Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR BAKIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR BAKIMI."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR BAKIMI

2 Bilgisayar Bakımı Nasıl Yapılır
Bilgisayarların hayatımızdaki etkinliği gittikçe artmakta olduğuna hepimiz şahit oluyoruz. Küçülerek artık cebimize kadar girdiler. Onlar bizim vazgeçilmezimiz oldu. Bu yüzden hiçte ucuz olmayan bu eşyalarımızın da bakıma ihtiyacının olduğunu hiç düşündünüz mü? Bilgisayarımıza yazılımlar ve yazılımlar dışından gelen tehlikeler nedeniyle kimi zaman onun arızalanmasına neden oluyor, kimi zaman da bozulmasına neden olmaktadır. Bunun için de öncelikle yazılımlar dışında bilgisayar parçalarının en büyük üç düşmanının olduğunu bilmeliyiz. Bunlar elektrik akımının düzensizliği, sarsıntı ve tozlanmalardır. Ülkemizde elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmalarının önüne henüz geçilebilmiş değildir. Çok hassas elektronik parçalardan oluşan bilgisayarlarımız, bir de yapılardaki kalitesizlik ve kimi zamanda topraklamasız tesisatlarla kullanılmak zorunda kalındığında daha ambalajından çıktığı günden itibaren risk altında demektir. Bu risklerin olası sonuçları bize çok pahalıya mal olabilir. Ancak oldukça basit aşağıdaki yöntemlerle bu riskleri ortadan kaldırmak elimizde.

3 Elektrik tesisatının topraklamalı olmasını sağlamalıyız, bağımsız priz kullanmak daha uygundur. Ya da bunun için piyasada satılan özel prizleri. Bu mümkün değilse, ani akım çeken ütü, süpürge, matkap vb. gibi aletlerle aynı hattı aynı anda kullanmaktan kaçınmalıyız. Bilgisayarımızı ambalajından çıkarmadan önce bir kesintisiz güç kaynağı kurmalıyız; kaliteli bir güç kaynağı, bilgisayarımızı sadece kesintiye karşı değil, voltaj dalgalanmalarına karşı da koruyacaktır. Bu kesintisiz güç kaynağı bilgisayarın onda bir maliyetini geçmediği halde özellikle ev kullanıcıları tarafından ihmal edilir. Halbuki en fazla arıza ve çökme bu ihmalden kaynaklıdır. Koltuğunun altında kasalarıyla servis dolaşanları gözünüzün önüne getirin, sadece maddi kayıpla kalmayıp, bir de üstüne bilgilerini/çalışmalarını yitirdiklerini öğrendiklerinde düştükleri halden kaçınmak düşük bir maliyetle aşılabilir.

4 Buluttan nem kapan bilgisayarımız, gerçekten de bu kadar naziktir
Buluttan nem kapan bilgisayarımız, gerçekten de bu kadar naziktir! Doğrudan güneş almamalı, havasız kalmamalı, aşırı tozlu ortamdan uzak tutulmalı, sıvı dökülmelerine karşı korunmalıdırlar. İşin şakasını bir yana bırakırsak, bilgisayarın sürekli ısı ürettiğini ve üzerinde kaç tane fanın bu ısıyı ortamdan uzaklaşmak için çalıştığını unutmamalıyız. Kasanın fan girişlerine rahat hava alacak şekilde yerleştirilmeli ve bu girişlerin toz ve benzeri nesnelerle tıkanarak soğutma işlevinin eksilmesine izin verilmemelidir. İşlemci, ram ve hatta hard disk bile böyle denetimsiz bir ısı artışından dolayı ciddi arızalar verebilir. Bundan dolayı, dışı pırıl pırıl olan bir kasanın içene toz toplanmış olabileceğini de bilmeliyiz. Fanların sesinin giderek artması,ısının artmaya başlaması kasanın içinin temizlenme zamanının geldiğini haber verir. Üfleyen bir pompa gibi bir araç vasıtasıyla fanların kanatları, ramler, hard disk, ana kart gibi bölgelerden bu tozlar uzaklaştırılmalıdır.

5 Günlük Yapılabilecek Bakım
Sistem güncellemelerini en az bir kere olacak şekilde ayarlamamız gerekir. Yine Bir yedekleme planı hazırlamalı ve bu plana bağlı kalmalısınız. Bilgisayarınızı, dosyaları her gün otomatik olarak yedekleyecek şekilde ayarlayabilir veya bu işi manuel olarak yapabilirsiniz. CD, DVD, bant, ZIP sürücü ve disket gibi harici ortamları kullanın ve bunları ateşe dayanıklı kutularda saklayın. Eğer bir bilgisayar ağınız varsa başka bir yerde bir yedek sunucunuzun olduğundan emin olun. Günlük olarak karşıdan yüklemleri kontrollü olarak yapabiliriz; Internet'ten ve gelen e-postalardan yüklediğiniz dosyalara ve programlara dikkat edin. Birçok PC, kullanıcılarının virüs taşıyan dosyaları yüklemelerinden ötürü çöker ve bozulur. Dikkatli olun; bilgisayarınıza zarar verebilecek veya önemli dosyalarınızın kaybına neden olabilecek virüsleri kapabilirsiniz.

6 Haftalık Yapılabilecek Bakım
Birçok anti-virüs yazılım paketi, anti-virüs güncellemelerini otomatik olarak kontrol etmez ve karşıdan yüklemez. Bilgisayarınızı bu yönde ayarladığınızda, günde birkaç kez güncelleme kontrolü yapılır.

7 Ayda Bir Yapılabilecek Bakım
Sabit diskinize disk birleştirme işlemini uyguladığınızda, tüm bileşenlerin düzgün çalıştığından ve makinenizin en yüksek hızda işlediğinden emin olursunuz. Bu işlem PC’ler için daha önemlidir. Windows sistemlerinde, disk temizleme işlemi tüm eski internet dosyalarını, geçici dosyaları ve sabit diskinizi yavaşlatan diğer dosyaları temizler.Windows bilgisayarları üzerindeki bir çok uygulama, reklamcılara fayda sağlayan bir çok ekstra program ile birlikte gelmektedir. Eğer bu programlardan üç ya da daha fazla varsa, bilgisayarınız yavaşlar. Çoğu zaman, Spyware ve Adware programlarının çalıştığını bile anlamazsınız! Bir Spyware/Adware kaldırma programınızın olduğundan emin olun.

8 FİZİKSEL BAKIM “Toz” bilgisayarınıza zarar verebilir ve performansını etkileyebilir Isı, elektronik cihazlarda belli bir seviyenin üstüne çıkması istenmeyen bir etkendir. Çünkü yarı iletkenler ısıdan çabuk etkilenerek bozulurlar. Isıya bağlı olarak devredeki gerilimler değişir ve bu da özellikle hassas elektronik devrelerde istenmeyen sonuçlara neden olur. Bilgisayarın bileşenlerinde bulunan yarı iletkenler için de aynı koşullar geçerlidir. Bu yüzden işlemci, güney ve kuzey köprüleri, grafik işlemci gibi yongalar yarı iletkenler sınıfında olduğundan iyi soğutulmaları ve ani ısı değişikliklerinden korunmaları gereken parçalardır. Özellikle ani ısı değişiklikleri yarı iletkenlerin daha erken bozulmasına neden olur.

9 Birçok kullanıcı bilgisayarın fanlarının soğutma işlemi sırasında topladığı tozun bilgisayara zarar verebileceğinden habersizdir. Bilgisayar içerisinde biriken toz, soğutucu fanları için tam bir kabus oluşturuyor. Fanların zorlanmasına ve yavaşlamasına neden olan toz, işlemci gibi kritik bileşenlerin fazla ısınarak zarar görmesine neden olabiliyor. Bu zarar, oluşan ısıya bağlı olarak bilgisayarın hata giderme yöntemlerinden dolayı performans düşüklüğü, ani kilitlenme, oyun sırasında oyunun kendi kendine kapanması gibi durumlara neden oluyor.

10

11 Tozlardan kurtulduktan sonra fanların yağlanması faydalı olabilir.
Dolayısıyla bilgisayarı uzun vadeli, sesiz ve yüksek performanslı kullanabilmek için tozlardan arındırmak gerekiyor. Tozlardan tamamen kurtulmanın yolu yok, ancak bunun için alınabilecek çok etkili yöntemler var. En önemli yöntem, kasa ve güç kaynağı fanlarına toz filtresi kazandırılmasıdır. Fanlar için hazır toz filtreleri piyasada satılıyor. Bununla birlikte bayan çorabı ve tül perde gibi malzemelerden de kendi filtrenizi yapabilirsiniz. Filtreleme önlemlerini aldıktan sonra bilgisayarda bulunan bütün bileşenleri yumuşak uçlu fırça yardımıyla temizleyip yerine yerleştirmeniz faydalı olacaktır. Bilgisayarınız sürekli toz içerisindeyse bu işlemi periyodik olarak en az iki ayda bir yapmanız, bilgisayarınızın sağlığı açısından faydalıdır.

12

13 Optik okuyucuları tozdan arındırma
Tozdan etkilenecek bilgisayar bileşenlerinden biri de optik okuyucudur. Optik okuyucuların algılayıcı gözleri çok hassastır. Optik alıcının kirlenmesi zamanla her medyayı kullanamamasına veya hiçbir medyayı okuyamamasına sebep olur. Optik okuyucunuz medya seçiyorsa birkaç aşamada bu sorunundan kurtarılabilir. Optik okuyucuyu tekrar kazanmak istiyorsanız, içini açarak algılayıcının lensine çok şiddetli olmamak kaydıyla hava üfleyin ve tekrar birleştirip çalıştırmayı deneyin.

14 Bu işlem sonucunda medya seçmeye devam ediyorsa tekrar okuyucunun içini açın ve lazer ışık netliğini belirleyen trimeri lazer ışığı netlik kazanacak şekilde ayarlayın. Optik okuyucuların gözündeki lazer ışınının seviyesi analog olarak ayarlanır. Bu ayardan sonra çok ciddi bir düzelme olduğunu görecekseniz. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta, lazer ışığına doğrudan bakmanın gözleriniz için çok tehlikeli olduğu. Bu tür işlerde yeterince tecrübeli değilseniz, öncelikle gözden çıkardığınız cihazlar üzerinde denemeler yapmanızı öneririz.

15 KLAVYE BAKIMI Klavye bir bilgisayar sisteminin diğer tüm bileşenlerinden daha fazla fiziksel darbeye uğrar. Klavyeler de açıkta bulunduklarından, zamanla üzerlerinde toz birikir. Klavyenin periyodik olarak temizlenmesi ömrünü uzatabilir ve arızalanmasını engelleyebilir. Klavye bakımında nelere ihtiyaç duyulur: Kuru temizlik veya toz bezi Uygun temizlik sıvısı veya jeli (İzopropil alkol). Ucu pamuklu plastik çubuk İtici veya çekici kompresör veya vakumlu temizleyici Düz tip tornavida

16 İlk olarak, bilgisayar kapatılır ve klavye kasadaki yerinden çıkarılır
İlk olarak, bilgisayar kapatılır ve klavye kasadaki yerinden çıkarılır. Eğer itmeli ve çekmeli kompresörünüz varsa klavye üzerine basınçlı hava üfletilerek yüzeydeki tozlardan ve yabancı maddelerden arındırılır. Yoksa vakumlu temizleyici kullanılır. Daha sonra klavye üzerine temizlik sıvısı veya jelden dökülür. Pamuklu plastik çubuk alınarak Resim 1.6’da görüldüğü gibi klavye tuşlarının kenarları temizlenir.

17 Bilgisayar Bakım Çizelgesi

18 HAZIRLAYANLAR: MEHMET AVUNAN MUHARREM KIYICI

19 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ.


"BİLGİSAYAR BAKIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları