Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR AĞLARI İŞLETİM SİSTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR AĞLARI İŞLETİM SİSTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR AĞLARI İŞLETİM SİSTEMLERİ

2 Windows Server 2000

3 Windows Server 2000 Windows 2000 Professional ile gelen bütün yenilikleri kapsamaktadır. Ağ yönetimi için çok sayıda servise sahiptir. File, print, application (uygulama) ve Web sunucusu (server) olarak kullanılmak üzere geliştirilmiştir.

4 Windows Server 2000 Windows 2000 Server işletim sistemi Windows NT 4.0'ın gelişmiş özellikleri üzerine kurulmuştur. Gelişmiş bellek ve işlemci desteğine sahiptir. En önemli özelliği Active Directory servisidir.

5 Windows Server 2000 Active Directory, Windows 2000 ağı içinde bir servistir. Bu servis ağ kaynakları (kullanıcılar, gruplar, bilgisayarlar vb.) hakkında bilgi saklar.

6 Windows Server 2000 Ağ kaynaklarına erişmek ve onları yönetmek artık Active Directory Servisinin arabirimi olan programlar aracılığıyla yapılır. Windows 2000 Active Directory servisi, sistem konfigürasyonu, kullanıcı düzenlemeleri, uygulamalar hakkında bilgi saklar.

7 Windows Server 2000 Policy düzenlemeleriyle birlikte sistem yöneticileri kullanıcıların masaüstlerini (dağıtım masaüstü yönetimi), ağ servislerini ve yazılımlarını (uygulamaları) merkezi olarak bir noktadan yönetebilir.

8 Windows Server 2003

9 Windows Server 2003 Windows Server 2003, Nisan 2003'te piyasaya çıkmıştır. Windows server 2000 gibi, Windows Server 2003 ürünü de küçük ve merkezi yönetimli kuruluşlardan geniş çaplı kuruluşlara kadar her çapta kuruluşun gereksinimlerine yanıt vermek üzere tasarlanmıştır.

10 Windows Server 2003 Ayrıca Microsoft Windows sunucu ürünü ailesini kuruluşların Microsoft.Net özelliğinden tam olarak yararlanabilmesini sağlayacak biçimde gelişmiştir. Windows.Net adını taşıyan ilk sürümü olarak Windows Server 2003 ürünü Microsoft.Net Framework yapısını da içermektedir.

11 Windows Server 2003 Windows Server 2003 ürünü Windows 2000 Server sürümünü temel aldığından, müşterilerin bir Windows sunucu işletim sisteminden isteyebileceği (güvenilirlik, güvenlik ve ölçeklenebilme gibi) tüm temel işlevlere sahiptir.

12 Windows Server 2003 Güvenilir Windows Server 2003, şimdiye kadar piyasaya sürülen en hızlı, en güvenilir ve güvenli Windows sunucu işletim sistemidir.

13 Windows Server 2003 Windows Server 2003 ürününün güvenilir olmasının altında yatan unsurlar şunlardır: İşinize ait bilgilerin güvenli bir biçimde korunmasına yardım eden bütünleşmiş bir altyapı sağlama.

14 Windows Server 2003 Güvenilir olma, kesintisiz kullanılabilme, ölçeklenebilme özellikleri sayesinde kullanıcıların istedikleri gibi bir ağ altyapısı sunabilmenize olanak verme. Verimli Windows Server 2003, ağ altyapınızı mümkün olan en yüksek verimle kullanabilmenizi, yönetebilmenizi ve kurumsal çapta kurabilmenizi sağlayan araçları içerir.

15 Windows Server 2008

16 Windows Server 2008 Windows Server 2008; iyileştirilmiş yönetim, geliştirme ve uygulama araçları ile daha düşük altyapı maliyeti sayesinde zengin web tabanlı deneyimleri etkili ve verimli bir şekilde sunabilme imkanı tanıyor. Görev tabanlı ara yüz, Web sunucusu görevlerinin ortak yönetimini basitleştirir.

17 Windows Server 2008 Windows Server 2008; yerleşik sunucu sanallaştırma teknolojisi ile maliyetlerinizi düşürmenizi, donanımlarınızdan daha fazla yararlanmanızı, altyapınızı optimize etmenizi ve sunucu kullanılabilirliğini geliştirmenizi sağlar.

18 Windows Server 2008 Şimdiye kadarki en güvenli Windows Server’dir.
Güçlendirilmiş işletim sistemi ve Ağ Erişimi Koruması, Federe Hak Yönetimi ve Salt Okunur Alan Denetleyicisi de dâhil güvenlik konusundaki yenilikleriyle ağınız, verileriniz ve işiniz için eşsiz bir koruma sunar.

19 Windows Server 2008 130’dan fazla araç ve entegre komut dili ile yeni bir komut satırı kabuğudur. Yöneticinin özellikle çoklu sunuculardaki rutin sistem yönetimi görevlerini kolayca kontrol etmesini ve güvenli bir şekilde otomatik hale getirmesini sağlar.

20 Unix İşletim Sistemi UNIX’in ilk versiyonu Bell Laboraties araştırma grubunda çalışan Ken Thompson tarafından 1969 yılında ortaya çıkmıştır. Kısa bir süre sonra Dennis Ritchie Thompson'a katıldı.

21 Unix İşletim Sistemi Ritchie çok yakın geçmiş zamanda MULTICS projesi üzerinde çalışmış olduğundan bu yeni işletim sistemi üzerinde MULTICS’in güçlü bir etkisi oldu. Hatta ismi bile MULTICS’ten gelmedir.

22 Unix İşletim Sistemi UNIX geliştikçe Bell Laboratories' de yaygın olarak kullanılarak yavaş yavaş bazı üniversitelere yayıldı. Çok kullanıcılı ve çok görevli bir işletim sistemidir. Özellikle bankalar, büyük şirketler ve devlet kurumlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

23 Linux, temel olarak Finlandiya Üniversitesinde öğrenci olan Linus Torvalds 'ın ve İnternet üzerinde meraklı bir çok yazılımcının katkıları ile geliştirilmiştir. Linus Torvalds boş zamanlarında Minix'ten daha iyi bir Minix işletim sistemi yaratmak düşüncesiyle 1991 Ağustos sonlarında ilk çalışan Linux çekirdeğini oluşturdu.

24 5 Ekim 1991 tarihinde 0.02 sürümüyle Linux ilk defa tanıtıldı.
Linux gerçekten son yıllarda hızlı bir gelişme göstermiş, çeşitli ülkelerden birçok kullanıcıya erişmiş ve yazılım desteği günden güne artmıştır.

25 Kısaca Linux ve Unix Konsol Komutları

26 Yardım Alma Çoğu komut yanına -h veya –help yazıldığında küçük bir bilgi verir. Buna ek olarak linux’ta binlerce dokümanın bulunduğu manual (elle yapılan) sayfaları vardır. Yapmanız gereken tek şey man komutundan sonra bilgi almak istediğiniz komutun adını yazmak.

27 Yardım Alma Örneğin: komut -h: Komut hakkında kısa bilgi.
komut –help: Komut hakkında kısa bilgi. man komut: Komut hakkında detaylı doküman.

28 Dosyaları Listeleme Linux’ta bir dizindeki dosyaları listelemek için kullanılan komut ls’tir. Ekrana sığmayan uzun listeleri göstermek için ise bu komut less ile beraber kullanılabilir ls: Bulunduğun dizinin içeriğini göster. ls -a: Gizli dosyaları da göster. ls -l: Uzun listeler (boyut,tarih)

29 Dosya ve Dizin Yönetimi
Bir dizini veya dosyayı kopyalamak için cp, taşımak için mv, yeni klasör oluşturmak için mkdir, dosyayı silmek için rm, dizini ve içindeki dosyaları silmek için rm -R, boş bir dizini silmek için ise rm kullanılır.

30 Dosya ve Dizin Yönetimi
Örneğin: cp kaynak hedef: Kaynaktan hedefe kopyalar. mkdir dizin: Yeni dizin yaratır. mv kaynak hedef: Dosyaları taşımak veya adlarını değiştirmek için. rm dosya: Dosyayı kaldırır.

31 Ağ Servislerini Kullanma
Dosya transferi yapmak için ftp, ağ bağlantısını kontrol etmek için ping, telnet protokolü üzerinden bağlanmak için ise telnet kullanılır.

32 Ağ Servislerini Kullanma
ftp sunucu: FTP sunucusuna bağlanır. ping sunucu: Sunucuya ping isteği gönderir. telnet sunucu: Uzaktaki makinaya TELNET protokolü ile bağlanır.

33 Sistem Bilgisi Görüntüleme
date: İşletim sisteminin saat ve tarihini görüntüler. free: Bellek kullanımını görüntüler. history: Kullanılan hesap için çalıştırılan komutları listeler. hostname: Yerel sunucu adını verir. uptime: Bilgisayar açıldığından beri geçen süreyi verir.

34 htaccess Nedir? htaccess dosyası (hypertext access file), klasör veya klasörler düzeyinde Apache‘nin ayarlanmasına izin veren, http sunucusu genel ayar dosyasını (httpd.conf) özelleştirebilen dosyadır. Dosya “.htaccess” olarak geçmektedir.

35 htaccess Ne İşe Yarar? Sitenizin kaynaklarını tüketen, sitenizden veri çeken linkleri (hotlinking) engellenebilir, Sitenizi ziyaret eden zararlı botları engellenebilir, Site üzerinde gizli klasörler oluşturulabilir, Klasörlere erişim engellenebilir, Hata sayfalarını özelleştirebilir.

36 htaccess Nedir? Örneğin hotlinking’i önlemek için:
RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^ [NC] RewriteRule .(gif|jpg)$ - [F]

37 GD Mod/Modül Kurulumu GD Mod’u kurmak isterseniz, sunucunuza SSH ile giriş yapın ve ardından aşağıdaki komutu uygulayın. yum install gd-devel

38 GD Mod/Modül Kurulumu GD Modülünün sisteminize doğru kurulup kurulmadığını görmek için bir PHP Info dosyası ile görebilirsiniz. Bunun için bir php dosyası oluşturup, içine aşağıdaki kodları eklemeniz ve serverda bir tarayıcı ile çalıştırmanız yeterlidir. <?php phpinfo(); ?>

39 SQL Server Nedir? Microsoft SQL Server Client-Server ve web tabanlı uygulamalarda ihtiyaç duyulan veri depolama çözümlerinde kullanılan bir server yazılımıdır. SQL Server ile yoğun verileri işleyebilir, saklayıp analiz edebilir ve yeni uygulamalar geliştirebilirsiniz.

40 SQL Server Nedir? SQL Server bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. SQL Server: Bir veritabanındaki veriler arasında ilişkiler kurmak. Bir sistem hatası durumunda tüm verileri kurtarabilmek.

41 KAYNAKLAR

42 KAYNAKLAR


"BİLGİSAYAR AĞLARI İŞLETİM SİSTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları