Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AIBO Robotu Üzerinde Hızlı Hareket Tiplerinin Geliştirilmesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AIBO Robotu Üzerinde Hızlı Hareket Tiplerinin Geliştirilmesi"— Sunum transkripti:

1 AIBO Robotu Üzerinde Hızlı Hareket Tiplerinin Geliştirilmesi
Levent Santemiz1, İlkem Ahu Şahin2, Burak Turhan2 ve H. Levent Akın2 1Sistem ve Kontrol Mühendisliği Anabilim Dalı, Boğaziçi Üniversitesi, 80815, Bebek, İstanbul 2Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi, 80815, Bebek, İstanbul

2 İçerik Giriş Robocup yarışmasının yapısı
AIBO robotun yapısal özellikleri Robot zerinde geliştirilen hareket türleri Yürüme hareketleri Dönüş hareketleri Hareketler için kullanılan algoritmalar Genetik Algoritma ile optimizasyon Sonuç

3 Giriş Sony RoboCup yarışması hareketli robotlar üzerindeki araştırmalara bir futbol oyunu ortamı sağlayarak bir uygulama alanı oluşturmayı amaçlayan bir organizasyondur. Amaç: Robocup Sony Ayaklı robot kategorisinde yarışacak Boğaziçi Üniversitesi Cerberus takımının Aibo tipi robotları için hızlı hareket tipleri geliştirilmesi Bir futbol karşılaşması sırasında dört ayaklı robotların hızlı hareket etme, dengeli görme ve yer bulma gibi işlevleri kolaylaştıracak etkin hareketleri yapabilmesi gereklidir

4 ROBOCUP Hareketli robot türlerinin üstünde çalışan araştırmacılar için düşünülmüş bir yarışma ortamıdır. Eş türden robotlar ligler halinde birbirleriyle bir futbol turnuvasında karşılaşmalar yapmaktadırlar.

5 Neden Futbol? Futbolun bir ortam olarak seçilmesinin nedeni
Olası olduğu kadar gerçek dünya ile koşutluk elde etmek Tüm dinamik etkenlere maruz kalarak (sürtünme, aydınlatma vs.) bir takım oyununun oynanmasını sağlamak Yazılım ve donanım açısından yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesini teşvik etmek

6 AIBO Robotu AIBO ERS-210 Sony tarafından geliştirilmiş evcil köpek biçiminde ticari bir hareketli robot türüdür. AIBO Robot’un üzerinde, renkli bir video kamera kızılötesi algaç dokunma algaçları akselerometreler ve ısıya duyarlı algaç bulunmaktadır.

7 AIBO Robotu AIBO’da hareket donanımı olarak dört bacak ve 16 eklem bulunmaktadır. Her bacak biri dizde ve diğer ikisi omuz bölgesinde olmak üzere 3 eklem ile hareketi sağlamaktadır. Her eklemde hareketleri sağlayan bir servomotor, bir PID denetleyicisi bulunmaktadır.

8 AIBO’nun ayağı

9 AIBO’nun Yazılım Geliştirme Ortamı
AIBO’nun 64 bitlik bir RISC işlemcisi ve 32MB belleği bulunmaktadır. Sony tarafından geliştirilen Aperios adlı nesneye dayalı bir işletim sistemi içermektedir. Robot üzerindeki yazılımlar, OPEN-R adı verilen robotu denetlemek için geliştirilmiş bir yazılım platformu kullanılarak C++ yazılım dili ile Windows ortamında geliştirilmekte ve çapraz derleyicide derlenerek bir bellek ünitesi sayesinde robota yüklenmektedir.

10 Geliştirilen Hareketler
Robot üzerindeki çalışmalarımız ilk olarak düzgün bir yürüme şekli amaçlanarak başlamıştır. Oyun sırasında robotun hedef olan topu yeteri derecede iyi ve düzgün görebilmesi, hareket sırasında bu görüntüyü mümkün olduğunca kaybetmemesi gerekmektedir. Hedef aramada veya değişik yönlere yönelim sırasında kullanılacak olan dönüş tipleri daha sonra bu yürümeden esinlenilerek geliştirilmiştir.

11 Ön Çalışmalar Robot ile birlikte bize sağlanan platformda öngörülen bazı yürüme ve dönme şekilleri istenilen hız ve doğruluğu sağlamamıştır. İlk olarak denetleme yapısındaki en alt seviye olan robotun eklemlerine istenilen açıları verilerek hareketlerin oluşturulduğu bölgede hareketler geliştirilmiştir. Bu seviyede eklemlerin tam olarak nasıl hareket etmesi gerektiği ve eklem sınırlarına erişim incelenmiştir.

12 Ön Çalışmalar-2 Hareketlerin geliştirilmesinde öncelikle PID değerlerinin hassasiyetleri belirlenmiştir. PID değerlerinin değiştirilerek köpeğin bacak açılarına erişme değerlerindeki esneklik deneysel olarak saptanmıştır. Uygun P, I ve D parametre değerleri ayarlandıktan sonra hareketlerin geliştirilmesine devam edilmiştir.

13 Denge Problemi İnsan yapısı nedeniyle özerk bir şekilde dengesini sağlayabilir. İnsana göre oluşturulan hareketler robot köpeğin insana benzer özerk bir yapıya sahip olmaması nedeniyle uygulanması mümkün değildir.

14 Yürüme Hareketleri Yürüme hareketleri geliştirilirken aşağıdaki gerekirlerin sağlanması amaçlanmıştır, Yürüme şeklinin rakiplerden hızlı olması Kafadan alınan görüntünün sabit ve düzgün olması için de mümkün olduğunca dengeli olması Yürüme sırasında ayakların kaymaması, mümkün olan en kuvvetli biçimde robotun yere basması

15 Geliştirilen Yürüme Hareketleri
İki tip yürüme şekli geliştirilmiştir. Her iki tipte de asıl yük arka ayaklar üzerinde olup ön ayaklar dengeyi sağlamak için kullanılmıştır. Yürüme şekillerinin, çapraz ayakların aynı anda adım atması sayesinde hem hızlı hem de dengeli olmaları sağlanmıştır. Robotun yere yakın hareket etmesi, hem görüş açısını sahaya yönelttiği için hem de vücudun atalet merkezini yere yakınlaştırarak dengeyi arttırması nedeniyle tercih edilmiştir.

16 Birinci Tip Yürüme Hareketi
İlk tipin ikincisinden farkı hız ve dengedir. Büyük adım atması nedeniyle daha hızlı ancak ikincisine göre atalet merkezinin yerden biraz daha yüksek olması nedeniyle daha az dengelidir. Bu şekilde kafa yer hizasından ikinci tipe göre yaklaşık 1 cm daha yüksekte tutulmuştur.

17 Birinci Tip Yürüme Hareketi

18 İkinci Tip Yürüme Hareketi
İkinci tip ise atalet merkezi yönünden yere daha yakındır. Kafa düzeyi bu nedenle ilk tipten daha aşağıda yer almıştır. Yere yakınlık ilk duruma göre daha dengeli sonuçlar elde edilmesini sağlamıştır. Ayrıca yine dengenin iyileştirilmesi için adım aralıkları ilk duruma göre daha küçük tutulmuş böylece yürüme uzun mesafede daha düzgün sonuçlar vermiştir.

19 Dönüş Hareketleri Dönüşler vücudun en dengesiz olduğu hareket şeklidir. Dört bacağın birden dengeyi sağlamak açısından eş derecede önemi bulunmaktadır. Dönüş düzgünlüğü ve hızı, belirli bir süre içerisinde kat edilen açı ve dönüş sırasında merkezden olan uzaklığa göre karşılaştırılmıştır.

20 Dönüş Hareketleri Dört tip dönüş şekli geliştirilmiştir
Çok hızlı, hızlı ve yavaş dış bükey dönüş Hızlı iç bükey dönüş İlk üç tip dönüş, sağ veya sol yönde belirli bir merkeze olan sabit bir uzaklıkla dairesel olarak dış bükey bir dönüş sağlamaktadır. Bu dönüş tipleri top, rakip kale veya rakibin pozisyonunu bulmak amaçlı olarak geliştirilmiştir.

21 İlk Üç Tip Dönüş Hareketi (Arkadan Görünüm)

22 Dördüncü Tip Dönüş Hareketi
Dördüncü tip dönüş ilk üç dönüşün tersine sağ veya sol yönde belirli bir merkeze olan sabit bir uzaklıkla dairesel olarak içbükey bir dönüş sağlamaktadır. Bu hareket yerinde dönüş hareketi gerektiren, örneğin oyun sırasında top etrafında pozisyon almak gereksinimi duyulduğunda kullanılması amacıyla geliştirilmiştir. Tüm dönüş tiplerinde olduğu gibi çapraz ayakları kullanarak vücudu zıt yönlere doğru iterek ve aynı zamanda ortanca eklemleri kullanarak vücudun atalet merkezinin yerden yüksekliğini değiştirerek kayma sağlanarak dönüşler sağlanmıştır. Vücut arkadan bakıldığında kaba bir elips oluşturacak şekilde hareket etmektedir.

23 Eliptik Hareket

24 Denemeler Yapılan denemelerde dönüş ve düz yürüme stillerinin birbirleri arasındaki geçişi de sorunsuz sonuç vermiştir. Bu tür geçişlerde ortaya çıkan yön kaybı ve dengenin bozulması gibi sorunlar giderilmiştir. Ayrıca hareketler arası geçişler yeteri derecede hızlı sonuç vermiştir.

25 Genetik Algoritma ile Optimizasyon
Bu proje dahilinde elde edilen hareketlerin optimizasyonu için robot üzerinde genetik algoritma kullanarak çalışacak bir yazılım geliştirilmiştir. Geliştirilen yazılım test ortamının ve robotun modüllerinin eksiksiz olarak çalışmasını gerektirmektedir.

26 Deney Ortamı Genetik algoritma ile yapılan çalışmalar, normal saha koşulları altında düz bir çizgi üzerinde yapılmıştır. Çizgi üzerinde katedilen yol ve referans çizgiye kayma sonucu oluşan uzaklık ölçülmüş ve bu parametrelere göre türetme gerçekleştirilmiştir.

27 Uygunluk Fonksiyonu Genetik algoritmada kullanılan uygunluk fonksiyonu, robotun yaptığı hareket sonucunda söz konusu hedeften kaç santimetre saptığı, katedilen uzaklığı ve denge kaybı yüzünden yere düşüp düşmemesini ölçen bileşenlerden oluşmaktadır. 5 saniye içerisinde robotun belirlenen hareket ile aldığı yol, hareket sırasında ulaştığı hız ve kayma uzaklığı ile başarı düzeyi hesaplanmaktadır.

28 Kısıtlar Hareketler bir açı türetici fonksiyon sayesinde oluşturulmakta ve hareket modülü sayesinde eklemlere fiziksel sınırları içerisinde olma koşulu ile söz konusu türetilen açılar atanmaktadır. Örneğin, üst bacak eklemi için fiziksel açı aralığı –140, 140 olarak belirlenmiştir. Doğru gözlem yapabilmek ve denemelerin süresini kısaltmak amacıyla kendi çalışmalarımız sırasında edindiğimiz tecrübelerden de yararlanarak açı aralıkları kısıtlanmıştır. Hareket sırasında kullanılan 12 eklemin her biri için bu kısıtlama ayrı ayrı uygulanmaktadır.

29 Genetik Algoritma ile Testler
Oluşturulan her yeni hareket tekrar denenmekte, deneme sonucu elde edilen tüm hareketlerin en iyi 10 tanesi bir küme oluşturacak şekilde gruplanmaktadır. Küme sürekli olarak en iyi iki üyesini genetik algoritma yöntemiyle türetme fonksiyonunu kullanarak birleştirmektedir. Sistem, oluşan yeni üyeleri tekrar denemekte ve başarı seviyelerinin küme düzeyine uygun olması haline göre kümeye dahil etmektedir. Eğer oluşan yeni üyelerin başarı seviyeleri kümeye göre düşük seviyede ise o zaman yeni üyeler yok edilmekte ve mutasyon fonksiyonu aracılığıyla küme üyelerinden bağımsız yeni bir üye yaratılmaktadır.

30 Genetik Algoritma Yazılımı
Yeni üyenin kümeye eklenmesi durumunda, küme içerisindeki başarı seviyesi en düşük üye kümeden silinmekte ve yerine yeni üye atanmaktadır. Küme popülasyonu daima sabit tutulmaktadır. Tüm genetik algoritma işlemleri, yürüme modülü içerisinde gerçekleştirilmektedir. Diğer modüller ölçüm parametrelerini yürüme modülüne aktarmakta ve tüm hesaplamalar yürüme modülünde gerçekleştirilmektedir. Bu sayede hareket kümesi oluşturulmaktadır.

31 Deneyler Tüm deneyler başarıyla sonuçlanmış ve 2 adet yürüme şekli türetilmiştir. Türetilen yürüme şekillerinin her ikisi de belirli bir kaymaya sebep olmaktadırlar. İlk bölümde üretilen yürüme şekilleri, türetilenlere göre kayma ve hız bakımından daha iyi sonuç vermişlerdir. Hızlı yürüme 10 cm/s hız ve 2 cm/sn kayma, Yavas yurume ise 6 cm/s hız ve 2 cm/sn kayma gerçekleştirmiştir.

32 P, I, D Türetilmesi Yürüme modülü için Sony tarafından önerilen P, I, D değerleri de aynı yazılım yardımıyla çeşitli popülasyon değerlerinde test edilmişlerdir. Başarı fonksiyon parametresi hedef açıya en yakın ulaşılan değer olarak seçilmiştir. Türetilen P, I, D değerleri %0,06 değerinde hata ile önerilen değerlerden çok üstün sonuçlar vermiştir.

33 Sonuç 2 adet düz yürüme ve 4 adet dönüş hareketi geliştirilmiştir.
Yazılım uygulaması ile 2 adet düz yürüme hareketi türetilmiştir. Geliştirilen hareketler tatmin edici sonuçlar vermişlerdir. İyileştirme amacıyla önerilen P, I, D değerlerinde optimizasyon çalışması gerçekleştirilmiştir.

34 Destekleyen Kuruluşlar
Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Fonu 01A101 numaralı projesi Sony Eurasia Metro AG Holding


"AIBO Robotu Üzerinde Hızlı Hareket Tiplerinin Geliştirilmesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları