Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlıklı Ortamların Oluşturulması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlıklı Ortamların Oluşturulması"— Sunum transkripti:

1 Sağlıklı Ortamların Oluşturulması

2 Giriş UVGI Teknolojisi:
Hastanede bulaşan enfeksiyonları (ve diğerlerini de) ciddi ölçüde azaltır. Dolayısıyla, yatak ihtiyacını azaltır. %50’den daha fazla NHH kapasitesinde artış olur. İlaç masraflarını düşürür. Hemşirelik masraflarını düşürür. Personel iş görememezlik oranlarını azaltır. Enerji maliyetlerini düşürür. TM44 Uygunluğu mevcuttur.

3 İç Ortam Hava Kirleticilerinin %2’si 1.8%
Mikron İç Ortam Hava Kirletici Maddelerin Genel Sayısı—Amerikan Endüstriyel Hijyen Derneği Microns 100 40 10 4 1.00 0.30 0.10 0.05 Havada Sürekli Bulunan Pozitif Yüklü Partiküller Hapşırmalar Cilt Dökülmeleri Virüsler Polen Bakteriler Hayvan Kepeği Ev Tozu Akarları ve Dışkıları Kötü Koku Giderici Spreyler Saçlar Karbon Partikülleri Ev Tozları Keten Tiftiği Yemek Yağı ve Dumanı Sigara Dumanı Bitki Sporları Ahşap Dumanı Böcek İlacı Tozu Toprak Tozu Atmosfer Tozu İç Ortam Hava Kirleticilerinin %2’si 1.8% İç Ortam Hava Kirleticilerinin %96.2’si İç ortam havasında bulunan partiküllerin süre uzunluğu Saniye Dakika Saat 8.5 Teneffüs Bölgesinde Her Zaman— Sürekli Bulunanlar enfeksiyonlara neden olan virüslerin %98 ’ini içerirler Gözle Görülebilenler Büyüklüklerini görmek için bir ışık mikroskobu gerekir. Daha küçük olan büyüklükleri görmek için bir elektron mikroskobu gerekir. 100 40 10 4 1.00 0.30 0.10 0.05 Yatay yüzeylerde toz olarak gözle görülebilirler. Yalnızca küçük bir kısmı hava akımıyla filtrelere taşınır. Zararlı Gazlar ve Kokular Atıcı Filtreler Elektrostatik Filtreler Örgülü Filtreler HEPA C Filtreler

4 Havadan Gelen Patojen Mikroplar
Amerika Birleşik Devletlerinde Nozokomyal Enfeksiyonlar İle İlgili Havadan Gelen Potansiyel Maddeler. Aerobiyolojik Mühendisliği El Kitabı: Havadan Gelen Hastalıkların Kontrol Teknolojileri Rehberi (Yazar W.J. Kowalski, Doktora, Fiziksel Eğitim) ‘den Uyarlanmıştır. * Yalnızca Çin Patojen Mikrop Grup Tip Yıllık Vaka IDR Birincil Enfeksiyonlar Acinetobacter Bakteri Endojenöz 147 Var SSI, menenjit Alcaligenes nadir SSI Bacteroides fragilis seyrek bakteremi, SSI. Bordetella pertussis Bulaşıcı 6,564 Boğmaca Burkholderia seudomallei Bulaşıcı olmayan melioidoz Cardiobacterium endokardit Chlamydia pneumoniae Yok zatürree Corynebacterium diphtheriae 10 difteri Haemophilus influenzae 1,162 SSI, zatürree, menenjit Haemophilus parainfluenzae zatürree, Klebsiella pneumoniae 1,488 SSI, zatürree Legionella pneumophila 1,163 ? Moraxella otitis media Mycobacterium tuberculosis 20,000 TB Nocardia asteroides nokardiyoz Nocardia brasiliensis Pseudomonas aeruginosa 2,626 Serratia marcescens 479 SSI,zatürree, bakteremi Staphylococcus aureus 2,750 Streptococcus pneumoniae 500,000 zatürree, menenjit Streptococcus pyogenes 213,962 Kızıl humma, SSI

5 Havadan Gelen Patojen Mikroplar
Grup Tip Yıllık Vaka IDR? Birincil Enfeksiyon Aspergillus Mantar Bulaşıcı olmayan 666 Var Asperjiloz Blastomyces dermatitidis nadir ? Blastokimoz Coccidioides immitis seyrek Koksidiyoidomikoz Cryptococcus neoformans yüksek Kriptokokoz Histoplasma capsulatum 1,000 Histoplazmoz Mucor plumbeus Yok Mukormikoz Pneumocystis carinii Pnömosistoz Rhizopus stolonifer Zigomikoz Grip A virüsü Bulaşıcı 2,000,000 Grip Kızamık virüsü 500,000 Kızamık Parainfluenza virüsü 28,900 Grip, zatürree RS Virüsü 75,000 RSV Kızamıkçık virüsü 3,000 Kızamıkçık SARS virüsü 10* SARS Varicella zoster virüs 46,016 VZV

6 IAQ Testi nedir? “Tehlikeli havadan gelen patojen mikropları bulmak için kullanılan mevcut yöntemler sağlık tehdidi olduğu halde, yanlış bir şekilde olmadığını ileri sürmektedir. Ancak, araştırmacılar gerçek tehditlerinin daha doğru bir değerlendirmesini sağlayabilecek, bu mikropların daha iyi toplanma ve analiz yöntemini bulmuşlardır. Örneğin; bulgular, havadan gelen patojen mikropların düşük konsantrasyonda daha kolay bulunmasını sağlayabilecektir.” Ohio Eyalet Üniversitesinde bir Doçent Doktor ve uzman araştırma yazarı Timothy Buckley: “Elde ettiğimiz sonuçlar; yaygın kullanılan numune alma yöntemlerinin, gerçekte havada ne olduğu hakkında az bir bilgi saptadığını göstermektedir” demiştir. “Havadayken yaptıkları aynı enfeksiyon potansiyeline fazla sahip olmayan - toplama yönteminden dolayı - patojen mikroplar genellikle çok zararlı olarak saptanmaktadır.” Kaynak: Ohio Eyalet Üniversitesi

7 Hastanede Bulaşan Enfeksiyonlar
Tüm bu mikroplar için ortak bir faktör bulunur. Artan ilaç direnci, çoğalmalarını ve yayılmalarını kolaylaştırır ve bazen hastane duvarlarının dışına çıkarlar. Solunum enfeksiyonlarına neden olan bakteriler, geçmiş on yılda ilaç dirençlerini arttırmışlardır (WHO “Dünya Sağlık Örgütü Temel Verileri No. 194”). Solunum Dışı Bakteriler ise, aynı ilaç direncini göstermişler ve tekerrür oranları artmıştır. Virüs solunum patojen mikropları, nozokomyal enfeksiyonların büyük bir bölümünü temsil eder ve hızlı evrim değişimi geçirirler (Ewald, 1994). Mantar patojen mikroplar, yayılmalarını kolaylaştıran bağışıklık sistemini güçsüzleştirici hastalıkların yaygın olması nedeniyle son zamanlarda kısmen artış göstermektedirler (Ampel, 1996). Küfler doğrudan Astım artışıyla bağlantılıdır.

8 Hastanede Bulaşan Enfeksiyonlar
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden Dr. William Jarvis aşağıdaki uyarılarda bulunmaktadır: “ Hastanede bulaşan enfeksiyonların en az %70’inde, organizma en az bir antibiyotiğe karşı direnç gösterir”. ” Bakteriler; uzak ilişkili bakteri türlerinden genetik maddelerin %90 kadarına bulaşabilirler”. “Tucson ‘daki Arizona Üniversitesinde yapılan son araştırmadan aşağıdaki sonuç çıkmıştır: “İlaç direnci kazanmalarını sağlayan ilişkisiz türlerin genetik bilgi parçacıklarının da değişimi mümkün olmaktadır.” Kızıl Hummaya neden olan streptokoksik enfeksiyonlar geçen on yılda %0.8 ‘den %28 ’e çıkmıştır. Yeni Zelanda ‘daki Çevre Bilim ve Araştırma Enstitüsü Rakamları gerçeği göz önüne sermektedir: MRSA hastane ortamının dışında da görünmüştür ve hatta atletizmde bir sorun haline gelmiştir, spor donanım ve tesislerine bulaşabilmektedir. Birçok ilaca direnç gösteren verem; dünya çapında bu hastalığın yeniden dirilmesine neden olmuştur ve her yıl bu hastalıktan neredeyse bir milyon kişinin ölmesine yol açmaktadır. Mikroplarda ilaç direnci evrimi şaşırtıcı bir şekilde artmıştır yılında, Avrupa pnömokok türlerinin yalnızca %6 ’sı penisiline karşı direnç gösteriyordu, ancak on yıl sonra bu oran %44 ’e çıkmıştır (Platt, 1966).

9 MRSA, havadan mı gelir?

10 C.Difficile, havadan mı gelir?
Kaynak: Kraliyet Hemşirelik Koleji

11 Diğer Tehditler “XDR TB çok ciddidir – karşısında hiçbir araç ve silahımız bulunmayan potansiyel bir bakteri ile yüz yüzeyiz.” Paul Sommerfeld, Stop TB

12 Diğer Tehditler – devamı

13 Güncel Çözümler / Düşünceler

14 Güncel Çözümler / Düşünceler
HEPA Filtreleme Temel verimsizlik %0.01 HEPA ‘nın dakikada 0.1 – 0.3 mikron / fut küp 10,000 partikülle mücadele ettiğini ve HEPA 1,000 cfm olduğunu varsayalım. HEPA aşağıdakileri sağlayacaktır: 10,000 partikül / dakika veya 24 saatte 1,4400,000 partikül.

15 Birleşik Krallık – Hastanede Bulaşan Enfeksiyonlar
MRSA Ölüm Kayıtları MRSA ‘ya Bağlı Ölümler 2001 1,211 61% 2005 2,083 78% MRSA İstatistikleri Resmi rakamlar; MRSA vakalarının yaklaşık %15 ’inin ölüm ile sonuçlandığını göstermektedir. C.diff Ölüm Kayıtları 2001 1,214 2005 3,807 69%

16 Çözümler Enfeksiyon Kontrolü İçin Farklı Bir Yaklaşıma İhtiyacımız Var: Antibiyotikler ve aşılar yetersizlik gelmemelidir. Tehlikesine ve türüne bakmaksızın tüm virüsleri, bakterileri ve küfleri öldürmelidir. Replikasyon / mutasyon döngüsünü durdurmalıdır. Havadan gelme yolunu bilmelidir. 24 saat / 7 gün koruma sağlamalıdır.

17 Ultra Viyola “C” Bandı (UVGI)
UVGI NEDİR?

18 UVGI - Nobel Ödülü Sahibi

19 UVGI – Tarihçe

20 UVGI – Nasıl Çalışır? Mikroorganizmanın DNA / RNA ‘sını bozar.
Bir organizmanın UVGI ( Ultra Viyola Antiseptik Işınlama) ’ ye duyarlılığı değişmez veya daha dirençli olmaz. UVGI tüm mikropları öldürür mü? Antibiyotiklere direnç gösteren bakteriler dahil, mekanik bir şekilde oluşturulan 254 nm antiseptik UV enerjisinin zararlı etkilerine direnç gösteren bir mikroorganizma bilimsel olarak yoktur.

21 UVGI: Hastaneler İçin En İyi Yaklaşım Mı?
Tüm AHU (Hava İşleme Üniteleri) ’lar; bir Mantar ve Bakteri deposu gibi hareket eder: Nemli soğutma bataryalarında ve tahliye kaplarında çeşitli türlerin çoğaldığı herhangi bir hava işlem ünitesinde bu kaynak meydana gelir ve sonrasında hava devir sistemi boyunca yayılır ve bağışıklık sistemi bozuk insanlara bulaşır. Soğutma bataryasına akış aşağı yerleştirilen Steril Aire’ patentli UV-C Emitörler™ onu, tahliye kaplarını ve basınç yüzeylerini çevreleyerek büyük ölçüde mikropların sayılarını azaltır. Hava filtreleme ve UVGI; dönüş ve donanım havasında bulunan mantar kaynaklarını neredeyse %99 oranında öldürür. Bununla birlikte depo da yok olur. Diğer Büyük Avantajları Büyük enerji tasarrufu - %10-20. Soğutma bataryası temizliğinin giderilmesi. Kanal temizliğinin azaltılması / giderilmesi. TM44 Uygunluğu.

22 UVGI: Hastaneler İçin En İyi Yaklaşım Mı?
Bekleme salonu ve karantina odası gibi daha eski klimasız alanlar içerisinde de uygulanabilir.

23 UVGI (fotokatalitik)- Tavan Kanalında
UVGI / Fotokatalitik; yüzeyler üzerinde bulunan havada bir nano mist hidrojen peroksit oluşturur ve kaynağında mikropları ve kokuları yok eder. 24 saatlik bir test ile yüzeylerdeki yaygın bakterileri ve mantarları azaltmasına ilişkin teknoloji etkileri *.

24 UVGI – Kanıt Doğum Kliniği
Steril Aire Emitörler uygulandıktan sonra yapılan iki yıllık bir çalışma bunu kanıtlamıştır. 35 ile 45 yaş arası hastalarda doğurganlık başarı oranı, %20 ‘den %50 ‘ye yükselmiştir. Daha genç hastalarda doğurganlık başarı oranı, %30 ‘dan %70 ‘e çıkmıştır.

25 UVGI – MRSA örnek olay incelemesi
Hastanede Bulaşan Enfeksiyonlar: Havadan gelen mikrop sayısı ciddi ölçüde azalmıştır (%90+). Hastanede bulaşan enfeksiyonlar ve üst solunum enfeksiyonları da büyük ölçüde düşmüştür (%60). Hastane zamanından, hemşirelik maliyetlerinden ve ilaç ve tedavi maliyetlerinden tasarrufla sonuçlanır. Emitörlere™ yapılan 50,000 $ ’lık bir yatırım; yıllık ilaç, teknisyen ve hemşirelik maliyetlerinde 350, $ ‘lık bir azalma sağlar.

26 UVGI – Birleşik Krallık
Northwick Park NHS Tröstü Tröst İcra Başkanı Fiona Wise; sağlık hizmetinde nasıl iyi çalıştıklarını anlatmaya hazır olduğunu ifade etmiştir: “Şahsen, yalnızca çok küçük çapta bir araştırma yapmamızın ve elde edilen sonuçların izlenmesi ve sürdürülmesinin gerektiğini düşünmekteydim.” “Ancak, diğer hastaneleri organize ederek deneyimimizi arttırmanın gerçekten ne kadar önemli olduğunu ve gerçekte bunun – diğer faktörlerle birleştirilmesiyle – enfeksiyon düzeylerini düşürmekte gerçekten yardımcı olacağını düşündüm.” Bu cihaz ile bu açıkça ilk günlerde yapılabilmektedir. Dr. Nielsen, yalnızca MRSA probleminin çözümüne yardımcı olmakla kalmayıp ayrıca C. difficile, ilaca dirençli TB ve hatta salgın grip dahil diğer hastalıklar konusundaki potansiyelinden heyecan duymaktadır.

27 Singapur Hükümeti Onayı
TÜM Singapur Devlet Hastanelerinde ve büyük kliniklerde beyan edilmiştir.

28 ABD ULUSAL GÜVENLİK ARAŞTIRMA VE BİYOLOJİK PASİFLEŞTİRME ÇALIŞMASI
ABD Hükümeti Onayı NIOSH ve CDC (Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü) “Bakteri benzeri TB pasifleştirme etkisini arttıran UVGI lambalarının ışınlama seviyesinin arttırılması” E.P.A. ABD ULUSAL GÜVENLİK ARAŞTIRMA VE BİYOLOJİK PASİFLEŞTİRME ÇALIŞMASI

29 ABD Hükümeti Resmi Emri

30 Suudi Arabistan Onayı

31 Çin Hükümetinin %99.93 Oranında Yok Etme Tasdiki

32 Birleşik Arap Emirlikleri - ABU Dhabi Onayı
Abu Dhabi – Birleşik Arap Emirliklerindeki TÜM hastanelerde ve büyük kliniklerde resmen emredilmiştir.

33 UVGI – iş görememezlik süresinin azaltılması
İş görememezlik süresi azaltılmıştır %50 ORANINDA ÖĞRETMENLERDE %25 ORANINDA ÖĞRENCİLERDE İş görememezlik süresinde %26 oranında azalma

34 Steril Aire UV-C Emitters™
HVAC İmalatçıları onaylı Steril Aire UV-C Emitters™ OEM Carrier ASHRAE: Gerekli bir teknoloji olarak UVGI ‘nin onay sürecini üstlenmiştir. Daimi bir teknik kurulun kurulmuştur (TC 2.9)

35 UVGI - büyük maliyet tasarrufları
MRSA: Birleşik Krallık ’ta hastalar ortalama 5 gün yatak işgal etmektedir. Nozokomyal hastalar ise ortalama 30 gün yatak işgal etmektedir. Sözleşmeli hastanelerin yaklaşık %15 ’inde enfeksiyonlar bulaşır. 1.000 hastanın 850 ’si 5 gün yatak işgal etmektedir = adet yatağın işgal edildiği anlamına gelir. MRSA ’lı %15 oranında 150 hasta 30 gün yatak işgal etmektedir = işgal edildiği anlamına gelir. Örnek olay incelemesi sonuçlarını kullanarak: MRSA yataklarının (2,700 adet) %60 ’ı boşaltılırsa ve normal hastalar tarafından işgal edilirlerse, yatak doluluk sayısında 540 kişilik daha fazla artış sağlayabiliriz veya % oranında Hastane kapasitesini arttırabiliriz. Yatak boşluğu büyük sermaye maliyetlerinden biri ve yatak mevcudiyeti hasta bakımında sürekli büyük bir sorun olduğundan dolayı, bu durum büyük bir avantaj sağlayacaktır. + İlaç Tasarrufları. Hemşirelik/Doktor Tasarrufları.

36 UVGI – Masraflarda Büyük Tasarruf
Personel iş görememezlik oranlarında azalmalar: 6,000 hastane koğuşunda 135,000 personele dayalı Sağlık Komisyonu rakamları, her 12 ayda ortalama personel iş görememezlik süresinin 16.8 gün olduğunu göstermektedir. (Birleşik Krallıkta ise ortalama 8.4 gündür). Ortalama NHS ücreti (2004) £26K / 260 iş günü = £ x 16.8 gün = £1, zarar p/a ile sonuçlanır. %5 tasarruf ile azalma oranı = £84.00 x 1.3 milyon personel = yılda £109 milyon olur. Enerji Tasarrufları: % genel tasarruflar = yılda £2.5- £5K / AHU olur. Kanal Temizlik Tasarrufları: Mekanik olmayan bakteriyel kontrol

37 Özet Kanıtlanmış Teknoloji Nobel Ödülü Sahibi. Test Edilmiş Teknoloji
Binlerce yayınlanmış bilimsel makale. (UVGI Kaynak Kütüphanemize bakınız). Dünyaca Kabul Görmüş Otoriteler Tarafından Onaylı. Hükümet Resmi Emri. Birleşik Krallık (bugüne kadar asgari alınır)


"Sağlıklı Ortamların Oluşturulması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları