Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr. Berna Bridge Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr. Berna Bridge Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 Dr. Berna Bridge Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Zaman Yönetimi Dr. Berna Bridge Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi

2 Zaman Yönetimi Kavramı
En değerli hazinemiz, malvarlığımız zamandır. Zaman soyut bir kavramdır. Ancak temel bir kaynaktır. Herkes için eşit dağıtılmıştır. Zamanımızı etkin geçirmek günümüzde önemli bir yönetim becerisi olarak görülmektedir.

3 Bir gün saniye Zamanımızı etkin kullanabiliyor muyuz? Öğrencilerimize bu konuda eğitim verebiliyor muyuz? Geri getirebiliyor muyuz?Ödünç alabiliyor muyuz?

4 Öğretmenin kişisel zaman yönetimi
Bugünkü başarımız geçmişte zamanı nasıl kullanabildiğimizin sonucudur. Bugünü yaşarken geleceği planlarız, yaratırız. Geçmiş, gelecek, bugün birbirine bağlıdır. Yaşamımızı iyi planlamalıyız.

5 Geçmişe çok odaklanmadan, yalnızca bugüne düşünmeden, geleceği de düşünerek yaşamak başarı getirir.

6 Değişik yaklaşımlar Kendini toparla yaklaşımı-yaşamdaki düzensizliği düzene çevir. İyi bir sistem oluştur. Savaşçı yaklaşımı-çok yoğun bir iş ortamı içinde bulunanlar verimli ve bağımsız çalışabilme amacıyla zamana sahip çıkma üzerine odaklanır.

7 Hedef yaklaşımı-Uzun, orta, kısa vadeli planlama, hedef belirleme, kendini motive etme üzerine odaklanır. ABC yaklaşımı-Önceliklerin sıralanması, değerlerin belirlenmesi Sihirli araç yaklaşımı-doğru aracı kullan, örneğin bilgisayar, ajanda...

8 Kendini akıntıya bırak yaklaşımı-yaşamın doğal uyumuna dönme yaklaşımı, doğanın akışında uyum vardır anlayışı, geleneksel zaman yönetimine pek yakın değil İyileştirme yaklaşımı-mükemmeliyetçi kişiler her şeyi en ince ayrıntısına kadar yönetmeye çalışırlar. Bu açıdan oluşan psikolojik ve sosyolojik yetersizliği iyileştirmeye odaklanır

9 Öğretimsel zamanın yönetilmesi
Kişisel zamanını iyi yöneten öğretmen kendini daha fazla geliştirebilir. Öğretmen sınıfta öğretimsel zamanı iyi öğretmelidir. Derse uygun bir biçimde başlamalı, öğrencilerin öğrenmesi için konuya yeterli zamanı ayırmalı, uygun bir biçimde bitirmelidir.

10 Ders içeriğinin güçlüğüne göre dersin ritmi ayarlanmalıdır.
Bekleme süresi 3 ile 10 saniye arası olmalıdır. Öğretmen sınıfın genel durumunu dikkate almalıdır.

11 Derse başlama Derse iyi başlamalı, gürültü varsa beklemeli, beklenen dakika sayısı tahtaya yazılmalı ve tenefüste telafisi yapılmalıdır. Öğretmen derse hazırlı ve motive gelmeli, özel sorunları derse taşımamalı, bir ders ve daha öncesi anlattıklarını anımsamalı, programlı ve planlı olmalıdır.

12 Kötüve bir başlangıç olumsuz bir öğrenme iklimi oluşturur.
Derse güleryüzle ama disiplinli başlamak gerekir. Geç gelenlerden geç kağıdı istenmelidir, geç kalma kabul edilir bir davranış olmamalıdır.

13 Ders esnasında Önce verilen ödev denetlenmeli, üzerinden geçilmeli, anlaşılmayan bölümleri öğretmen tekrar açıklamalıdır. Daha sonra bir önceki dersin kısa bir özeti verilmelidir. Daha sonra yeni konu eski konuyla bağlantılandırılarak ve örneklerle anlatılmalıdır.

14 Dersin sonunda Dersin bitimine beş dakika kala o ders anlatılan konu özetlenmeli, konuyla ilgili ezbere dayanmayan, öğrenmeyi desteleyici dakikalık ödev verilmeli, verilen ödevin tüm öğrenciler tarafından bilinmesi için ödev tahtaya yazılmalı ve bir kutu içine alınmalıdır. Egzersiz ya da problem çözümü yoksa yeni konuyu kitaptan okuma ya da tekrar ödevi verilebilir.

15 Öğrenciler için bireysel zaman oluşturma
Ders esnasında oluşturmak olası değilse tenefüste öğrencinin anlamadıı konuda ona yardımcı olunmalıdır. Ders esnasında öğrenciyle bireysel ilgilenmek uğruna diğer öğrenciler ihmal edilmemeli ve gürültülü bir ortama izin verilmemelidir. Ancak diğerleri bireysel çalışma yaparken öğrencilere tek tek zaman ayırmalıdır.


"Dr. Berna Bridge Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları