Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Üreme Davranışı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Üreme Davranışı."— Sunum transkripti:

1 Üreme Davranışı

2 Cinsel Gelişim Gametlerin Oluşumu ve Döllenme
Cinsel Bakımdan Dimorphic (iki biçimli) Davranış– Erkek ve kadında farklı koşullar altında, farklı biçimlerde ya da farklı olasılıklarla ortaya çıkan davranışlar. Gametler – gelişkin üreme hücresi, sperm ya da yumurta. Seks Kromozomları–Organizmanın cinsiyetini belirleyen X ve Y kromozomları.

3 Cinsiyetin belirlenmesi

4 Cinsel Gelişim Cinsiyet Organlarının Gelişimi
Gonadlar – yumurtalık ve testisleri içerir. Sry – Y-kromozomunda cinsiyeti belirleyen bölge. Organizasyonel etkiler– doku ayrışması ve gelişimi üzerindeki hormonal etkiler. Aktivasyonel etkiler– Tam olarak gelişmiş organizmada ortaya çıkan hormon etkileri. İç Cinsiyet Organları Mullerian Sistem – kadın iç cinsiyet organlarına ilişkin embriyonik önceller.

5 İç Cinsiyet Organlarının Gelişimi

6 İç Cinsiyet Organlarının Gelişimi

7 Cinsel Gelişim Wolffian Sistem – erkek iç cinsiyet organlarına ilişkin embriyonik önceller. Anti-Mullerian Hormon – Mullerian sistemi ketleyen ve fetüs testislerinden salgılanan peptid Androgenler – erkek cinsiyet steroid hormonu (örn. testosteron). Dihydrotestosterone – testosterondan üretilen androjen. Androjene Duyarsızlık Sendromu (Androgen Insensitivity Syndrome) – androjen reseptörlerinin fonksiyonda bulunmasında doğuştan gelen bir bozuklukla karakterize bozukluk.

8 Cinsel Gelişim Israrlı Mullerian Duct Sendromu – anti-Mullerian hormonunun doğuştan eksik olmasına ya da buna ilişkin reseptörlerideki bir eksikliğe bağlı olarak ortaya çıkan bir durum. Turner’s Sendromu – sadece bir cinsiyet kromozomunun varlığıyla karakterize bir sendrom.

9 Gelişimin Hormonal Kontrolü

10 Cinsel Gelişim Cinsel Olgunlaşma
Gonadotropin-Salıverici Hormonlar – anterior pituitary gland tarafından salgılanan ve iki gonadotropic hormonunu üretilmesi ve salınmasını uyaran hormonlar. Folikül-Stimulating Hormone (FSH) Luteinizing Hormone (LH)

11 Cinsel Davranışın Hormonal Kontrolü
Kadında Üreme Döngüsünün Hormonal Kontrolü Menstrual Döngü– birçok primatın dişisinde gözlenen üreme döngüsü. Estrous Döngü– primatlar dışındaki memelilerin dişisinde gözlenen üreme döngüsü. Yumurtalık folikülleri– daha sonra yumurta hücresine dönüşecek oosit hücrelerinin etrafını saran epitel doku kümeleri. Corpus Luteum – yumurtlamadan sonra yumurtalık foliküllerinden gelişen hücre kümeleri.

12 Menstrual Döngünün Nöroendokrinal Kontrolü

13 Cinsel Davranışın Hormonal Kontrolü (devam)
Laboratuvar Hayvanları Erkekler Cinsel Davranış Intromission Pelvic Hareketler Ejekülasyon Refractory Period Coolidge Etkisi– cinsel aktivitenin hemen ardından erkeğe yeni bir dişinin sunulmasına bağlı olarak cinsel aktivitede gözlenen iyileşme (refractory periodda kısalma).

14 Cinsel Davranışın Hormonal Kontrolü (devam)
Dişiler Lordosis – yay biçiminde sırtın içe doğru kavis alması ve hayvanın arka kısmının yukarıya doğru bir pozisyon alması ile karakterize omurilik cinsel refleksi. Androjenlerin Davranış Üzerindeki Organizasyonel Etkileri: Maskülinizasyon ve Defeminizasyon Davranışsal Defeminizasyon – organizmanın yetişkinlikte dişi cinsel davranışları göstermesini önleyecek biçimde androjenlerin organizasyonel etkiler.

15 Cinsel Davranışın Hormonal Kontrolü (devam)
Davranışsal Maskulinizasyon – organizmaların yetişkinlikte erkek cinsel davranışları göstermesini sağlayacak şekilde androjenlerin organzasyonel etkileri. Feromon Etkileri Feromonlar– bir hayvan tarafından salgılanan ve dşğer hayvanların davranış ya da fiyolojisini etkileyen kimyasallar. Lee-Boot Etkisi– birlikte tutulan dişilerin estrous döngülerinin zamanla kesilmesi.

16 Cinsel Davranışın Hormonal Kontrolü (devam)
Whitten Etkisi– sadece bir erkeğin idrarında bulunan bir feromonun varlığında bir grup dişinin estrous döngüsünün senkronize olması. Vandenbergh Etkisi– Erkeğin idrarındaki feromon tarafından, erkekle birlikte tutulan dişilerin normalden daha erken bir biçimde cinsel olgunluğa girmesi. Bruce Etkisi– bir erkek tarafından döllenen bir dişinin bir başka erkeğin idrarındaki feromona maruz bırakılması sonucunda dişide hamileliğin sonlanması durumu.

17 Cinsel Davranışın Hormonal Kontrolü (devam)
Vomeronasal Organ – belirli kimyasalların varlığını saptayan organ. Olfactory ampul– vomeronasal organdan bilgi alır. Amygdala’nın Medial Çekirdeği - olfactory ampulden bilgi alır, üremede koku ve feromon etkilerinde rol oynar.

18 Cinsel Davranışın Hormonal Kontrolü (devam)
İnsanda Cinsel Davranış Kadında Cinsiyet Hormonlarının Aktivasyonel Etkileri Yumurtalık hormonları kadının cinsel aktivitesini kontrol etmez, fakat cinsel ilgiyi etkileyebilir. Erkekte Cinsiyet Hormonlarının Aktivasyonel Etkileri Testosteron cinsel aktiviteyi atkilediği gibi, kendisi de bundan etkilenir.

19 Genetik Kadında Prenatal (doğum öncesi) Androjenasyon
Congenital Adrenal Hyperplasia (CAH) – adrenal korteksten androjenlerin aşırı miktarda salgılanması ile karakterize bir durum. Dış cinsiyet organlarının erkeksileşmesine neden olur. Congenital adrenal hyperplasia hem erkek hem de kız çocukalrını etkileyebilir. Congenital adrenal hyperplasialı bireylerde adrenal bezin kortizol ve aldosteron hormonları üretmek için gereksinim duyduğu bir enzim eksiktir. Bu hormonlar olmadığında vücut daha yüksek miktarda androjen üretir ve bu da erkek karakteristiklerinin ya erken yaşta gelişmesine ya da uygun olmayan bir biçimde gelişmesine yol açar. Tüm çocukların 10bin ile 18binde biri congenital adrenal hyperplasia ile dünyaya gelmektedir. Semptomlar Kızlar genellikle normal kadın üreme organlarına sahiptir (yumurtalıklar, rahim ve fallop tüpleri). Bunlarda şu farklılıklar da gözlenir: •Anormal menstrual periodlar •Kalın ses •Pubik ve kol altında erken tüylenme •Aşırı kıllanma ve yüzde tüylenme •Adet kesilmeleri •Hem erkek hem de kadına benzer dış cinsel organlar (daha ziyade erkek cinsel organı formunda gözlenir)

20 Erkekler doğumda herhangi bir belirti göstermezler
Erkekler doğumda herhangi bir belirti göstermezler. Ancak, bluğ çağına 2-3 yaşlarında girerler . •Kalın ses •Pubik ve kol altında erken ve aşırı tüylenme •Erkek karakteristiklerinin erken gelişmesi •Büyük penis •Küçük testisler •İyi gelişmiş kas yapısı

21

22 Cinsel Davranışın Sinirsel Kontrolü
Erkekler Omurilik Mekanizmaları Bazı cinsel tepkiler omurilikteki bazı sinirsel devreler tarafından kontrol edilir. Neyin Mekanizmaları Medial Preoptic Area (MPA) – erkek cinsel davranışında önemli bir rol oynayan hipothalamus alanı. Sexually Dimorphic Nucleus (SDN) – erkeklerde kadınlara göre daha geniş bir yer kaplayan preoptik alandaki çekirdek.

23 Cinsel Davranışın Sinirsel Kontrolü
Periaqueductal Gray Matter (PAG) – dişi cinsel davranışı gibi, türe özgü davranışlarda önemli bir role sahiptir. Nucleus Paragigantocellularis (nPGi) – Erkekte cinsel reflekslerle ilgili medulla düzeyindeki çekirdek. Dişiler Hipothalamusun Ventromedial Çekirdeği (VMH) – dişi cinsel davranışta önemli bir role sahiptir.

24 Erkek Cinsel Davranışı

25 Kadın Cinsel Davranışı

26 Cinsel Davranışın Sinirsel Kontrolü
Eşsel Bağlanmanın Kurulması Monogamik bağlar memeli türlerinin yaklaşık olarak %5’inde gözlenir. vasopressin ve oxytocin gibi peptidler monogamik bağlarda rol oynar.

27 Sosyal korku uyarıcılarına verilen amygdala tepkileri,oxytocin koklatılan bireylerde dramatik bir biçimde azalmıştır. Bu bulgular, oxytocin’in sosyal korku ve güven tepkilerine amygdala ve ilgili sinirsel devreler üzerinden aracılık ettiğini göstermektedir.

28 Ebeveyn Davranışı Kemirgenlerde Annelik Davranışı Yuva yapma
Parturition – doğurma. Annelik Davranışının Hormonal Kontrolü Prolactin – anterior pituitary bezinden salgılanan, süt üretimi ve annelik davranışı için önemli bir hormon.

29 Ebeveyn Davranışı Annelik Davranışının Sinirsel Kontrolü
Medial preoptic alan annelik davranışında bir rol oynamaktadır. Prolactin annelik davranışını harekete geçirmektedir bunu medial preoptic alan üzerindeki etkisiyle gerçekleştirir. Sıçanlarda koku sistemi annelik davranışına duyarlılıkta önemli bir role sahiptir..


"Üreme Davranışı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları