Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nasıl UVC Işığı Klima Enerji Giderlerinizden Tasarruf Sağlayabilir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nasıl UVC Işığı Klima Enerji Giderlerinizden Tasarruf Sağlayabilir?"— Sunum transkripti:

1 Nasıl UVC Işığı Klima Enerji Giderlerinizden Tasarruf Sağlayabilir?
HVAC UVGI’si Nasıl UVC Işığı Klima Enerji Giderlerinizden Tasarruf Sağlayabilir?

2 Klima Enerjisi Giderleri – Biliyor muydunuz?
“Hava işlem ünitelerindeki fanlar ve onları çalıştıran elektrik motorları, Birleşik Krallıkta sent başına yerli olmayan elektrik enerjisinin %18’ini tüketmekte ve yılda yaklaşık 1 trilyon £’luk enerji sarf etmektedir. ” Kaynak: Fraunhofer IRB Verlagen Bir organizasyondaki toplam enerji sarfiyatının %25 – 30’unu klima oluşturur.

3 Klima Enerjisi Giderleri – Temelde Yatan Nedenler
Klima fanları; hava şartlandırma soğutma bataryalarındaki oldukça sınırlı boşluklardan (soğutma bataryası kanatları) çok büyük hacimde havayı sıkıştırır. Ortalama bir soğutma bataryasında genellikle inç başına on iki kanat bulunur. Bu “kanat boşluğu” sorunu, daha küçük klima sistemlerinde daha da artar. Klima kanatları arasındaki boşluk, biyolojik tabakaların çoğalması için ideal bir ortamdır. Temizlik yapılsa dahi? Geleneksel temizlik yöntemleri işe yaramaz. Çünkü: Temizlik sürelerinin arası çok uzundur (6 – 12 ay) Altı ay dişlerinizi fırçalamamayı deneyin görelim :-) Mekanik temizlik ise, soğutma bataryası kanatlarında hasara neden olur. Mekanik temizlik; ısı transferi ve hava akımı verimliliğinde bir azalmaya neden olarak soğutma bataryasının ortalarına doğru biyolojik tabakaları iter.

4 Enerji Giderleri HVAC Verimi
Kanatlardaki Kir Yoğunluğu .006” .012” .024” .036” .064” Klima Verim Kaybı % 16 % 20 % 27 % 33 % 50 Kaynak: Trane 

5 Enerji Tasarrufları : Yöntem 1
Soğutma Bataryası Temizliğinde UVGI. Soğutma bataryalarını her zaman 7/24 steril tutar. Klima soğutma bataryasına adeta “yeni ürün” özelliği sağlar. Genel tasarruflarda her zaman % oranında başarı elde edilmiştir. Tedarik edilen nihai havanın, çok az veya hiç biyolojik kirletici madde içermemesini sağlar.

6 Enerji Tasarrufları – Yöntem 2
Bağımsız Soğutma Bataryası: HVAC sistemlerinde soğuk su yardımı olmadan soğuk dış ortam sıcaklarından yararlanarak donma noktalarına ulaşan özel BMS programları kullanılarak mekanik soğutma sistemlerinin tümüyle kapatılmasını sağlamak için, dış ortam hava sıcaklığı/RH uygun bir düzeyde olduğunda başvurulur. Kullanılabilir rahat soğutma sıcaklığı elde edilene kadar temiz havayla karışabilen ve binadan dışarı atılabilen dönüş havasıyla bu yapılabilir. UVGI teknolojisi kullanılarak birleşik soğutma bataryaları sterilize edilir edilmez, hava akışının daha iyi olması sağlanarak gerekli karışımının elde edilmesine yardım edilir ve ayrıca yeterli temiz hava birleşiminin hava değişiklik düzenlemelerindeki minimum standarda uymasına da izin verir. Tıkanmış soğutma bataryaları ile birlikte temiz hava birleşiminde daha az entalpi olabilir, böylece duvarın diğer tarafında “bağımsız” soğuk hava olduğunda bile mekanik soğutmanın yararı arttırılır.

7 Enerji Tasarrufları : Yöntem 3
Artan Devirli Hava Kullanımı; Bina sakinleri enfeksiyonlarında bir artışa yol açan IAQ (İç Ortam Hava Kalitesi) sorunlarına neden olur. HVAC sistemleri UVGI’si geri kazanılan havayı sterilize ederek bir denge ağırlığı gibi hareket eder, böylece Kış aylarında ısıtmadan tasarruf edilen daha çok geri kazanılacak hava sağlanır. Enerji Tasarrufları Kanıtı Tacoma Jail Hava değişikliklerindeki düşüş, ısıtma maliyetlerinde bir azalmayla sonuçlanmıştır. Dış ortam hava gereksinimini azaltarak doğal gazda 70,000 $ ’dan fazla bir tasarruf elde edilmiştir. UVC lambalarının servisi ve değiştirilmesi düşüldükten sonra bile, yıllık tasarruf 55,000 $’ın üzerinde olur. Tam Rapor

8 Enerji Tasarrufları - Kanıt American Electric Power
2 + yılda yıllık enerji maliyetlerinde 139,000 $ ‘lık tahmini bir tasarruf sağlanmıştır. Toplam %15 oranında tasarruf elde edilmiştir. Dört adet 300-ton soğutucu sayısı ikiye düşürülmüştür.

9 Enerji Tasarrufları - Kanıt
Southern California Air Conditioning Distributors (Dünyanın en büyük Carrier distribütörü) Soğutma bataryası karşısında basınç düşüşü %30 oranından daha fazla olmuştur. Hava akımı 16,000 CFM ’den 17,400 CFM’ye artmıştır. 548,502 BTU’dan 797,094 BTU’ya soğutma kapasitesinde %30 artış kaydedilir. Neredeyse “yeni ürün” düzeyinde cihazın sistem performansını arttırıcı cihaz yeteneği, mekanik donanımın ömrünü uzatır. Özellikle VAV sürücülerini kullananlar için potansiyel beygir gücü tasarrufları da göz önünde bulundurulmalıdır.

10 Enerji Tasarrufları - Kanıt Florida Hastaneleri Grubu
UVGI’nin takıldığı hafta, soğutma bataryası karşısında hava hızı iki katından daha fazla olarak 230 fpm’den 520 fpm‘ye çıkmıştır. Islak ampul sıcaklığı 57°F-53°F’ye düşmüştür. 2,000 $ ‘lık bir yatırımda 4,867 $ tasarruf sağlayarak 95,245 BTU kapasitesinde bir artış hesaplanmıştır. Hastaneler; HVAC sistemi enerji maliyetlerinde % 15’lik bir tasarruf elde etmektedirler.

11 Enerji Tasarrufları - Kanıt
Herhangi bir UVC cihazı takılmadan önce: Hastanede kullanılan soğutucular %99 kapasiteyle çalışıyorlardı. “Dış” soğuk su 64° olarak ölçülürken, “iç” soğuk su 43° olarak ölçülüyordu. UVC takıldıktan sonra: Aynı soğutucular %62 kapasiteyle çalışmışlardır. “İç” soğuk su 43° ‘de sabit kalmış ama “dış” soğuk su 53° ‘ye düşerek 11 derecelik bir düşüş elde edilmiştir. Elektrik kullanımı açısından ise (kilovat saat olarak), %20.64 oranında bir azalma kaydedilmiştir. Kamu elektrik fiyatlarında kWh başına $.06 ‘dan $.08’a çekilen bir zam karşısında bu maliyet dengelenmiştir. Rio Grande Hastanesi

12 Diğer Önemli Avantajları
Uygunluk: CIBSE TM44 & prEN 15240) Bölüm L Bina Yönetmeliklerine uygundur. Bakım Tasarrufları: Manuel soğutma bataryası temizliğini gidermesi. Tahliye temizliğini gidermesi. Kanal temizliğini azaltması / gidermesi. Donanım Tasarrufları: Soğutma bataryasının ömrünü uzatması. Akış aşağı filtrelerinin ömrünü arttırması. Sağlık ve Güvenlik: Personel devamsızlık oranlarında (% 20 ‘ye varan oranlarda) düşüşler. Personel üretkenliğinde artışlar. Salgın Hastalık Güvenliği: (Kuş Gribi, SARs). Biyolojik Güvenlik: (ABD Ulusal Güvenlik Dairesi Akreditasyonu). Tıbbi Tasarruflar: MRSA gibi hastanelerde bulaşan enfeksiyonlarda ciddi düşüşler.


"Nasıl UVC Işığı Klima Enerji Giderlerinizden Tasarruf Sağlayabilir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları