Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yediği besinlerin yanında en az on katıkadarını kirletirler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yediği besinlerin yanında en az on katıkadarını kirletirler."— Sunum transkripti:

1 Yediği besinlerin yanında en az on katıkadarını kirletirler.
BİLGİ İnsanların yaşadıkları hemen her yerde bulunur ve onların besinlerine ortak olurlar. Yediği besinlerin yanında en az on katıkadarını kirletirler. Hastalık taşıyıcıdırlar.Kemiricilerin bulaştırdığı hastalıkların en korkuncu koyu renk kabarcıkla deride beliren ve siyah ölüm denilen veba hastalığıdır. İnsanlara veba hastalığı, sıçan piresi tarafından kemiricilerden taşınmaktadır.

2 BİLGİ Kemiriciler gıda maddelerini kıl, dışkı ve idrarları ile kirleterek kullanılamaz hale getirirler. Kirletmelerinin yanında tahrip güçleri oldukça etkilidir. Gıda maddelerini, tekstil ürünlerini, hatta inşaat malzemelerini tahrip ederek kullanılmaz hale getirirler. Ayrıca elektrik, telefon, bilgisayar kablolarını kemirerek sistem arızalarına ve yangınlara yol açmaktadırlar.

3 FARE TÜRLERİ VE YAŞAYIŞ ŞEKİLLERİ
Hangi Fareler Ne Kadar Zaralı? MusmusculusL. ( Ev faresi) : Tanımı:Baş+ gövde 6-9,5 cm, kuyrukları 6-11 cm. , ağırlıkları12-30 gr. kadardır. Renkleri açık kahverengiden siyaha kadar değişir. Ev faresinde kuyruk, baş+ gövdeden daha kısadır. RattusrattusL. (Siyah sıçan veya Ev sıçanı) : Tanımı: Vücut cm., kuyruk cm., ağırlıkları300 gr kadardır. Sırt rengi koyu kahverengiden siyaha kadar, karın rengi kirli beyazdan koyu griye kadar değişir.En tehlikelisi ve mikrop taşıyanıdır.

4 FARE TÜRLERİ VE YAŞAYIŞ ŞEKİLLERİ
RattusnorvegicusB. (Göçmen sıçan veya Kahverenkli sıçan ) :Tanımı: Vücut cm., kuyruk 22 cm., ağırlıkları 500 gr. kadardır. Sırt rengi açıktan koyu kahverengine kadar değişir. Karın rengi beyazımsı açık gridir.

5 Yaşayışı ve Beslenmesi: Tüm yıl boyunca ,yılda 7 kez her seferinde 1-11 yavru doğururlar. Eşeysel kızgınlıkları 6 saat sürer, bu sırada değişik erkeklerle kez çiftleşirler. Yavrular 22 gün sonra anneden ayrılarak bağımsız yaşamaya başlarlar. Besin az olunca aynı yuvada üç nesil bir arada bulunabilir. Kolonideki bireyler birbirlerini kokularından tanırlar. Bazen bir kolonide 60 tan fazla birey bulunur.

6 Toprakta galeriler açarlar, burada uyuma, besin depolama ve düşmanlarından korunma odalarıbulunur.
Binaların bodrum katlarında, kanalizasyon kanallarında, yer altıboşluklarında, ahır ve benzeri yerlerde de bulunurlar. Omnivor olan bu hayvanlar, besin bulabildikleri her türlü ortam ve koşulda yaşayabilirler. Geceleri besin aramak için 3 km yol kat edebilirler. Eğer yedikleri besin, su bakımından fakirse sık sık su içerler. Rahatlıkla suya dalıp, yüzebilir ve balık avlaya bilirler.

7 ZARARLARI Bitkisel besinleri genellikle depo ederler, leşde yerler, bebeklere ve kendini koruyamayacak şekilde güçsüz olan yaşlılara bile saldırdıkları saptanmıştır. Kuduz, tifus, tirişin, tularemia, ve daha birçok hastalığı insanlara bulaştırırlar. Özellikle taşıdıkları kara veba hastalığından yıllarıarasında Avrupa nüfusunun %25 i, yıllarında ise Hindistan da 11 milyon insan ölmüştür.

8 KORUNMA YÖNTEMLERİ FARELERE KARŞI SAVUNMA YÖNTEMLERİ KAPAN YAPIŞTIRICI KULLANMA KİMYASAL MÜCADELE ULRASONİK SES CİHAZLARI

9 KORUNMA YÖNTEMLERİ KAPAN: Az miktardaki kemirgenlere karşı , birkaç gün süre ile çok sayıda kapan kurularak mücadele yapılabilir. Kapanların fare geçiş yollarına ve duvarlara yakın konulması gerekmektedir. Ancak uygulanılan bu yötem, çok akıllı olan bu hayvanlara karşı yetersiz kalmaktadır. YAPIŞTIRICI KULLANMA: Yapıştırıcı, bir sunta üzerine çember şeklinde sürülmekte ve orta kısma cezbedici besin maddesi yerleştirilmektedir. Ancak bu yöntemde, yapıştırıcıya yakalanmış bireylerin kurtulmak için çektikleri acıdan dolayı çığlık şeklinde ses çıkarmaları, diğer bireylere tehlikeyi uyarmaktadır.

10 KORUNMA YÖNTEMLERİ KİMYASAL MÜCADELE: Ambar fare ve sıçanlarının kimyasal savaşında çinko fosfür ve antikoagulan tetkili rodentisitlerle hazırlanan zehirli yemler kullanılmaktadır. Gerek çinko fosfürlü ve gerekse antikoagulan tetkili zehirli yemler kullanılırken kesinlikle gıda istasyonlarında uygulanmamalı ve açıkta zehirli yem bırakılmamalıdır. Bu yöntem etkili olduğu kadar zaralı ve geçici bir yöntemdir.Zehirlenen farelerin ölmesi yerine yenilerinin gelmiyeceği anlamına gelmemelidir.Geçen yıllarda bir çok kişinin bu tür kimyasallardan ötürü zehirlendiği rastlanılmıştır.

11 ULTRASONİK FARE SAVUNMA SİSTEMİ
ULTRASONİK SES CİHAZLARI: Son yıllarda ultrasonik dalga yayınlayan elektronik aletler, ev ve depolardaki kemirgenlere karşı kullanılmaktadır. Alet tarafından belirli periyotlarla üretilen ses üstü titreşimler, fare ve sıçanları o bölgeden kaçmasına neden olmaktadır. Uygulanılan bu yöntem diğer yöntemlere göre daha etkili,daha sağlıklı ve temizdir.Hiç bir yan etkisi ve zararı olmayan bu cihazların diğer evcil hayvanlara hiçbir etkisi yoktur. Kullanılan bölgede fareleri kaçırmakla kalmayıp, o bölgede yaşamalarını engellemektedir. AMERİKA,ALMANYA,FRANSA,İTALYA,MACARİSTAN başta tüm çağdaş ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

12 ULTRASONİK FARE SAVUNMA SİSTEMİ
Kemirgenlerden Kurtulmanın En Etkin Çözümü GFS600 ULTRASONİK FARE SAVUNMA SİSTEMİ QUATRO MONO DUAL MONO: 150 M2 DUAL: 250 M2 QUATRO: 400 M2 Alanda etkili olan bu cihazların etki alanlarını, kullanılan cihaz sayısı ve eklenilen hoparlörler sayısına oranla dahada genişletilebilinir.

13 ULTRASONİK FARE SAVUNMA SİSTEMİ
TEKNİK ÖZELLİKLER GÖVDE 1mm. DKP saç BOYUTLAR 260 x 130 x 120 mm. AĞIRLIK 2.7 kg GÜÇ TÜKETİMİ 15 Watt BESLEME 220V AC 50 Hz ÇALIŞMA SICAKLIĞI - 20 0C , +60 0C ÇALIŞMA DERECESİ 120 0

14


"Yediği besinlerin yanında en az on katıkadarını kirletirler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları