Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İdris YAVUZYİĞİT (MÜFTÜ)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İdris YAVUZYİĞİT (MÜFTÜ)"— Sunum transkripti:

1 İdris YAVUZYİĞİT (MÜFTÜ)
Isra Ve Mirac Mucizesi HAZIRLAYAN İdris YAVUZYİĞİT (MÜFTÜ) DERLEYEN SİNAN YILDIRIM

2

3 سُبْحَانَ الذي اَسْراى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِنَ المَسْجِدِ الحَرامِ الى المَسْجِدِ الاَقْصاَ الذى باَرَكْناَ حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آياَتِناَ اِنهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ MESCİD-İ HARAM MESCİD-İ AKSA Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Harâm'dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; O, gerçekten işitendir, görendir. (İsra17/1)

4 İsra: Sözlükte gece yürüyüşü, geceleyin yaya veya binekli olarak yapılan yürüyüş anlamına gelen isra , ıstılahta; Hz. Peygamber (s.a.s)'in gece Burak isimli bir binitle Mekke'den Kudüs'teki Beyt-i Makdis'e götürülmesi hadisesidir. Mirac: Arapça'da merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarını dile getirir. İslam'da Hz. Peygamber (s.a.s)' in göğe yükselerek Allah'ın huzuruna kabul edilmesi mucizesidir.

5 MİRACI HAZIRLAYAN SEBEPLER
EŞİ HZ. HATİCENİN VEFATI AMCASI EBU TALİBİN VEFATI TAİF’TE TAŞLANMASI İŞKENCELERİN ARTMASI

6 Miraç; hicretten bir buçuk yıl kadar önce, yaklaşık Milâdî 621 yılında, kameri takvime göre Recep ayının 27. Cuma Gecesinde, 52 yaşında iken vuku bulmuştur. Efendimiz Mekke’de, halası Ümmü Hani’nin evinde iken veya Kâbe’nin çevresinde uyku ile uyanıklılık arası bir durumda iken Hz. Cebrail bazı meleklerle birlikte gelerek Efendimizin göğsünü açmışlar, kalbini zemzem ile yıkadıktan sonra hikmet ve iman nuru doldurmuşlardır (şerh-i sadr).

7 Burak adlı, -bizce mahiyeti bilinmeyen/ Arapca şimşek anlamına gelen berk kökünden türemiştir- bir binite bindirerek, önce Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürmüş, oradan da göklere yükseltmiş “Sidretü’l-Müntehâ” denilen en üst makama ulaştırmıştır. Mescid-i Aksâ’ya “en uzak mescit” anlamındaki bu ismin verilmesi, Mekke’deki Mescid-i Haram’a kervanla veya yaya yürüyüşü ile bir aylık mesafede (1235 km. ) bulunması yüzündendir.

8 Mirac’ın esrar dolu sahneleri Necm Suresinde bizlere anlatılmaktadır
ثُمَّ دَنَا فَتَدَلّٰى ﴿٨﴾ فَكَانَ قَابَ قَوْسَيْنِ اَوْ اَدْنٰى ﴿٩﴾ فَاَوْحٰى اِلٰى عَبْدِهٖ مَا اَوْحٰى ﴿١٠﴾ مَا كَذَبَ الْفُؤٰادُ مَا رَاٰى ﴿١١﴾ اَفَتُمَارُونَهُ عَلٰى مَا يَرٰى ﴿١٢﴾ وَلَقَدْ رَاٰهُ نَزْلَةً اُخْرٰى ﴿١٣﴾ عِنْدَ سِدْرَةِ الْمُنْتَهٰى ﴿١٤﴾ عِنْدَهَا جَنَّةُ الْمَاْوٰى ﴿١٥﴾ اِذْ يَغْشَى السِّدْرَةَ مَا يَغْشٰى ﴿١٦﴾ مَا زَاغَ الْبَصَرُ وَمَا طَغٰى ﴿١٧﴾ لَقَدْ رَاٰى مِنْ اٰيَاتِ رَبِّهِ الْكُبْرٰى ﴿١٨﴾ “Sonra (Muhammed'e) yaklaştı, derken daha da yaklaştı. O kadar ki (birleştirilmiş) iki yay arası kadar, hatta daha da yakın oldu. Bunun üzerine Allah, kuluna vahyini bildirdi. (Gözleriyle) gördüğünü kalbi yalanlamadı. Onun gördükleri hakkında şimdi kendisi ile tartışacak mısınız? Andolsun onu, Sidretü'l-Müntehâ'nın yanında önceden bir defa daha görmüştü. Cennetü'l-Me'vâ da onun yanındadır. Sidre'yi kaplayan kaplamıştı. Gözü kaymadı ve sınırı aşmadı. Andolsun o, Rabbinin en büyük âyetlerinden bir kısmını gördü.” (Necm, 53/1-18)

9 -Bu manzarayı duyan cibril:
Cibril sidre’tü-l münteha da kalıp Hz. Peygamber Refref adı verilen bir binekle yolculuğuna devam etti. Zaman ve mekandan münezzeh Allah’ın huzuruna kabul edildi. Allah Teala bana: Konuş ya Muhammed! Buyurdu. Ben hayretten dona kaldım. Sonra Allah benim kalbime ilham etti. Bende: “Bütün tazim ve dualar, Dil, beden ve mal ile yapılan bütün ibadetler Allah'adır” dedim. Bunun üzerine Allah: “Ey Peygamber ! Allah’ın selamı, rahmet ve bereketi senin üzerine olsun” buyurdu. -Bende mukabele olarak: “Selam, bizlere ve Allah’ın bütün iyi kulları üzerine olsun” dedim. -Bu manzarayı duyan cibril: “Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur ve yine şahitlik ederim ki; Muhammed O'nun kulu ve peygamberidir” diyerek şehadette bulundu. işte namazlarda oturuş anında okuduğumuz, diz çöküp kemal-i edeple huzura yöneldiğimizde arzettiğimiz tahiyyat duası bu şuur ile yerine getirilmelidir.

10 Peygamber Efendimiz Kureyş'e bildirdi:
"--Ben bu gece Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksà'ya götürüldüm." dedi. Hayret etmek ve kabul etmemekten kimi el çırpıyor, kimi elini başına koyuyordu. İman etmiş olanlardan bazıları dönüp dinden çıktı. Birtakım erkekler Ebû Bekir’e koştular. Efendimizin İsra’ya dair verdiği haberi ona naklettiler. Ebu Bekir; “Eğer o, bunu söylediyse şüphesiz doğrudur” dedi. Onlar: “Onu bu konuda da mı tasdik ediyorsun?” dediler. O da: “Ben onu bundan daha ötesinde tasdik ediyorum, sabah akşam gökten getirdiği haberleri yani peygamberliğini tasdik ediyorum” dedi. Bunun üzerine kendisine Sıddık unvanı verildi.

11 Dediler ki: "--Söyle bakalım Kudüs nasıl
Dediler ki: "--Söyle bakalım Kudüs nasıl?.. Kaç tane kapısı var, kaç tane penceresi var?.. Pencerelerinin üstünde ne var, altında ne var?.." لَمَّا كَذَّبَتْنِى قُرَيْشٌ قُمْتُ في الْحِجْرِ فَجَلَّى اللّهُ لِى بَيْتَ الْمَقْدِسِ فَطَفِقْتُ أُخْبِرُهُمْ عَنْ آيَاتِهِ وَأنَا أنْظُرُ إلَيْهِ. Hz. Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:"Kureyş beni tekzib ettiği vakit, Hıcr'da doğruldum. Allah Teala hazretleri Beytu'l-Makdis'i bana tecelli ettirdi. Ben onlara onun alâmetlerini birer birer haber vermeye başladım. Ben Beytu'l-Makdis'e bakıyor hem de haber veriyordum." [Buharî, Tefsir, İsra 3; (V / 224) Müslim, İman 276, (I/156)

12 « إِنَّ اللَّهَ قَالَ … وَمَا يَزَالُ عَبْدِى يَتَقَرَّبُ إِلَىَّ بِالنَّوَافِلِ حَتَّى أُحِبَّهُ ، فَإِذَا أَحْبَبْتُهُ كُنْتُ سَمْعَهُ الَّذِى يَسْمَعُ بِهِ ، وَبَصَرَهُ الَّذِى يُبْصِرُ بِهِ ، وَيَدَهُ الَّتِى يَبْطُشُ بِهَا وَرِجْلَهُ الَّتِى يَمْشِى بِهَا ، وَإِنْ سَأَلَنِى لأُعْطِيَنَّهُ ، وَلَئِنِ اسْتَعَاذَنِى لأُعِيذَنَّهُ … Ebû Hureyre (R) şöyle demiştir: Rasûlullah (S) şöyle buyurdu: "Allah şöyle buyurdu: …Kulum bana nafile ibâdetlerle de yaklaşmaya devam eder. Nihayet ben onu severim. Ben kulumu sevince de Nihayet ben onun gören gözü, işiten kulağı, söyleyen dili, tutan eli, yürüyen ayağı olurum (ve bu organlarıyle meydana gelmesini arzu ettiği bütün dileklerini veririm). Diliyle de her ne isterse muhakkak onları da kendisine ihsan ederim. Bana sığınmak isteyince de muhakkak kulumu sığındırır, korurum. …”

13 Beş Vakit Namaz Bu gece farz kılındı
MİRAC’IN SONUÇLARI Beş Vakit Namaz Bu gece farz kılındı 2. Bakara Suresinin son 2 ayeti Nazil oldu 3. Şirk Koşmayanların Affedileceği Müjdesi 4. İsra suresi ve içerdiği ahlaki prensipler

14 MİRAC’IN SONUÇLARI Beş Vakit Namaz Bu gece farz kılındı 5 vakit namaz özel bir şekilde farz kılınmıştır. Halbuki Oruç, Zekat Cibril vasıtasıyla yer yüzünde iken farz kılınmıştır. Allah peygamberini özel olarak huzuruna çağırıp NAMAZI bizzat bire-bir tevdi etmiştir.

15 Efendimiz(sav) اَلصَّلَوةُ مِعْراَجُ الْمُؤْمِنِينَ
“Namaz Müminin Miracıdır” demiştir. 5 vakit namazını hakkıyla kılan günde 5 defa miracı yaşamaktadır. “Geldim Allah’ım emrindeyim, işte huzurundayım, seni unutmadım , hep seninleyim” Namaz müminler için bir göz aydınlığıdır. Müminlerin günahlarını silen onları fuhşiyata düşmekten koruyan bir ibadettir namaz. Namaz, kulu Allah’a yaklaştıran, müminin miracıdır. 

16 بسم الله الرحمن الرحيم فَإذا قَضَيْتُمُ الصلوةََ فَاذْكُرُوا اللهَ قِياَماً وَقُعُوداً وعلى جُنُوبِكُمْ فَإذاَ اطْمَأْنَنْتُمْ فَاَقِيمُ الصلوةَ إنَّ الصلوَةَ كاَنَتْ على المُؤمِنِينَ كِتاَباً مَوْقُوتاً Namazı bitirdiğiniz zaman, Allah’ı ayakta iken, otururken yan yatarken de anın. Güvene erdiğinizde namazı gereğince kılın.Çünkü namaz Müminlere belirli vakitlerde kılınmak üzere farz kılınmıştır. Nisa suresi : 103

17 “Bir gün ve gecede 5 (vakit) namaz vardır”
Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor : خمس صلوات في اليوم و الليلة “Bir gün ve gecede 5 (vakit) namaz vardır”

18 - Namaz İslam’dan önceki bütün ilahi dinlerde emredilmiştir. Hz
*- Namaz İslam’dan önceki bütün ilahi dinlerde emredilmiştir. Hz.Adem’den itibaren bütün Peygamberler namaz kılmışlardır. Kur’an’ın pek çok ayetinde namaz emredilmiştir. *- Bedenimizin temel gıda maddelerinden ekmeğe ve suya ihtiyacı ne kadarsa, ruhumuzun da namaza olan ihtiyacı o kadardır.

19 Allah (c.c) Kur’anda şöyle buyuruyor :
ذَلِكَ الْكِتَابُ لاَ رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir . Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar Bakara :2-3

20 1- İMAN: Onlar gaybe inanırlar 2-NAMAZ: “Namazı dosdoğru kılarlar”
*Takva sahiplerinin burada 5 vasfı zikredilirken Namaz 2.sırada zikrediliyor. 1- İMAN: Onlar gaybe inanırlar 2-NAMAZ: “Namazı dosdoğru kılarlar” 3-İNFAK: Kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar. 4-KİTAPLARA İMAN: Onlar sana indirilene de, senden önce indirilenlere de inanırlar. 5-AHİRETE İNANMAK: Ahirete de kesin olarak inanırlar.

21 NİÇİN NAMAZ KILMALIYIZ ?
1-Emre icabet ve görevimiz olduğu için, 2-Şükredenlerden olmak için, 3- Allah katında değer kazanmak için, 4-Rabbimize olan bağlılığımızı ve sadakatimizi bildirmek için, 5-Kötülüklerden korunmak, Allah’ın güvencesinde kalmak ve rahmetinden mahrum kalmamak için.

22 **Beş vakit namazınızı kılınız. **Ramazan orucunu tutunuz.
Rasulullah (s.a.v) Veda haccı hutbesinde şöyle buyurur: **Allah’tan korkunuz. **Beş vakit namazınızı kılınız. **Ramazan orucunu tutunuz. **Mallarınızın zekatını veriniz. **Amirlerinizin sözünü dinleyiniz. ** Böylece Rabbinizin cennetine girersiniz.

23 1-Namaz, Mü’minin miracı, 2-Allah ile mutat randevusu,
NAMAZ NEDİR ? 1-Namaz, Mü’minin miracı, 2-Allah ile mutat randevusu, 3-Namaz Dinin Direği, 4- Allah’ın özel davetine icabet, 5 Hayatımızın terazisi, 6-Allah Resulünden bize kalan en değerli miraç hediyesi 7-Kötülüklere karşı kalkandır.

24 1-Rabbini över böylece övülenlerden olur.
NAMAZ KILAN 1-Rabbini över böylece övülenlerden olur. 2-Ruhunun muhtaç olduğu manevi gıdayı temin eder. Dolayısıyla Namaz kılmayan insan AÇ insandır. 3-Kalbi temizlenir, manevi hastalıklarını tedavi eder ve kalbin en büyük arzusu ve en çok aradığı şey olan mutluluğa ulaşır. 4-Namaz klanın, İşleri yolunda gider, kazancı bereketlenir, hayatı düzene girer. 5-Namaz ile kendimizi ve aile fertlerini günahlardan, her türlü tehlikeden ve yakıtı insanlar ve taşlar olan Cehennem azabından koruruz

25 Namaz insanı kötülüklerden nasıl alı kor?
1-. Fikrimiz iman, zikrimiz namaz ve ibadet olursa, kötülük yapma düşüncesinden de uzaklaşmış oluruz.. 2-Namaz kılınan çevre(cami-cemaat) kötülük ve suç potansiyelinin olmadığı nezih bir çevredir. 3-Sosyal çevremiz, cami cemaatinden oluşmaya başlar ve bu sosyal çevrenin oto kontrolüyle, kötülükler engellenir. 4-Namaz ile kalbi arınan Mü’minin içinde, kötülük yapma arzusu zayıflar, kötülüğe karşı nefret duygusu güçlenir. 5-Allah da, kulunun iyi olma kararlılığını görünce, onu özel olarak kötülüklerden muhafaza eder.

26 3-Allah’ın huzurda olduğumuzun bilinciyle hareket edilmeliyiz.
Nasıl Namaz Kılmalıyız ? 1-Su ile bedenine, iyi niyet ile kalbine abdest aldırmalıyız. 2-Mümkün olduğu kadar cemaate devam etmeliyiz. 3-Allah’ın huzurda olduğumuzun bilinciyle hareket edilmeliyiz. 4-Namazı ihsan seviyesinde eda etmeye çalışılmalıyız.

27 5-Bir borcu eda etme düşüncesiyle değil de miraç hediyesini özenle koruma hassasiyeti ile namaz kılmalıyız. Zira, borç ödeme düşüncesinde olumsuz bir duygu var. Yani sıkıntı var. Hediyeyi koruma duygusunda ise, hediye ve hediyeyi verene yakınlık sebebiyle onur duyma duygusu var. Müminin miracı olan namaz Kur`an-ı Kerim`de 70 ayette emrediliyor. Namaz kainatın neticesi, insanın yaratılış gayesi, müminin imandan sonra birinci özelliğidir.

28 2. Bakara Suresinin son 2 ayeti Nazil oldu
اٰمَنَ الرَّسُولُ بِمَا اُنْزِلَ اِلَيْهِ مِنْ رَبِّه وَالْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ اٰمَنَ بِاللّٰهِ وَمَلٰئِكَتِه وَكُتُبِه وَرُسُلِه لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ اَحَدٍ مِنْ رُسُلِه وَقَالُوا سَمِعْنَا وَاَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَاِلَيْكَ الْمَصيرُ Peygamber, Rabbi tarafından kendisine indirilene iman etti, müminler de (iman ettiler). Her biri Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman ettiler. «Allah'ın peygamberlerinden hiçbiri arasında ayırım yapmayız. İşittik, itaat ettik. Ey Rabbimiz, affına sığındık! Dönüş sanadır» dediler.

29 لَا يُكَلِّفُ اللّٰهُ نَفْسًا اِلَّا وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لَا تُؤٰاخِذْنَا اِنْ نَسينَا اَوْ اَخْطَاْنَا رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا اِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذينَ مِنْ قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِه وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا اَنْتَ مَوْلٰینَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرينَ Allah her şahsı, ancak gücünün yettiği ölçüde mükellef kılar. Herkesin kazandığı (hayır) kendine, yapacağı (şer) de kendinedir. Rabbimiz! Unutursak veya hataya düşersek bizi sorumlu tutma. Ey Rabbimiz! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır bir yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği işler de yükleme! Bizi affet! Bizi bağışla! Bize acı! Sen bizim mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et!

30 3. Şirk Koşmayanların Affedileceği Müjdesi
Peygamber'e tâbi olanlardan, Allah'a şirk koşanlar dışındakilerin affedilebileceklerinin vâd edilmiş olmasıdır.

31 Mi’râc’ın BİZE anlattıkları
a. Mirac imtihandır; b. Mirac tasdiktir; c. Mirac tesellidir; d. Mirac iltifattır; e. Mirac namazdır; f. Mirac hicrettir; g. Mirac keşiftir: h. Mirac hedeftir;

32 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
Yüce Allah, bu büyük olayın İsrâ bölümünden bahseden "İsrâ" Sûresinde, Hz. Peygamber'in şahsında bütün insanlığa ahlâk ve fazilet prensiplerini bildirmiştir ki, bu esaslar, fert ve toplumun huzuru için son derece önemlidir.

33 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
وَقَضٰى رَبُّكَ اَلَّا تَعْبُدُوا اِلَّا اِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ اِحْسَانًا اِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ اَحَدُهُمَا اَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا اُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَريمًا Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine «of!» bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle (İSRÂ suresi 23. ayet)

34 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانى صَغيرًا Onları esirgeyerek alçakgönüllülükle üzerlerine kanat ger ve: «Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişlerse, şimdi de sen onlara (öyle) rahmet et!» diyerek dua et.(İSRÂ 24)

35 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
رَبُّكُمْ اَعْلَمُ بِمَا فى نُفُوسِكُمْ اِنْ تَكُونُوا صَالِحينَ فَاِنَّهُ كَانَ لِلْاَوَّابينَ غَفُورًا Rabbiniz sizin kalplerinizdekini çok iyi bilir. Eğer siz iyi olursanız, şunu bilin ki Allah, kötülükten yüz çevirerek tevbeye yönelenleri son derece bağışlayıcıdır. (İSRÂ 25)

36 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
وَاٰتِ ذَا الْقُرْبٰى حَقَّهُ وَالْمِسْكينَ وَابْنَ السَّبيلِ وَلَا تُبَذِّرْ تَبْذيرًا اِنَّ الْمُبَذِّرينَ كَانُوا اِخْوَانَ الشَّيَاطينِ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِرَبِّه كَفُورًا Bir de akrabaya, yoksula, yolcuya hakkını ver. Gereksiz yere de saçıp savurma. Zira böylesine saçıp savuranlar şeytanların dostlarıdırlar. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür. (İSRÂ suresi 26.ve 27. ayetler)

37 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
وَاِمَّا تُعْرِضَنَّ عَنْهُمُ ابْتِغَاءَ رَحْمَةٍ مِنْ رَبِّكَ تَرْجُوهَا فَقُلْ لَهُمْ قَوْلًا مَيْسُورًا Eğer Rabbinden umduğun (beklemek durumunda olduğun) bir rahmet için onların yüzlerine bakamıyorsan, hiç olmazsa kendilerine gönül alıcı bir söz söyle. (İSRÂ suresi 28. ayet)

38 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
وَلَا تَجْعَلْ يَدَكَ مَغْلُولَةً اِلٰى عُنُقِكَ وَلَا تَبْسُطْهَا كُلَّ الْبَسْطِ فَتَقْعُدَ مَلُومًا مَحْسُورًا Eli sıkı olma; büsbütün eli açık da olma. Sonra kınanır, (kaybettiklerinin) hasretini çeker durursun. (İSRÂ 29)

39 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
اِنَّ رَبَّكَ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَاءُ وَيَقْدِرُ اِنَّهُ كَانَ بِعِبَادِه خَبيرًا بَصيرًا Rabbin rızkı dilediğine bol verir, dilediğine daraltır. Şüphesiz ki O, kullarından haberdardır, (onları) çok iyi görür. (İSRÂ suresi 30. ayet)

40 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
وَلَا تَقْتُلُوا اَوْلَادَكُمْ خَشْيَةَ اِمْلَاقٍ نَحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَاِیَّاكُمْ اِنَّ قَتْلَهُمْ كَانَ خِطْاً كَبيرًا Geçim endişesi ile çocuklarınızın canına kıymayın. Biz, onların da sizin de rızkınızı veririz. Onları öldürmek gerçekten büyük bir suçtur. (İSRÂ 31)

41 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنٰى اِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبيلًا Zinaya yaklaşmayın. Zira o, bir hayâsızlıktır ve çok kötü bir yoldur.(İSRÂ 32.)

42 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
وَلَا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتٖى حَرَّمَ اللّٰهُ اِلَّا بِالْحَقِّ وَمَنْ قُتِلَ مَظْلُومًا فَقَدْ جَعَلْنَا لِوَلِيِّهٖ سُلْطَانًا فَلَا يُسْرِفْ فِى الْقَتْلِ اِنَّهُ كَانَ مَنْصُورًا Haklı bir sebep olmadıkça Allah'ın muhterem kıldığı cana kıymayın. Bir kimse zulmen öldürülürse, onun velîsine (hakkını alması için) yetki verdik. Ancak bu velî de kısasta ileri gitmesin. Zaten (kendisine bu yetki verilmekle) o, alacağını almıştır. (İSRÂ 33)

43 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
وَلَا تَقْرَبُوا مَالَ الْيَتيمِ اِلَّا بِالَّتى هِىَ اَحْسَنُ حَتّٰى يَبْلُغَ اَشُدَّهُ وَاَوْفُوا بِالْعَهْدِ اِنَّ الْعَهْدَ كَانَ مَسْؤُلًا Yetimin malına, rüşdüne erinceye kadar, ancak en güzel bir niyetle yaklaşın. Verdiğiniz sözü de yerine getirin. Çünkü verilen söz, sorumluluğu gerektirir. (İSRÂ 34)

44 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
وَاَوْفُوا الْكَيْلَ اِذَا كِلْتُمْ وَزِنُوا بِالْقِسْطَاسِ الْمُسْتَقيمِ ذٰلِكَ خَيْرٌ وَاَحْسَنُ تَاْويلًا Ölçtüğünüz zaman tastamam ölçün ve doğru terazi ile tartın. Bu, hem daha iyidir hem de neticesi bakımından daha güzeldir. (İSRÂ 35)

45 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
وَلَا تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِه عِلْمٌ اِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤٰادَ كُلُّ اُولٰـئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْؤُلًا Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi ondan sorumludur. (İSRÂ 36)

46 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
وَلَا تَمْشِ فِى الْاَرْضِ مَرَحًا اِنَّكَ لَنْ تَخْرِقَ الْاَرْضَ وَلَنْ تَبْلُغَ الْجِبَالَ طُولًا Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma. Çünkü sen (ağırlık ve azametinle) ne yeri yarabilir ne de dağlarla ululuk yarışına girebilirsin. (İSRÂ 37)

47 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
كُلُّ ذٰلِكَ كَانَ سَيِّئُهُ عِنْدَ رَبِّكَ مَكْرُوهًا ذٰلِكَ مِمَّا اَوْحٰى اِلَيْكَ رَبُّكَ مِنَ الْحِكْمَةِ وَلَا تَجْعَلْ مَعَ اللّٰهِ اِلٰهًا اٰخَرَ فَتُلْقٰى فى جَهَنَّمَ مَلُومًا مَدْحُورًا Bütün bu sayılanların kötü olanları, Rabbinin nezdinde sevimsizdir. İşte bunlar, Rabbinin sana vahyettiği hikmetlerdir. Allah ile birlikte başka ilâh edinme; sonra kınanmış ve (Allah'ın rahmetinden) uzaklaştırılmış olarak cehenneme atılırsın. (İSRÂ 39)

48 İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler
Allah”a Ortak Koşmamak,yalnız O”na İnanıp Yalnız O”na İbadet Etmek Ana Babaya İyilik Hürmet Ve İteat Etmek Hısımlara Yoksullara ,Yolda Kalmışlara Haklarını Vermek Onları Yedirmek İçirmek Cimrilik Yapmamak Müsrif Ve Savurgan Da Olmamak, Açlık Korkusu Ve Geçim Kaygısı İle Çocukları Öldürmemek, Zinaya Yaklaşmamak Ve Her Türlü Gayri Meşru İlişkiden Uzak Durmak Cana Kıymamak Yetimlerin Malına El Uzatmamak Verilen Sözü,yapılan Sözleşmeyi Yerine Getirmek Ölçerken Ve Tartarken Eksik Ve Noksanlık Yapmamak Kesin Olarak Bilinmeyen Şeylerin Ardına Düşmemek Kibirlenmemek Ve Gururlanmamak

49 GECEYİ NASIL DEĞERLENDİRELİM.
1- DUA EDELİM : Kendimize, ailemize, çocuklarımıza, milletimize, mü’minlere dua edelim. Ana-baba duası alalım. 2- TEVBE EDELİM : Büyük küçük bütün günahlarımızın bağışlanması için tevbe edelim. 3- KUR’AN OKUYALIM : Kendimiz ve mevtalarımızın ruhu için Kur’an ve meali okuyalım. 4- NAMAZ KILALIM : Kaza veya nafile namaz kılalım. 5- TESBİH ÇEKELİM : Zikir kelimelerini söyleyelim. 6- SELAT GETİRELİM : Peygamberimize selat getirelim. 7- ZİYARET YAPALIM : Dost,yakın ve komşularımıza tebrik ziyareti yapalım. Şehit ailelerini ve hastaları ziyaret edelim. 8- İKRAM-YARDIM YAPALIM: Yoksul, yetim ve öğrencilere maddi yardım yapalım. Çocukları sevindirelim. 9- TEBRİKLEŞELİM : Birbirimizin kandilini tebrik edelim. Dargınları barıştıralım. 10- MUHASEBE YAPALIM: Ömrümüzün muhasebesini yapalım. Bundan sonra iyi bir mü’min olmaya, düzenli namaz kılmaya, günahlardan sakınmaya Rabbimize söz verelim.


"İdris YAVUZYİĞİT (MÜFTÜ)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları