Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZAMAN YÖNETİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZAMAN YÖNETİMİ."— Sunum transkripti:

1 ZAMAN YÖNETİMİ

2 Bu eser çok değerli hocamız Yaşar DEĞİRMENCİ tarafından kaleme alınmıştır.
Milli Eğitimin çeşitli kademelerinde görev yapan değerli yazarımız son olarak Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak hizmet vermiştir. Zaman Yönetimi adını verdiği bu eseri Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı kararı ile öğretmen ve öğrencilere tavsiye edilmiştir. Okuduğum en değerli kitaplar arasında kabul ettiğim ve yaşantıma yeni pencereler açan bu eserin tüm kesimlere yayılmasını amaçlıyorum. Tüm öğretmen arkadaşlarımın ve öğrencilerimizin de faydalanması amacıyla eserin bir özetini slayt şeklinde hazırlamak istedim. Eğitim öğretim sezonu başında kullanılması naçizane tavsiyemdir. YAŞAR DEĞİRMENCİ

3 Üç şey zordur; Zamanı değerlendirmek Sır saklamak İnsanları affetmek Hz. Muhammed: İki günü eşit olan aldanmıştır. Hz. Ömer ‘Bu gün Allah için ne yaptın ‘ diye sorarken her geçen günü tam anlamıyla değerlendirmek zorunda olduğumuzu bize hatırlatır. CHİLON

4 Zaman hayatın ta kendisidir
Zaman hayatın ta kendisidir.Zamanı boşa geçirmek, aslında hayatı boşa geçirmektir. Zamansızlıktan şikayet edenlerin çoğu, zamanı iyi kullanmasını bilmeyenlerdir. Zaman paraya benzer, lüzumsuz yere harcanmaz ise daima yeter. Geçmişin gittiğine, geleceğin henüz doğmadığına bakarsak, geriye sadece içinde bulunduğumuz zaman dilimi kalıyor. Goethe: Hırsızların en zararlıları zamanımızı çalan hırsızlardır. Nelson: Bütün başarılarımı işlerimi zamanında yapmaya borçluyum.

5 Bunları biliyor musunuz !
İngiltere başbakanlarından Churchil’in ( Çörçil) yurt dışı seyahatlerinde, o gitmeden önce, okuyacağı kitaplar kalacağı odaya yerleştirilir,oda çalışma odası haline getirilirdi.Bu alışkanlığı ile altı ciltlik İkinci Dünya Savaşı Tarihi’ni yazmış ve bu eserle de Nobel ödülünü almıştır. Fransız başbakanlarından Dagasö, yemek vaktini beklediği sıralarda bu vakti değerlendirerek kitap yazmıştır. Amerikalı Yazar Holmes dört çocuk annesidir.Yüzlerce makale ve 17 kitap yazmıştır. İnsanların uyuşturularak nasıl idare edildiğini Franko’dan dinleyelim. ’Ben bu ülkeyi (İspanya) yıllarca futbol ve piyango ile idare ettim.’

6 Yarıncılar, işini tehir edenler helak oldu.
İnsanın en kıymetli hazinesi zamandır. Vakit hayattır. Zamana kıyan kendisine kıyar. Kendi vaktinizi öldürmeye bile hakkınız yokken başkasının vaktinin katili olmaya nasıl hakkınız olabilir? Bir kimsenin kendi kendini geliştirme yolunda sarf edeceği 15 dakika, sene sonunda kendini belli eder.

7 İlim tahsilinde çırada kullandığım yağ, bütün ömrümde içtiğim sudan daha çoktur.
Sevgili hocam Platon.Bu kadar çeşitli ilimleri öğrenmeye nasıl vakit bulup güç yetirebildin?

8 ABD başkanlarından Lincoln, çocukluğunda bir çiftçinin yanında ırgat olarak çalışırken çift süren hayvanlara istirahat verdiğinde kitap okuyarak bazı okulları dışarıdan bitirmiştir. Bakkal çıraklığı yaparken müşteri olmadığı zamanlarda kitap okuyup ders çalışarak liseyi bitirmiş; daha sonra da hukuk fakültesinden mezun olup baro imtihanlarına girmiş, avukat olup başkanlığa kadar ulaşmıştır. ABRAHAM LİNCOLN

9 Müslüman güneşi üzerine doğdurmaz,aksine güneşin üzerine kendisi doğar.
Bilir ki güneşi üzerine doğuranın o günü ölmüştür. Bu ölüş zamanın bereketinin alınması anlamındadır. Gecesi güzel olanın gündüzü de güzel olacaktır. Bazı alimler ‘İlim için geceleyin uyanık kalmak, nafile namaz için uyanık kalmak yerinen geçer’ hükmüne varmışlardır.

10 İbret alacak olanın, ibret alacağı kadar, salih amel işlemek isteyenin salih amel işleyeceği kadar bir ömür vermedik mi size? (FATIR; 37) İki nimet vardır ki insanların birçoğu bu iki nimet hususunda aldanmıştır;bu iki nimet sıhhat ve boş zamandır.( Hz. Muhammed s.a.v.) Allahu Teala’nın bir kulunu sevmemesinin alameti, o kulun ne dünyaya ne de ahirete hiçbir faydası olmayan işlerle uğraşmasıdır.(Hz. Muhammed s.a.v.) Dinimiz boşa geçirilecek vakit tanımaz. ‘Gecelerini uykuyla kısaltma, gündüzlerini de günahla karartma’ demiştir. Şah-ı Nakşibendi

11 ‘Felaketlerin en büyüğü vakti boşa geçirmektir.’ İmam-ı Azam
‘Alalade bir insan zamanı nasıl bitireceğini, akıllı bir insan ise zamanı nasıl kullanacağını düşünür.’ İmam-ı Şarani Karanlık geceleri ben uykusuz geçirirken sen sabaha kadar uyuyorsun. Ondan sonra da bana yetişmek istiyorsun. Ne gezer. Zemahşeri ‘İşlerinde boşaldığın vakit tekrar çalış ve yorul.Boş durma! Bir işi bitirince diğer işine giriş. Her işinde ancak Rabbine sarıl (ondan iste) İnşirah süresi Küçüklükte öğrenilenler taş üzerine yazılan yazı, büyüklükte öğrenilenler buz üzerine yazılan yazıdır. Hz. Muhammed (s.a.v.)

12 İbn-i Hacer ‘Kafam ders almıyor, ben beceremem’ diyerek medreseyi terk edip köyüne dönerken uğradığı mağarada gördüğü hadise ona ders olmuştu. Görmüştü ki mağaranın tavanından sızmakta olan damlalar alttaki taşa vurmaktaydı. O sert taş zamanla su damlaları ile delinmişti İbn-i Hacer ‘Benim kafam taştan daha sert olamaz ‘demiş ve ilim öğrenmeye yeniden koyulmuş ciltlerle eser vermiştir. İbn-i Sina dünyaca meşhur olan Kitab-üş – Şifası’nı günde iki saat çalışarak vücuda getirmiştir. Her sene bin, bin iki yüz sayfalık eser veren Emile Zola’ya bu başarısının sırrını sormuşlar O da her gün yalnız üç saat çalışır ve yazarım, demiştir.

13 GÜNDE BİR SAATLİK TASARRUF, ÖMRE ÖMÜR KATAR
Bir saat geç yatıp bir saat erken kalkıldığında günde 2 senede 365 x 2 =720 saat kazanılmış demektir. 4 yıl tahsil hayatı olan bir talebe 4 x 730 =2920 saat kazanmış demektir. Bu zaman zarfında en az bir yabancı dil bir doktora tezi bitirilebilir. Bu hesabı bir de hayatınız misal 50 yıl için yapın bir ömür daha kazanmış olursunuz.

14 Annesi’nin Hz. Süleyman’a ‘Oğulcuğum geceleyin fazla uyuma
Annesi’nin Hz. Süleyman’a ‘Oğulcuğum geceleyin fazla uyuma. Zira fazla uyku insanı kıyamet gününde fakir bırakır. Hz. Muhammed s.a.v.) Günde 8 saat uyuyan bir kimse ömrünün üçte birini uykuda geçirmiştir. Buna göre 72 sene yaşayan bir kimse hayatının 24 yılını uykuda geçirmiştir. ‘Sabah namazından sonra uyumayı adet edinen sırt ve bel ağrılarına mübtela olur.(Hz. Muhammed s.a.v.) Az uyu, az ye, az konuş; sıhhat bulursun. (Hz.Muhammed s.a.v.) Bir çok İslam alimi uykularının kaçmasını temin için kış günlerinde avuçlarında sıktıkları karı enselerine bırakırlar ve çalışmaya devam ederlermiş.

15 Her gün 10 sayfa kitap okuyan bir kişi ayda 300 sayfalık bir kitabı bitirebilir. Bu yılda 12 kitap eder. 50 yılda 600 kitap okumuş olur. Bu da insanı oldukça kültürlü hale getirir. Günde saat çalışan ve labaratuvarda yaşayan Edison’ ‘Ben hayatımda bir gün bile çalışmadım. Hepsi eğlenceydi demiştir. Nuh (as) 950 sene yaşamış. Azrail (as)’Ey uzun ömürlü Nebi! Dünya’yı iki kapılı bir han buldum. Birinden hızlı girdim,diğerinden çıktım. Cevabını verir. Devlet İstatistik Entitüsü’ne göre 80 yıl yaşayan bir insanın üç yılı tuvalette geçmektedir.

16 Japonya’da basılan 124 gazetenin tirajı 70 milyondur
Japonya’da basılan 124 gazetenin tirajı 70 milyondur. Bizde ise tiraj 5 milyondur. Türkiye’de her bin kişiden 932 si gazete okumuyor. ABD de bir yılda çeşit kitap basılmakta. Rusya’da , Almanya’da , Japonya’da , Türkiye’de ise 7000 dir. Batı ‘da kitap ihtiyaç listesinin 18. sırasındadır. Bizde ise 222. sıradadır. Türkiye’de bir yılda yapılan ilmi araştırma sayısı 368 dir. Aynı sayı Japonya’da , İngiltere’de , ABD’ de dir.

17 Türkiye israfta dünya birincisi , Alkolde dünya üçüncüsü, sigarada dünya dördüncüsüdür.
Türkiye’de kişiye bir kütüphane düşerken; 95 kişiye bir kahvehane düşmektedir. Türkiye’de bir yılda alınıp kullanılmayan ilaçların 7 milyar lirayı geçtiğini, her yıl 2 trilyon liralık gıdanın çöpe atıldığını biliyor musunuz. Fransa’da her gün bir milyon kitap basılıyor. Fransa ve İngiltere’de kütüphaneler sabaha kadar açıktır. ‘Okumaksızın tekamül etmek isteyenlere (gelişmek) şaşarım. (İmam-ı Gazali)

18 TV, boş vakit geçirmenin veya vakti öldürmenin, insanı uyuşturup düşündürtmemenin, robotları hareket ettirmenin aletidir. TV kültürü diye bir mefhum tanımıyorum.TV; aylak, şuuru iğdiş edilmiş, hiçbir zaman düşünme ve okuma alışkanlığı kazanmamış sokaktaki adam için icat edilmiş bir nevi afyondur. Saatte beş dakikanın günde bir saat ettiğini ,Günde bir saatin ayda otuz saat, yılda on beş gün ettiğini hiç düşündük mü ? Günde 2- 3 saat televizyon izleyen çocukların okulda başarı gösteremedikleri kanıtlanmıştır.

19 Eğer mühendislerime Pazar günleri çalışmayı yasaklamış olsaydım, otomobilimizin imalatı altı ay önce yapılabilirdi.Dinlenme ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmayıp istirahat gününde çalıştırdığımız için yapılan yanlışları düzeltmek ayrıca zamanımızı aldı. Yapılan bir araştırmada haftada 80 saat çalışanların %70 i erken yaşta kalp krizine yakalandığı tespit edilmiştir. Hanry Ford’un, Personelini bir ara aşırı biçimde çalışmaya zorladıktan sonraki konuşması

20 Zaman öldüren hayatı öldürür.
Yaşadığınız çağın ne olduğu değil sizin o çağda ne olduğunuz önemlidir. Bu dünyada az çok bir şey yapmış olabilenlerin hepsi şimdiyi keşfetmiş insanlardır. Anın kıymetini bildiler zaman denen şeyin yalnız şimdiden ibaret olduğunu anladılar. Bir hayat tarzı ki okumaya vakit bırakmamıştır. Düşünmeye, muhasebeye, gelişmeye,dostları hatırlamaya vakit bırakmamıştır. O hayat tarzında yanlışlıklar vardır. Hiçbir şuurlu direnç göstermeden kabul ettiğimiz Batıcı hayat tarzı bizi adeta zamansızlığa mahkum etmiştir. Zamanı kaybetmekten daha büyük bir cinayet nasıl işlenebilir.

21 En iyi öğrenme yollarından birisi model alma yoluyla öğrenmedir
En iyi öğrenme yollarından birisi model alma yoluyla öğrenmedir. Biz de veliler olarak çocuklarımıza model olalım. En azından bizi elimizde kitap ile görsünler televizyon karşısında değil… Çoğumuz çevremizde olup bitenleri, dünyayı televizyonun bize verdiği kadarı ile algılıyoruz. Daha çeşitli bakış açılarına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Hiçbir şey için geç kalmış sayılmayız. Bu kitap benim hayatıma yeni bir pencere açtı. Evet kaçırdığım pek çok zaman için şimdi sadece hayıflanıyorum. Ancak Allah ömür verirde bir 30 yıl daha yaşarsam en azından şunu çok iyi biliyorum ki o zaman hayıflanmayacağım. Belki ben bir otuz yıl kaybettim. Ama çocuklarımın ve öğrencilerimin bu kaybı yaşamaması için elimden geleni yapacağım. Müellifimize Alllah’tan acil şifalar dileyerek bitiriyorum. Makamı cennet olsun inşallah…


"ZAMAN YÖNETİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları