Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dünyanın en güzel 30 varlığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dünyanın en güzel 30 varlığı"— Sunum transkripti:

1 Dünyanın en güzel 30 varlığı
Hangi tablo dünyanın en iyisi kabul edilebilir??Hangi sahil, hangi heykel, hangi mezarlık?? Belki de bu sıralama hatalı. Her ne kadar Gallup, sanat tarihçilerinin yorumları, onlarca araştırma ve muhtelif- konusunda profesyonellere danıştıysak da, biz kimiz ki ahkam kesecek? Kaldı ki EN dediğimiz öylesine göreceli bir şey ki!!! Buyurun siz ekleyin beğenmezseniz, size göre EN olan bir gün batımı, bir Ferrari modeli veya…. Her ne ise…bunlar bizim tesbitlerimiz ve nerede oldukları….

2 Üzgünüz, ama Playboy resimleri giremedi sıralamaya!!
En güzel çıplak Üzgünüz, ama Playboy resimleri giremedi sıralamaya!! Zaman içinde daha uzun ömürlü şeyler aradık. Böylece, dünyada yaratılmış en ünlü çıplak insan vücuduna karar kıldık yy ın sanat tarihçisi Vasari, “bu eseri görmemiş olan, ne zamanımızın ne de başka zamanların heykellerini görmese de olur” demiş. Michel Angelo heykeli 1504 te üç yıllık çalışma sonucu ortaya çıkarmış. Floransa’da güzel sanatlar akademisinde sergilenmektedir.

3 Fransız Rivyera’sının binlerce ünlü tarafından tercih edilen adası: Bora Bora.
Bir lagün ve mercan resifleri ile çevrilidir ve merkezinde sönmüş bir volkan yükselir. En güzel ada

4 En güzel kuş Quetzal, dünyanın en güzel kuşu kabul edilir. Çiftleşme zamanı kuyruğunda çok renkli iki tane kuyruk şeklinde tüy gelişir. Bunların uzunluğu bir metreyi bulur. Bu ender kuşlar, yıl boyu en güzel lacivert, yeşil ve kırmızı renklerini muhafaza ederler. Quetzal Maya ve Azteklerden beri orta Amerika’nın tropik ormanlarında özellikle Guatemala ve Kosta Rica’da yaşar..

5 En güzel modern tablo Dünyanın en pahalı tablosu, 1948 Jackson Pollock’un No 5 tablosudur. Ancak tüm eserleri sanat severlerce aynı ilgiyi bulamıyor. Mesela Adele Bloch-Bauer I in portresi (1907), 135 milyon dolara satıldı ve dünyanın 3cü en pahalı eseri…. N.Y. Neue Galerie’de sergileniyor.

6 En güzel heykel «Yüzlerce yıllık medeniyetin zirvesi » denilen bu heykel sanat tarihinin en büyük eserlerinden biridir. Her yaşam formunda ilahi varlığın kıvılcımının kanıtı diye de anılıyor. Semendireğin Nikea ‘sı denilen M.Ö. ikinci asırdan kalma bu heykel Zafer Tanrısı Nikea’ya adanmıştır ve Louvre müzesinin en gözde konumunda sergilenmektedir.

7 En güzel şato Tematik parklarını oluştururken Disney şüphesiz bu şato’yu model almıştı. Bavarya dükü Ludovic II nin Neuschwanstein Şatosu. Kuleleri ve dikilitaşları ile fonksyonellikten çok etkilemek için yapılmış bir bina. Bavarya Alplerindeki 150 yıllık şato konumu itibarile bulutların üstünde yüzer gibi. Ludovic II şatosu için: İnsanoğlu’nun görebileceği en güzel, en kutsal ve en ulaşılmaz” tabirini kullanmıştır.

8 En güzel tarih öncesi sanat eseri
Tarih öncesi sanatının “Sixtine şapeli” deniyor bu mağaraya. Güneybatı Fransa Lascaux şehrindeki bu mağara 17 bin yıllık şaşırtıcı inek, bizon, at ve keçi resimleri ile dolu. Koruma amaçlı ziyarete kapatılan mağaranın yakınlarında onun ve içindeki eserlerin bire bir ve aynı malzemelerle yapılmış resimlerinin kopyasının sergilendiği bir ikinci mağara yapılmış olup, ziyaretler buraya yapılmaktadır.

9 En güzel modern yapı Bu kategoriye girebilecek eserler: Bilbao’daki Guggenheim, İngiltere’deki Eden Project ve Barselona’daki Sagrada Familia arasında çok çekişmeli bir seçim yaşandı. Kazanan da Sagrada Familia oldu de inşasına başlanıp muhtemelen 2026 da bitirilebilecek olan yapı, bir kere en uzun süreli inşaat projelerinden biri.. Ayrıca, en ünlü dini yapılardan da biri olarak bilinir. Antonio Gaudi’nin ölümünün 100. yılında tamamlanması düşünülüyor.

10 En güzel otomobil 2009 yılında , 20 araba tasarımcılarından oluşan bir heyet, Citroen DS modelini tüm zamanların en iyi modeli seçti. 20 ci asrın en önemli tasarımcısı ve yönetim kurulu başkanı Giorgetto Giugiaro “Citroen DS gerçekten yenilikçi bir anlayışla yaratılan tek örnektir” dedi. İtalyan Falminio Bertoni tasarladı ve ilk olarak 1955 te trafiğe çıktı. Dünyanın muhtelif oto müzelerinde örneklerine rastlayabilirsiniz..

11 En güzel sahiller Toplam sahil uzunlukları ile meşhur Maldiv’lerin bu listenin dışında kalması imkansızdı zaten! Yaklaşık 1200 tane ıssız adacığı, ince ipeksi kum sahilleri, dibi cam gibi görünen türkuaz suları ile Maldiv’ler tartışmasız dünyanın en güzel sahillerini teşkil eder. Ne yazık ki deniz seviyesinin 1.5mt gibi yükselme olasılığı ile bunların bir çoğunun batması tehlikesi var

12 En güzel koy Vietnam’da Halong bay özel bir kategoride yer almalıdır aslında. Bir zamanlar Ho chi Ming, bu güzelliğin tarif edilemez olduğunu ifade etmişti. Gerçekten, buna inanmak için orayı görmek gerekir. Yaklaşık 1600 adet jungle ormanı, mağaralar, keskin kıyılarından oluşan bir tabiat köşesi…Dünyanın 7 harikası adayı finalistlerinden kabul ediliyor.

13 En güzel tablo Hiçbir sanat eseri onun kadar taklit edilmedi, onun kadar hayranlık uyandırmadı. Dolayısile buradaki sıralamada yer almaması olanaksızdı yılında Leonardo da Vinci’nin yaptığı Mona Lisa, nam-ı diğer “La Gioconda” adlı bu tablo, bugün Louvre müzesinin bir salonunda kurşun geçirmez cam altında sessiz turistlere gülümsemekte.

14 En güzel günbatımı Biliyoruz, biliyoruz, en güzel gün batımı, en güzel tipiyi seçmek öyle kolay değil…Hepsi ayrı güzel ve her birisi kişiye göre değişir. . Bununla beraber, dünya üzerinde birçok yer, günbatımları ile ünlüdür. Şili Atacama çölündeki Valle de la Luna bunlardan biri. Yunanistan’daki Santorini adasında gün batımı da öyle. Her gün onlarca turistin tırmandığı Flipinler- Manila’daki dev kumul aradan sıyrılıyor tabii. Her ikindi vakti pembe,portakal,ve mor renklerle vurgulanan günbatımı deneyimi gerçekten unutulmaz.

15 En güzel manastır Bhutan’daki bu 17 ci asır eseri vadinin sarp kayalarında asılı. Paro Taktsang (Kaplan yuvası) diye bilinen bu manastır, Budist rahiplere ait. Vadi’nin 700 metre yükseğinde inanılmaz konumu ve manzarası ile ünlenen manastıra ziyaretler sınırlı tutulmaktadır.

16 En muhteşem tavan Bu seçim kolay oldu. Goethe burayı ziyaret ettiğinde : “İnsan Sixtine Şapelini görmeden, insanoğlu’nun neler yapmaya muktedir olduğunu kestiremez” demişti. Gerçekten de Michelangelo’nun bu eseri için sayısız yorum “sanat tarihinin başyapıtı” demektedir. Bu şapel, papanın resmi ikametgahı kabul edilen Vatikan Sarayının içinde yer almaktadır.

17 En güzel tarihi bina Hindistan’daki Taç Mahal’in en güzel tarihi bina olarak sınıflandırılması artık klişeleşmiştir. Onu küçümseyen, kesinlikle görmemiş olduğundandır. Sanki hayat onu aydınlatmış gibidir. Malzemeleri safiyet doludur, sanatı mukayese kabul etmez, hikayesi ise hüzünlü bir romantizmle örülü. Hint Şair Rabinadrath Tagore onun için “ sonsuzluğun yanağına süzülen parlak gözyaşı” demiştir.

18 En güzel maske «Hayallerimizi aşan bir gerçekti ve böyle bir şeyle karşılaşmayı kimse beklemiyordu» dedi arkeolog Howard Carter, Tutankamon’un mezarını ve tarihin en şaşıtıcı hazinesini keşfettiğinde. Sayısız tarihi eserin sergilendiği Kahire müzesinde en görkemli parçadır bu maske. Dünyada saf altından imal edilmiş en muhteşem eser olan maske, değerli taşlarla süslenmiştir.

19 En güzel yer altı demiryolu
Güzellik tartışılırken yer altı trenlerinin aklımıza düşmesi pek olağan sayılmaz değil mi?? Yine de genelde modern tasarımlarıyla nefes kesen o kadar çok istasyon vardır ki!!! . Ama biz, oyumuzu eski ekole ait bir yapıta vereceğiz: 1939 da kullanıma açılan Moskova Metrosu istasyonları. Muhtemelen dünyanın en görkemli dekorasyonuna sahip istasyonlar dev avizeler, elle resmedilmiş duvar ve tavanları ile yolcuların birdenbire vals yapmaya başlayacağı hissini uyandırıyor insanda.

20 Dalmak için en güzel yer
Bu da kolay bir seçimdi. Avustralyanın dev mercan kayalığının güzellikte gerçekten eşi yok!!! Quinsland kıyısında 2600 km lik bir kıyıda yaklaşık 900 ada ve binlerce kaya milyonlarca deniz altı yaşamına yuvadır. Deniz atları, timsahlar ve 125 çeşit köpek balığı burada yaşar.

21 En güzel mezarlık Ölüm, mezarlar…Çözülme.. Güzellikle bağdaşmayan kelimeler. Mezarlıkların melankolik bir çekiciliği vardır. Ve Londra, bu kategoride hasım bulamaz. Dünya dışı gibi görünen kabristanlarının içinden Highgate sıyrılır. Özenle oyulmuş mermer ve granitler Karl Marx ve Douglas Adams’ın gibi sahiplerinin ünü ile daha da sivrilirler.

22 En güzel kitap Bir. zamanlar ona meleklerin eseri demişlerdi. Kells’in bu kitabı Kelt keşişlerin resmettiği en zengin Latince el yazılı kitabı olmakla kalmaz, 8 ci asrın kalıtı olarak, İrlanda’nın en muhteşem milli hazinesidir. Ağır ve karmaşık desenler o kadar karışıktır ki, metni neredeyse okunmaz kılar. Dört bölümden oluşan bu incil Dublin’de Trinity College kütüphanesindedir..

23 En güzel şadırvan Roma’daki Fontana di Trevi ya da Suudi Arabistan’daki Eyfel boyunda su sıçratan Jeddah’ı konu alabilirdik… Gel gör ki, Las Vegas’ta kaldık!! Bellaggio oteli’nin fıskiyesi ve ışık-ses koreografisi en etkileyici gösteriyi oluşturuyor. Suni bir gölde 1200 fıskiye ağzı ve 4500 adet ışık kaynağının oluşturduğu bir show..

24 En güzel manzara Dünyanın en güzel manzarasına ulaşmamız zor olmadı km uzunluğu, 29kmt. Eni ve 1,6km derinliği ile Grand Canyon , büyülü renkleri, labirent gibi virajları, 2milyar yaşındaki kayaları ile baş döndürücü bir uçurum. Dolayısile yılda beş milyarı aşan ziyaretçisinin dünyanın en muhteşem manzarası karşısında nefesinin kesilmesinden doğal ne olabilir???

25 En güzel ordu Çin’deki Terracotta savaşçılar ve atları tartışmasız 20ci asrın en muhteşem arkeolojik buluşu!!! Çamurdan yaratılmış 8000 i aşan sayıda muhtelif ebat ve tipte asker, onlarca silah ve at, 1974 te Lintong Xi’an da bir tarlanın altından çıktı. Unesco’nun tarifine göre bu ordu “realizmin şaheseri”. Vefatından sonra imparator Qin Shi Huang’ın anısına yaratılmış.

26 En güzel şelale Niagara dünyanın en ünlü şelalesidir. Venezuela’nın Angel şelalesi dünyanın en yükseği, Zimbabwe’nin Victoria şelalesi ise en yekpare su kütlesini oluşturandır. Peki ya en güzeli??? Bize kalırsa Arjantin ve Brezilya arasındaki Iguazu. 2 km. enine yayılmış 275 şelaleden oluşur ve ortalama düşen su kütlesi saniyede 1.3 milyar litre. Çevredeki bakir ormandan çok daha etkileyici bir manzara hele yer yer kendinizi su duvarları ile çevrilmiş gibi gördüğünüzde!!!.

27 En güzel tarihi kalıntı
Machu Pichu dünyanın en bilinen arkeolojik yerlerindendir çünkü inanılmazdır. 15 asırda İnka medeniyetince inşa edilmiş, ve 1911 de keşfedilmiştir. Dikey dağlar ve ormanların ortasındaki bir dar zirvede kurulmuş şehir, bulutların içinden sivriliyor. Dev duvarları, binaları ve basamakları aşağıdan görünmez ve İnka inanışlarına göre tanrıları için akbaba şeklindeki bir yapılaşmadadır..

28 En güzel göl Burada yoğun bir mücadele yaşadık. Canada’nın Peyto, Bolivya ve Çinde (Five Flower Lake)..ama Atitlan, orta Amerikanın en derin gölü, ipi göğüsledi. Göl, sene önce oluşmuş dev bir yanardağ kraterini doldurmaktadır.

29 En güzel bahçe En iyisi klasmanı için tüm zamanların en iyi ressamlarından biri için yeterli olmuşsa, bizim için de kabuldür! Doğu Normandiyanın Giverny bahçeleri canlı bir sanat eseridir. Empresyonist ressam Claude Monet’nin dikkatini çekip resmettiğine göre….Sonuç 20.yy.’ın en etkileyici tablolarından birkaç tane. Bahçeler 1883 ten 1926ya kadar oluşturulmuş. 1976dan itibaren onarım görmüş, eski görkemini yansıtacak şekilde…. Çiçek yataklarının içinde lilyum ve nilüfer döşemeleri yer almaya başlamıştır.

30 En güzel saray Saraylar görkem ve zenginlik timsalidir dolayısile burada da sınıflama mücadelesi zorlu oldu. Saint Petersburg, Versailles, Yasak Şehir..liste uzar gider. Ama en güzeli, İspanya Granada’daki Elhamra sarayıdır ki, islam sanatı ve tezyininin mimari şaheseridir.

31 Paris’in kalbindeki Champs Elysées bulvarı tabii ki!!!
Dünyanın en güzel bulvarı Paris’in kalbindeki Champs Elysées bulvarı tabii ki!!! Gezegenin en güzel, en pahalı ve en meşhur bulvarı!! Bir ucunda zafer takı var, ve 2 km. lik uzunluğu boyunca dünyanın en meşhur ve pahalı markalarının yer aldığı dükkanlar, parklar, kafeler.. Paris belediye başkanı onun karakteristik özelliğini, yabancı marka ve zincirlerin burada yer almasını önleyerek korumaya çalıştığı bilinir.


"Dünyanın en güzel 30 varlığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları