Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İZCİLİĞİN TARİHÇESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İZCİLİĞİN TARİHÇESİ."— Sunum transkripti:

1 İZCİLİĞİN TARİHÇESİ

2 İZCİLİĞİN TARİHÇESİ B.P. ve Hayatı
Asıl adı Robert Stephenson Smith'dir. Dünya izcilerince kısaca B.P. olarak tanınır. 22 Şubat 1857 yılında Londra'da doğmuştur. Babası. H.G. Baden POWELL, Oxford Üniversitesinde değerli bir bilim adamı annesi ise buharlı makinenin mucidi olan Smith'in kızı; \W.T. SMITH'tir.

3 B-P, soldan ikinci Wimbledon atış takımının üyesi 1874
B.P. nin hayatı zorluklarla geçer. Küçük yaşta babasını kaybeder. Yedi kardeşinin yükü anneye kalmıştır. Tüm kardeşler gibi bir doğa hayranı olarak büyür. Çocukluğu piknikler ve kırda yürüyüşlerle geçer yılında Charteshouse okuluna girene kadar doğayla ilişkisi kesilmemiştir. B-P, soldan ikinci Wimbledon atış takımının üyesi 1874

4 Bu okulda burslu olmasına rağmen çok yönlü, başarılı bir öğrencidir
Bu okulda burslu olmasına rağmen çok yönlü, başarılı bir öğrencidir. Uzun süre futbol takımında kalecilik yapar. Güzel resim yapması ve diğer yetenekleri nedeniyle de tüm arkadaşlığının hayranlığını kazanmıştır.

5 O ayni zamanda iyi bir ressamdı

6 1887 yılında Afrika'daki İngiliz birliklerinde görev alır.
19 yaşında asteğmen rütbesi ile okuldan mezun olarak Hindistan'da görevlendirilir. Süvari olarak katıldığı CRIME savaşında başarılı olması ile kısa zamanda yüzbaşılığa terfi eder. Tüm bu savaşlar onu doğadan koparamamıştır. 1887 yılında Afrika'daki İngiliz birliklerinde görev alır. Teğmen Baden Powell

7 Kasmırde günesin batışı Hindistan anıları

8 Kale kapısı Hindistan anıları

9 Dragoon Guards Alayının subayları Hindistan 1899
Dragoon Guards Alayının subayları Hindistan Yarbay Robert Baden-Powell Alay komutanı (B-P sağdan dördüncü şapkalı subay)

10 ASHANTI ve ZULU kabilelerinin ayaklanmalarını kısa sürede bastırarak ününe ün katar. Yerlilerle yakın ilişkide olması ile ona bir de isim takmıştır IMPEESA "Uyumayan Kurt".

11 B. P, 1889 yılında ünlü MAFEKING savaşında görüyoruz
B.P, 1889 yılında ünlü MAFEKING savaşında görüyoruz. 217 gün süren bu savaşı iki bölük askerle ve kuşatmanın getirdiği tüm zorluklara rağmen BOERLER'i yenilgiye uğratır bu başarı onu generalliğe yükseltir. Mafeking 1899

12 Mafeking kuşatması öncesi

13 Mafeking kuşatma günleri 1899-1900

14 Mafeking Subayları ile

15 Maferkıng sonrası General Baden Powell

16 Yıl 1900 ressam BP Buffalo nehri savaşı güney Afrika Bir süvarinin arkadaşını kurtarışı

17 B.P. ülkesindeki gençlerin pek çok sorunları olduğunu, bunların çözümü için de kimselerin ilgilenmediğini görünce özellikle gençler için yeni bir şeyler yapması gerektiğine karar verir.

18 Ünü vatanına da ulaştığı için toplumun sevgi ve saygısını da kazanır
Ünü vatanına da ulaştığı için toplumun sevgi ve saygısını da kazanır yılında İngiltere'ye döndüğünde bir kahraman gibi karşılanır. İlk kitabını askerler için yazar. "İzciliğe Yardım" Bu kitap okullarda ders kitabı olarak yoğun bir ilgi ile okutulur.

19 Bu fikir de Mafeking'teki çocuklardan çağrışım yapmıştı
Bu fikir de Mafeking'teki çocuklardan çağrışım yapmıştı. Mafeking'teki çocuklar, savaş sırasında haberci olarak kullanılmış, kuşatmaya rağmen haber akışını sağlamışlardı. Onların doğaya uyumu, sessizliği, ataklığı, cesareti B.P.'ye ilk izcilik esintilerini kazandırmıştı. Bu nedenle B.P. ordudan ayrılır ve izcilik çalışmalarına başlar. İlk izci kampını 1907 yılında 20 izci ve BROWNSEA adasında yapılır.

20 1903 Güney Afrika Birlik Komutanı

21 13 Hussards Alayı Albay Baden Powell

22 Daha sonra (1908) yılında ERKEK ÇOCUKLAR İÇİN IZCİLİK kitabını yazar
Daha sonra (1908) yılında ERKEK ÇOCUKLAR İÇİN IZCİLİK kitabını yazar. Kitap sadece İngiltere'de değil tüm dünyada büyük ilgi toplar. İzcilik fikri tüm dünya gençliğini etkilemiş ve sayılarını hızla artırmaya başlar.

23 İngiltere Kraliçesi, onu bu yararlı çalışması nedeniyle SÖR unvanı ile onurlandırır. Amaçları saptanan izcilik, tüm dünyada kardeşlik havası içinde hızla yayılır.

24 Dünya İzcileri 1919

25 Ormandaki evim BP 1911

26 1919 liderlik kursu

27

28 Kadir Cup Kamp yeri 1937 Hindistan'a son gidişi

29 1929 yılında BP’ye takdim edilen yağlıboya tablo Tablo halen BP müzesinde ve kopyasıda Cenevrede Dünya izci bürosundadır

30 Kendisine GILWELL Lordu'da denilen B. P
Kendisine GILWELL Lordu'da denilen B.P. son yıllarını Afrika'da Kenya'da geçirir. 08 OCAK 1941 yılında öldüğünde kendi isteği üzerine KENYA'daki mezarlığa 4 izci ve 4 asker tarafından taşınarak gömülür. Avrupa-Asya ve Afrika'dan gelen 50 izci törende Dünya izcilerini temsil etmişlerdir.

31 DünyaTuru 1913

32 Hoş geldiniz

33

34 canada

35 Japon izcileri

36 Papua yeni gine

37

38 Avustralya Yenı Zelanda

39

40 Australya

41 Accident scouts

42 Belgium

43 Scout Rally at Windsor

44 DÜNYA’DA İZCİLİĞİN TARİHÇESİ
Dünyada izcilik Baden Powell (B.P.) ile başlar. Kendisi izcilik teşkilatını kuran, yılları arasında yaşamış olan bir İngiliz Lordu ve generalidir. Öğrenimim Carterhouse'da yapmış,1876'da orduya katılmıştır. Hindistan'da, Afganistan'da ve Güney Afrika'da görev almıştır. Baden POWELL(B.P) Robert Stephenson Smyth (*) Sir Baden Powell Doğumu: 22 Şubat 1857 44

45 DÜNYA’DA İZCİLİĞİN TARİHÇESİ
Baden Powell 1903 yılında İngiltere'ye döndüğünde ise, ülkesinde sömürgelerde bıraktığından çok farklı bir gençlik bulur. Rahat ve kolaylık herkesi uyuşturmuştur. Birtakım gençlik ise tam anlamıyla başıboşluğun ve zararlı alışkanlıkların elinde tutsaktır. Tembel ve zayıf bir duruma düşürmüştür. Bunun üzerine B.P. her milletin dayanağı olan gençliğe dönüp onlara insanî duygular vermek, kişiliklerini meydana çıkarmak, düşünüş ve görüş yeteneklerini artırmak için çalışmalara başlar 45

46 DÜNYA’DA İZCİLİĞİN KRONOLİJİK TARİHÇESİ
Brownsea adasında 24 çocukla ilk Deneme kampı yapıldı Katılımcı çocuklara “Boy Scout” adı verildi Baden Powell, “Scouting for Boys” “Erkek Çocuklar İçin İzcilik” adlı eseri yayınlandı İngiltere’de kayıtlı izci sayısı ’i geçti. Kız İzcilik ve Deniz İzcileri Teşkilatları kuruldu. Yine aynı yıl içerisinde emekli olan BP’ye İngiltere Kralı (VII. Edward) tarafından “Şövalye” nişanı verildi Yavrukurtluk teşkilatı kuruldu Ergin İzcilik Teşkilatı kuruldu Lider eğitimi amacıyla “Gilwel Park” açıldı İlk Dünya İzcilik Jamborre’si Londra’da yapıldı. Dünya İzcilik Teşkilatı kuruldu. Başkanlığına Baden Powell getirildi BP’nin “Ergin İzciliğin Başarısı” adlı eseri yayınlandı Sakat-özürlü çocuklar için ayrı bir teşkilat kuruldu Hava İzciliği Teşkilatı kuruldu Baden Powell (84) hayata veda etti. Vasiyeti üzerine izcilik ilhamını aldığı Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gömülmüştür 46

47 TÜRKİYE'DE İZCİLİK

48 Tarihi, dünya izciliği kadar eski olan yurdumuzdaki izcilik değişik devrelerden geçmiştir yılında SAY ve TEBEBBU adlı dergide Ragıp Nurettin EGE izcilikle ilgili yazılar yayınlanmıştır. (R.Nurettin EGE, Lozan'da yaşamakta ve keşşaflıkla ilgili yazılarla tüm dünyaya yayılmaya başlayan izciliği Türk Gençliğine tanıtmaya amaçlıyordu.)

49 İzciliğin ilk uygulayıcıları arasında Galatasaray Lisesi Beden Eğitimi öğretmenleri AHMET ve ABDURRAHMAN ROBENSON KARDEŞLER, Manastır Öğretmen okulu Müdürü EDHEM Nejat Bey ve İttihat Mektebi Müdürü NAFİ ATIF KANSU‘ nun isimlerini görüyoruz.

50 İzciliğin ilk gelişi ile teşkilatlanması arasında geçen süre dikkate alındığında ilk çalışmaların Edirne'de askere hazırlık amacı ile başlatıldığını, İstanbul Galatasaray Lisesinde ise Ahmet ve Abdurraman Kardeşlerin keşşaflık eğitimine ağırlık verdiklerine görmekteyiz. Daha sonra İstanbul Lisesi Darüşafaka Lisesinde sistemli çalışmaların yayıldığını görmekteyiz.

51 Her ne kadar 1908 yılından itibaren izcilik çalışmaları yurdumuzda görülmüşse de asıl kuruluş tarihi uzman PARFITT'in ülkemize davet edilmesi ile yani 1912 yılı olarak kabul edilmektedir. Balkan Savaşı izcilik çalışmalarını tamamen durdurur. Savaş sonrasında Belçikalı uzman Harold PARFITI' 1912 yılında ülkemize davet edilerek teşkilatlanmayı kurması istenir. İlk kurulan "Keşşaflık Cemiyeti İzci Ocağı" Harbiye Nezaretine bağlanır.

52 Birinci dünya savaşı ve Çanakkale Savaşı nedeniyle İzciler kısa bir askeri eğitimden sonra cepheye gönderilirler. Bu nedenle izcilik çalışmalarına yine ara verilir. İlk izcilik lider yetiştirme kursu 24 Nisan 1914 yılında açılır. Daha sonra (Haziran/1914) 260 gence izci lideri kursu açılır.

53 İlk izci kampı ise 26 Temmuz 1914 tarihinde Kilyos' ta açılmıştır.
1916 yılında Alman Albay Von HAFF, Osman Genç Dernekleri adlı yeni bir teşkilat kurar yıllarında Osmanlı Genç Dernekleri Genel Müfettişi olan Mustafa Kemal verdiği raporda "Terhis edilecek askerlerin yaratacağı boşluğu doldurmak amacı ile Osmanlı Derneklerinin yaygınlaştırılmasını önerir". Ancak savaş nedeniyle izcilik çalışmaları yeniden kesilir.

54 Cumhuriyetle birlikte izcilik çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığına, 1969 yılı itibariyle Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlandı. 09 Kasım 1942 yılında ilk resmi talimat yayınlandı yılında Mehmet ARKAN' ın başkanlığında ilk resmi yurt dışı temasımız Fransa Mossion Jamboriesinde gerçekleştirilmiştir. 01 Aralık 1950 tarihinde Dünya İzcilik Teşkilatına üyeliğimiz kabul edilmiştir.

55 Türkiye İzciler Birliği 05 Eylül 1955 tarihinde kurulmuş ve etkin çalışmalar yapmıştır. Sonradan izciler Birliği Derneği adını almış ve 12 Eylül 1980 tarihinde tamamen kapanmıştır. 1987 yılında Türk Kız İzcileri Dünya Teşkilatına üye olmuştur. 1983 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlıklarının birleştirilmesi ile kurulan "Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı" döneminde de izcilik çalışmaları farklı bir boyut kazanmıştır.

56 1990 tarihinden beri Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumlarında izcilik çalışmalarını Milli Eğitim Bakanlığı, Okul dışındaki İzcilik çalışmaları da Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan ve 2006 Yılında özerkliğini kazanan “TÜRKİYE İZCİLİK FEDERASYONU" tarafından yürütmektedir.

57 TÜRKİYE’DE İZCİLİĞİN TARİHÇESİ
İLK İZCİLİK ÇALIŞMASI: 1909 yılında İstanbul'da Galatasaray ve Kabataş Liseleri'nde Beden Terbiyesi öğretmenleri Ahmet ve Abdurrahman ROBENSON kardeşler tarafından başlanmış 57

58 TÜRKİYE’DE İZCİLİĞİN TARİHÇESİ
1912 İlk izcilik uygulamaları İstanbul’da görülür (Darüşşafaka, Galatasaray ve İstanbul Liselerinde) Yine aynı yıl, Belçika İzcilik Teşkilatından Herold Parfit getirtilir. H. Parfit, izciler ocağını kurar “İzci Rehberi” adlı eser yayınlanır (Darüşşafaka Lisesi Beden eğitimi öğretmeni ve Oymakbaşı B. Sami Karayel tarafından) Nisan’da İstanbul’da İstanbul-Kağıthane sırtlarında ilk “Oymakbaşı Kursu” açılır ve oymakbaşı başarılı olur İstanbul’da bir çok izci oymaklarının oluştuğu görülür BP’nin “Erkek Çocuklar İçin İzcilik” adlı eseri Türkçe’ye çevrilir Milli Eğitim Bakanlığınca okullarda izci oymakların kurulması istenir Ankara’da yapılan Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerine Türkiye İzcileri de iştirak eder Mayıs’ta “Türkiye Gençlik Teşkilatının Türk Vatandaşlarına Hasrı Kanunu” kabul edilir ( sayılı). Bu kanunla izcilik devletin kontrolü ve denetimi altına alınır “Erkek İzciler Yönetmeliği” yürürlüğe girer (Daha sonraki yıllarda da Yavrukurt ve Kız İzciler Yönetmelikleri kurulur) Türkiye İzcileri, Dünya İzcilik Teşkilatı üyeliğine kabul edilir Ankara’da İzciler Birliği Derneği kurulur İzmir’de Ege Birliği Derneği kurulur Milli Eğitim Bakanlığınca kapsamlı olarak “Türkiye İzcileri Yönetmeliği” yürürlüğe konulur İzcilik Milli Eğitim Bakanlığından alınarak Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesine devredilir Türkiye Kız İzcileri, Dünya Kız İzcilik Teşkilatına kabul edilir Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde “İzcilik Federasyonu” kurulur Türkiye İzcilik Federasyonu “ÖZERK” haline gelir. 58


"İZCİLİĞİN TARİHÇESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları