Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dünya Tarihine Yön Verenlerden

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dünya Tarihine Yön Verenlerden"— Sunum transkripti:

1 Dünya Tarihine Yön Verenlerden
101 E T K İ L İ S Ö Z @yasar

2 “İnsan söz ile yükseldi sultan oldu, çok söz insanı gölge gibi yere serdi. Söz ölüm oldu, savaş oldu, söz arabuldu, söz sulh etti.” Kutadgu Bilig’den

3 “Eğer uğrunda ölecek bir amacınız yoksa yaşamayı hakketmemişsiniz demektir…”
Martin Luther KİNG (1929–1968) Amerikalı siyah rahip ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmıştır. ‘Bir düşüm var…’ diyerek çıktığı yolda milyonları kendisine bağlamıştır. 39 yaşında haince bir suikasta kurban gitmiştir.

4 %99 çalışmanın eseridir…”
“Dâhilik %1 ilham, %99 çalışmanın eseridir…” Thomas Alva EDISON (1847–1879) İnsanlık tarihinin en büyük mucitlerinden biri olan Edison Electric Light Company'i kurmuştur. Yüksek voltajlı elektrik üreteçlerinden elde ettiği akımla çalışan, karbon Flamanlı elektrik ampulünü üretmiştir. Bunun dışında bini geçkin patentli buluşun da sahibidir.

5 “Başarısız insanların yollarındaki taşlar, başarılı olanlar için birer basamaktır…”
Gustave FLAUBERT (1821–1880) Fransa’nın Rouen bölgesinde dünyaya gelmiş önemli bir yazardır. Natüralizm (Doğalcılık) akımının ilk yazarıdır. Gerçekçilik akımını başlatan kişi olarak gösterilmesinde ünlü romanı Madame Bovary kadar bu mektuplarda dile getirdiği edebiyat ve sanatla ilgili görüşleri de etkilidir. Madame Bovary bugün dünya edebiyatının temel taşlarından biridir.

6 “Herkesi bir defa, bazılarını her zaman aldatabilirsiniz
“Herkesi bir defa, bazılarını her zaman aldatabilirsiniz. Ama herkesi her zaman aldatamazsınız…” Abraham LINCOLN (1809 – 1865) Amerika Birleşik Devletleri’nin 16. başkanıdır. Toplumun sınıfsal ayrıma girmesine (kölelik), bazı insanların doğuştan insan haklarından yoksun olmasına karşı olan Abraham Lincoln 1860’da başkan seçildiğinde, 11 eyalet Birlik’ten ayrılıp bağımsızlık ilân etti yılından bu yana Amerikalıları tedirgin eden iki sorunun çözülmesini sağlamıştır. Köleliğe son vermiş ve ülkenin yarı bağımsız eyaletlerin toplamı değil, bölünmez bir bütün olduğunu ortaya koymuştur.

7 “Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak lazım…”
Necip Fazıl KISAKÜREK (1904 – 1983) Türk şair, romancı, hikâyeci, piyes yazarı ve fikir adamı. 12 yaşında şiire başlayan Necip Fazıl'ın ilk şiir kitabı henüz 17 yaşında iken yayınlandı. Paris dönüşü yayımladığı ‘Örümcek Ağı’ ve ‘Kaldırımlar’ adlı şiir kitapları onu çok genç yaşta ünlü yaptı. ‘Bir Adam Yaratmak’ adlı eseri Türk tiyatro tarihinin en önemli eserlerindendir. Türk Edebiyatı Vakfı'nca 1980'de verilen beratla 'Sultan-üş Şuara' (Şairlerin Sultanı) unvanını kazanmıştır.

8 “Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir…”
Blaise PASCAL (1623–1662) Dahi Fransız matematikçi, fizikçi ve aynı zamanda teolojisttir. 19 yaşında, aritmetik işlemlerini mekanik olarak yapan bir hesap makinesi icat etti. Fizikte havanın ağırlığını, sıvıların denge halini ve basıncı hakkında ‘Pascal Kanunları’nı bulmuştur. Üçgenin iç açılarının toplamının 180 derece olduğunu da ispatlamıştır.

9 “Büyük adamların heykelleri, hayattayken üzerlerine atılan taşlarla yapılır…”
Jean COCTEAU (1889 – 1963) Fransız yönetmen yılında Paris'te doğan Cocteau gençlik yıllarında şiir ve yazıma ilgi duydu. Dönemin sürrealist ve kübist öncü sanatçılarıyla arkadaşlıklar kurdu; şiirler, piyesler, romanlar ve şarkı sözleri yazdı. Cocteau'nun filmleri yoğun sanatsal ve fikri altyapıları ile fark yaratır. Cocteau modern sanat ve sinema dünyasına çok büyük katkılar da bulunmuştur.

10 “Başkalarının hayatından ders alın
“Başkalarının hayatından ders alın. İnsan bütün hataları kendi yapacak kadar uzun yaşamıyor…” Eleanor ROOSEVELT (1884–1962) ABD'nin 32. Başkanı Franklin D. Roosevelt'in eşidir. Başkan Truman döneminde Birleşmiş Milletler temsilciliği yapmıştır. Burada insan hakları konusundaki çalışmalarıyla büyük saygınlık kazanmış, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin hazırlanmasında ve kabul edilmesinde önemli rol oynamıştır.

11 “Eğer bir tek kalbin kırılmasını önleyebilirsem,
Boşuna yaşamış olmayacağım, Bir yaşamdan acıyı alabilirsem, Ya da acıyı hafifletebilirsem, Ya da bir ardıç kuşunu yeniden yuvasına koyabilsem, Boşuna yaşamış olmayacağım…” Emily DICKINSON (1830 – 1886) ABD'li kadın şair. 1886'daki ölümünden sonra odasına giren kız kardeşi, odasında ondan kalan kadar şiir bulmuştur. Ölümünden sonraki dört yılda, yani 1890'a değin, şiirlerinin neredeyse tamamı yayımlanmıştır. 1920'lerde ise ABD'deki en çok sevilen şairlerden biri olmuş ve ünü bugüne değin sürmüştür.

12 “Büyük bir değerin belirtisi, onu en çok kıskananların da övmek zorunda kalmalarıdır...”
La ROCHEFAUCAULD (1613 – 1680) Prens de Marsillac. Fransız dükü. Belirli bir süre sarayda bulunarak krallık yönetiminde görev aldı. Çeşitli entrikalardan nedeniyle saraydan ayrılara hayatının son dönemlerinde kendini sanata adadı. En ünlü yapıtı olan ‘Özdeyişler’ 1965 yılında Hollanda’da yayınlandı.

13 “Hiç dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla ve asla yorulmazlar…”
Mustafa Kemal ATATÜRK (1881–1938) Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 4 yıl süren I.Dünya Savaşı sırasında başta Çanakkale olmak üzere büyük zaferler elde etmiştir. Savaş sonrasında 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti ilan ederek Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Ölümüne kadar olan 15 yıllık süre içersinde sayısız devrime imza atmıştır.

14 Tüm Kitapçılarda…


"Dünya Tarihine Yön Verenlerden" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları