Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Muharrem Taç www.muharremtac.com mtac@martisoft.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Muharrem Taç www.muharremtac.com mtac@martisoft.com."— Sunum transkripti:

1 Muharrem Taç

2 Liferay Nedir

3 Liferay Nedir 2000 yılında Brian Chan önderliğinde geliştirilmeye başlanmış bir proje. Önce kar amacı gütmeyen bir oluşumken yıllarında şirketleşti. Tek ürünleri Portal değil. Social Office adında yeni bir ürünleri var. Bu ürün de Liferay Enterprise Portal tabanlı.

4 Liferay Nedir Açık kaynak kodlu MIT lisansı
Portlet container. JSR 168 ve JSR 268. Şu an portal 5.2 sürümünde. Fakat bu sürüm çok yeni Ana Frameworkler Spring ve Hibernate. MVC olarak Struts kullanılıyor. Şablonlarda Struts Tiles ve Velocity kulanılmış.

5 Liferay Nedir Tema, Layout, drag- drop destekli. Türkçe desteği.
Exdend edilebilir hazır proje. OpenSSO, CAS Server, OpenID gibi yeni SSO yöntemlerine ve ürünlerine destek veriyor.

6 Liferay Nedir Tema Desteği

7 Liferay Nedir Layout Desteği

8 Liferay Nedir Authentication, SSO

9 Liferay Nedir Desteklenen veritabanları: MySQL, PostgreSQL, Oracle,
IBM DB2, Microsoft SQL Server, Sybase, Hipersonic, Apache Derby,

10 Liferay Nedir

11 Liferay Installation

12 Liferay Installation Liferay yükleme kolaylığı için bundle olarak dağıtıldığı gibi tek başına web uygulaması olarak da indirilip yüklenebilir. Bu durumda ilave kütüphaneler için dependencies olan dağıtım indirilmeli. SourceForge adresi :

13 Liferay Installation Bundle dağıtımlarların desteklediği;
Servlet containerlar : Tomcat, Jetty , Application serverlar : Jboss, Glassfish, Geronimo, JonAS, Resin Tomcat bundle yüklemesi için örneğin liferay-portal-tomcat zip açılır Açılan bu dizinde Tomcat’e herşeyiyle kurulmuş konfigüre edilmiş Liferay Portal kuruludur. Kurulu veritabanı HSQL’dir ve test kullanıcısı bulunmaktadır. Ayarlarda değişiklik mesela veritabanı değiştirmek için \conf\Catalina\localhost\ROOT.xml değiştirilebilir. webapps/ROOT dizini ana uygulama dizinidir. Portal burada kuruludur.

14 Liferay Installation Portletler de webapps altına deploy edilir.
Portlet deployment kullanıcı home dizini altında liferay/deploy dizinine war gönderilmesi ile gerçekleşir. Örneğin Windows için: C:\Documents and Settings\mtac\liferay\deploy\portlet.war Liferay PortletAutoDeployListener war dosyasını buradan alarak webapps dizinine kopyalar ve portletleri register etmeye başlar. Bir uygulama içerisinde pek çok portlet olabilir.

15 Liferay Web MVC

16 Liferay Web MVC Liferay 2000 yılından beri geliştirilmekte olduğu için oturmuş bir yapı var ve bu yapıyı tümden değiştirmek zor olduğundan Struts ile devam ediliyor. JSF ile geliştirilmeye devam edilecek söylentileri var. Struts actionları ve forwardları klasik şekilde struts-config.xml içinde tanımlı. tiles-defs.xml, forwardların nereye gideceği bilgisini taşıyor. Önemli ayar dosyaları system.properties, portal.properties Dil dosyaları Language.properties

17 Liferay Extend

18 Liferay Extend Liferay’in sitesinde exdend projesi bulunuyor.
Proje build edildiğinde Liferay extend core librarylerini jar halinde paketlerken önemli dosyaları –ext. olarak çoğaltıyor. portal.properties -> portal-ext.properties system.properties -> system-ext.properties tiles-defs.xml -> tiles-defs-ext.xml Language-ext_tr.properties

19 Portletler

20 Portletler Java stadardı.
Portletler portale deploy edilen uygulamalar. Birer modül gibi düşünebiliriz. Bağımsız pencereler gibi çalışıyor. Portal ile bütünleşik olabiliyor. Portal’in sağladığı API’lara erişebiliyor. Kendine ait request ve response’u var. RenderRequest RenderResponse gibi. Modern JavaEE Frameworkleri ile portlet yazılabiliyor. Spring, Struts, JSF.

21 Portletler Dr.Naci DAİ’nin kazandırdığı Lomboz ile Eclipse ile entegre olarak Portlet geliştirme imkanı. Preconfigured with Eclipse Ganymede and Europa for enteprise Java/JEE development Includes Eclipse Webtools Platform, Web Services, JSF and JPA Tools Includes BPEL Editor and builtin support for Apache ODE SOA support with REST, JAX-WS and JAXB Java Portal and Portlet Development Tools and support for Liferay and eXo Portals Bundles Spring IDE, Hibernate and Struts Tools Easy installation with cloudsmith virtual distros Support options

22 Portletler Portlet deployment kullanıcı home dizini altında liferay/deploy dizinine war gönderilmesi ile gerçekleşir. Örneğin Windows için: C:\Documents and Settings\mtac\liferay\deploy\portlet.war Liferay PortletAutoDeployListener war dosyasını buradan alarak webapps dizinine kopyalar ve portletleri register etmeye başlar. Bir uygulama içerisinde pek çok portlet olabilir.

23 Portletler 3 Önemli Dosya:
portlet.xml : portlet bilgilerinin tutulduğu standard dosya. liferay-portlet.xml : Liferay’a özel yeteneklerin kullanılabildiği liferay specific dosya. Örnek : bir portleti ajaxable yapmak için <ajaxable>true</ajaxable> liferay-display.xml : Liferay uygulama ekleme menüsünde görünecek isim ve kategori ağaç sırası.

24 Portletler 3 Önemli Method:
javax.portlet.GenericPortlet içerisinde desteklenen methodlar: doView(RenderRequest portletRequest, RenderResponse portletResponse) portlet görüntülendiğinde tetiklenir. doEdit(RenderRequest portletRequest, RenderResponse portletResponse) Portlet edit modunda çalışır. processAction(ActionRequest request, ActionResponse response) Portlet’te bir event tetiklendiğinde çalışan methoddur.

25 Portletler Örnek Görünüm (doView)
public void doView(RenderRequest portletRequest, RenderResponse portletResponse) throws PortletException, IOException { WindowState state = portletRequest.getWindowState(); portletResponse.setContentType("text/html"); PortletPreferences pref = portletRequest.getPreferences(); byte[] utfContentBytes = pref.getValue("content", null).getBytes(); String content = new String(utfContentBytes, "UTF-8"); portletRequest.setAttribute("content", content); Map userInfo = (Map) portletRequest.getAttribute(PortletRequest.USER_INFO); PortletContext context = getPortletContext(); PortletRequestDispatcher rd = context.getRequestDispatcher("/index.jsp"); rd.include(portletRequest, portletResponse); }

26 Portletler Uygulama Ekleme

27 Liferay Dökümantasyonu

28 Liferay Dökümantasyonu
Son derece açık anlaşılır bir dökümantasyonu mevcut. Yeni başlayanlardan uzmanlara kadar ayrılmış seviye dökümanları.

29 Liferay Dökümantasyonu
Videolar ile görsel eğitimler (Lifecasts)

30 Teşekkürler


"Muharrem Taç www.muharremtac.com mtac@martisoft.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları