Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Biliyor muydunuz? Bir büro elemanının yılda 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe attığını, • Ülkemizde yılda yaklasık bir milyon ton kağıtla gereksiz yazısma.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Biliyor muydunuz? Bir büro elemanının yılda 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe attığını, • Ülkemizde yılda yaklasık bir milyon ton kağıtla gereksiz yazısma."— Sunum transkripti:

1

2 Biliyor muydunuz? Bir büro elemanının yılda 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe attığını, • Ülkemizde yılda yaklasık bir milyon ton kağıtla gereksiz yazısma yapıldığını, • insanların birbirine gönderdiği kağıtların %44’ünün okunmadığını, • Bir ofis çalışanının, ömrünün 8 ayını gereksiz yazışma zarflarını açarak geçirdiğini,

3 Biliyor muydunuz? 1 kağıdın 5 kez yeniden kullanılabilecegini,
• Yazıcı çıktısı alınarak yapılan işlemlerin en az %50 sinin elektronik ortamda yapılabileceğini 1 kağıdın 5 kez yeniden kullanılabilecegini, • 70 kg. atık kagıdın 1 ağaç kurtardığını, • Bir büyük kayın agacının, 72 kisinin günlük oksijen ihtiyacını karsıladığını

4 Biliyor muydunuz? Atık kağıdın ağaç yerine kullanılmasıyla;
• %25-70 Enerji tasarrufu • %60 Hava kirliliginde azalma • %40 Su kirliliğinde azalma • %60 Su tasarrufu • %40 Çöp hacminde azalma sağlanabileceğini.

5 Biliyor muydunuz? Çok basit önlemlerle herhangi bir ofiste kolaylıkla %20 civarında kağıt tasarrufu yapılabileceğini, Planlı uygulamalarla bu tasarrufun % e ulaşabileceğini,

6 Hiç düşündünüz mü ? Öyleyse bir ağaç da siz kurtarın !
Günlük faaliyetlerinizde hangi işler için kağıt kullanıyorsunuz ? Hangi işleri aslında kağıt kullanmadan da yapabilirsiniz ? Daha az kağıt kullanarak aynı sayıda işi yapabiliriz. Öyleyse bir ağaç da siz kurtarın !

7 Kağıt tasarrufu için bazı ipuçları !!
Yazıcı çıktısı almadan önce düşünün ! Bu çıktıya gerçekten ihtiyacınız var mı ? Eğer varsa, yazıcı ayarlarınız doğru mu ? Çıktı alınan bir çok doküman aslında bir sayfaya sığabildiği halde , sayfa yapısı ayarlanmadığından birden fazla sayfaya bastırılmaktadır. Fazla sayıda sayfası olan dokümanları hand-out olarak bastırın .

8 Kağıt tasarrufu için bazı ipuçları !!
Tüm departmanlar kullandıkları, rapor, sunum, form ..vb dokümanlar için basım yapmadan önce yeniden bir değerlendirme yapmalıdırlar. Tüm bu dokümanlar gerçekten basılı olmak zorunda mı ? Bir toplantıya katılan herkese toplantı sunumunun bir kopyası gerçekten yazılı olarak verilmeli midir ? Toplantıya katılan kişilere sunumları elektronik ortamda (memory–bar, intranet portalı) iletin. Kişisel veya departman olarak kağıt tüketiminizi takip edin ve sürekli olarak değerlendirme yapın.

9 Kağıt tasarrufu için bazı ipuçları !!
Yazılı olarak yaptığınız yazışmaların büyük bir bölümün elektronik ortamda yapabilirsiniz. Bilgi paylaşımı için geliştirilmiş araçları (intranet, ortak sürücüler, paylaşım klasörleri ..vb) etkin kullanın. lerden gerekmedikçe çıktı almayın. Mutlaka çıktı almak zorundaysanız gereksiz bölümleri (ad-soyad, telefon numaraları, adres, logolar, reklam ilanları ..vb) silin. Yazılı olarak dağıtılan dokümanların alıcı listelerini gözden geçirin , güncelleyin gereksiz kişileri çıkartın.

10 Kağıt tasarrufu için bazı ipuçları !!
Taslak çalışmalar için çıktı almayın veya müsvedde kağıt kullanın. Dokümanlarınızı bilgisayar ortamında gözden geçirmeye gayret edin. Yazıcı ve potokopi makinesi ayarlarınız sürekli çift taraflı (duplex) bastıracak şekilde ayarlanmış olmalıdır. Sadece bu yöntemle %50 tasarruf sağlayabilirsiniz. Bir çok ofis yazlımı kağıt boyutlarını ve yazı karekterlerini ayarlayabilmektedir. Çıktılarınızı mümkün olduğu ölçüde tek sayfaya sıkıştırın.

11 Kağıt tasarrufu için bazı ipuçları !!
Bazı yazı karakterleri ( New Times Roman , Arial) diğerlerine göre daha az alan kaplamaktadır. Bu yazı karakterlerini tercih edin , karekter büyüklüğünü (font) makul ölçüde seçin. Çıktı almadan önce mutlaka ön izleme yaparak baskı hatalarını ve gereksiz çıktı alınmasını önleyin. Fax makinelerini direkt olarak PC lerden kontrol edin. Fax çekmek için gerekmedikçe çıktı almayın. Fax için kapak sayfası kullanmayın. Fax onay raporlarını, gönderdiğiniz her bir fax için değil, gerekliyse toplu şekilde almak için makineleri ayarlayın.

12 Kağıt tasarrufu için bazı ipuçları !!
Mümkün olan tüm dokümanlarda elektronik imza uygulamasına geçin. Duyurlar, dahili yazışmalar, raporlar vb dokümanlarda elektronik imza ve elektronik iletişimi kullanın. Birden fazla alıcıya gönderilmesi gereken dokümanlarda , scanner (tarayıcı) kullanın ve aracılığıyla gönderin. Matbu formlar ve prosedürlere bağlı fomların (personel izin formları, seyahat bildirim formları ...vb) elektronik ortamda yönetilebileceği yöntem veya yazılımları hayata geçirin.

13 Kağıt tasarrufu için bazı ipuçları !!
Farklı amaçlı dokümanlar için farklı kalitede kağıtlar kullanın. Günlük yazışmalar ve raporlar için düşük ağırlıklı yada geri kazanılmış kağıt kullanın. Genel olarak yazıcı ve fotokopi makinelerinde gr kağıtlar kullanılmaktadır. 80 gr lık bir kağıt 100 gr a göre %20 70 gr lık bir kağıt 80 gr a göre %12 60 gr lık bir kağıt 70 gr a göre %15 50 gr lık bir kağıt 60 gr a göre %20 daha düşük maliyetlidir. Gerekmedikçe renkli çıktı almayın. Toner koyuluklarını düşürün.

14 Kağıt tasarrufu için bazı ipuçları !!
Genel bir uygulama olarak şirketin tüm broşür, bloknot, dergi, afiş, form .vb yazılı dokümanları için geri kazanılmış kağıt kullanın. Kullanılabilir nitelikteki tüm kağıtlar farklı amaçlar için (müsvedde, taslak çıktı ..vb) tekrar kullanılmalıdır. Kağıt atıkları mutlaka ayrı şeklide toplanmalı ve ilgili kurumlara iletilmelidir. Kağıtlarınızı bu iş için ayrılmış kağıt toplama kutularına atın. Temizlik personelini, farklı yerlere atılmış kağıtların bu kutularda atılması için bilgilendirin.

15 Kağıt tasarrufu için bazı ipuçları !!
Kağıt tasarrufunu gündemde tutmak için değişik yerlere (fax/fotokopi makineleri, kağıt havlu kutuları, lerin alt kısımları .vb) hatrılatma notları , posterler vb. yapıştırın. Konuyu toplantılarınızın ve ajandanızın gündem maddesi yapın. Tasarruf yapmanın en iyi yolu gereksiz yere tüketmemektir.

16 Unutmayın ! Mevcut üretim ve tüketim modellerimizle, dünyamız sürdürülebilir değildir.


"Biliyor muydunuz? Bir büro elemanının yılda 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe attığını, • Ülkemizde yılda yaklasık bir milyon ton kağıtla gereksiz yazısma." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları