Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇORLU ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇORLU ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ"— Sunum transkripti:

1 ÇORLU ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
NEDEN VE NASIL VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ÇORLU ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

2 Konsantrasyon Sorunu Ders çalışmak yerine başka şeyler yapmak istiyorum, Kitabı elime alıyorum fakat kapağını bir türlü açamıyorum diyorsanız konsantrasyon sorununuz olabilir.

3 Ders Çalışırken Konsantrasyon Sorunu Yaşıyorsanız Nedenleri
Amaçların olmayışı Yanlış düşünce ve inanışlar Ders çalışma isteksizliği, Planlı ve düzenli çalışmama, Yanlış çalışma alışkanlıkları, Gürültülü ortamlar, Aynı anda iki işi birden yapmaya çalışmak, Çözüm bekleyen sorunlar, Sağlık problemleri, Yetersiz beslenme Yetersiz uyku, Kendine zaman ayırmama

4 Konsantrasyonunuzu arttırmak için
Amaçların olsun Yanlış düşünce ve inanışlardan kurtulursanız ders çalışma isteksizliğiniz de sona erer. Planlı ve düzenli çalış, Doğru çalışma alışkanlıkları kazan, Gürültülü ortamlardan uzak dur, Aynı anda iki işi birden yapmaya çalışma, Çözüm bekleyen sorunlarını çözümle, Sağlık problemleri çözümle, Yoğun duygusal ilişkilerden uzak durmaya çalış, yazılılarda sorun yaratmamaya çalış. Doğru beslenme alışkanlıkları edinmeye çalış. Yeterli uykunu al, Kendine zaman ayır. Fiziksel egzersiz, doğa yürüyüşü, spor yapmak, vs. aktivitelerde bulun.

5 Beyninizde kokmuş işe yaramayan düşünce ve inançlarınız varsa yok edin
Beyninizde kokmuş işe yaramayan düşünce ve inançlarınız varsa yok edin. Yok etmezseniz size zarar verecektir.

6 Ders çalışmama isteksizliği

7

8 Planınız olsun. Ne zaman çalışacağınızı ne kadar çalışacağınızı bilin. Herkesin çalışma süresi farklıdır. Çalışma Planınızda Bugünün dersleri tekrarı, ödevi ve ertesi günün derslerine hazırlık olmalıdır.

9 Planlı çalışmanın yararları
Her şeyden önce neyi ne zaman yapacağınızı bilirseniz kafanız karışmaz, Kendinize de boş zaman ayırmış olur yapmak istediğiniz etkinlikleri yapacak zaman bulursunuz.

10 Ön hazırlık Dersten önce öğrenilecek konunun öğrenci tarafından öğrenilmeye çalışılmasıdır.

11 Ön Hazırlık Yapmanın Faydaları
Derse hazırlıklı geldiğinizde kendinizden emin ve daha güvenli olursunuz. Konuyu daha iyi kavrarsınız Soruları cevap verebilirsiniz. Bu sizi mutlu edecek, daha çok soru sormak için parmak kaldıracaksınız. Dikkatiniz bütün ders boyunca koya odaklanmış olacaktır. Başka şeyler düşünmeyeceksiniz. Dersi sevecek daha çok derse çalışmaya odaklanacaksınız. Anlamadığınız yerleri daha iyi görebilecek ve öğretmene soru sorabileceksiniz.

12 Sayısal dersler için ön hazırlık
Öncelikle işlenecek konu gözden geçirilecektir. Etkinliğin gözden geçirilmesi. Etkinliklere çalışırken dikkat edilmesi gereken hususlar; Etkinlikteki tanımlar okumalı, ne demek istediğini anlamaya çalışmalı. Örnek sorular ve çözümleri dikkatli incelenmeli. Verilen soruları örneğe göre cevaplandırmalıyız. Anlaşılamayan yerleri öğretmene sormak için işaretlemeliyiz. Konuda ki formülleri öğrenmeye çalışmalı gerekirse onları küçük notlarla masamızın üstüne yada duvarımıza asabiliriz. Etkinlik bittiğinde son bir tekrar yapılmalıdır.

13 Sözel dersler için ön hazırlık
Etkinlikler, okunacak, metin gözden geçirilmelidir. Etkinlikteki tanımlar dikkate alınmalı, sorular cevaplandırılmalıdır.Bilinmeyen kelimeler öğrenilmeli. Öğrenilecek konuda önemli noktalar işaretlenmelidir. Parça okuması yapılacaksa; Konu tespit edilmeli Tarih, coğrafya vs derslerde konuların başlıkları ve alt başlıkları tanımlar soruya çevrilmeli. Okumaya başlamalıdır. Okurken soruların cevaplarını bulmaya çalışmalıdır. Bulduğunuz cevaplar konunun özetini verecektir. Konuyu en az iki defa okuyarak tekrar edilmelidir. Önemli olan yerlerin yanına işaretler konulmalıdır. Konunun özünü yakalamış olursunuz. Kitabı kapatıp soruları sorun ve cevaplamaya çalışın. Anlamadığınız yerleri not edin. Tarih coğrafya gibi konuların araştırmalarını yapın. Haritaları inceleyin. Türkçe dersinde işlediğiniz metin yazarlarını ve eserlerini araştırın. Mutlaka eserlerinden bir kaçını okumanız eserin ve yazarın hafızanızda kalmasını sağlayacaktır. LYS Sınavında rahatlıkla bu soruları çözebileceksiniz.

14 Derse hazırlık ve Etkin dinleme
Derste öğretmen gelmeden gerekli araç gereçleri masanın üstüne konmalıdır. Öğretmen dikkatlice dinlenmelidir. Öğretmen anlatırken iyi bir dinleyici olmak için: Öğretmenin anlattığına ilgi gösterin ve bir sonraki anlatacağını tahmin etmeye çalışın. Anlamadığınız noktayı anında sorun. Sonraya bırakmayın. Konu okumalarında ve tahtada soru çözmek için parmak kaldırın. Tahtaya kalkın. Sorunun cevabı ya da yöntemi yanlış ya da doğru olabilir. Ama önemli olan sizin yaptığınızdır. Derse dikkatiniz yoğunlaşacaktır. Derse daha iyi motive olacaksınız. Anlamadığınız noktaları mutlaka öğretmene sorun. Heyecanın olması normaldir.

15 Dinlemek Neden önemlidir!
En iyi öğrenme ders saatindeki öğrenmedir. Konuyu çok iyi kavrar anlamadığınız yerleri öğretmene sorma şansınız olur. Öğretmeni dikkatlice dinlerseniz sınavda nerelerden soru soracağını belirten ip uçlarını da yakalarsınız. Öğretmenin ses tonunun yükseldiğinden, konunun üzerinde çok duruşundan, çözdüğü sorulardan ve söylediği sözlerden vs. Okul bir oyundur. Yeter ki kuralları iyi bilin ve kurallara uygun oyun oynarsanız kazanırsınız.

16 Derse katılımın yararları
Konuya daha iyi odaklanacaksınız. Dikkatiniz dağılmayacak Daha iyi öğreneceksiniz. Dersi sevmeye başlayacaksınız. Katılımınız arttığı sürece kendinize güveniniz artacaktır. Ben yapabiliyorum başarabiliyorum diyeceksiniz.

17 Ders sonrası evde tekrar nasıl yapılır.
Sayısal dersler için; Yapılan etkinlik gözden geçirilir. Örnek sorular tekrar başka bir kağıtta çözümlenir ve çözümler kontrol edilir. Ödevler yapılır. Yapılamayanlar sonra öğretmene ya da arkadaşlara gösterilmek üzere not edilir. Konu ile ilgili test çalışması yapılır.

18 Sözel dersler için İşlenmiş konu ana hatları ile tekrar edilir.Konu başlıkları soru olarak sorulur cevaplanmaya çalışılır. Öğretmenin üzerinde durduğu noktalar hatırlanmaya çalışılır. Alınan notlar kontrol edilir. Konu ile ilgili ödev yapılır.

19 Günlük tekrar yapılmalı, Ödev sonra yapılabilir ama tekrar mutlaka o gün yapılmalıdır.
Yeni konuların hafızamızda yer almasını istiyorsak yatmadan önce tekrar yapalım. Tekrar edilmeyen bilgiler çabuk unutulur. Haftalık toplu tekrar yapılmalı, Aylık tekrar yapılmalıdır, Konu gözden geçirilir ve konu ile ilgili test çözülürse yeterli olacaktır.

20 Tekrarın Faydaları Konunun hafızamızda uzun süre yer edinmesi ve öğrenmenin oluşabilmesi için tekrar önemlidir. En iyi tekrar öğrendiğimiz konuları arkadaşlarımızla annemizle paylaşmamızdır. Öğrendiğimiz bilgileri kullanabiliyorsak öğrenmede kalıcılığı sağlarız.Örneğin: Isınan metaller genleşir. Konserve kapağını ısıtırsam yada sıcak suya koyarsam kapar genleşir kolay açılır. Çikolata reklamında konserve kapağını açmaya çalışan çocuğu hatırlayın.

21 Sınav için planlama Yazılı tarihleri alınmalı,
Yazılıya çalışılacak konular ve çalışılacak zaman planlanmalıdır. Sınavdan bir hafta önce çalışma ve planlama yaparsanız öğrenemediğiniz ve anlamadığınız konuları not edip ve Öğretmenlerinize ya da arkadaşlarınıza soracak zaman bulabilirsiniz. Son akşam genel tekrar ve yazılı yapabilirsiniz. Sözlü yaptığınızda kendinizi ifade etme olanağı kazanırsınız güzel konuşma yeteneğinizi geliştirmiş olursunuz. Hangi konuları bilip bilmediğinizi öğrenmiş olursunuz. Test çözebilirsiniz. Öğrendiğiniz konuyu pekiştirmiş olursunuz.

22 DERSLER YAZILI TARİHLERİ SINAVA ÇALIŞMA PLANI ÇALIŞILACAK KONULAR
MATEMATİK ÇALIŞILACAK KONULAR GÜNLER KÜMELER PROBLEMLER AÇILAR GENEL TEKRAR COĞRAFYA HARİTALAR İKLİMLER RÜZGARLAR

23 Sınava hazırlığın Yararı
Sınav konuları ne kadar öğrendiğinizi ölçen bir araçtır. Sınava önceden hazırlananlar kendine daha çok güvenir. Kendinden emin ve rahat olur. Kaygı düzeyi düşük olur. Sınavlardan iyi sonuç alır.

24 Yazılılarda Nelere dikkat edilmeli!
Sınavdan önceki teneffüste ses yapmamaya özen gösterin sesli ortamlardan uzaklaşın. Aşırı gürültü stres ve baş ağrısına neden olur. Yeni konu öğrenmek yerine öğrendiğiniz konuları tekrar edin. Sınıfı teneffüste mutlaka havalandırın. Beynin öğrenmeye açık olabilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Sınavla ilgili araç ve gereçlerinizi öğretmen sınıfa girmeden hazırlayın. Sınavdan önce arkanıza yaslanın üç kere derin nefes egzersizi yapın ve kendinizi motive edecek güzel sözler söyleyin. ( yapacağım kendime güveniyorum ) Sınav kağıdınızı soruları gözden geçirin. Öncelikle sizin için en kolay ve bildiğinizi düşündüğünüz soruları önce yapın. Zaman kaybınız olmaz. Sık sık saate bakmak yerine bir iki kere bakmak yeterli olacaktır. Hızınızı ve dikkatinizi arttıracaktır. Yazılılarda duruşunuz önemlidir. Dik oturmaya kağıtla kendi aranızdaki mesafeyi koruyun. Sadece sorulara odaklanın etrafınızla ilgilenmeyin. Soruları dikkatli okumaya ve anlamaya çalışın. Sorularda önemli gördüğünüz yargı ve kelimelerin altını çizin. Soruları çözümünü bulamadınız. Kafanız takıldı arkanıza yaslanın gözlerinizi kapatıp derin nefes alın tekrar soruya odaklanın. Aklınıza hala gelmiyorsa biraz boşluk bırakın diğer soruya geçin. Sınavda yaptıklarınızı son bir kez kontrol edin. SINAVDAN SONRA SORULARIN CEVAPLARINI ÖĞRENİN.

25 Deneme sınavlarında Test çözme kuralları
Deneme sınavlarını önemseyin. Deneme Sınavından önce arkanıza yaslanın üç kere derin nefes egzersizi yapın ve kendinizi motive edecek güzel sözler söyleyin. Soru kitapçığını gözden geçirin. Testlerde de hangi alandan başlayacağınıza karar verin. Test çözerken, duruşunuz önemlidir. Dik oturmaya kağıtla kendi aranızdaki mesafeyi koruyun. Soruları dikkatli okumaya ve anlamaya çalışın. Sorularda önemli gördüğünüz yargı ve kelimelerin altını çizin. Uzun paragraf sorularında önce soruyu okuyun sonra paragrafı okuyun. Soruları hızlı bir şekilde çözün sorularla fazla inatlaşmayın önce kolay soruları halledin zaman kazanmış olursunuz. Uzun görünen sorular zor olduğunu düşünmeyin.


"ÇORLU ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları