Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Arı Kışlatma Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

2 Kışlatma Bal arısı kolonilerinin aktif sezon sonrasında dinlenecekleri dönem olup hava sıcaklığının +140C’nin altına düşmesiyle başlar. Bu dönemde bal arıları kış salkımı oluştururlar ve sadece bal yerler.

3 Kışlatma İşlemleri Salkım merkezinde sıcaklık 330C iken salkım yüzeyindeki sıcaklık 6-80C civarındadır. Arılar salkım içerisinde nöbetleşe olarak salkım içinden dışına doğru hareket ederler.

4 Arılarda Kış Salkımı

5 Kışlatma Esnasında ... Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polenli petekler bırakılır. Petekler tamamen balla dolu olmayıp alt yarılarındaki gözler boş olmalıdır. Arılar bal dolu gözler üzerinde değil, balla dolu kısmın hemen altındaki boş gözler üzerinde salkım kurarlar.

6 Kışlatma İşlemleri Kışlatmaya alınacak koloniler bulunduğu yerde bırakılabileceği gibi kışı ılık geçen bölgelere de taşınabilirler. Kışı ağır geçen yerlerde kovanlar çeşitli maddelerle sarılabilir.

7 Kışlatma İşlemleri Sağlıklı bir kışa hazırlık dönemi kışlatma çıkışı koloni kaybını da en aza indirecektir. Sonbaharda yapılacak olan çalışmalar kışlatma başarısını da o oranda etkileyecektir.

8 Kışlatma Esnasında ... Kovan içerisinde yeterli besin stoğu olmalı.
Varroaya karşı ilaçlama yapılmış olmalı. Su basmasına karşı sehpalara alınmalı. Çatlak, kırık ve delik kovan kullanılmamalı. Kovanlar hafif öne eğik yerleştirilmeli. Kovan kapakları altına hava geçiren ve nem tutan maddeler konulmalı.

9 Kışlatma Esnasında ... Uçma delikleri daraltılmalı.
Kovan içerisinde boş petek bırakılmamalı. Bölme tahtası ile petekler sıkıştırılmalı. Kovanlar, varsa sundurma altına alınmalı. Kovanlar hiçbir şekilde rahatsız edilmemeli. Boş petekler depolanmalı ve mum güvesine karşı ilaçlama yapılmalı.

10 Kışlatmada Başarı Kriteri
Kışlatma sonunda ölüm oranı; %0-5 çok iyi %10 normal >%11 zarar

11 Son Kontrollerin Yapılması

12 Sağlıklı Ana Arı İle Kışa Giriş

13 Petek Üzerinde Kışlama Düzeni

14 Boş Peteklerin Toplanması

15 Boş Peteklerin Depolanması

16 Kışlatılan Koloniler

17 Kışlatılan Koloniler

18 Kışlatılan Koloniler

19 Kovan İçinde Düzenleme

20 T e ş e k k ü r l e r . . .


"Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları