Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4.SINIF TÜRKÇE DERSİ GENEL TEKRAR SORULARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4.SINIF TÜRKÇE DERSİ GENEL TEKRAR SORULARI"— Sunum transkripti:

1 4.SINIF TÜRKÇE DERSİ GENEL TEKRAR SORULARI
HAYDİ ÇOCUKLAR CEVAPLAYALIM

2 TÜRKÇE DİLBİLGİSİ 1-“Türk askeri kahramandır.” cümlesinde hangi durum eki vardır? -e hali B. - i hali C. -de hali D. -den hali

3 2-Aşağıdaki kelimelerden hangisi yapısına göre türemiş sözcüktür
2-Aşağıdaki kelimelerden hangisi yapısına göre türemiş sözcüktür? A-halı B-okullar C-evde D-köylü

4 3-Aşağıdaki kelimeleri anlamlı ve kurallı bir cümle haline getirince baştan 3. kelime hangisi olur? A-)Bitirince B-)İşiniz C-)Kapatınız D-)Lambayı

5 4- Cümlede işi (eylemi)yapan öğeye ne denir
4- Cümlede işi (eylemi)yapan öğeye ne denir? a)Sıfat b) Yüklem c) Özne d) Tümleç

6 5-“Sabahleyin düğüncübaşı, düğün hazırlıklarını hızlandırdı
5-“Sabahleyin düğüncübaşı, düğün hazırlıklarını hızlandırdı.” tümcesinde hangi sözcük birleşik sözcüktür? A- sabahleyin B- düğüncübaşı C- hazırlıklarını D- hızlandırdı

7 6- Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin sesteşi (eşseslisi) yoktur
6- Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin sesteşi (eşseslisi) yoktur? A) parça B) yüz C) bin D) yaz

8 7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yarar” kelimesinin eş anlamlısı ile kurulmuş bir cümle vardır? A) bahçede düşünce dizi yaralanmıştı. B) Spor yapmanın sayısız faydaları vardır. C) Bu yaptıklarının sana bir yararı yokktur. D) Derslerimde yardımcı kaynaktan yararlanırım.

9 8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır? A) Kafasını taşa vurmadan aklı başına gelmez. B) Her gece güzel rüyelar görüyorum. Düşlerimin gerçek olmasını istiyorum. C) Otobüste gençlerin yaşlılara yer vermesi çok güzel bir davranıştır. D) Sarışın çocuk çok tatlı gülümsüyordu.

10 9-Aşağıdaki sözcük guruplarından hangisi anlam bakımından diğerlerinden farklıdır? A) toplama – çıkarma B) iri – yarı C) taze – bayat D) belge – vesika

11 Annesi ona uyumadan önce ince bir kitap okudu.
10- Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük vardır? Annesi ona uyumadan önce ince bir kitap okudu. Bu sınavı kazanamazsam yandım. Çoban, büyük ve yaşlı bir ağacın gölgesinde uyuyakalmıştı. Koli yere düşünce içindeki tabakların hepsi kırıldı.

12 11- “-cı, -lı, -lık, -sız” gibi bazı ekler eklendikleri sözcüklerin anlamlarını değiştirir. Bu tür eklere yapım eki denir. Aşağıdakilerden hangisi sözcüğün anlamını değiştiren bir ek almamıştır? A) İzmirli B) Aşçı C) Açlık D) Davullar

13 12- Aşağıdakilerden hangisinde farklı düşünmeye yönlendiren ifade yer alır?
Bu acıyla yüreğim yandı. Şimdi uyuyor ya da kitap okuyordur. Bize geldiğine sevindim. Atatürk 1881 yılında Selanik’te doğmuştur.

14 13-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel durum bildiren bir ifade vardır?
Genellikle sonbaharda köye gideriz. Annemden sadece bir saat izin aldım. Annem, bu keki özel olarak sana yaptı. Yalnızca bu adam ayağa kalktı.

15 14-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel durum bildiren bir ifade vardır?
Her zaman bu şarkıyı dinlerim. B) Çocuklardan sadece Yunus iyi not aldı. C) Okul bahçesi tamamen çam ağaçlarıyla dolu. D) Sık sık hastalandığı için doktora gittiler.

16 15-“Göz-Gözlük” arasındaki ilişkinin benzeri aşağıdakilerden hangisinde yoktur? a)El-Eldiven b) Kafa-Şapka c) Ayak-Çorap d) Televizyon-Kumanda

17 17-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin kişisi diğerlerinden farklıdır? a) Buğdayı ambara döktük. b) Sabah erkenden size geliriz. c) Tarladan az önce geldik. d) Çalışmaya erken başladınız.

18 18- “Avcılar,kuş sesleriyle erkenden uyanmışlardı
18- “Avcılar,kuş sesleriyle erkenden uyanmışlardı.” cümlesinde,aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı yoktur? a) Kimler b) Neyi c) Ne zaman d) Ne ile

19 19-Aşağıdaki kelimelerin hangisinde bir yazım hatası yapılmıştır
19-Aşağıdaki kelimelerin hangisinde bir yazım hatası yapılmıştır? a) buzdolabı b) pisiklet c) fırın d) musluk

20 20-Soru işareti (?) aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış kullanılmıştır? a) Tatile ne zaman gideceksin? b) Kimin kapıyı kapattığını söylemedi? c) Bunca zaman neden gelmedin? d) Niçin ağlıyorsun?

21 Paragrafta hangi temel konu üzerinde durulmamıştır?
21- Erzurum kelimesinin çağrıştırdığı bazı temel şeyler vardır: Soğuk , yeşil , beyaz , kahramanlık, dadaş ve oltu taşı.Şehrin şapkası gibi duran Palandöken ve şehre hakim olan yeşil.Yeşille kaynaşmış bir başka doku;tarih. Paragrafta hangi temel konu üzerinde durulmamıştır? a) soğuk b) kayak merkezi c) Dadaş d) oltu taşı

22 22-Etekleri zil çalmak” deyiminde anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? a)telaşlanmak b)gülmek c)ağlamak d)üzülmek

23 23- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ konuk ” sözcüğüyle eş anlamlı bir sözcük vardır?
Dostlarımızla yolda karşılaştık. Sizi akrabamla görüştüreceğim. c) Az sonra misafirlerimiz gelecek. d) Geziye tanıdıklarımızla çıkarız.

24 24-“Çocukların öğütten çok,iyi bir. ihtiyaçları vardır
24-“Çocukların öğütten çok,iyi bir ihtiyaçları vardır.” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdaki sözcüklerden hangisi getirilebilir? a) eve b) kaleme c) örneğe d) çiçeğe

25 25-Verilen ad ve önadlara uygun önad ve ad yazalım.

26 26- Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük bir adın yerini tutmuştur? A) Oraya yarın gideceğiz. B) O mahalleden taşındık. C) O mektubu dün yazdım. D) O meyveleri yıkayalım.

27 Aşağıdakilerden hangisinde adın durum eklerinden yönelme durumu vardır
Aşağıdakilerden hangisinde adın durum eklerinden yönelme durumu vardır? A) havuzda B) sinemaya C) bardağı D) gözlük

28 28-Nokta (. ) aşağıdaki cümlelerin hangisinde doğru kullanılmıştır
28-Nokta ( . ) aşağıdaki cümlelerin hangisinde doğru kullanılmıştır? a) Okula ne zaman geleceksin. b) Kimin kazandığını söylemedi. c) Bunca yıldır nerelerdesin. d) Soruları cevaplayabildin mi.

29 29- "Burnu büyümek" deyimindeki altı çizili sözcükte gerçekleşen ses olayı, aşağıda­ki cümlelerin hangisinde vardır? A.Abur cuburla karnını doyurdu. B. Kitabımın arasına çınar yaprağı koydum. C. Limandaki gemiler işçi arıyor. D.Tavuktaki hastalık etrafa yayılmış.

30 30-"Üzümünü ye, bağını sorma
30-"Üzümünü ye, bağını sorma." atasözünün anlamı aşağıdakilerden hangisidir? A. Her şeyi araştırmaya gerek yoktur. B. Araştırırken bazı konuları görmemek lazım gelir. C. Araştırmayı belli bir plana göre yapmak lazım. D. Bazı nimetlerin nasıl elimize geçtiğini araştırmanın gereği yoktur.

31 31- "Sen işten korkma( ) iş senden korksun ()" atasözünde ( ) yerine hangi noktalama işaretleri gelmelidir? A. (;) (.) B. (.) (?) C (:) (,) D. (,) (.)

32 32-"Ayşe kastamonuya gitmek istedi
32-"Ayşe kastamonuya gitmek istedi." cümle­sindeki yazım hatası aşağıdaki cümlelerin hangisinde de yapılmıştır? A. Pasta yerken dikkatli olmak gerekir. B. Bu iş yerini mustafanın babası kurdu. C. Millî Eğitim Bakanlığı eğitmenlik kursu açmış. D. Gecekondularını yıkıp apartman yaptılar.


"4.SINIF TÜRKÇE DERSİ GENEL TEKRAR SORULARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları