Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
112 İL AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİĞİ TROPONIN-I TANITIM SUNUMU

2 Global Solution Provider
CLEARTEST TROPONIN-I

3 İÇERİK Kalp Krizi Troponinler Troponin Testler Cleartest Troponin -I
Global Solution Provider İÇERİK Kalp Krizi Troponinler Troponin Testler Cleartest Troponin -I

4 KALP KRİZİ NEDİR ? Kalp krizi (miyokard enfarktüsü) kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı (çoğunlukla kalp damarının tam tıkanıklığı sonucu) ölmesi (kalıcı hasara uğraması) sonucu meydana gelir.

5 KALP KRİZİNİN NEDENLERİ
Kalp krizlerinin çoğu koroner arterler de (kalp kasına kan ve oksijen taşıyan atardamarlar) oluşan pıhtılar (trombüs) sebebiyle meydana gelir. Damardaki ateroskleroz zaman içinde ilerler (A ve B), Önemli darlık oluşturur (C) Sonunda damar bir pıhtı ile tıkanarak (D) miyokard infarktüsüne yol açar.

6 Kalp Krizi Tüm Dünyada Ölüme Yol Açan 1 Numaralı Sağlık Problemidir
Her 5 ölümün biri kalp krizinden dolayı gerçekleşmektedir. Kalp krizi yetişkinlerdeki ani ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir.

7 KALP KRİZİ BELİRTİLERİ
Kalp krizinde şikayetin esasını göğüs ağrısı oluşturur Göğüs kemiğinin arkasındaki göğüs ağrısı kalp krizinin en önemli belirtisidir; Kalp krizi ağrısının tipik olarak hissedildiği bölgeler kırmızı ile gösterilmiştir Ancak tipik olmayan kalp krizlerinde, ağrı bu bölgelerin dışında da hissedilebilir.

8 KALP KRİZİ AĞRISININ ÖZELLİKLERİ
Ağrı göğüs ortasındadır 20 dakikadan fazla, genellikle de saatlerce sürer Ağrı şiddetli ve künt vasıftadır. Ağrı, sıkıştıran , baskı yapıcı tarzda olabilir Göğüste daralma hissi uyandırabilir ‘’Göğüste fil oturuyormuş" gibi veya hazımsızlık olarak da hissedilebilir. Beraberinde sıklıkla soğuk terleme ve ölüm korkusu da vardır.

9 Global Solution Provider
SONUÇ Kalp krizi ölümcüldür Dünya'daki en büyük iş gücü kaybına nedenlerinden biridir Doğrusu hiç olmamasıdır Hastalıktan korunmak en iyisidir Bunun için ilk basamak, risk faktörlerinin araştırılması varsa bunlarla mücadele edilmesi gerekmektedir.

10 Global Solution Provider
MUHTEŞEM ORGANIMIZ KALBİMİZ !!! 100 bin kilometre uzunluğundaki damar ağına her gün 1 tanker kan pompalayarak Bir ömür boyu 5 dakika bile kaytarmadan çalışıyor. Bu kadar verimli bu kadar çalışkan başka bir organ veya makine var mı? ŞIMARTILMAYI HAKETMİYOR MU?

11 Global Solution Provider
TROPONINLER

12 TROPONİNLER Troponinler iskelet ve kalp kası liflerinde bulunan bir protein ailesidir Üç değişik troponin vardır; troponin C (TnC), troponin T (TnT) ve troponin I (TnI). Bu proteinler birlikte Kalp kasının kasılmasını regüle ederler. Troponin-I (TnI) ve Troponin-T (TnT) yalnızca kalpte bulunur. Kardiyak spesifik troponinler cTnI ve CTnT olarak adlandırılır ve normal şartlarda kanda bulunmazlar

13 TROPONİNLER Kalp kası hücreleri hasar gördüğünde kardiyak Troponin I ve T dolaşıma karışır. Ne kadar çok hasar varsa o kadar çok kardiyak troponin dolaşıma geçer Kalp krizi geçiren bir hastada troponin düzeyleri hasardan sonraki 3 veya 4 saat içinde yükselir ve gün süre ile yüksek kalabilir Kardiyak Troponin-I (cTnl) kalp kasında ortaya çıkan ve molekül ağırlığı 22,5 kDA olan bir proteindir

14 Global Solution Provider
TROPONIN TESTLER

15 TROPONİN TESTLERİ Troponin testleri göğüs ağrısı olan hastalarda bu ağrının kalp krizinden veya kalp hasarı yaratan bir başka durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek amacıyla yapılır Troponinlerbazen  CKMB  veya  myoglobin  gibi diğer kardiyak belirteçlerle birlikte istenir

16 TROPONİN TESTLERİ Şüphe edilen bir kalp krizi için ilk tercih edilen testlerdir Diğer testlere oranla kalp hasarı için daha spesifiklerdir Daha uzun süre pozitifliklerini korurlar.

17 Global Solution Provider
CLEARTEST TROPONIN-I

18 CLEARTEST TROPONIN – I Amaç
CLEARTEST TROPONIN-I Tam Kan , serum yada plazmadaki kardiyak Troponin-I ‘nın kalitatif tesbiti için hazırlanmış hızlı ve görsel bir kittir. CLEARTEST TROPONIN-I Kalp Krizinin (MI) teşhisinde en ideal yöntemdir

19 CLEARTEST TROPONIN – I Genel
Cleartest Troponin-I test kalp krizinin tanısında Cleartest Troponin-I Kalp hasarının değerlendirilmesinde Cleartest Troponin-I Göğüs ağrısının diğer durumlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek amacıyla yapılır Teyit sınırı 0,5 ng/ml dir.

20 CLEARTEST TROPONIN – I Test Prensibi
Cleartest Troponin-I testi Kardiyak Troponin-I ‘i test şeridi üzerinde renk oluşumu şeklinde belli etmekte ve görsel olarak değerlendirilebilmektedir Zar üzerinde anti cTnl antikorları mobilize şekilde bulunmaktadır Şayet yeterli derecede CTnl hasta örneğinde mevcut ise; zarın test bölgesinde bir renk hattı oluşur

21 CLEARTEST TROPONIN – I Test Bileşenleri
Troponin Test Kaseti: Her test içerisinde renk konjugantları bir test şeridi ve reaktif reagenzler bulunmaktadır Tek Yollu Pipet : Örneğin test kasetine taşınabilmesi için Tampon Şişesi : Fosfat tamponlu tuz eriyiği

22 CLEARTEST TROPONIN – I Test Uygulaması
Damlalıklı pipet ile serum veya plazma örneğinden 3 damla (takriben 75 nl) test kasetinin sürme alanına (S) damlatınız kronometreyi çalıştırınız Damlalıklı pipet ile hakiki kan örneğinden damla (takriben 50 nl) test kasetinin sürme alanına (S) damlatınız bundan sonra kronometreyi çalıştırınız Parmak ucundan alınan kanın 2 damla test kasetinin sürme alanına (S) damlatın bundan sonra damla tampon eriyiği ilave edin ve kronometreyi çalıştırınız

23 CLEARTEST TROPONIN – I ile EIA Testinin Karşılaştırması
KAYNAKLAR 1.Adams, et al. Biochemical marker of myocardial injury, immunoassay Cırculation 88: ,1993 2.Mehegan JP, tobacman LS, Cooperative interaction betwwen troponin molecules bound to the cardia thin flament J. Bio. Chem. 266: 966,1991 3.Adams et al. Diagnosos of perioperatve myocardial infarction with meassurament for cardia troponin I N. Eng. J. Med. 330: 4.Hossein – Nia M, et al. Cardia Troponin I release in heart transplantation . Ann Thorac. Surg. 61: 227 , 1996 5.Alpert Js, et al. Myocardial infarction Redefined , Joint European Society of Cardiology Ameracan College of Cardiology : J. Am. Coll, Cardio, 36(3): 959, 2000

24 CLEARTEST TROPONIN – I Sonuçların Değerlendirilmesi
Pozitif : Zar üzerinde iki ayrı eflatun / pembe oluşur. Bunlardan bir tanesi kontrol bölgesinde (C) ve diğeri ise test bölgesindedir (T). Kontrol (C) (T) Sonuç (S)

25 CLEARTEST TROPONIN – I Sonuçların Değerlendirilmesi
Negatif: Kontrol bölgesinde (C) sadece bir tek eflatun / pembe renkli hat oluşur. Test alanı (T) üzerinde görülebilir bir hat oluşmaz Kontrol (C) (T) Sonuç (S)

26 CLEARTEST TROPONIN – I Sonuçların Değerlendirilmesi
Geçersiz : Hiçbir kontrol hattı (C) oluşmaz Bu durumda test geçersiz dir. Testi tekrarlayınız. Kontrol (C) (T) Sonuç (S)

27 CLEARTEST TROPONIN – I Sonuçların Değerlendirilmesi
Geçersiz : Hiçbir kontrol hattı (C) oluşmaz. Bu durumda test geçersiz dir. Testi tekrarlayınız. Kontrol (C) (T) Sonuç (S)

28 MEDİCUS KOHLER ile GÜÇ BİRLİĞİNİN KONFORUNU YAŞAYIN
Global Solution Provider MEDİCUS KOHLER ile GÜÇ BİRLİĞİNİN KONFORUNU YAŞAYIN

29 Global Solution Provider
TEŞEKKÜRLER


"ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları