Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUMA VE OKUMANIN ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUMA VE OKUMANIN ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 OKUMA VE OKUMANIN ÖNEMİ
Bayram ARICI Türkçe Öğretmeni

2 Şeker sorunu olanlar ayrı…
Şeker nasıl ağzımızı tatlandırırsa, kitap okumak da hayatımızı tatlandırır. Şeker sorunu olanlar ayrı…

3 Niçin Kitap Okumalıyız?
Kişisel gelişim açısından okuma, duygusal ve ruhsal ihtiyaçları gidermeye katkı sağlar. Değişim kaçınılmaz sürecinde kaybolmamak için okumalıyız. Okuma, kelime dağarcığının artmasına, bu da zekanın gelişmesine zemin hazırlar. Kitle kültürü, popüler kültüre kaynaklık eden unsurları azaltmamız, klasik kültürü besleyecek bireyler yetiştirmemiz gerekmektedir.

4 Dünya Milletlerinden geri kalmamak için kitap okumamız lazım.
Dünya okuyor, dünya kendisini yeniliyor, gelişen dünyaya ayak uydurmak için bizim de okumamız gerekmektedir. Dünya Milletlerinden geri kalmamak için kitap okumamız lazım. Başka milletlerin yılda insan başına düşen, okunan kitap oranları. Bir Japon bir yılda yaklaşık 25 Kitap okumakta. Bir İsveçli bir yılda yaklaşık 10 Kitap okumakta. Bir Fransız bir yılda 7 kitap okumakta. Türkiye’de ise yedi kişiye bir kitap düşmektedir.

5 Niçin Okumuyoruz? Eğitim Sistemimiz kitap okumayı özendirici, kitap okumayı alışkanlık haline getirecek tarzda değil. Medya okuyan insanı model olarak sunmamaktadır. Okuma ile başarı kazanılacağına dair yeterli bir bilinçlendirme söz konusu değil. Google, internet vasıtasıyla hazır paket program şeklinde sunulan bilgiler bize okuma yolunda engel olmaktadır.

6 Bazı anahtarlar vardır ki; bir odanın kapısını açar
Bazı anahtarlar vardır ki; bir odanın kapısını açar. Bazı anahtarlar da vardır ki; her odasında ayrı güzellikler, zenginlikler, ferahlıklar olan muhteşem bir sarayın kapısını açar.

7 İnsanı daima yenileyen ve geliştiren bir eylem olarak okuma, edebî bir söyleyişle, okuyucu ile yazar arasında gerçekleşen görüş alışverişi olarak tanımlanabilir.

8 Çağımızda, insanların bilgilenmeye ve kültürlenmeye olan ihtiyacı her zamankinden daha fazladır.
Ancak ülkemizde yaşayan insanların geneline bakıldığında, bireylerin çoğunlukla kitap, gazete, dergi gibi bilgi alma araçlarından yeterince faydalanmadıkları; bunun yerine çoğunlukla televizyon seyrettikleri veya daha başka gereksiz ve faydasız şeylerle vakitlerini harcadıkları görülmektedir.

9 KARGANIN OKUYANI Karganın biri ağzında bir parça peynirle bir ağaç dalına konar. Onu gören bir tilki, koşup hemen ağacın altına gelir: - Karga kardeş, senin o güzel şarkılarını uzun süredir dinleyemedim. Bana bir şarkı söyler misin? Karga ağzındaki peyniri bir güzel yedikten sonra tilkiye cevap verir. -Dostum, ben o hikayeyi okudum. Sen okumayı sevmeyen , gösteriş meraklısı birini bul.

10 Okumak… Geçmişte olduğu gibi bugün de dünyada milletlerarasında pek çok sahada rekabet devam etmektedir. Bu yarışın dışında kalmak istemeyen ülkeler bir taraftan ekonomilerini büyütmek isterlerken diğer taraftan halklarının refah ve güvenliği ile eğitim düzeylerini yükseltmek istemektedirler.

11 İnsanlarda “doğuştan okuyabilme” potansiyeli vardır, fakat bu potansiyelin gelişmesi eğitimle mümkündür. Okuma gelişebilen, geliştirilebilen bir beceridir (Özbay, 2005).

12 ŞUNA BİR OKUYUVERSEN Nasrettin Hoca bir gün öğrencileriyle birlikteyken bir kadın gelmiş ve: -Hocam, bizim bebeğe bir hal oldu, sabaha kadar ne kendi uyuyor, ne bizi uyutuyor. Şuna bir okuyuversen. Hoca, dersten yeni çıkan öğrencilerine bir göz gezdirdikten sonra kadına elindeki bir kitabı göstermiş ve şöyle demiş: Üzülme kızım, al şu kitabı. Çocuğunu uyutmak istediğinde baş ucunda otur, okumaya başla, hemen uyur. Çünkü ben ne zaman bu kitabı elime alıp okusam bizim talebeler mışıl mışıl uyuyorlar.

13 Kitap okumaya nasıl başlayalım?
Okumaya başlamadan önce niçin okumamız gerektiğini düşünelim. Yani okuma amacımızı belirleyelim. Sonra ilgimizi çeken konulardaki kitapları arayıp bulalım. İlgimizi çeken bu kitapları her gün birkaç sayfa da olsa yavaş yavaş her gün aynı saatlerde okumaya başlayalım.

14 OKUMA İYİ BİR ALIŞKANLIKTIR, NASIL BAŞLARSAK O ŞEKİLDE DEVAM EDER VE KOLAY KOLAY ONDAN VAZGEÇEMEYİZ.

15 NE ZAMAN OKUYABİLİRİZ? Aslında okumanın yeri ve zamanı yoktur. Kitap okumayı alışkanlık haline getirebilirsek, inanın her zamanda ve her mekanda kitap okuyabilirsiniz.

16 YOLCULUKTA, PARKTA, PİKNİKTE, BEKLEME SIRASINDA, HASTALIK VE SIKINTI GÜNLERİNDE…
Kendimizi kitap okumaya alıştırmak için ulaşabileceğimiz her yere bir kitap koyabiliriz. Yanımızda okuyacağımız bir kitap taşıyabiliriz. HER GÜN KENDİMİZE BUGÜN NE OKUDUM YA DA BUGÜN NE OKUYACAĞIM, sorularını sorarak içimizdeki kitap okuma isteğini sürekli canlı tutabiliriz.

17 KİTAP OKURKEN DİKKATİNİZ DAĞILIYORSA, KENDİNİZİ OKUDUĞUNUZ KİTABA VEREMİYORSANIZ DAHA HIZLI OKUMALISINIZ. UNUTMAYIN YAVAŞ GİDEN BİR ARABANIN SÜRÜCÜSÜ ÇEVREYLE İLGİLENİR VE DİKKATİ DAĞILIR. HIZLI GİDEN BİR ARABANIN SÜRÜCÜSÜ DİKKATİNİ SADECE YOLA VERDİĞİNDEN DİKKATİ DAĞILMAZ ELBETTE HIZ SINIRLAMALARINA UYURAK…

18 OKUMAYLA İLGİLİ GÜZEL SÖZLER
Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? (Kur’an-ı Kerim) İlmi artırmayan güne yazıklar olsun. (Hadis-i Şerif) Yeni bir şey öğrenmeden geçirdiğim bir günde benim için güneşin doğmasında bir hayır yoktur. (Hz. Ali) İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır Okumaktan murat ne Kişi Hak'kı bilmektir Çün okudun bilmezsin Ha bir kuru ekmektir Yunus Emre

19 Güneş dünyayı kitap insanlığı aydınlatır.
Okumak bir eşiktir, adam olmak ise bir yol. Çocuklarının yarın söz sahibi olmasını isteyenler daha bugünden onlara iyi kitaplar hediye ederler. Sadece okulda okuyan cahil kalır. Başağın iyi yetişmesine engel, zararlı otlar değil, çiftçinin ihmalidir. Kitap seçimi tıpkı arkadaş seçimi gibi ciddi bir iştir. Kitapları iki gruba ayırmak mümkündür: günün kitapları ve bütün zamanın kitapları. Okuduğunuz eser, sizi fikren yükseltip içinizi iyi duygularla doldurmalıdır.

20 Kitap cepte taşınan bir çiçek bahçesidir.
Hayatımız kısa ve zamanımız kısıtlı olduğundan, sadece değerli kitapları okumalıyız. Kitap cepte taşınan bir çiçek bahçesidir. Bir kitabın bazen bir kişiyi bile etkilemiş olması yeterlidir. Milletlere tek kişinin yön verdiği tarihte çok görülmüştür. Hiçbir gemi bizi kitaplar kadar uzaklara götüremez. Kitapları değil kitapların içindekileri kafanda topla. Bilgiyi hiçbir zaman diplomayla kısıtlamayalım. Eğer bilgimize yeni bilgiler eklemiyorsak, aslında bilgimizden azaltmış oluyoruz. Kalem kılıçtan keskindir. Tecrübelerle yirmi yılda öğreneceklerimizi, kitap okuyarak bir yılda öğrenebiliriz.

21

22 İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM
İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM. İNŞALLAH KİTAPLARLA DOLU BİR EVİNİZ VE KİTAPLARLA GEÇEN GÜNLERİNİZ OLUR. HOŞÇA KALIN. Bayram ArIcI TÜRKÇE ÖĞRETMENİ


"OKUMA VE OKUMANIN ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları