır. Kohezyon kuvveti su moleküllerini birbirine bağlar. Bu gerilim, suyun kopmayan bir sütun halinde yükselmesini sağlar. 100 metreye kadar etkilidir. Sekoya gibi yüksekliği 100 metreyi bulan dev ağaçlarda su tepelere kadar kohezyon kuvvetiyle yükselir. Bir ağaç kendi besinini doğrudan doğruya toprak ve havadan güneş ışığı vasıtasıyla üretir. Bu, hiçbir canlı hayvan vücudunun yapamadığı son derece karmaşık bir hadisedir. Yapraklardaki klorofil denilen yeşil madde sayesinde, havanın karbondioksitinden, güneş ışığı altındafotosentez denilen olay sonucunda kendisi ve diğer canlılara faydalı besinleri meydana getirir.

17 Her yaprak, kendini dışarıya karşı koruyacak çok etkili bir tabaka ile sıkı sıkıya örtülüdür. Hava, yaprakların altındaki çok küçük deliklerdenstoma girebilir. Suyun buharlaşması da, yine bu deliklerden (por) sağlanır. Yaprak ihtiyaca göre bu delikleri açar veya kapatır. Ağaç kabuğuçok etkili bir su geçirmeyici zırhtır. Bir ağaç, başından ayaklarına kadar, su buğusunun dışarı sızmasına karşı sırlanmıştır. Ağaçlar günlük hayatta çeşitli ve yaygın olarak kullanılırlar. Kağıt yapımından mobilya yapımına, meyvelerinin besin olarak kullanımından süs ağaçlarına kadar, sayısız kullanım alanı vardır. Ormanlar ise, bir memleketin iklimini ve ekonomisini etkileyecek kadar önemlidir. Eski jeolojik devirlerde yaşamış, bugün nesli tükenmiş dev ağaçlara dünyanın bazı bölgelerinde nadiren rastlanabilmektedir. Ağaçların boyları ve yükseklikleri bir hayli değişiklik gösterir. Boyları üç metreden yüz on metreye kadar; yaşları otuz-kırk yıldan beş bin yıla kadar olan ağaçlara rastlanmaktadır. Dünyanın en yaşlı ve yüksek ağaçlarından olan ve ABD'de Sierra Nevada Dağlarında bulunan sekoyalar(Sequoia) yüz on metre yüksekliğe ve 6-9 m çapa erişebilir. Bunların yaşları da dört bin yılı bulmaktadır. Avustralya'da yüksek boylu ormanlar meydana getiren okaliptus ağaçları da yüz metreyi bulmaktadır. Ağaçların yaşları bir hayli farklılıklar göstermektedir. Son yıllarda dünyanın en yaşlı ağacının higori çamının (Pirus aristata) olduğu belirlenmiştir. Ağaçların gelişmesi için en elverişli şart olan bol yağmur, tropik iklimlerde bolca görülür. Tropikal iklimlerde kurak bölgelerin cüce bitkileri ağaç haline gelir. Fırtınalar, seller, yıldırım, yangın gibi tabii afetler, usulsüz kesimler gibi insanların yaptığı tahripler, bitki hastalıkları, ağaçların en büyük düşmanları olarak sayılabilir.

18 Redwood Ulusal ve Eyalet Parkı
Redwood Ulusal ve Eyalet Parkı (İngilizce: Redwood National and State Park) Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya eyaletinin kuzey kıyıları boyunca uzanan bir ulusal parkdır. Park etkileyici uzun ağaçların bulunduğu orman ile kaplıdır. Parkta (1968 yılında kurulmuş) Del Norte Sahili, dönüm (540 km²) Jedediah Smith ve Prairie Creek kombineleri ile Redwoods Eyalet Parkından (1920 lerden kalma) oluşmaktadır. Tamamı Del Norte ve Humboldt ilçeleri içinde bulunan dört parkla birlikte, en az dönüm kıyı şeridinde %45'i koruma altındaki Sekoya ağaçları bulunur.  2006 yılında 700 ila 800 yaşında olduğu değerlendirilen, 115,8 metre uzunluğunda Dünyanın en uzun ağacı olan dev sekoya burada bulunmuştur. Ağaçların yanı sıra parkta diğer yerli flora, fauna, mera, çayır ile nehirler ve dereler bulunmaktadır. Parkın 60 km. uzunluğundaki sahil şeridi de parkın dikkat çekici unsurudur. . Ulusal parkta, en çok Kuzey Deniz aslanı, Kral somon, Kuzey benekli baykuş, Kel kartal ve soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Kahverengi pelikan dikkat çekmektedir.

19 Redwood Ulusal Parkı'ndaki sekoya ormanında sis Ulusal Park UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır

20 Tarihçe Yerli Amerikalılar bugün park alanında yaşamalarına rağmen, yapılan arkeolojik araştırmalar neticesinde bölgeye yaklaşık yıl önce geldikleri görülmektedir. Günümüzde Yurok, Tolowa, Karok, Chilula ve Wiyot yerli gruplarının bölge ile tarihsel bağı bulunmaktadır. 1852 yılında yapılan nüfus sayımında, Yurok yerli halkının bölgede 55 köyde nüfusu bulunduğu belirlenmiştir.  Yerli halkın yaşamlarında tekne, ev ve küçük köyler inşa etmek için bolca sekoya ağacı kullandıkları, bol tahıl ürünü tükettikleri tespit edilmiştir. Binaların yapımında yan yana konulmuş kalaslar deriyle birleştirilmiş, çatıya bakan ahşap kirişler oyulmuş ve üst kısımdan bu çentiklere çatı kalasları bağlanmıştır. Uzaktan kuş yuvasını andıran yapıların kapıları yuvarlak bir şekilde küçük olarak yapılmıştır. Çatı ağaçları sık eğimli halde bağlanmıştır. Birleşmiş Milletler 5 Eylül 1980 yılında Redwood Ulusal Parkını UNESCO Dünya Miras Listesine ekledi ve dünya mirası olarak belirledi. Değerlendirme komitesi, parkta yıllık 50Prehistorik arkeolojik alan bulunduğunu kaydetti.

21

22

23 Dünyanın en uzun ağacı olan dev ’’sekoya’ nın ’’ Özellikleri
Lifli kabuklarında fazla reçine olmaması nedeniyle büyük sekoyalar yangına karşı oldukça dirençli.  Tohum kozalakları çok küçük ve ancak bir yılda olgunlaşabiliyor.  En karmaşık ağaç tepeleri kıyıya en yakın ve fırtınalara en açık konumdaki sekoyalarda görülüyor. Rüzgar veya yağmur, yeni dalların büyümesini tetikliyor. Sekoya ana gövde ve dallardan ek gövdelerin yükselmesi sonucu bazen bir gövde demeti oluşturabilecek şekilde büyüyebiliyor.  --Gölgeye dayanıklı olmaları ve sürgün verme yetenekleri sayesinde bazı sekoyalar büyüklerinin gölgesinde onlarca yılı uykuda geçirebiliyor. Ama baskın ağaç devrildiği ya da kesildiği anda, baskınlanmamış sekoya aniden büyümeye başlıyor.  --Sekoyalara dair en şaşırtıcı nokta ise kabuğun hemen altındaki "kambiyum" adı verilen canlı dokuya ışık vurduğunda sürgün verebilmeleri. Bir dalının kopması ya da kesilmesi halinde bu yaradan yeni bir dal sürgün verip deli gibi büyümeye başlıyor.  "General Sherman" en büyük sekoya olmasına karşın, en yaşlı olan değil. Çünkü bazıları neredeyse 3200 yıl yaşayabiliyor. Sahil Sekoyaları kadar uzun boylu olmasa da yaklaşık 2 bin yaşında olan "General Sherman", dünyanın en büyük ağacı olarak kabul ediliyor. Yaşayan en hacimli yaratık; toplam hacminin mavi bir balinadan 10 kat büyük olduğu ölçülmüş. 

24 Sahil Sekoyaları kadar uzun boylu olmasa da yaklaşık 2 bin yaşında olan "General Sherman", dünyanın en büyük ağacı olarak kabul ediliyor. Yaşayan en hacimli yaratık; toplam hacminin mavi bir balinadan 10 kat büyük olduğu ölçülmüş.  Odunundan 5 milyar kibrit yapmak mümkün. Yaprakları mavimsi yeşil olan bu ağacın kızıl kahverengi kabukları 61 cm kalınlığında ve ağırlığı 2030 ton.  Yeryüzünde yaşayan en hacimli varlık, Kaliforniya'nın Sequoia Ulusal Parkı'nda bulunan, 85 metre yüksekliğindeki "Kaliforniya sekoyası". Ağacın gövdesinin çapı (yerden 1.52 metre yükseklikte) metre.  Sert ve nemli topraklarda, tam olarak güneşi gören tarafta yetişiyor. Çiçek açması ise yılı buluyor. Dünyada olgunlaşmasını bu kadar uzun sürede tamamlayan başka bir bitki yok. General Sherman" adı verilen en iri sekoya ağacı yaklaşık 84 metre uzunluğunda, 32 metre çapında. Bu dev ağaçlar, 1000 ile 3000 yıl arasında yaşıyor. 

25 Dağ sırtlarıyla korunan araziler veya vadilerde yetişiyorlar. 
Anavatanı Kuzey Amerika olan ve çam ağacı olarak da bilinen sekoyaların (Sequoia gigantea) özelliği hızla büyümesi.. Onlar dünyanın en uzun ağaçları, kereste ve iş kaynağı, temiz suların bekçisi, ormanlarda yaşayan sayısız türün sığınağı "sekoya"lar...

26 Redwood Ulusal Parki'nda Sekoya ağaçları korusu

27 ORMANCILIKTA DÜNYA REKORLARI
En Hacimli Ağaç Yeryüzünde yaşayan en hacimli varlık, Sequoia Ulusal Parkında (Kaliforniya, ABD) bulunan 85 metre yüksekliğindeki kaliforniya sekoyasıdır. (Sequoiadendron giganteum) "General Sherman" adı verilen bu ağacın gövdesinin çapı (yerden 1.52 m. yükseklikte) metredir. Odunundan 5 milyar kibrit yapmak mümkündür. Yaprakları mavimsi yeşil olan bu ağacın kızılkahverengi kabukları yer yer 61 cm. kalınlığındadır de yapılan resmi açıklamada bu ağacın ağırlığı 2030 ton olarak belirtilmiştir. En yüksek Sahil Sekoyaları (Coast Redwoods) kadar uzun boylu olmasa da ,yaklaşık 2000 yaşında olan General Sherman, dünyanın en büyük ağacı olarak kabul edilmekte, çünkü çok hacimli... bir çok Kızılağaçtan (Redwoods) daha kalın. Yaşayan en hacimli yaratık; toplam hacminin mavi bir balinadan 10 kat büyük olduğu ölçülmüş. General Sherman en büyük Sekoya olmasına karşın, en yaşlı olan değil. Bazı Sekoyalar neredeyse 3200 yaşında. Ancak, General hala genç biri gibi büyümektedir.

28 En Geniş Gövdeli Ağaç Meksikanın Onaxaca eyaletinde bulunan “Santa Maria del Tule” adlı Montezuma selvisinin yerden 1.52 cm yükseklikte gövde çapı m’dir. Etna Dağı (Sicilya, İtalya) üzerinde bulunan ve 100 At Ağacı (Castagno di Cento Cavalli) adıyla anılan kestane ağacının (Castanea sativa) gövde çapının 51 m olduğu 1972’de bildirilmiştir.  En Hızlı Büyüyen Ağaç Botanik açıdan ağaçsı ot olarak sınıflandırılan Bambu sayılmazsa, dünyanın en hızlı büyüyen ağacı 17 Haziran 1974’de Malezya’da Sabah’da dikildikten sonra 13 ayda m büyüyen bir “Albizzia falcata” dır. 30 metreyi en kısa sürede geçme rekoru 5 3/4 yılla Papua Yeni Gine’de bulunan bir Okaliptüs ağacınındır.  En Yavaş Büyüyen Ağaç En yavaş büyüyen ağaç, Kanada'da yerleşik bir Batı mazısıdır (Thuja occidentalis). 155 yıldan sonra, 10.2 cm yüksekliğe ulaşmıştır ve yılda ortalama 0.11 g'lık büyümeyle, sadece 17 g ağırlığında gelmektedir. Ağaç, Kanada Büyük Göller (Great Lakes) bölgesinde bir uçurum kenarında bulunmaktadır.

29 En Yüksek Ağaç Dünyanın bilinen en yüksek ağacı, günümüzde yalnızca Kaliforniya kıyılarında Oregon sınırından Monterey’e kadarki şeritte yetişen sekoya’dır (Sequoia sempervirens). Ölçülmüş en yüksek örnek Redwood Creek Grove’de (Humbolt County. Kaliforniya, A.B.D.) 1963 yılında Dr. Paul A. Zahl tarafından bulunan, m yüksekliğindekidir. Gövde çapı m olan ve “En Yüksek Ağaç” olarak anılan bu örnek yavaş yavaş kurumaktadır. Weott yakınlarında Bull Creek ormanlarında sağlıklı biçimde büyümeye devam eden 110 metreden uzun sekoyalara rastlanmaktadır. Sekoyalar dışındaki türler içinde en uzunu Quinault Parkı’nda (Washington, A.B.D.) bulunan bir Douglas çamıdır ve boyu 94.5 m gelir. 

30 En Yaşlı Ağaç İsveçli araştırmacılara göre dünyanın en yaşlı ağacı, İsveç’te hala ayakta olan 9 bin 550 yıllık bir köknar ağacı... İsveç’teki Umeaa Üniversitesi araştırmacıları, yazılı açıklamalarında, “Bu büyüleyici İsveç’in orta kesimlerindeki buluş, Dalara’daki Fulu dağında yapıldı. Bu çok büyük bir sürpriz, çünkü bu köknar türünün bu bölgelerde daha geç bir dönemde yetiştiğini düşünüyorduk” denildi. Bilim adamları, daha önce en yaşlı ağaçların Kuzey Afrika’daki 4 bin ya da 5 bin yıllık köknarlar olduğunu düşünüyordu. Araştırma ekibinden Profesör Leif Kullman, bugüne kadar dünyanın en yaşlı ağacının 2004’te kayıtlara geçirildiğini, bu sırada İsveçli araştırmacıların bölgedeki türlerin sayımını yaptıklarını belirtti.  Profesör Kullman, keşiflerinin iklim değişikliğinin daha iyi anlaşılmasına olanak sağlayacağını düşündüğünü de söyledi. 

31 En Çok Yapraklı Ağaç Hangi türün daha çok yaprağı olduğu konusunda, zorluğundan ötürü, pek az çalışma yapılmıştır. Bununla birlikte iri bir meşenin , bir servinin ise milyon yaprağı olduğu söylenebilir. 

32 En Pahalı Ağaç Yakima yakınlarında (Washington A. B. D
En Pahalı Ağaç Yakima yakınlarında (Washington A.B.D.) yetiştirilmiş bir Starkspur elma ağacına Missori’deki bir fidanlık sahibinin ödediği Dolar bir ağacı ödenmiş en yüksek fiyattır.  En Büyük Orman Dünyanın en geniş ormanı Sovyetler Birliği’nin kuzeyinde 55 derece kuzey enlemiyle Kutup çemberi arasında kalan, iğneyapraklı ağaçlardan oluşmuş bölgededir. Ağaçlarla kaplı alanın toplamı 1100 milyon hektardır (Dünya ormanlarının yüzde 25’i). Ağaçların yüzde 38’i Sibirya lariksi’dir. Sovyetler Birliği topraklarının yüzde 34’ü ormanlıktır.  Odun - En Ağır Dünyanın en ağır odunu OIea laurifolla’dan elde edilir. Bu türün kerestesinin özgül ağırlığı 1.49’dur ve metreküpü 1490 kilo gelir. 

33 Odun - En Hatif En hafif odun Küba’da yetişen Aeschynomene hispida’dan elde edilir. Özgül ağırlığı 0.044’dür ve bir metreküpü 44 kilo gelir. Balsa ağacının (Ochroma pyramidale) yoğunluğu çok değişkendir. Bir metreküpü 40 ile 384 kilo arasında gelebilir. Şişe mantarının yoğunluğu 240 kg/m3 tür.  Bambu - En Hızlı Büyüyen 45 Bambu türünden bazıları günde 91 cm’ye varan bir hızla ( km/saat) büyüyebilir. Böylece üç aydan kısa bir sürede boyları 30 m’yi bulur.  En kuzeyde Sarı gelincik (Papaver radicatum) ile kutup söğüdü (Salix arctica) 83 derece kuzey enlemlerindeki topraklarda yetişebilmektedir.

34 Kökler Güney Afrika’da Ohrigstad yakınlarındaki Eko Mağaralarında bir yabani incir ağacının kökleri yaklaşık 120 m derinliğe dek uzanmaktadır yılında Strathclyde’daki bir karaağacın köklerinin en az 110 metre boyunda olduğu bildirilmiştir.  En Yüksek Çit Dünyanın en yüksek çiti Iskoçya’da bulunan Neikleour kayın çitidir. 1746’da dikilen çit bugün budanmış haliyle 26 m yüksekliğindedir. 550 m uzunluğundaki çitin bazı ağaçları 30.5 m’yi geçer.  En Yüksek Çit - Porsuk Ağacından Dünyanın en yüksek porsuk ağacı çiti İngiltere’de Earl Bathurst Parkı’nda (Cirencester, Gloucestershire) bulunandır yılında dikilen çit 155 m uzunluğunda, 11 m yüksekliğinde ve dibinde 4.5 m kalındığındadır. Bir günde budanabilmesi için 20 bahçıvan gereklidir.  En Yüksek Çit - Şimşir İrlanda’da Bir Şatosundaki şimşir ağacı çit 18. yüzyıldan kalmadır ve yüksekliği 10.7 metredir. 


"DÜNYANIN AĞAÇ ENLERİ “THE WORLD’S MOST ……… TREES”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları