Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYADA HENTBOLUN TARİHSEL GELİŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYADA HENTBOLUN TARİHSEL GELİŞİMİ"— Sunum transkripti:

1 DÜNYADA HENTBOLUN TARİHSEL GELİŞİMİ

2 Hentbol dünyanın en eski sporlarından biridir
Hentbol dünyanın en eski sporlarından biridir. Homeros;un ünlü kitabı ODYSSEY de topla oynanan bu spordan bahsedilmektedir. İÖ 600 yıllarına ait rölyeflerde bu sporun Atina da oynandığına dair işaretler bulunmaktadır. Yine Antik Çağ'ın ünlü düşünürlerinden Platon, PHAEDON adlı yapıtında 12 değişik renge boyanmış parçalı toplardan söz etmiştir.

3 İÖ tarihleri arasında yaşamış Romalı doktor Claudius Galenus kitaplarında Romada Harpston; adını verdiği Hentbole benzer bir oyundan bahsetmektedir.

4 yıllarında yaşayan Alman Destan yazarı Walther von der Vogelwide ın bahsettiği Catch Ball Games (top yakalama oyunu) günümüz hentboluna benzer bir oyundu ve ilk kez bu oyunun kurallarından söz ediyordu

5 Fransız Rabelais ( ) elin içi ile oynanan bir top oyunundan bahsetmektedir. Danimarkalı beden eğitimi öğretmeni Holger Nielsen 1848 de Ortrup daki okulunda kuralları ve metodları belirlenmiş ve adına Haanbold-Spiel (hentbol oyunu) dediği bir oyunun oynanmasına izin vermiştir.

6 Kapalı salon yada Olimpic Hentbolun günümüze yakın kuralları 1897 yılında Danimarkada belirlendi. 7 oyuncu ile ve basketbol sahasından daha büyük bir sahada oynanmaya başladı.

7 1890 da Alman bedeneğitimi öğretmeni Konrad Koch Hentbolden , hentbol formatlarına benzer Snatch ball game adını verdiği bir oyun türetmiş ama bu oyun fazla ilgi görmemiştir.

8 Uluslararası Futbol Federasyonunun genel sekreteri Alman Hirschmann açık saha hentbolunun tanıtımı için uğraş verdi yılları arasında Berlinli bir Spor okulu müdürü olan Max Heiser bu oyunun gerçek yapısını düşünen ve kuran kişi oldu İlk Uluslar arası Açık saha hentbol karşılaşması 13.Eylül.1925 de Almanya ve Avusturya arasında oynandı ve Avusturya 6-3 kazandı

9 1926'da, Uluslar arası Amatör Atletizm Federasyonu'nun (IAAF)düzenlediği kongrede uluslar arası hentbol oyun kurallarının saptanması ve standart hale getirilmesi için bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. 11 ülkenin katılımı ile 4.ağustos.1928 de Amsterdam-Hollanda da Uluslararası Amatör Hentbol Federasyonu (FIHA) kuruldu.

10 1930'larda açık alan hentbolü hızla gelişirken, kış mevsiminin sert ve uzun geçtiği kuzey Avrupa ülkelerinde ise salon hentbolü oynanmaya başlandı 'te İsveç-Danimarka arasında ilk uluslar arası salon hentbolü karşılaşması yapıldı.

11 Hentbol olimpik spor olarak ilk kez 1936 da Berlinde 11
Hentbol olimpik spor olarak ilk kez 1936 da Berlinde 11.Olimpiyat Oyunlarına kabul edildi İlk Dünya şampiyonasında 1938 de Berlin de düzenlendi. Ve Almanya ilk dünya şampiyonu oldu 'da başlayan II. Dünya Savaşı, gelişimini henüz tamamlayamamış olan hentbol sporunu olumsuz yönde etkiledi. 1950'li yıllarda açık alan hentbolü giderek yerini salon hentboluna bırakmaya başladı.

12 2.dünya savaşının ardından Dünyadaki hentbol oyunlarını organize etmek amacıyla Danimarka, İsveç, Finlandiya, Norveç, Hollanda, Polonya ve Fransa'nın katılımlarıyla 1946'da Uluslar arası Hentbol Federasyonu (IHF), Kopenhag'da kuruldu.

13 IHF'nin düzenlediği bayanlar ilk Dünya Şampiyonası'nı Çekoslovakya kazandı da Düzenlenen Dünya Şampiyonası Saha Hentbolunun son şampiyonası oldu. Madrid de yapılan 64. OIC toplantısında Hentbol olimpik spor olarak tekrar 1972 Münih Oyunlarına kabul edildi. Bayanlar ilk kez 1976 Montreal Oyunlarında sahaya çıktılar .

14 Doğu bloku ülkelerinin neredeyse ana sporlarından olan hentbolde 1980’lere kadar Sovyetler Birliği, Romanya, Yugoslavya, Doğu Almanya ve Macaristan’ ın üstünlüğü sürdü. Zaman zaman sadece Batı Almanya ve İsveç bunların arasına girebildi.

15 Doğu blokunun dağılması ile antrenörler ve oyuncular Avrupa nın çeşitli ülkelerine dağıldılar ve Avrupada İspanya, Fransa, Almanya Afrikada Cezayir ve Mısır Asyada Güney Kore ve Japonya bu sporda ciddi ilerleme göstermeye başladılar.

16 TÜRKİYE’DE HENTBOLUN TARİHSEL GELİŞİMİ

17

18 Türkiye'de hentbol ilk kez yılları arasında açık alan hentbolu olarak başlamıştır. Öncülüğünü Almanya'da öğrenim yapan ve beden eğitimi öğretmeni kökenli Hüsamettin Güreli, Zeki Gökışık, Nafi Tağman, askeri okullarda yapmıştır. Bu askeri okulların yanı sıra Gazi Eğitim Ensitüsü Beden Eğitimi Bölümünde de bazı kurallar tespit edilerek, futbol sahalarında 'el topu' adı altında hentbolun yaşatılmasına katkıda bulunmuş. Ülkemizde ilk resmi saha el topu oyun kuralları 1934 yılında Türkiye İdman Cemiyeti ittifakı tarafından yayımlanmıştır.

19 Ülkemizde ilk resmi açık alan hentbol maçı 1938 yılında oynanmıştır
Ülkemizde ilk resmi açık alan hentbol maçı 1938 yılında oynanmıştır. Ancak Türkiye'de hentbol, voleybol ve basketbol ile birlikte 1942 yılında "Spor Oyunları Federasyonu'na bağlanınca canlanmaya başlamış, ilk hentbol ligi sezonunda İstanbul Hentbol Ligi adıyla kurulmuş ve o yıl Defterdar Takımı şampiyon olmuştur ve sezonlarında Fenerbahçe, yılları arasında ise Galatasaray şampiyonluğu elinde tutmuştur. 1945'te ilk kez Türkiye Şampiyonası düzenlenmiş, şampiyon da "Kara Harp Okulu "olmuştur

20 İlk federasyon başkanlığını Vedat Abut bir süre yaptıktan sonra Faik Gökay'a devretmiştir yılında Hentbol Federasyonu Başkanlığını Vahit Çolakoğlu yaparken voleybol, el topu adı altında yeni bir kimlik kazanmıştır. Bu süreç içinde kulüplerarası açık alan hentbol maçları yapılmıştır. Bu maçları geliştiren ilk kulüplerimiz Harp Okulu, Jandarmagücü, Ziraat Gençlik, Maltepe Emniyet, Anıtspor, Pınarspor, Doğuspor'dur. Yapılan müsabakalar sonucunda hemen hemen her yıl Harp Okulu şampiyon olmuştur.

21

22 Ülkemizdeki salon hentbolu ile ilgili ilk ciddi çalışmalar yıllarına dayanır. Bu tarihlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yurt dışına eğitime gönderilen bir grup beden eğitimi öğretmeni, eğitim gördükleri Federal Almanya'dan dönerek görev yaptıkları Beden Eğitimi Bölümlerinde modern salon hentbolunun temellerini atmaya çalıştılar.

23 Federasyon. başkanlığına. Almanya Köln
Federasyon başkanlığına Almanya Köln Spor Akademisinde 4 yıl hentbol, basketbol, futbol, voleybol, antrenman bilgisi dallarında ihtisas öğrenimi gören Yaşar Sevim getirildi.

24 Deplasmanlı Türkiye Ligi'nin kurulmasıyla, başarılı olan takımlar, yurt dışında Türkiye'yi temsil etmişlerdir. Türk Milli Takımı ilk resmi maçını Mısır'a karşı 1979 yılında Akdeniz Oyunları sırasında oynamıştır.

25 İlk milli maç galibiyetimiz 1980 yılında Romanya'daki Balkan Şampiyonası'ndan 32-19'luk skorla Yunanistan'a karşı alınmıştır yılında Genç Milli Hentbol Takımımız'ın Balkan Üçüncülüğü bu alandaki ilk başarımız olmuştur. Her kategorideki Türkiye şampiyonları 1978 yılında, Deplasmanlı Türkiye Hentbol Ligi ise 1982 yılında başladı

26 sezonundan itibaren erkeklerde ve bayanlarda Türkiye Ligi ve Play-Off müsabakalarında dereceye giren dörder takımımız Avrupa Kupaları müsabakalarına katılmaya başlamışlardır. Bu kupalar:

27 Şampiyonlar Ligi - Avrupa Kupa Galipleri Kupası - EHF Kupası - Challange Kupası Hentbol liglerimizde tarihsel süreçte aşağıda belirtilen yurt içi kupa maçları yapıldı 1- Cumhurbaşkanlığı Kupası (Erkekler) 2- Başbakanlık Kupası (Bayanlar) 3- GSGM Kupası (Erkekler) 4- Federasyon Kupası (Bayanlar ve Erkekler

28 Şimdi uygulanan müsabakalar ise:
Erkekler 1. Lig Süper Kupa Şampiyonası Kadınlar1. Lig Süper Kupa Şampiyonası Erkekler Türkiye Kupası Kadınlar Türkiye Kupası Lig Erkekler –A Klasman Liğ Kadınlar-A Klasman Erkekler Süper Lig Panaroma Kadınlar Süper Lig Panaroma Vb…… Şimdi uygulanan müsabakalar ise: Erkekler 1. Lig Süper Kupa Şampiyonası Kadınlar 1. Lig Süper Kupa Şampiyonası Erkekler Türkiye Kupası Kadınlar Türkiye Kupası Lig Erkekler –A Klasman Liğ Kadınlar-A Klasman Erkekler Süper Lig Panaroma Kadınlar Süper Lig Panaroma

29 TEŞEKKÜR EDERİM...


"DÜNYADA HENTBOLUN TARİHSEL GELİŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları