Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRETMEN GÜNAHLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRETMEN GÜNAHLARI."— Sunum transkripti:

1 ÖĞRETMEN GÜNAHLARI

2 Öğret Ona… Zaman alacak biliyorum, fakat eğer öğretebilirsen ona, Kazanılan bir liranın, bulunan beş liradan daha değerli olduğunu öğret. Kaybetmeyi öğrenmesini öğret ona ve hem de kazanmaktan neşe duymayı. Kıskançlıktan uzaklara yönelt onu. Eğer yapabilirsen, Sessiz kahkahaların gizemini öğret ona, Bırak erken öğrensin, zorbaların görünüşte galip oldukların…

3 Öğret Ona… Eğer yapabilirsen, Ona kitapların mucizelerini öğret. Fakat ona sessiz zamanlar da tanı, Gökyüzündeki kuşların, Güneşin altındaki arıların, Ve yeşil yamaçtaki çiçeklerin ebedi gizemini düşünebileceği… Okulda hata yapmanın, hile yapmaktan çok daha onurlu olduğunu öğret ona. Ona kendi fikirlerine inanmasını öğret, Herkes ona yanlış olduğunu söylediğinde dahi…

4 Öğret Ona… Tüm insanları dinlemesini öğret ona, Fakat tüm dinlediklerini gerçeğin eleğinden geçirmesini, Ve sadece iyi olanları almasını da öğret… Eğer yapabilirsen, üzüldüğünde bile nasıl gülümseyeceğini öğret ona. Gözyaşlarında hiçbir utanç olmadığını öğret.

5 Öğret Ona… Ona kuvvetini ve beynini en yüksek fiyatı verene satmasını, Fakat hiçbir zaman kalbi ve ruhuna fiyat etiketi koymamasını öğret. Uğultulu bir insan kalabalığına kulaklarını tıkamasını öğret, Ve eğer kendisinin haklı olduğuna inanıyorsa, dimdik dikilip savaşmasını öğret. Abraham Lincoln’un, oğlunun öğretmenine yazdığı mektuptan alınmıştır.

6 Sıkıcı olmak Siz ders anlatırken öğrenciler; - konuşmaya, - başka şeylerle ilgilenmeye, - dikkatler dağılmaya başladıysa… Bilin ki sıkıcı olmaya başladınız.

7 Sıkıcı olmak NİNNİLER NEDEN ÇOCUKLARI UYUTUR ??? KENDİ DERSİNİZİ SIKILMADAN 40 DAKİKA BOYUNCA DİNLEYEBİLİRMİSİNİZ ???

8 Sıkıcı olmak NE YAPMALI ??? Sınıfta dolaşın, Beklenmedik şeyler yapın, Mimiklerinizi kullanın, Farklı ses tonları kullanın, Konuşmalarınızı vurgulu yapın, Görebileceğiniz bir yere A.S.O. yazın, bunu gördükçe değişiklikler yapın.

9 Uygulanacak Kural Yok Öğrenciler; Genellikle bizlerin beklentilerine göre hareket ederler, Uymaları gereken kuralları tam olarak bilmezler.

10 Uygulanacak Kural Yok NE YAPMALI ??? Öğrencilerle beraber sınıf kurallarını belirleyin, Kurallar açık, net ve uygulanabilir olsun, Çok sayıda kural yerine gerçekten uyulması gereken kurallar koyun, Kuralları öğrencilerle beraber belirlemeye özen gösterin, Kuralları yazarak herkesin görebileceği bir yere asın, Bu kurallara siz de uyun.

11 Çok Fazla Konuşan Öğretmen Olmak
Pasif dinlemenin öğrenmek olmadığı gibi konuşmak da öğretmek değildir, Öğrencilerin dikkat süreleri 10 sn.de 3 sn.dir,

12 Çok Fazla Konuşan Öğretmen Olmak
NE YAPMALI ??? Aralıksız konuşma süreniz 2 dakikayı geçmesin, 2 dakikaların araları öğrenci katılımı ile doldurun, Bütün işi sizler yapmayın öğrencilerle de paylaşın, Öğrencileri dikkatle izleyin sıkılmaya başladıklarında konuşma süreniz uzamış demektir, Sınıfta bulunduracağınız sayısal bir saat de size yardımcı olabilir.

13 Yol Haritası Yok Öğrencilere; Neyi, Neden, Nasıl öğrenecekleri dersin başında sunulmadığında, nelerle karşılaşacaklarını bilmedikleri zaman öğrencilerin derse ilgileri azalmaktadır.

14 Yol Haritası Yok NE YAPMALI ??? Konunun amacını,nasıl işleneceğini, ne kadar süreceğini vb., ders başlamadan anlatın, Dersin başında konuyu öğrenmeleri için öğrencilere haklı ve inandırıcı bir sebep gösterin.

15 Yaralayıcı kelime Kullanmak
Öğrenciler öğretmenlerin kendileri için kullandığı kelimeleri içselleştirirler.

16 Yaralayıcı kelime Kullanmak
NE YAPMALI ??? Ne söylediğinize özellikle de nasıl söylediğinize dikkat edin. Geçmişte sizi üzen kelimelerin bir listesini yapın, Yaralayan değil onurlandıran, cesaretlendiren kelimeler kullanın, Öğrencilere mümkünse ismi ile seslenin.

17 Yaralayıcı kelime Kullanmak
“SAYGI YETİŞKİNLERLE AÇILAN BİR YOLLA ÇOCUĞA GİDER VE ÇOCUKTAN YETİŞKİNLERE GERİ DÖNER.”

18 Bütün İşleri Ben Yapmalıyım
Bir çok öğretmen dersin %85’ini bir iş yaparak geçirir, Bu da; Daha çabuk yorulmasına, Okula gelme isteğinin kırılmasına ve Verimin düşmesine sebep olur, Öğrenci derse aktif katıldığında dersi daha iyi anlar, öğretmen de daha az yorulur.

19 Bütün İşleri Ben Yapmalıyım
NE YAPMALI ??? Öğrencilerin yapabileceği şeyleri sizin yapmanızın sonuçlarını değerlendirin, İşlerin %60’ının öğrenciler tarafından yapılabilmesini sağlayacak bir ders plânı geliştirin, Başlangıçta bazı sorunlar yaşanacaktır, sakın vazgeçmeyin, kendinize ve öğrencilerinize güvenin.

20 Kötü Yanımızı Göstermek
Kötü söz söylemek veya dayak atmak gibi davranışların anlamı şudur; “Sana ulaşmanın seni ikna etmenin sana bir şeyler öğretmenin bir yolu, bir yöntemi var ama ben bu yöntemi bilmiyorum ve bulmak için de uğraşmak istemiyorum, bundan dolayı da seni dövüyor veya sana kötü söz söylüyorum.”

21 Tekrar Yok Sizler dersinizi ne kadar iyi anlatıyor olsanız da önemli olan öğrencilerin ne anladığı ve ne kadar anladığıdır, Öğrenmenin kalıcılığını sağlamanın veya ne kadar şey öğrettiğinizi görmenin yolu da tekrardır.

22 Tekrar Yok NE YAPMALI ??? Dersin en az 3 – 4 yerinde öğrettiğiniz şeylerle ilgili sorular sorarak öğrencilerin tekrar yapmalarını sağlayın, Tekrarda övgüyü bol miktarda kullanın, Sınıf dışında da tekrarın önemini anlatın, Tekrarın öğrenmenin başlangıcında daha önemli olduğunu anlatın.

23 Mizah Yok Mizah içinde verilen bilgi daha kolay hatırlanır, Stres öğrenme gücünü belirgin bir şekilde azaltır ve dikkâti yoğunlaştırmada güçlüğe neden olur, Mizah mesajın gücünü artırır.

24 Mizah Yok NE YAPMALI ??? Mizah yeteneğiniz ve bilgilerinizi geliştirin, Sınıfta kullanmaya başlayın ve sonuçlarını değerlendirin,

25 Özetleme Yok Ders içinde zaman zaman yapılan özetlemeler dersi toparlar, Ne öğretildi ve ne öğrenildi sorularını cevaplandırır.

26 Özetleme Yok NE YAPMALI ??? Ders içinde bir iki kez özetleme yapın, Dersin sonunda mutlaka özetleme yapın.

27 Beklentilerde Hata Öğrencileri tanımak ve onlara göre beklentiler oluşturmak gerekir.

28 Beklentilerde Hata NE YAPMAMALI ??? Yunan mitolojisindeki MİSAFİR TANRISI gibi yapmamalı.

29 Öğrencilere Saygı Göstermek
“Çocuklar kendilerini sevenlere değil, onlara saygı duyanlara saygı duyarlar”

30 Öğrencilere Saygı Göstermemek
NE YAPMALI ??? Saygınızı anlatmak yerine davranışlarınızla gösterin, örnek olun, Yankı hikâyesini hatırlayın, “Eğer alışkanlıklarınızı sürdürür ve değiştirmekten korkarsanız bu gün sahip olduklarınıza sahip olmaya devam edersiniz”

31 Işıltıyı Kaybetmek Öğretmen olmanın esas özeliği hayat boyu öğrenciliktir, Işıltıyı kaybetmeye başladıysanız disiplin sorunlarının başlaması kaçınılmazdır, İstenmeden yapılan eğitim, verimsiz ve sorunlu bir eğitim ortamı doğurur.

32 Işıltıyı Kaybetmek NE YAPMALI ??? Kendinizi geliştirin, Edindiğiniz yenilikleri hayata geçirin, Bütün bunlardan zevk almaya çalışın.

33 Tutarlı Olmada Başarısızlık
Çocuğun eğitiminden sorumlu olanların davranış ve beklentilerindeki tutarsızlık çocuğun istenmeyen davranışlar içerisine girmesinin en başta gelen sebeplerinden biridir. Tutarsızlık bir hatadır, tutarsızlık kafa karıştırıcıdır. Önceden tahmin edilmeyen davranışlarla uğraşmak son derece zordur. Samimi davranışlar kadar tutarlı davranışlar da önemlidir. Davranışlar kötü bile olsa bundaki tutarlılık tutarsızlıktan daha iyidir.

34 Ailelerle Birlikte Çalışmada Başarısızlık
NE YAPMALI ??? Davranışlarınızı değerlendirin, Sevimlimi yoksa sevimsiz mi olmak istediğinize karar vererek başlayın, Verdiğiniz kararda tutarlı olun.

35 Ailelerle Birlikte Çalışmada Başarısızlık
Eğitim bir ekip işidir, anne babalar bu ekibin bir parçasıdır, Onlarla yapacağınız işbirliği sınıftaki kontrolünüze de katkıda bulunacaktır, Öğrencilerde görülen başarısızlığın ve davranış bozukluklarının sebeplerinden %45’i aile içi faktörlerden kaynaklanır. Veliye ayıracağımız zaman bize kazanç olarak geri dönecektir.

36 Ailelerle Birlikte Çalışmada Başarısızlık
NE YAPMALI ??? Veli ile kurulacak iletişimin işinizin ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul edin, Velilerle kurulacak sağlıklı bir iletişim ve işbirliğinin işlerinizi kolaylaştıracağını unutmayın Velilerle iletişimde başlatıcılık görevinin öğretmene ait olduğunu unutmayın.

37 Nitelik Yerine Nicelik Üzerinde Yoğunlaşmak
Dersin işlenmişliğindeki kalite değil dersin işlenmiş olmasının önemsenmesi ciddi bir yanlıştır.

38 Nitelik Yerine Nicelik Üzerinde Yoğunlaşmak
NE YAPMALI ??? Kaliteyi ortaya koymak için nicelik değil, nitelik üzerinde yoğunlaşın.

39 “Yeterince Dokunma”daki başarısızlık
İlgi belirten bir dokunmadan elde edilecek sayısız kazanım vardır. Bir dokunuş, sizi öğrenciye yıllarca sevdirecektir.

40 “Yeterince Dokunma”daki başarısızlık
NE YAPMALI ??? Sınıfınızı inceleyin, Dokunulmaya ihtiyacı olan 5 öğrenci belirleyin, Onlara söyleyecek birkaç özel şey bulun, İlginizi gösterircesine ellerini sıkın ve yüzlerindeki ifadeye dikkat edin.

41 Sabırlı Olmayı Unutmak
İyi bir öğretmenin erdemlerinden biri de “Bir sonuç beklerken tolerans ve sükunete sahip olmak” olmalıdır.

42 İkna Etme,Bilgilendirme,Eğlendirme Yok
Etkili bir ders üç parçadan oluşur; İKNA ETMEK BİLGİLENDİRMEK EĞLENDİRMEK

43 İkna Etme,Bilgilendirme,Eğlendirme Yok
NE YAPMALI ??? İKNA ETMEK (dersin başında uygulayın), BİLGİLENDİRMEK (öğrencinin seviyesine inin), EĞLENDİRMEK (komik örnekler verin, şakalarla dersi eğlenceli hale getirin).

44 “BİR İŞİ BAŞARMANIN EN ZOR YANI İLK ADIMI ATMAKTIR…”

45 Bakmamak Göz teması etkili iletişimin temel öğesidir, karşıdaki kişiye samimi, doğru ve tutarlı olduğunu hissettirir, ona güven telkin eder.

46 Bakmamak NE YAPMALI ??? Öğrencilerle göz teması kurun, Göz teması 2 sn.den az, 5 sn.den fazla olmamalı.

47 Eleştirel Olmak Eğer öğrenciler kendi hatalı davranışından ziyade sizin onlara nasıl davrandığınız üzerinde düşünüyorlarsa yaklaşımınız yanlış demektir.

48 Eleştirel Olmak NE YAPMALI ??? Öğrencileri azarlayıp rencide etmek yerine onları yaptıkları davranış üzerinde düşünmeye yoğunlaştırın.

49 Dinlememek Bir insana kendini önemli hissettirmenin en temel unsuru onu ekin bir şekilde dinlemektir. Kişiyi dinlemek ona “senin farkındayım, sen önemli ve özelsin, sana değer veriyorum”, Kişiyi dinler görünmek “çok fazla önemli değilsin” Kişiyi dinlememek ise “hiç önemin yok” mesajını iletir,

50 Dinlememek NE YAPMALI ??? Karşınızdakini içtenlikle dinleyin, Dileyemeyecekseniz dürüstçe söyleyin.

51 Yeni ve Farklı Şeyleri Denememek
Yeni ve farklı şeyleri denemeye isteksiz olmak hem yaşam kalitenizi hem de mesleki yeterliliğinizi düşürür.

52 Yeni ve Farklı Şeyleri Denememek
NE YAPMALI ??? - Büyük değişiklikler ancak küçük değişikliklerden sonra meydana gelir.

53 Özlü Söz… “Beynin içinde bir şeyler değişmeden, dışında hiçbir şey değişmez.” “Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür ama kimse kendini değiştirmeyi düşünmez.” L. Tolstoy

54 Özlü Söz… “Dünyada kusursuz iki insan vardır. Biri ölmüştür, öteki ise doğmamıştır.” Çin Atasözü “Güçlükler başarının değerini artıran süslerdir.” Moliere

55 Özlü Söz… “Bin kilometrelik bir yola bile bir adımla başlanır.” “Zor iş, zamanında yapmadığımız kolay işlerin birikmesiyle meydana gelir.” J.J. Rousseau


"ÖĞRETMEN GÜNAHLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları