Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PSK. ECE ÜSTEKİDAĞ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PSK. ECE ÜSTEKİDAĞ."— Sunum transkripti:

1 PSK. ECE ÜSTEKİDAĞ

2 TÜM İŞLERİMİZ İÇİN KULLANDIĞIMIZ BİR ENERJİ DEPOMUZ VAR

3 ENERJİMİZİ HİÇ TÜKENMEDEN SÜREKLİ
DOLU TUTMAK

4 Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz?
Belli bir nedeni olmaksızın huzursuz mu hissediyorsunuz? Duygularınızda hızlı değişmeler mi oluyor? Hiç birşey yapamayacak kadar isteksiz ve halsiz misiniz? Yoğun ve sürekli baş ağrıları mı çekiyorsunuz?

5 İş yerinizde etrafınızda çalışanlara bir bakın!
Bazı çalışanlar coşkuyla çalışırken sizin piliniz bitmiş gibi mi? Stres ve yoğun çalışma temposunu eskiye nazaran daha mı çok hissediyorsunuz? Yatağa yapıştığınızı,işe gitmemek için bahaneler uydurduğunuzu mu farkediyorsunuz? İşe giderken ayaklarınız geri geri mi gidiyor?

6 ENERJİ TÜKENDİ

7

8 Fiziksel olarak Baş ağrısı, Çarpıntı, Kas gerginliği Yorgunluk,
Fiziksel olarak Baş ağrısı, Çarpıntı, Kas gerginliği Yorgunluk,

9 Uykuda düzensizlik, İştahta azalma yada artış, Sindirim problemleri, Yüksek Kan basıncı,

10 Umutsuzluk, İçe çekilme,
Güçsüzlük hissi, Başarısızlık hissi,

11 Sıkıntı, Sinirlilik, Gerginlik,

12 Benlik saygısında düşme, Sosyal ilişkilerden kaçınma, Yetenek ve becerilerden emin olamama, Her şeye karşı küskünlük ve kızgınlık duyma, Mesleki seçimlerden ve kararlardan emin olamama

13 Enerji kaybı, Motivasyon eksikliği, Diğerlerine karşı negatif tutum Aktif olarak diğerlerinden geri çekilme

14 Davranışsal Belirtiler
Hatalar yapma, Bazı şeyleri erteleme yada sürüncemede bırakma, İşe geç gelme, İzinsiz olarak yada hastalık nedeni ile işe gelmeme, İşi bırakma eğilimi, hizmetin niteliğinde bozulma,

15 İşte ve iş dışındaki ilişkilerde bozulma,
Kaza ve yaralanmalarda artış, Meslektaşlara ve hizmet verilen kişilere, Mesleğe vb.. karşı alaycı bir tavır sergileme, İşle ilgilenmek yerine başka şeylerle vakit geçirme, kuruma ilginin kaybı

16 NELER YAŞARLAR? Duygusal açıdan tükendiklerini hissederler,
Kendilerini ve yaptıkları işi sürekli olumsuz kelimelerle tanımlarlar, Aşırı tedirgin ve gergindirler, Karar vermede zorluk yaşarlar, Aşırı öfkelidirler,çabuk tepki verirler, Hem iş hem sosyal yaşantıları bozulmuştur, Çok yorgun olmalarına rağmen geç saatlere kadar uyuyamazlar, Giderek dengesizleştiklerini düşünürler, Cinsel isteklerinde belirgin azalma yaşarlar, İştahsızlıktan yakınırlar.Bazen kendilerini yemeğe vururlar.

17 Şevk ve Coşku Durağanlaşma Engellenme Umursamazlık

18 DAHA FAZLA TÜKENMİŞLİK GÖRÜLÜYOR
Yapılan Çalışmalar Genç, bekar, çocuksuz bireylerde, evli, yaşlı ve çocuklu bireylere göre; Üniversite mezunlarında,üniversite mezunu olmayanlara göre; İş deneyimi birkaç yıllık olanlarda,bir yıldan az ve beş yıldan uzun süredir çalışanlara göre; DAHA FAZLA TÜKENMİŞLİK GÖRÜLÜYOR

19 Doktorlar Hemşireler (yoğun bakım-acil) Güvenlik güçleri Psikolojik danışmanlar Sosyal hizmet uzmanları Öğretmenler Avukatlar

20 Çevresel Nedenler İşin niteliği Çalışma saatleri
Çalışma arkadaşlarıyla ilişki Ücret yetersizliği Uygulanan hiyerarşi Ailesel-ekonomik nedenler

21 Kişisel Nedenler Yaş Evlilik Çocuk sayısı Motivasyon Beklentiler
Kişilik yapısı

22 Neler Yapmalı? Öncelikle bu durumun herkesin başına gelebileceğini unutmayın! Her nekadar belli kişilik özellikleri ve iş ortamları tükenmişlik sendromu için hazırlayıcı olsa da her çalışan için tükenmişlik sendromu bir tuzaktır.

23 « ZAYIF DEĞİLSİNİZ» «YAŞLANMIYORSUNUZ,PASLANMIYORSUNUZ» «SİZİN HATANIZ DEĞİL»

24 Küçük Dokunuşlar! İş yerinizde her türlü fikre açık olun,kendinize esneme payı bırakın,zaman zaman risk alın ancak kendinizi tehlikeye atmayın! İş ortamınızı dengeli hale getirin.

25 MAKİNE DEĞİLİZ! MAKİNE DEĞİLİZ!
Hiç kimse hergün her dakika çalışamaz.Bir makinenin bile düzgün çalışabilmesi için düzenli bakımının yapılması gerekir. Kendinizi fazla zorlamayın,mola vermeyi unutmayın. Molalar veya iş yerinde yapılacak farklı etkinlikler zaman kaybı gibi görünse de motivasyonu ve performansı arttırır.

26 İş ortamındaki ilişkilerinizi geliştirin
İş ortamındaki ilişkilerinizi geliştirin.Arkadaşlıkları daha sıcak hale getirmek için iş dışı ortamlar yaratmak, işle ilgili konularda ortak dil oluşturmak oldukça önemli.

27 İş yükünüzü gerçekçi hale getirin
İş yükünüzü gerçekçi hale getirin.Yoğun tempoda çalışılması gerektiği zamanlarda bile kendinize bir hava alma olanağı yaratın. İş dışı bir yaşamınız olduğu gerçeğini unutmayın.

28 Yaşamınızın kontrolünü elinize alın.
Kendinize bakmayı unutmayın. Egzersiz yapın, iyi beslenin. Müzik dinleyin,kitap okuyun, tv izleyin,çocuklarınızla oynayın,pencereden dışarıyı seyredin.

29 Tükenmişlik sendromu paylaşılmadıkça ve düzeltilmesi için çaba harcanmadıkça giderek bir girdap gibi sizi içine çekebilir.

30 Ağır bedeller ödemeden önce bazı önlemler alın, gerektiğinde profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.
Tükenmişlik sendromu önlenebilir ve ilerlemesi durdurulabilir bir durumdur!


"PSK. ECE ÜSTEKİDAĞ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları