Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ulakbim Ulusal Veri Tabanları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ulakbim Ulusal Veri Tabanları"— Sunum transkripti:

1 Ulakbim Ulusal Veri Tabanları
EBSCOhost Eğitimi support.ebsco.com

2 EBSCO’nun Ocak ayında tüm EKUAL konsorsiyumu üyelerine sunduğu ULAKBİM Ulusal Veri Tabanı (UVT) tanıtımına hoşgeldiniz. Bu eğitimde, EBSCOhost arayüzünün özellikleri ile UVT’ nin nasıl çalıştığını ve hangi fonksiyonlara sahip olduğunu göreceğiz. Veri Tabanı seçme ekranınızda artık yeni bir veri tabanı olarak UVT’yi de göreceksiniz. 4 farklı veri tabanının tek bir potada eritilerek oluşturula UVT artık kullanılabilir durumda…

3 ULAKBIM Ulusal Veri Tabanları Nedir ?
ULAKBIM Ulusal Veri Tabanları 4 ayrı konu başlığı altında Türkiye’deki bilimsel yayınların tek bir çatı altında toplanmasını amaçlamaktadır.

4 Veri tabanı seçme ekranında UVT’yi seçtikten sonra Temel Arama Ekranı ile karşılacaksınız. Burada istediğiniz anahtar kelimeyi hem İngilizce ve hem de Türkçe olarak yazabilir ve bunları taratabilirsiniz. Kullanıcıların sadece tek arama kutusunda hızlı bir şekilde tüm veri tabanını tarayabilecekleri bu opsiyon seçili gelmektedir. Erişmek için :

5 Artık aramalarınızda Türkçe karakter kullanabilirsiniz
Artık aramalarınızda Türkçe karakter kullanabilirsiniz. EBSCOhost hali hazırda içeriğindeki Türkçe karakterleri ayrıca indekslemiş ve bunları taranabilir hale getirmiştir. Örnekte de olduğu gibi “Atatürk” anahtar kelimesini Türkçe yazıldığı gibi yazdık ve 4873 sonuca ulaşıldı. Kayıt içerisinde eşleşen anahtar kelimeler koyu yazılı şekliyle görülür.

6 Default (seçili) ekranında herhangi bir sınırlayıcı olmamasına rağmen, Bul (find) ikonunun altında bulunan Arama Seçenekleri’ne (search options) tıklayarak sınırlayıcı (limiter) ekleyebilirsiniz. Buradan : Boolean/Phrase, bütün arama terimlerimi bul(ve), Herhangi bir arama terimimi bul(veya), yeni bir özellik olan Akıllı Metin Tarama yollarını seçebilirsiniz.

7 SmartText Searching (akıllı metin taraması), metnin büyük bir kısmını ya da sayfanın tamamını girmenize izin veren yeni bir özelliktir. Gelişmiş bir algoritma kullanarak, SmartText Searching, metni kontrol eder ve aranan terimlere bir değer verir ve konuyla ilgili bir sonuç listesine döner.

8 Şimdi. “Şanlıurfa” anahtar kelimesi için genel bir arama yapalım
Şimdi. “Şanlıurfa” anahtar kelimesi için genel bir arama yapalım.Find (bul) alanına terimi girelim ve Arama’ya tıklayalım. Yeni sonuç listesinin görüntülendiğini göreceksiniz. Sonuç listesinin solunda konu dizinini fark edeceksiniz. Sağda, Sonuçları Sınırla(limit your results) ve İlgili Bilgiler(related informations) seçeneklerini bulacaksınız. Araştırma sonuçlarınızı, akademik dergilerle, gazetelerle sonuçlarınızı sınırlayabilir veya sonuçlarınızın tarihini değiştirmek için tarih çubuğunu (date slider) kullanabilirsiniz. Sınırlayıcılarınızı seçtiğinizde güncellemeye (update) tıklayın. Tam metinlere doğrudan erişim için “ULAKBIM PDF” linkine tıklamanız yeterlidir. .

9 Ayrıca bir metin için farenizi yayın başlığının yanındaki büyütecin üstüne getirerek ön izleme oluşturabilirsiniz. Tam metin ulaşılabilir olduğunda bu yolla bazı metinleri de görüntüleyebilirsiniz.

10 Sonuç listenizdeki her makale için ilişkilendirme barı (grafiği) verilir ve bu barın yanındaki link sayesinde öğeyi klasörünüze ekleyebilirsiniz. Ekranın üstündeki My EBSCOhost linkine tıklayarak kişisel My EBSCOhost hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

11 Sol kolondaki Konu Dizinini kullanarak arama sonuçlarını sınırladığınızda, her konu terimi sonuç listesinin tepesine eklenerek görüntülenecektir. Konu terimi linklerini tıklayarak sadece bu terim için arama yapabilirsiniz ikonuna tıklayarak listelenen konu terimlerini kaldırabilir ve arama sonuçlarınızı yenileyebilirsiniz. .

12 Sonra, Bul alanının altındaki Arama Geçmişi/Uyarılara(search history/alerts) tıklayın. Genel oturumdaki arama geçmişiniz görüntülenecektir. Buradan arama geçmişinizin çıktısını alabilirsiniz, gelecek aramalarınızda kullanabilirsiniz ve ayrıca aramaları ve uyarıları saklayabilirsiniz. Hatta aramaları eşleştirebilir ve çalıştırmak istediğiniz aramaları yanlarındaki kontrol kutularını işaretleyerek Bul alanına ekleyin ve Ekle butonuna basın.

13 UVT’nin kendi özel sınırlayıcıları vardır
UVT’nin kendi özel sınırlayıcıları vardır. 4 veri tabanını ayrı ayrı kullanmak için, sadece İngilizce özeti veya sadece Türkçe özeti olanları ayırmak veya tam metinleri aramak için, yayının türüne, belgenin tipine, yayımlandığı yıla göre sınıflandırmak ve sınırlayabilmek için, UVT’nin sunduğu yabancı dil seçeneklerine göre arama yapabilmek için ve daha fazlası gelişmiş arama sayfasındadır.

14 MyEBSCOhost’ta Oturum Açın linkine tıklayarak, kişisel alanınızda kayıtlarınızı, aramalarınızı, hatırlatmalarınızı ve notlarınızı biriktirebilir, birden çok kayıt için çıktı alma, e-posta gönderme ve dışa aktarma opsiyonlarını kullanabilir, alt klasörler yaratarak klasörü bir dolaba dönüştürebilirsiniz! Kendi EBSCOhost klasörünüzü bir başka EBSCOhost kullanıcısıyla paylaşabilirsiniz

15 YARDIM: İhtiyacınız olan yanıtlara sorunsuz şekilde ulaşabilmenizi sağlayan kullanımı kolay bir arama penceresi içeren tüm elektronik kılavuza erişmek için Yardım bağlantısını oturumunuzun her aşamasında tıklayabilirsiniz. Sizin için hazırlamış olduğumuz TürkçeYardım dosyaları, Kullanıcı Klavuzları ve Sunumları incelemek için linklerini tıklayınız.


"Ulakbim Ulusal Veri Tabanları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları