Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

P2P NETWORKS (PEER TO PEER)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "P2P NETWORKS (PEER TO PEER)"— Sunum transkripti:

1 P2P NETWORKS (PEER TO PEER)
Erdinç Kuruoğlu Ahmet Parto

2 AKIŞ Giriş:P2P Ağ Nedir ve Kısa Tarihçesi. P2P Ağların Yapısı.
P2P Faydaları ve Zararları. P2P Programlarının Tanıtımı. BitTorrent Sorular.

3 P2P Ağ ve Kısa Tarihçesi. Açılım olarak "peer to peer" olan eşleşebilen bilgisayarlar arasında veri alışverişini sağlayan bir network program protokolüdür. Her bilgisayar eşittir ve erişim hakları onaylanmış ağdaki diğer bilgisayarlarla iletişim kurabilirler. Eşler arası ağda her bilgisayar hem istemci hem sunucu olarak görev alır. 90’ların sonunda mp3 paylaşma işini Napster üstlendi.

4 Napster’da Merkezi sunucu üzerinde indeksler tutuluyordu.
2000 Yılında Napster Kapatıldı ve Yeni Nesil Yazılımlar Kullanılmaya Başlandı Sonraki yazılımlarda indeksler birden fazla sunucu üzerinde tutulmaya başlandı. Kazaa Kullanıcıyla Buluşuyor: Bu program sayesinde bilgisayarınız hem bir istemci (client) hem de bir sunucu (server) vazifesi görüyordu

5 P2P Ağların Yapısı Client/Server(İstemci/Sunucu) modeli
Bu modelde istemci, sunucu üzerinden yayınlanan fonksiyonellikler için talepte bulunur. Sunucunun görevi ise bu taleplere karşılık cevaplar üretmektir.

6 Bu mimariye verilebilecek en güzel örnek Web
sunucuları ve tarayıcı uygulamalardır. Bu modelde aslında istemci ve sunucu uygulamalar aynı sistemin bir parçasıdır. Sonuç itibariyle istemci tarafı talepte bulunan, sunucu tarafı ise bu talepleri karşılayan roldedir.

7 N-Tier yada çok katmanlı mimaride, dağıtık
uygulama geliştirme modellerinden birisidir Bu model aslında Client/Server mimarinin genişletilmiş bir hali olarak düşünülebilir.Katmanlar ayrı fiziki parçalara bölümlenebilmektedir.

8 P2P modelini diğer modellerle karşılaitırdığımızda,
sistemin tüm katılımcıları hem istemci hemde sunucu görevini üstlenebilmektedir. Genel olarak P2P modelinde yer alan uygulamalar bir Mesh Network içerisinde gruplanırlar. Söz konusu Mesh Network lerin iki farklı uygulanış biçimi vardır.

9 Parçalı Bağlı Mesh: Bu modele göre Mesh Network içerisinde yer alan boğumlar(Peer Nodes) yakınlarındaki komşularına doğrudan bağlıdır. Bir başka deyişle sistem içerisindeki programlar en yakın bilgisayardaki ile konuşabilmektedir. komşu olmayan bir boğumda yer alan katılımcıya mesaj aktarımı için,mesajın sırayla birbirlerine bağlı olan boğumlar üzerinden hareket etmesi gerekmektedir.

10 Tam Bağlı Mesh: Network içerisinde yer alan tüm katılımcılar(PeerNode) birbirlerine bağlıdır.
Çoğunlukla Mesh Network içerisindeki katılımcı sayılarının düşük olduğu durumlarda tercih edilen bir modeldir .

11 P2P Mesajları Ulaştırma Şekli
Directional Mesajlaşmaya Mesh Network içerisinde yer alan herhangi bir boğumdan çıkan mesaj,hedef boğuma ulaşıncaya kadar komşu boğumlar üzerinden yönlendirilir. Flooding Mesajlaşma Mesh Network içerisindeki tüm boğumlara gönderilir ve mesajı alması gereken boğum tarafından yakalanır.

12 P2P Faydaları ve Zararları
Her türden veriyi paylaşabilme olanağı Sınırsız indirme olanağı Basit üyelik Telif yasalarının çiğnenmesi hali Veri güvenliği tehlikede Virüs salgını

13 P2P Dosya Paylaşımı Örnek Erdinç eşlerden biri olan Ahmet’i seçer.
Erdinç P2P istemci uygulamasını kendi bilgisayarında çalıştırır İnternete sürekli bağlı değil. Her bağlanışında yeni bir IP adresi alır “İstediği bir müzik dosyasını” arar Uygulama bu müzik dosyasının kopyasını bulunduran diğer eşleri gösterir. Erdinç eşlerden biri olan Ahmet’i seçer. Dosya Ahmet’in bilgisayarından Erdinç’in bilgisayarına kopyalanır Erdinç bu dosyayı indirirken diğer kullanıcılar Erdinç’ten bu dosyayı kopyalayabilirler. Erdinç hem istemci hem de bir sunucu olur.

14 P2P Programlarının Tanıtımı
LimeWire Edonkey Imesh Audio-Galaxy Emule Kazaa Napster Aimster vs. vs.

15 Lime Wire

16 Lime Wire

17 Lime Wire

18 Lime Wire

19 Lime Wire

20 Lime Wire

21 Bit Torren P2P yani peer2peer (kişiden kişiye) dosya
paylaşımını sağlayan bir uygulamadır. .torrent uzantılı dosyalar ile dosya paylaşımı yapılmaktadır. Dosyayı indirmeye başladığımızda aynı dosyayı indirmek isteyen diğer kullanıcılara kaynak oluruz

22 BitTorrent alıcıların indirdikleri parçaları birbirleri ile paylaşmaları sonucu sunucunun ağ yükünü önemli ölçüde hafifletir. Animasyonda her bir renkli çizgi paylaşılan dosyanın ayrı bir parçasını temsil etmektedir. Tüm alıcılar tüm parçalara sahip oluncaya kadar aralarındaki paylaşım devam eder.

23 Torrent ile İglili Kavramlar
Tracker (İzleyici) : Dosyaların kullanıcı arasında dağıtımda yardımcı olan aracı sitedir Seed (Kaynak, Ortalayan): Dağıtılan dosyaya %100 sahip olan bir anlamda dosyanın kaynağı olan ve etkin olarak upload (gönderme) yapan kullanıcıdır. Peer (Eş): Dağıtılan dosyanın bir kısmına sahip olan ve etkin olarak hem download (indirme) hem de upload (gönderme) yapan kullanıcıdır. Swarm (Küme) : Seed ve Peer tüm kullanıcıların oluşturduğu ağa verilen isimdir.

24 Yanda Azureus yazılımından alınmış bir swarm yani küme resmi görmektesiniz bu kümede tamamen mavi noktolar seed yani dosyaya tam sahip olan kullanıcıları, tamamen mavi olmayanlar ise peer yani dosyanın bir kısmına sahip olan kullanıcıları ifade etmektedir. Tüm bu kullanıcılar birbiri arasında veri akışı yapmaktadır.

25 Sonuç Görüldüğü gibi p2p sistemler çok büyük ölçüde güvene dayanmaktadır. Bir peer kötü niyetli olduğunda onu önlemek çok zordur. Ancak bu problemler sadece Gnutella, Kazaa, Napster gibi çok zayıf bağlı ağlarda söz konusudur. Grid benzeri yapılarda güçlü güvenlik önlemleri uygulanmaktadır.

26 Kaynaklar http://www.akdeniz.edu.tr/p2p.htm
Bilgisayar Ağları, Alfa Yayınları

27 Sorular


"P2P NETWORKS (PEER TO PEER)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları