Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜREME SAĞLIĞI VE AİLE PLANLAMASI HAZIRLAYANLAR: CEM ASLAN FATİH EMÜL UMUT DALKIÇ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜREME SAĞLIĞI VE AİLE PLANLAMASI HAZIRLAYANLAR: CEM ASLAN FATİH EMÜL UMUT DALKIÇ."— Sunum transkripti:

1 ÜREME SAĞLIĞI VE AİLE PLANLAMASI HAZIRLAYANLAR: CEM ASLAN FATİH EMÜL UMUT DALKIÇ

2 ÜREME SAĞLIĞINA GİRİŞ Üreme Sağlığı; üreme sistemi,onun fonksiyonları ve işleyiş süreciyle ilgili,sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, tüm bunlara ilişkin fiziksel,mental ve sosyal yönden bütünüyle iyi olma durumudur. Aynı zamanda,insanların tatmin edici ve güvenli bir cinsel yaşamlarının olması,üreme yeteneğine sahip olmaları,üreme yeteneklerini kullanmada özgür olmaları demektir.(WHO,1999)

3 Son 30 yıllık dönemde, sağlık alanında önemli gelişmeler sonucunda; beklenen yaşam süresi artmış, anne ve çocuk ölümlerinde azalma kaydedilmiştir. Ancak, bu olumlu gelişmelerden tüm insanlar eşit şekilde yararlanamamıştır, halen de yararlanamamaktadır. Bölgelerarası ve kır-kent farklılığının yanısıra, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yoksullar, sağlık riski en yüksek grubu oluşturmaktadır. Günümüzde global düzeyde yoksulluğun giderek yaygınlaşması ve süreklilik kazanması, sosyal ve ekonomik eşitsizlikler, aşırı nüfus artışı, çevresel kirlenme gibi temel sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar bütün ülkeleri ilgilendiren ortak sorunlar olarak ortaya çıkmakta ve nüfus konusuna yönelik uluslararası işbirliğinin artırılması konusunda ortak bir görüş giderek yaygınlık kazanmaktadır(Birleşmiş Milletler, 1994, s:1-12)

4 AİLE PLANLAMASI Aile planlaması, bütün çiftlerin ve bireylerin istedikleri sayıda, istedikleri zamanda ve sağlıklı aralıklarla, bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olma, sorumluca karar vermeleri ve bu amaçla bilgi, eğitim ve araçlara sahip olmalarıdır.

5 Aile planlaması çocuk sayısını kısıtlamak demek değil, amaçlarından biri de çocuk sahibi olmayan ailelere çocuk sahibi olmaları için yardımcı olmaktır.

6 Aile Planlamasının Amaçları Nelerdir Aşırı doğurganlığın ve buna bağlı ortaya çıkan kansızlık, jinekolojik hastalıklar, doğuma bağlı oluşabilecek rahatsızlıkların azaltılması Çok ve sık gebelikleri önleyerek, çok ve sık gebeliklerin anne ve çocuk sağlığına olan olumsuz etkilerini gidermek Riskli gebeliklerin önlenmesi İstenmeyen gebeliklerin ve bunlara bağlı olumsuz sonuçların önlenmesi Doğum yaşının ayarlanmasını sağlamak Çocuğu olmayan ailelere çocuk sahibi olmaları için yol göstermek

7 Gebeliği Önleyici Modern Yöntemler Nelerdir?

8

9 KADINA AİT YÖNTEMLER

10

11

12

13

14

15

16

17 KADINLAR İÇİN BARİYER YÖNTEM Diyafram: İnce plastikten yapılmış, rahmin hazneye açılmış kısmını (ağzını) örten bir kapaktır. Erkek sperm hücrelerinin hazneden rahme geçmesini engeller. Sperm Öldürücü Fitil, Köpük, Tablet vb: Hazneye konularak, erkek tohum hücrelerini öldüren kimyasal maddelerdir. İlişkiden 10 dk önce hazneye yerleştirilmelidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kısmen koruyucudur. Kadınlar kendi kendine uygulayabilir. Diğer modern yöntemlere göre korucuyu etkisi düşüktür. Kullanımından önce mutlaka bu yöntemin kişiye uygun olup olmadığını açısından sağlık kuruluşuna danışılması ve muayene yapılması gerekmektedir.

18 Erkek İçin Bariyer Yöntemler KONDOM Erkeklik organına (penise)sertleştikten sonra takılan, kauçuktan yapılmış çok ince kılıf olup, sperm hücrelerinin vajene boşalmasını engeller. Cinsel yolla bulaşıcı hastalıklardan koruyucu, güvenilir bir yöntemdir. Her cinsel ilişkide yeni bir kılıf kullanılmalı, takılırken delik ya da yırtık olmadığına dikkat edilmelidir. Kullanım sonrasında da yırtık olup olmadığı tekrar kontrol edilmeli, yırtık varsa acil gebeliği önleyici bir yöntem kullanılmalıdır. Kondomun yapılmış olduğu kauçuğa karşı alerjisi olan kişiler hariç, her erkek ve eşi güvenli şekilde kullanabilir.

19

20

21

22

23


"ÜREME SAĞLIĞI VE AİLE PLANLAMASI HAZIRLAYANLAR: CEM ASLAN FATİH EMÜL UMUT DALKIÇ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları