Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TELEVİZYONLARIN HAYATIMIZA GİRİŞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TELEVİZYONLARIN HAYATIMIZA GİRİŞİ"— Sunum transkripti:

1 TELEVİZYONLARIN HAYATIMIZA GİRİŞİ

2 Televizyonun icadı 21. yüzyılın vazgeçilmez aletlerinden biri olan televizyonun tarihi, 75 yıl önce, İskoç mucit John Logie Baird’in keşfiyle başladı. Baird, 21. yüzyılda insanları saatlerce karşısında oturtabilen televizyonun babasıydı. Keşif merakı çocuk yaşlarda başlayan Baird, 12 yaşında, evine bir elektik sistemi döşemiş ardından yoldayken arkadaşlarıyla konuşmasını mümkün kılacak ilk telefon santralini geliştirdi.İskoçyaya’da Kraliyet Teknik Koleji’nde elektrik dersleri alan Baird, Glasgow üniversitesinde elektrik mühendisliği okudu..

3 Birinci Dünya Savaşı sırasında eğitimine ara veren mucit, silahlı kuvvetlerde çalışmak istedi ama kabul edilmedi.Başvurusu reddedilen Baird, Clyde Valley Elektrik Enerjisi Şirketi’nde çalışmaya başladı ancak sağlık problemleri işi bırakmasına sebep oldu.Clyde Valley’den sonra aralarında Trinidad’da bir reçel fabrikasında işçiliğin de bulunduğu çeşitli işlerde çalışan Baird, nihayet 1922’de memleketi Sussex’e geri dönen ve burada tamirciliğe başladı.Nakkaş mucitSussex’deki mütevazi hayatı, Baird’i 50 yıldır düşlediği televizyon icadı üzerinde yoğunlaşma fırsatı verdi.

4 Parası olmadığı için ilk televizyonunu bir lavabo ve bir çay tenekesiyle yapan Baird, bir sonraki denemesinde projeksiyon lambasını bisküvi kutusuyla kaplayıp basit bir düzenek geliştirdi ve düzeneğe kullanılmış lenslerle devrelerden tarama diskler ekledi. Baird’in icat ettiği bu düzenek, tahta çubuklar arasına nakış iğneleri ve balmumuyla tutturulan bir cihaz olarak TV’nin dedesi kabul edildi. Çalışmalarını bundan sonra da sürdüren mucit, 1925’de hayal ettiği gibi, “Stokey Bill” adını verdiği ilk ilkel televizyonda görüntü transmisyonunu da gerçekleştirmeyi başardı .

5 Günümüzde birçok çeşit televizyon mevcuttur.

6 Plazma televizyon

7 TELEVİZYON KÜLTÜRÜ VE TOPLUM
Asrımızda teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, kitle iletişim araçlarının, ferdî ve sosyal hayatımızdaki yeri ve önemi artmıştır. Bu durum, gelişmiş ülkelerin ve birtakım güçlerin, kitle iletişim araçlarını ele geçirme isteğini kamçılamıştır. Çünkü kitle iletişim araçları, bir yandan geleneksel kültürlerde değişikliklere sebep olurken, bir yandan da hâkim güçlerin ürettiği medya kültürünün, egemen bir kültür haline gelmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. Bu yeni kültürün adı, popüler kültürdür. Kitle iletişim araçlarının hızla gelişmesi sayesinde, her yerde ve herkes için hazır olan bu kültür, sınır tanımayan kargo kültürüne veya hâkim bir dünya kültürüne (global kültüre) dönüşmektedir.

8 TÜRK RADYO TELEVİZYON KURUMU
Gerçekleştirdiği ulusal, uluslararası ve uydu yayıncılığı ile dünyanın sayılı yayın kuruluşları arasında yer alan TRT, devlet adına radyo ve televizyon yayınlarını gerçekleştirmek amacıyla, 1 Mayıs 1964’te, özel yasayla özerk bir kamu tüzel kişiliğine sahip olarak kuruldu. TRT’nin özerkliği, 1972’deki anayasa değişikliği sırasında kaldırıldı ve kurum “tarafsız” bir kamu iktisadi kuruluşu olarak yeniden düzenlendi.

9 TELEVİZYONUN MUCİDİ John Logie Baird

10 İLK TELEVİZYON GÖRÜNTÜSÜ

11 TV bir noktadaki ışık şiddeti radyo dalgalarına dönüştürme,sonra bu dalgalardan,eş şiddette bir ışıklı nokta elde etme esasına dayanır.Nakledilecek görüntü, yüz binlerce kareye bölündükten sonra,her bir kare,homojen şeklinde aydınlanmış noktalar gibi kabul edilip,bu noktalardaki ışık şiddeti TV verici sisteminde radyo dalgalarına, dalgalarda TV alıcılarına da yeniden ışığa dönüştürülür.

12 Görüntüdeki kareler çok hızlı tarandığı için, alıcı ekranlarında tek ,tek ışıklı noktalar değil, değişik aydınlıkta karelerin meydana getirdiği resimler gözlenir. Renkli televizyon,bütün renkleri yeşil, mavi ve kırmızının değişik oranlarda karıştırılması ile elde edilebileceği gerçeğine dayanır.Nakledilecek görüntü, yeşile, maviye ve kırmızıya duyarlı olan üç ayrı kamera tarafından aynı anda taranır.

13 Elde edilen üç ayrı elektromanyetik dalga, alıcı sistemin ekranında, biri yeşil biri mavi ve biri kırmızı olan üç görüntüyü üst, üste düşürür ve bu renklerin karışmasından, tabii renklenmeler yeniden elde edilir. Televizyon yayınlarında ses ve görüntülerin nakli için, frekansı 5x10 : 9x10 Hertz (50 –900 mega say kıl) aralığına düşen elektromanyetik dalgalar kullanılır.

14 eski televizyon

15 yeni nesil televizyon

16 İlginç bilgiler Her dört Türkten biri mutlaka televizyonda görünüyor. Uyurken, televizyon seyrederken yaktığımızdan daha fazla kalori harcıyoruz.

17 İlginç bilgiler Dünyanın en yüksek binası Varşova Televizyon ve Radyo binasıdır. ...

18 Türkiye'de ilk televizyon yayını nasıl bir şeydi?
Türkiye de ilk televizyon yayını trt tv'den evvel İTÜ tv'nin deneme yayınlarıyla 1952 nisan ayında başladı bu tarihte araştırmalara göre İstanbul'da 20'ye yakın tv alıcısı vardı.

19 İTÜ tv yayınları ta ki ilk resmi tv olan TRT'nin 31 ocak 1968 çarşamba akşamı yayın hayatına başlamasına kadar sürdü arası tv yaygın olmamakla birlikte İstanbul'da bazı kesimlere ulaşmıştır.

20 Dünyada en çok televizyon izleyen halk hangisidir
Dünyada en çok televizyon izleyen halk hangisidir? Tv başında günde geçirdiği vakit ortalama kaç saattir?? Amerikalılar günlük ortalama 9 saat ve üzeri tv izlerler.

21 DÜNYANIN EN BÜYÜK TELEVİZYONU

22

23

24

25 SON


"TELEVİZYONLARIN HAYATIMIZA GİRİŞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları