Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PTA KORUNMA BİLGİLENDİRME SUNUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PTA KORUNMA BİLGİLENDİRME SUNUMU"— Sunum transkripti:

1 PTA KORUNMA BİLGİLENDİRME SUNUMU
ARTENIUS TURKPET PTA KORUNMA BİLGİLENDİRME SUNUMU

2 Petrokimya ürün geçişleri
PET ve Polyester sektörünün ürünleri

3 Türkiye PTA görünümü; PTA plastik ambalaj malzemeleri (PET) ve Polyester elyaf/iplik sektörünün ana hammaddesidir. 1 Ton resin üretmek için 0,85 Ton PTA kullanılmaktadır. 2012 itibarıyla Türkiye iç pazarı Ton büyüklüğündedir. Ülkemiz Pta ithalatı yaklaşık Ton ; ihracatı Ton civarındadır. Yerli üretici PETKİM ortalama Ton civarında PTA üretmektedir. Pet ambalaj sektöründe KÖKSAN ‘nın Tonluk resin yatırımı ve AKINAL A.Ş.nin Ton kapasiteli polyester elyaf-iplik yatırımları bu sene içerisinde devreye girecektir. Yine bu sene devreye girecek olan Çorlu Serbest Bölgesindeki Polyplex’ in Ton olarak açıklanan pet resin yatırımı da göz önüne alındığında Bu perspektifte ülkemizin PTA tüketiminin 2014 sonunda yaklaşık Ton, 2016 sonunda ise Ton civarında olması beklenmektedir.

4 Türkiye PTA görünümü; Ayrıca;
PTA, polyester elyaf, iplik, preform üretiminin yanı sıra a PVC ve Plastifiyen üreticileri tarafından kullanılan Petro Kimya ürünüdür. 2012 yılında ülkemizde Tekstil ve Şişe cipsi üretimi için PTA kullanımı ton’dur. Ayrıca PVC, Plastifiyen Film Üreticilerinin kullandığı miktarın 2012 için yaklaşık ton civarında olduğu tahmin edilmektedir. Yerli üretim PTA yılında Türkiye iç tüketiminin %23 ünü karşılarken yılında bu oranın % 13,27 ye gerileyeceği hesaplanmaktadır. Ancak Ülkemizde yeni devreye girecek fabrikalar ve yeni kullanım alanları nedeniyle tüketim her geçen yıl artmaktadır. Buna bağlı olarak İthalat seviyesi de yükselmektedir. PTA’ nın ülkemizde ülke ihtiyaçlarının tamamını karşılayacak düzeyde üretilmemektedir. Kamuoyunda yer alan haberlere göre yerli üreticinin gerçekleştireceği yeni PTA yatırımları dahi önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak ihtiyacı karşılayamayacaktır. SUSEB tarafından yapılan bir çalışma sonuçları aşağıdaki tabloda yer almaktadır. (*) veriler kesin değildir. Türkiye PTA Görünümü(ton)    2010 2011 2012(*) 2013(t) 2014(t) 2015(t) Kapasite(Ton) 70.000 Üretim(Ton) 73.668 60.269 50.000(*) 60.000 95000 İthalat(Ton) İhracat(Ton) 15.205 11.500 9.321 10.000 İç Tüketim(Ton)

5 Nafta-Px dönüşüm fiyatı
Px’ in hammaddesi Nafta’ dır. yılları itibarı ile Nafta ile Px fiyat ilişkisini incelediğimizde, Nafta’ dan Px’ e geçiş trendi grafikteki gibidir. Görüleceği üzere 2010 ortasında başlayarak ve sonrasında Nafta-Px dönüşüm trendi giderek yükselmiştir. Bu nedenle Px üretip satmak daha karlı hale gelmiştir. Aynı şekilde dünyada olduğu gibi Petkim için de Px satmanın daha karlı olduğunu düşünüyoruz ( Petkim Pta üretmek için Px tüketmektedir.) Bu nedenle Petkim’in Px bilançoları da incelenmelidir.

6 Px –PTA Dönüşüm trendi düşüş eğilimindedir,
PTA üretmek için Px tüketilmektedir. yılları itibarı ile Px üzeri PTA dönüşüm trendi grafikteki gibidir, görüleceği üzere 2010 ortası ve sonrasında Px-PTA dönüşüm trendi giderek düşmüş ve tüm dünyadaki PTA üreticileri bu durumdan etkilenmiştir. Bir önceki slaytta bahsedilen Nafta-Px dönüşüm trendi incelediğimizde Px üreticilerinin kar ettiği açıktır, bu nedenle bu durum sadece Petkim’e özel bir durum değildir. Petkim’in Pta üretmek yerine, Px satması daha karlı olmuştur.

7 Petkim PTA ve ithal PTA alımlarımız
yılları itibarı ile PTA alımlarımız yukarıdaki gibidir, grafiklerden de anlaşılacağı üzere yurt içi üretici olan Petkim’ den sürekli artan yurt içi PTA alımımız 2011 yılı ile başlayarak düşmüştür, bunun en temel nedeni, dünya piyasalarında PTA Spreadi düşerken, Petkim’in fiyat artırmasıdır.

8 Artenius Turkpet ( ) 2006/1 sayılı PET Antidamping  kararı ile  ithalatta haksız rekabete karşı 5 yıl boyunca rekabet etmeye çalışmaktaydı, fakat bu 5 yıl içerisinde AD vergisi olmayan ülkelere PET ithalatları kaymış ve kapasitelerimiz istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Antidamping vergisinden beklenen fayda sağlanamamıştır bu nedenle kapasitemiz dalgalı seyretmiştir. Artenius TurkPET’in başvurusu ile  2011/8 sayılı korunma tebliğ   tarihinde tebliğ edilmiş ve uygulamaya konmuştur, üretim kapasitemiz de buna bağlı olarak artışlar beklerken , 2010/11 sayılı tebliğ ile ana hammaddelerimizden olan ( )Monoetilen glikole Antidamping vergisi gelmiş ve (%4, %6, %20) maliyetlerimize direk yansımıştır, bu nedenle PET  ithalat fiyatları  ile üretim maliyetlerimizin rekabet etmesi yine mümkün olmamıştır. Kapasitelerimizdeki dalgalanmalarımızın nedenlerinden en önemlisi de bu konudur. yılları arasında Pta ithalatımızdaki düşüşün diğer bir nedeni ise Petkim’den PTA alımlarımızı artırmış olmamızdır. Fakat 2011 ve sonrasında Petkim’in talep ettiği Pta spreadi ile yüksek PTA alımı yapmamız  imkansızlaşmıştır, hem dünyada PTA spreadleri düşerken, trendin tam tersine Petkim’in artış talepleri olmuş, bunun üzerine MEG’deki AD vergisi maliyetlerimizi artırmış,  hem de kendi sektörümüzde artan ithalat baskısına ve dampinglere karşı kendimizi koruyamayarak kapasitemizde dalgalanmalar yaşanmıştır. Ayrıca, Petkim’in tarihli ve sayılı yazısında ( bu yazı PET Korunma için Sayın Bakanlığınıza Petkim tarafından gönderilmiştir.) 2013 yılında 120 bin ton’luk PET yatırımını tamamlayacağı bilgisi verilmiş ve bu kapasite için gerekecek olan 105 bin ton PTA için ise kapasite artıracağını duyurmuştur. Yine aynı dosyada Köksan ve Polyplex’in de PET yatırımı yapacağı kendi ifadeleri ile yer almaktadır. Bu durum gösteriyor ve kanıtlıyor ki; Petkim PTA kapasitenin artışını PET yatırımına bağlamaktaydı ve Köksan ile Polyplex’in PET yatırımı ile PTA ihtiyacının artacağı kaçınılmazdı. Petrokimya sektöründe Hampetrol- Nafta-Px-Pta üretiminde birbirinin hammaddesi olan ürünler arasındaki spreadler önemlidir, 2011 ve 2012 yıllarında PTA üreticileri ( Pta spreadleri, Px spreadlerine göre daralmıştır, bu çalışma sizinle ayrıca paylaşılacaktır.) zarar etmiştir, aksine Px üreticileri kar etmektedir, Petkim’in zaman zaman PTA üretiminde kullandığı PX’i PTA üretmek yerine daha karlı olarak satmak isteği de göz önünde bulundurulmalıdır, Petkim’in son 5 yıl içerisindeki Px üretimindeki rakamlar da incelenmelidir. Olası PTA’ ya konulacak olan vergi , aynen MEG’de olduğu gibi direk maliyetlerimize yansıyacak ve PET’deki korunma maalesef etkisiz hale gelecektir, ilerleyen dönemlerde olası bir PTA korunma kararı ile birlikte mevcut oranların üzerine PET’deki korunma oranının ve süresinin artırılması gerekebilecektir. Yaklaşık ton Pta ithalatı yaptığımızda bunun yaklaşık bize maliyeti EUR olacaktır. Yorumlarımız;


"PTA KORUNMA BİLGİLENDİRME SUNUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları