Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSLAM HUKUK USULÜ ASLİ KAYNAKLAR: KİTAP/KUR’AN, SÜNNET, İCMA + KIYAS

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSLAM HUKUK USULÜ ASLİ KAYNAKLAR: KİTAP/KUR’AN, SÜNNET, İCMA + KIYAS"— Sunum transkripti:

1 İSLAM HUKUK USULÜ ASLİ KAYNAKLAR: KİTAP/KUR’AN, SÜNNET, İCMA + KIYAS
D. KIYAS Kıyas Kavramı Kıyas’ın Rükünleri Kıyas’ın Hukuki Otoritesi

2 İSLAM HUKUK USULÜ ASLİ KAYNAKLAR: KİTAP/KUR’AN, SÜNNET, İCMA + KIYAS
D. KIYAS Kıyas Kavramı hakkında şer’i hüküm bulunmayan bir konuyu, hükmün illetinde birleştikleri için, hakkında şer’i hüküm bulunan bir konuya hükümde ilhak etmektir. (bkz Hallaf, 199)

3 İSLAM HUKUK USULÜ ASLİ KAYNAKLAR: KİTAP/KUR’AN, SÜNNET, İCMA + KIYAS
D. KIYAS Kıyas Kavramı Kıyas’ın Rükünleri: a) Asıl: Bu, hükmü hakkında açık söz (nass) bulunan nesnedir. Buna, kendisine kıyaslanan (mekis aleyh), kendisine yüklem olan (mahmul aleyh), ve kendisine benzetilen (mü şebbeh bih) denir. b) Fefi: Bu, hükmü hakkında açık söz bulunmayan nesnedir. Hilkümde asıl'a eşit kılınması arzu edilir Buna kıyaslanan (mekis), yüklem (mahmul) ve benzetilen (mü şebbeh) de denir. e) Ashn Hükmü: Bu, asıl hakkında açık sözü!' getirdi ği Şer'i hükümdür ve bu fer'in de hükmü olması arzu edilir d) Neden (İllet): Ashn hükmünün üzerinde kuruldu ğu niteliktir. Bunun fer'ide bulunmasından ötürü feri, hükümde as ıl'a e şit kılınır Hallaf, 207.

4 İSLAM HUKUK USULÜ ASLİ KAYNAKLAR: KİTAP/KUR’AN, SÜNNET, İCMA + KIYAS
D. KIYAS Kıyas Kavramı Kıyas’ın Rükünleri Kıyas’ın Hukuki Otoritesi: Allah Tealâ, hüküm âyetlerinin birço ğunda hükmü nedenine (illet) ba ğlamış olduğu âyetlerin delâleti ile desteklemi ştir. Mesela, teyemmümün caiz olması hususunda "Allah size sıkıntı vermek istemez" " buyurmuştur. Maide, 6. Hallaf, 203.


"İSLAM HUKUK USULÜ ASLİ KAYNAKLAR: KİTAP/KUR’AN, SÜNNET, İCMA + KIYAS" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları