Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Almanya'nın doğusunda bir yer, adı Crostwitz

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Almanya'nın doğusunda bir yer, adı Crostwitz"— Sunum transkripti:

1 Almanya'nın doğusunda bir yer, adı Crostwitz
Almanya'nın doğusunda bir yer, adı Crostwitz. Burada, yani Polonya sınırında, Sorblar, Slav kökenli bir azınlık grubu yaşıyor. Nadja, Marie Luise, Tanja ve Diana da geleneksel gelinliklerini giymiş ve Kuşlara Şükran Günü’nü kutluyorlar. Kızlar, küçükken büyüklerimizin kuşların, çikolata ya da başka hediyeler getirdiği kandırmacayı hatırlatıyor. Bu kandırmaca orada, o toplumda bir geleneksel kutlamaya dönüşmüş ama çocukların kuşlardan şeker, çikolata veya hediye alabilmek için kışın karlı günlerde onlara yiyecek vermeleri gerekiyormuş.

2 Fotoğraf, Florida'dan. Sanki tabiat gülün güzelliğine kıyamamış da üstünü buzla kaplayıp korumaya almış ama hiç de öyle değil. Gülün güzelliğine kıyamayan bu bahçeden sorumlu insanlar. Yine de tabiatın bir rolü var bu koruma işinde. İnsanlar gülün üzerine su sıkmış, tabiat da üstüne düşeni yapmış.

3 Rina Augustina 5 yaşında
Rina Augustina 5 yaşında. Endonezya Banda Aceh'te felaketten sonra yaklaşık bir ay boyunca Rina'ya bir aile baktı. Fotoğraf, babasıyla yeniden biraraya geldiği sıralarda çekildi. Saçına toka takan babası 'o' anda çok mutluydu. İki kız kardeşi de hayattaydı. Pırıl pırıl gözleri dalgın, boynu bükük, yüzü huzurlu ama dudakları hüzünlüydü. Babası ve kardeşleriyle biraraya gelmişti ama annesi yoktu. Rina'nın annesi kayıptı.

4 Geride felaketin karanlığı, öndeyse yardım eden duyarlı dünyayı temsil eden çadırın yüzeyinde konaklayan aydınlık. Karanlıktan uzanan çocuğun aydınlığa kavuştuğu 'o' anda gönderdiği sevimli, muzipçe ve mutluca bakışlara tutunan teşekkür mesajı, bu 'o' an için söylenebilir. Ya da şöyle denebilir: Sri Lanka'daki bir göçmen kampında, kaldığı çadırdan dışarı bakan evsiz bir çocuk.

5 Fotoğrafta, Güney Asya'daki felaketten sağ kurtulan iki küçük var
Fotoğrafta, Güney Asya'daki felaketten sağ kurtulan iki küçük var. Felaket bölgesi, ekvatora çok yakın olduğu için oralarda mevsim döngüsü buradan farklı. Bu nedenle Güney Hindistan'da Tamil Nadu Eyaleti’nde koyunlar kuzu, keçiler oğlak veriyor. Yani onların aleminde hayat başlıyor ve daha yeni doğmuş oğlakla oynayan çocuk, yeni başlayan bir hayattan aldığı duygudan mı bilinmez 'o' anda objektife sevinçle gülümseyebiliyor.

6 Amerika'dan gelen bu fotoğrafta konu, elverişsiz hava şartları
Amerika'dan gelen bu fotoğrafta konu, elverişsiz hava şartları. Ama bu 'o' anda elverişsiz kelimesi biraz sakil duruyor.

7 Modern bir tablo gibi görünen bu fotoğraf, Reuters Fotoğrafçısı Jorge Silva tarafından çekildi. Venezuela'daki Canaima Ulusal Parkı’nda, doğduğu yerden döküldüğü nehre kadar değerli akik taşı kayalıklarının üzerinden akan Kako-Paru Çayı, gökyüzünün mavisiyle cilveleşip menevişler saçıyor. Düşen bir yaprak da bu güzelim tabloya tabiatın imzasını atıyor.

8 Yakın çekim, bazen hüznü ve dramı büyütüyor bazen de fotoğrafın genelinin gösterdiği dramdan kaçışa da yardımcı oluyor. Bu yakın çekimde Hindistan'a bağlı Nicobar Adası'ndan Port Blair'deki kampa götürülen çocuklar, tatlılıklarıyla felaketin dar aralığında bizi gülümsetiyor.

9 Almanya’nın Frankfurt kentinde bir adam köpeğini gezdiriyor
Almanya’nın Frankfurt kentinde bir adam köpeğini gezdiriyor. Gökyüzü muhteşem renk kombinasyonlarıyla bezeli bir tablo sunuyor.

10 Bir anneyle oğlunun objektife poz verdikleri an
Bir anneyle oğlunun objektife poz verdikleri an. Frankfurt yakınlarındaki bir hayvanat bahçesinde henüz 20 günlük kırma bir buzağı, annesiyle aynı anda yalanıyor ama acemilikten olsa gerek senkronu veya eşgüdümü tutturamıyor.

11 Hindistan'ın kuzeyi Keşmir, çok soğuk günler yaşıyor
Hindistan'ın kuzeyi Keşmir, çok soğuk günler yaşıyor. Ama herşeye rağmen ekmek parası çabası sürmek zorunda. Srinagar Eyaleti'ndeki Dal Gölü'nde bir Keşmirli pazara sebze götürüyor. Fotoğrafın gerçeği bu. Elbette bu 'o' ana ''Hiçbir insanoğlu tabiatı tabiat kadar güzel resmedemez fotoğrafsa bu sanata aracılık eder'' diye bakılabilir. Yani sözün kısası bir bakış açısıyla yoksulluk, bir bakış açısıylaysa çok güzel bir manzara var bu fotoğrafta.

12 Işığın, suyun ve insanoğlunun sportif çabasının ortaya çıkardığı bir 'o' an. Almanya'da yapılan Dünya Yüzme Şampiyonası’nda Amerikalı yüzücü Ed Moses, 200 metre kelebekte nefesini verip su üstüne çıkmadan az önce.

13 Fotoğraf Umman'dan. Bir deve yarışında, başlangıç işareti verildikten hemen sonra, deve sahipleri yularları bırakıp hızla pisti boşaltıyor. Hırsın ve tutkunun fotoğrafı. Foto muhabiri Hamit alQasmi öyle bir 'o' an yakalamış ki, hareket her an başlayacakmış gibi görünüyor.

14 Yozgat'ın Saraykent İlçesi'ne bağlı Dedefakılı Beldesi İlköğretim Okulu öğrencileri, bugün sınıflarında Öğretmenler Günü’nü kutlayacaktı. Okula geldiler ve 3 genç, öğretmenlerinin trafik kazasında öldüğünü öğrendiler. Rukiye Karaca, Ayşe Özdemir, Güzin Yılmaz, akrabaları değildi ama çok ağladılar. Dakikalarca gözyaşı döktüler, hıçkırıklara boğuldular. Rukiye Karaca, Ayşe Özdemir, Güzin Yılmaz akrabaları değildi ama öğretmenleriydi. Şehit öğretmenlerin görevli olduğu bütün sınıflarda bu anlar yaşandı. Anadolu Ajansı'ndan Seyfi Çelikkaya, bu öğrenciye yöneldi ve kınalı ellerinde, gözlerinde, gözyaşlarında öğretmenlerimizin hayatımızdaki yerini anlattı. Öğretmenler Günü kutlu olsun.

15 Fotoğraf, ilk bakışta ünlü ressam Van Gogh'un bir tablosuna benziyor
Fotoğraf, ilk bakışta ünlü ressam Van Gogh'un bir tablosuna benziyor. Çin'in Yunan Bölgesi'ndeki sıra sıra tarlaların fotoğrafı. 'O' an adeta ''Yaşam, Van Gogh'u taklit ediyor'' dedirtiyor.

16 Mustafa Özer'in bayram namazında elde ettiği bir 'o' an
Mustafa Özer'in bayram namazında elde ettiği bir 'o' an. Eyüp Sultan Camii’nin minaresinden çekilen bu fotoğrafta objektif secdeye yatanlardaydı. İbadetin uhrevi sessizliğini ve ortak konsantrasyonu, Eyüp Sultan Camii'nde, 'o' an'da hayatın renklerini dondurdu.

17 George W. Bush'un yeniden başkan seçilmesi ve Ramazan'ın sona ermesiyle Felluce, büyük bir operasyona sahne oldu. Binden fazla kişi öldü, onlarcası yaralandı, evlerini terketti. Onlar bayramı silahların gölgesinde yaşadı, daha doğrusu yaşayamadı. Bağdat'taysa Em el-Kura Camii'nde bayram namazı kılındı, küçükler büyüklerin elini öptü. Hüzünlü de olsa, üç günlük de olsa 'o' anlarda insanların yüzü biraz olsun güldü.

18 Dünyada haber ajanslarının üzerinde durduğu olaylardan biri de Kamboçya'da yeni Kral Norodom Sihamoni'nin tahta çıkışıydı. Törenlerde çok sayıda fotoğraf çekildi. Ancak bu kare, törenlerin bir aşamasında yeni kralın annesi eski kraliçeyle biraraya gelmesinde oluştu. Annelerin gözünde çocukları her zaman çocuktu. Kral bile olsalardı...

19 Taylandlı bir binici, bir öküzün üstünde son sürat gidiyor
Taylandlı bir binici, bir öküzün üstünde son sürat gidiyor. Düştü düşecek gibi görünüyor ama final çizgisine boğanın sırtında ulaşıyor. O profesyonel bir binici. Tayland Öküz Yarışları Festivali’nin yarışmacılarından biri. Bangkok yakınlarında Chon Biru Bölgesi’ndeki bu gelenek, tam 133 yıldır sürüyor. Reuters'tan Chaiwat Subprasom, kamerasını hareket ettirirken odaklandığı öznesi yani sürücüsünde konsantrasyon dolu bir anı yakalıyor.

20 Çocuk olmak güzeldir. Bağdat, Darfur, İsrail, Filistin ya da dünyanın sorunlu veya yoksul bölgelerinde yaşamıyorlarsa tabii. Büyükler karışmasa, şu hayatta herşey çok güzel olabilirdi belki de... Tıpkı bu iki Polonyalı öğrencinin Varşova merkezindeki bir parkta, yaprakların arasında eğlenmeleri, sonbaharın tadını çıkarmaları gibi...

21 Yoksul ülkelerin insanlarının yaşantısını anlatan bir ‘o’ an
Yoksul ülkelerin insanlarının yaşantısını anlatan bir ‘o’ an. Karina Vargas 8 yaşında. Bu yaşta çömlek yapıp turistlere satmak zorunda. ‘O’ andaysa yapacağı çömlekleri için bir mini volkanik kraterden sıcak çamur topluyor.

22 Fotoğraf Konya'dan... İftara az zaman kala yemeğini alan ninenin mutluluğu gerçekten görmeye değer. Fotoğrafa baktıkça, paylaşmayı, unutmamayı, sevinci, masumiyeti görüyoruz. Dudaklarımızdan ''Afiyet şeker olsun'' sözleri dökülüyor.

23 Işığın süzülerek 'o' ana nakşettiği arabesk desenler, Kuran okuyan bir kadının kaderci, teslimiyetçi ve inançlı silüeti, kadının Endonezya'nın Makkaser kentindeki tertemiz, pırıl pırıl Merkez Camii'nin zemininden yansıması. Ve ayrıca foto muhabirinin uhrevi sessizliği de fotoğrafa aktarması. Sanki dünya ve ahiret aynı karede buluşmuş...

24 Akdeniz'in incisi dedikleri Mısır'ın İskenderiye Körfezi'nden bir ‘o’ an. Kayalıkların üstünde bir balıkçı, güneş batarken tek başına oltasını savurmuş bekliyor. Ama hava biraz bulutlu, deniz dalgalı... İskenderiye'nin kış mevsiminde şiddetli yağmurları meşhurdur. Altı gün boyunca devam eden ünlü El Gotas Kasırgası’nın da habercisidir. Yani fırtına koptu kopacak İskenderiye'de…

25 Belçikalı fotoğraf sanatçısı Kobe Van Looveren ödül kazandığı fotoğrafına bakıyor. Fotoğrafına ''Bir yusufçuk ısınıyor'' adını vermiş ve Londra Doğal Tarih Müzesi’yle BBC Vahşi Yaşam Dergisi'nin ortaklaşa düzenlediği, Yılın Doğal Yaşam Fotoğrafçısı Yarışması’nda ''Eric Hosking'' ödülüne layık görülmüş. 'O' anda da mutluluğu ve gururu yüzüne yansımış sanatçının...

26 Alexander Demianchuk’un çektiği bir ‘o’ an
Alexander Demianchuk’un çektiği bir ‘o’ an. Ağaçlar kırmızı zeminden yansıyor ve o ağaçların kollarından düşen bir yaprakla bu kompozisyon güzel bir hazan tablosu sunuyor. Ortamın değerlendirilmesinin çok iyi bir örneği çünkü zemini, kırmızı bir otomobilin ön kaputuna birikmiş yağmur suları oluşturuyor.

27 Kamboçya yeni kralının göreve gelişini kutluyor
Kamboçya yeni kralının göreve gelişini kutluyor. Kraliyet Sarayı’na tahtı oğluna bırakan Sihanuk ve oğlu birlikte gelecekler. ‘O’ anda sarayın önünde Petra adında sekiz yaşındaki çocuk, yeni topuyla oynuyor. Ve top havadayken, sarayın tepesinde güneş gibi doğan yeni kralı simgeliyor adeta...

28 Tabiatın ışık ve yansımayla bizlere sunduğu bir ‘o’ an
Tabiatın ışık ve yansımayla bizlere sunduğu bir ‘o’ an... Yer, Amerika Birleşik Devletleri'nin Connecticut Eyaleti’ndeki Blackberry Nehri.

29 Bir ramazan fotoğrafı. Bir kız çocuğu Endonezya'nın başkenti Jakarta'daki teravih namazında büyükleri secdeye yatarken masumiyetini gösteriyor.

30 İçinde bulundukları yerleşik koşullar ne olursa olsun oyun, genellikle çocukları mutlu kılıyor. Hindistan'da bir köyde oynayan çocukların birlikte mutlu oldukları bir 'o' an.

31 Zambia'yla Zimbabve'yi ayıran Zambezi Nehri’ndeki Viktorya Şelalesi'nden bir ‘o’ an. Dünyanın yedi doğal harikası arasında yer alan şelale, iki ülke arasında turist çekme yarışına sebep oluyor. Ve ilk bakışta çok cesur görünen bir Zambiyalı, şelalenin ucunda takla atarak suya dalıyor. Bu Zambiyalı’nın 'o' andan sonra aşağı sürüklenip sürüklenmediği merak konusu oluyor. Neyseki fotoğrafı servise koyan Reuters Ajansı, yılın bu mevsiminde, yani kurak dönemde şelalenin o kesiminde, insanların suya girebildiklerine dair bir not düşüyor.

32 Çocukların müzip gülümseyişleri, hele üç arkadaşının arasındaki daracık boşluktan bakanın 'o' andaki mutluluğu. Işığın da bu muzip havaya uyum sağlayarak dolaşırken 'o' anda yansıma oyunları oynaması... Güzel bir fotoğraf ama bildiğimiz bir mekanın penceresinden objektife bakıyorlar. Çocuklar en azından 'o' anda olanları unutturmak istercesine davranıyor. 320 kişinin katledildiği Kuzey Osetya'da, Beslan'daki 6 numaralı okulun penceresinden poz veriyorlar.

33 Aslında bazen söze gerek yoktur, gözler herşeyi anlatmaya yeter
Aslında bazen söze gerek yoktur, gözler herşeyi anlatmaya yeter. Öfkeyi, sevinci, umudu, yalanı, korkuyu bir bakıştan anlayabiliriz. Tıpkı fotoğraftaki Filistinli Bedevi kadının gözlerinden anladığımız gibi. Öfkeli çünkü İsrail askerleri evini yerle bir etmiş. Üzgün çünkü evsiz kalmış ve Gazze'deki Kızılhaç Merkezi'nde yardım bekliyor. Adı Aida Al Malah.

34 Fotoğraf Kaliforniya'da oynanan bir beyzol maçından
Fotoğraf Kaliforniya'da oynanan bir beyzol maçından. Rakip takım oyuncusunun attığı topu yakalamak için aynı takımın her iki oyuncusu da hamle yapmış. Ancak onca çabaya, hatta çarpışmanın şiddetine bakılırsa çekilen acıya da değmemiş. Top ele geçirilememiş ama AP fotoğrafçısı Jeff Chiu, ajansın gururla servise koyacağı bir 'o' an elde etmiş.

35 Almanya’da bir ayçiçek tarlası ve polene bulanmış bir arı hedefine giderken.

36 Hayatta kalma şansının ya da sakat kalmama şansının arttığı bir ‘o’ an
Hayatta kalma şansının ya da sakat kalmama şansının arttığı bir ‘o’ an. Sudan'da yaşanan insanlık dramında bazı mülteci kamplarına tıp denen bilim ulaşabildi. Sudan-Çad sınırı yakınlarındaki bu bebek, korku içinde başına gelecekleri merak ediyor. Oysa bir Birleşmiş Milletler görevlisi çocuk felci aşısı damlatıyor.

37 Himalayalar'ın Kunde Bölgesi'nde poz veren Şerpa kızları… Anne ve babaları sakız nedir pek bilmezlerdi. Son zamanlarda yaşanan turist akını sayesinde Şerpalar, sakız ve özellikle de şekerle tanışmış. Ama bu yeni alışkanlık burada Kanadalılar’ın bu topluluk için bir diş kliniği açmasına yol açacak kadar ciddi ve yaygın sorunlara yolaçmış.

38 Fotoğraf, İspanya Seville'de çekildi
Fotoğraf, İspanya Seville'de çekildi. Arenalarda ender rastlanan, rollerin değiştiği bir ‘o’ an. Çünkü hamleyi yapan ya da başka bir deyişle saldıran boğa değil matador. Geriye doğru çekilen boğa, arka ayakları üzerinde havalanıyor. Ve gösterinin sonunda, kendisini öldürecek matadoru kucaklamaya hazırlanıyormuş gibi görünüyor.

39 Elbette insanı konu alan ‘o’ anlarda genelde bakışlar öne çıkar
Elbette insanı konu alan ‘o’ anlarda genelde bakışlar öne çıkar. Aslında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un bu ‘o’ andaki bakışları da anlamlı çünkü ‘o’ anda NATO Zirvesi'nin Açılış Oturumu’nda pek de hazetmediği birini, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ı dinliyor. Ancak bu ‘o’ anda kulaklar da öne çıkıyor. Bush, çeviriyi dinlediği kulaklığı yanlış takınca sanki Chirac'ın sözleri kulaklarına küpe oluyor.

40 Önce yuvada besledi... Kimbilir bu dört yavruyu bu hale getirmek için ne kadar emek harcadı? Ama başarmış işte... Artık uçmaya hazır yavrularını sırayla besleyen anne kum kırlangıcının olağanüstü maharetini gösteren bir ‘o’ an.

41 Amerika'nın Florida Eyaleti’nde düzenlenen, Genç Bayanlar Balık Tutma Turnuvası sırasında beklenmedik bir fırtına oluştu. Hakemlerden Cathy Stewart, ters dönen şemsiyesini düzeltmeye çalışırken gökyüzündeki bulutla yeryüzündeki şemsiyenin ışığı paylaştığı bu ‘o’ an oluştu.

42 Belgrad'da elde edilen bir ‘o’ an
Belgrad'da elde edilen bir ‘o’ an. Avustralya ile Sırbıstan-Karadağ arasında oynanan su topu karşılasmasında çekilmiş bir fotoğraf. ‘O’ anda Avustralyalı oyuncu Gavin Woods, tüm enerjisini harcayarak topa ulaşmaya çalışıyor.

43 Kanada'da, dünyaya geleli henüz 21 gün olmuş bir yavru şahin
Kanada'da, dünyaya geleli henüz 21 gün olmuş bir yavru şahin. ‘O’ anda bir zoolog, yavru şahini işaretlemek amacıyla kimlik kelepçesi takmak için yaklaşıyor. Ama hamurunda şahinlik var ya, kendi çapında yaklaşan yabancıyı tehdit ediyor.

44 Fotoğraf, 71 yıl öncesinden bir ‘o’ anı yansıtıyor
Fotoğraf, 71 yıl öncesinden bir ‘o’ anı yansıtıyor. Sivas’ta bir askeri birlik resmi geçitte. Önde birlik komutanı atının üzerinde gururla ilerliyor. Gerideki askerlerse tüfek yerine fidan taşıyor. 1933'ten gelen bu ‘o’ andaki çabayı, anlayışı sürdürememiştik. Ormanlarımızın yakılmasını, çölleşmeye seyirci kalmamızı önleyecek hassasiyeti geliştirememiştik. 17 Haziran, Çölleşmeyi Önleme Günü’ydü. Acaba “Türkiye çölleşiyor” diyenleri can kulağıyla dinlemiş miydik?

45 Fotoğraf, Florida'daki Sanat ve Bilim Müzesi'nin Sihirli Aynalar Sergisi’nden. Beş yaşındaki Bailey Hunt ‘o’ anda bu sihirli aynaların keyfini çıkarıyor.

46 Fotoğraf ilk bakışta bir tatil beldesinden gelen bir ‘o’ an izlenimi veriyor. Ama burası Irak hatta Felluce... Elbette Irak da güzellikler barındıran bir ülke. Elbette orada da güneş böylesine etkili ‘o’ anlar bırakarak batıyor. Ama Irak'tan bu tür görüntüler istisna muamelesi görüyor.

47 Amerika Birleşik Devletleri'nin Wisconsin Eyaleti'ndeki Madison Kenti’nde bir golf turnuvası düzenlendi. Oyunculardan John Means, altıncı deliğe gönderdiği topu bulamıyordu ve ‘o’ anda bölgenin sakinlerinden bir kırmızı sırtlı karakuşun saldırısına uğradı.

48 Kansas'ta günbatımında bir fırtına… Güneş, hortum ve düşen yıldırım
Kansas'ta günbatımında bir fırtına… Güneş, hortum ve düşen yıldırım. Adeta tabiatın gücününün toplu gösterimi.

49 Bangkok’ta bir seyyar çörekçi pür dikkat çörekleri hazırlarken, geride küçük kızı annesine yardım ediyor. Önlük tertemiz, ama yüzü un içinde. Aslında çocuk, ''anneye yardım etme'' oyunu oynuyor. AP fotoğrafçısı David Longstreath'e bakarken de sevimli mi sevimli bir ‘o’ an oluşturuyor.

50 Kaliforniya’da sörf denilince akla gelen ilk yerlerden biri, Ventura
Kaliforniya’da sörf denilince akla gelen ilk yerlerden biri, Ventura... İki usta sörfçü, ‘o’ anda pelikanlarla yarışıyor sanki. Pelikanlar, sörfçüler ve yelkenleri büyük bir uyum içinde gidiyor. Adeta ‘o’ anda pelikanlar da havada sörf yapıyor.


"Almanya'nın doğusunda bir yer, adı Crostwitz" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları