Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞYERLERİNDE İLKYARDIM EĞİTİMİ VE ÖRGÜTLENMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞYERLERİNDE İLKYARDIM EĞİTİMİ VE ÖRGÜTLENMESİ"— Sunum transkripti:

1 İŞYERLERİNDE İLKYARDIM EĞİTİMİ VE ÖRGÜTLENMESİ
Yrd. Doç. Dr. P. Gamze BUCAKTEPE

2 İlkyardım Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

3 İlkyardım Yönetmeliği RG 22.05.2002 tarih, 24762 sayı
Amaç, fertlerin ve toplumun temel sağlık bilgisinin arttırılması, ilkyardım bilgi ve becerisinin toplumun her bireyine öğretilmesi, her kamu, özel kurum ve kuruluşunda personel sayılarına göre ilkyardımcı bulundurulması, bu doğrultuda eğitimci eğitmeni, ilkyardım eğitmeni yetiştirecek ve ilkyardım eğitimi düzenleyecek kuruluş ve merkezlerin açılış, işleyiş ve denetimi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

4 İlkyardım Yönetmeliği
İlkyardım Eğitimi : İlkyardım eğitimcileri tarafından uygun mekanlarda veya merkezlerde, Bakanlıkça onaylanmış programlar ile verilen eğitimidir. İlkyardım Eğitimcisi: Eğitimci eğitimi veren kuruluşlar tarafından eğitilerek ilkyardım eğitimcisi sertifikası almış sağlık personelidir.

5 İlkyardım Yönetmeliği
İlkyardımcı: İlkyardım tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle, ilaçsız uygulamaları yapan en az Temel İlkyardım Kursu alarak ilkyardımcı sertifikası almış kişidir.

6 İlkyardım Yönetmeliği
İlkyardımcı ve zorunlu ilkyardımcı istihdamı (Madde 16) Tüm kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen her yirmi personel için bir, ilgili mevzuata göre ağır ve tehlikeli işler kapsamında bulunan işyerlerinde, her on personel için bir olmak üzere, bu yönetmeliğe göre yetkilendirilmiş merkezden en az “Temel İlkyardım Eğitimi” sertifikası almış "İlkyardımcı"nın bulundurulması zorunludur.

7 İlkyardım Yönetmeliği
Verilecek ilkyardım eğitimlerinin, bu yönetmeliğe göre sertifika almış eğitimciler tarafından verilmesi zorunlu olup, denetimleri müdürlük adına Acil Sağlık Hizmetleri Şubesi tarafından yapılır. Eğitimci eğitmeni, ilkyardım eğitimcisi ve ilkyardım eğitimi konularının temel içeriği, ulusal ve uluslararası standartlar doğrultusunda Bakanlık tarafından belirlenir.

8 İlkyardım Yönetmeliği
Eğitim Standartları ve Süreleri İlkyardım eğitimleri “temel ilkyardım eğitimi”,“standart ilkyardım eğitimi” olmak üzere iki kategoride verilir. Eğitim süreleri; temel ilkyardım eğitimi için toplam iki günden az on günden çok olmamak üzere asgari on altı saat, standart ilkyardım eğitimi için toplam beş günden az on günden çok olmamak üzere asgari kırk saat olarak düzenlenir.

9 İlkyardım Yönetmeliği
Yeterlilik Katılımcılar, eğitim süresinin tamamına devam etmek zorundadırlar. Eğitim sonunda katılımcıların başarılı sayılmaları için, teorik ve uygulamalı sınavlardan ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden asgari 85 puan almış olmaları şartı aranır. Sınavlarda başarılı olamayan katılımcılar, yetersiz oldukları konularda bir ay içerisinde veya yapılacak olan ilk eğitime katılarak, tekrar sınava tabi tutulurlar. İki defa sınava girmesine rağmen başarısız olanlara, kuruluşlar tarafından "Katılımcı Belgesi" düzenlenir.

10 İlkyardım Yönetmeliği
Sertifika Eğitimci eğitmeni ve ilkyardım eğitmeni sertifikası Bakanlıkça, ilkyardımcı sertifikası ve ilkyardımcı kimlik belgesi Müdürlükçe onaylanır. İlkyardımcı sertifikaları ve ilkyardımcı kimlik belgesinin geçerlilik süresi üç yıldır. Bu sürenin sonunda yapılacak değerlendirme sınav sonucuna göre güncelleme eğitimi verilir. Güncelleme eğitimleri, sertifikada belirtilen eğitim sürelerinin yarısı olacak şekilde düzenlenir.

11 İlkyardım Eğitimlerinin Temel İçeriği
İlkyardımın tanımı, kapsamı, öncelikleri, temel uygulamaları, ilkyardımcının özellikleri, insan vücudunun yapısı ve işleyişi (temel anatomi ve fizyoloji bilgileri). Hasta, yaralı ve olay yerinin değerlendirilmesi, taşıma yöntemleri Temel yaşam desteği-suni solunum, kalp masajı, boğulma, şok ve koma durumunda ilk yardım Kanamalarda, yaralanmalarda, kırık, çıkık ve burkulmalarda ilkyardım Yanık, donma, sıcak çarpmasında, zehirlenmelerde, hayvan ısırmalarında, vücut boşluklarına yabancı cisim kaçması durumunda ilk yardım

12 Sağlık işçisi (ilkyardımcı) eğitimi standardında (TSE 12280) toplam 50 saatlik eğitimin
20 ders saati ilkyardım eğitimi için 10 ders saati genel sağlık bilgisi için 10 ders saati işçi sağlığı için 10 ders saati iş güvenliği için öngörülmüştür.

13 İlkyardım Eğitimi Yöntemi
Yetişkin eğitimi ilkelerine uymalıdır. Görsel ve işitsel öğretim araç ve gereçlerine ağırlık verilmelidir. Beceri kazandırmaya yöneliktir. Yapılacak uygulamalar için uygun mankenler kullanılmalıdır. Yapılacak uygulamalar için uygun materyaller kullanılmalıdır.

14 İlkyardım Eğitimi Yöntemi
Hangi durumda hangi müdahale ve nasıl yapılmalı becerileri kazandırılmalıdır. Kontrol listeleri kullanılmalıdır. Değerlendirme için ön ve son test kullanılmalıdır. Her günün değerlendirilmesi yapılmalıdır. Yazılı ve sözlü değerlendirmeler alınmalıdır.

15 Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Amaç, çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir.

16 Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmelik RG tarih, sayı İşverenin yükümlülükleri (1) İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile ilgili; a) Programların hazırlanması ve uygulanmasını, b) Eğitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesini, c) Çalışanların bu programlara katılmasını, ç) Program sonunda katılanlar için katılım belgesi düzenlenmesini sağlar. (2) İşveren, geçici iş ilişkisi kurulan diğer işverene Kanunun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasındaki hususlar ile ilgili bilgi verir; geçici iş ilişkisi kurulan işveren bu konular hakkında çalışanlarına gerekli eğitimin verilmesini sağlar. (3) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 2 nci maddesinin yedinci fıkrasında belirtilen asıl işveren-alt işveren ilişkisi kurulan işyerlerinde, alt işverenin çalışanlarının eğitimlerinden, asıl işveren alt işverenle birlikte sorumludur. (4) İşveren, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; yapılacak işlerde karşılaşılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, başka işyerlerinden çalışmak üzere gelen çalışanları işe başlatamaz.

17 İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmelik RG tarih, sayı İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri (1) İşveren, çalışanlarına asgari Ek-1’de belirtilen konuları içerecek şekilde iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesini sağlar. (2) İşveren, çalışan fiilen çalışmaya başlamadan önce, çalışanın yapacağı iş ve işyerine özgü riskler ile korunma tedbirlerini içeren konularda öncelikli olarak eğitilmesini sağlar. (3) Çalışma yeri veya iş değişikliği, iş ekipmanının değişmesi, yeni teknoloji uygulanması gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkacak risklerle ilgili eğitimler ayrıca verilir.

18 a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir,
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmelik RG tarih, sayı (4) Birinci fıkraya göre verilen eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak aşağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır: a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir, b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir, c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa. (5) İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe dönüşünde çalışmaya başlamadan önce, kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim, (6) Herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir.

19 Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmelik RG tarih, sayı EĞİTİM KONULARI (EK-1) 1. Genel konular a) Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler, b) Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları, c) İşyeri temizliği ve düzeni, ç) İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar 2. Sağlık konuları a) Meslek hastalıklarının sebepleri, b) Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması, c) Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, ç) İlkyardım 3. Teknik konular a) Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri, b) Elle kaldırma ve taşıma, c) Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma, ç) İş ekipmanlarının güvenli kullanımı, d) Ekranlı araçlarla çalışma, e) Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri, f)İş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması, g) Güvenlik ve sağlık işaretleri, ğ) Kişisel koruyucu donanım kullanımı, h) İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü, ı) Tahliye ve kurtarma

20 Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Özel politika gerektiren grupların ve özel görevi bulunan çalışanların eğitimi (1) İşyerinde on beş yaşını bitirmiş ancak on sekiz yaşını doldurmamış genç çalışanlar, yaşlı,engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren grupların özellikleri dikkate alınarak gerekli eğitimler verilir. (2) Destek elemanlarına ve çalışan temsilcilerine, görevlendirilecekleri konularla ilgili de eğitim verilir. Eğitimin maliyeti ve eğitimde geçen süreler İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır. Çalışanların yükümlülükleri Çalışanlar, uygulamaya konulan eğitim programları çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine katılır, eğitimlerde edindiği bilgileri yaptığı iş ve işlemlerde uygular ve bu konudaki talimatlara uyarlar.

21 Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Eğitim programlarının hazırlanması (1) İşveren, yıl içinde düzenlenecek eğitim faaliyetlerini gösteren yıllık eğitim programının hazırlanmasını sağlar ve onaylar. (2) Eğitim programlarının hazırlanmasında çalışanların veya temsilcilerinin görüşleri alınır. (3) İşe yeni alımlarda veya değişen şartlara göre yeni risklerin ortaya çıkması durumunda yıllık eğitim programlarına ilave yapılır. (4) İlgili mevzuatın değişmesi veya çalışma şartlarına bağlı olarak yeni risklerin ortaya çıkması halinde yıllık eğitim programına bağlı kalmaksızın çalışanların uygun eğitim almaları sağlanır. (5) Yıllık eğitim programında, verilecek eğitimlerin konusu, hangi tarihlerde düzenleneceği, eğitimin süresi, eğitime kimlerin katılacağı, eğitimin hedefi ve amacı hususlarına yer verilir.

22 Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Eğitim süreleri ve konuları (1) Çalışanlara verilecek eğitimler, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince belirlenen periyotlar içinde; a) Az tehlikeli işyerleri için en az sekiz saat, b) Tehlikeli işyerleri için en az on iki saat, c) Çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saat olarak her çalışan için düzenlenir. (2) Birinci fıkrada belirtilen eğitim sürelerinin Ek-1’de yer alan konulara göre dağıtımında işyerinde yürütülen faaliyetler esas alınır. (3) Eğitim sürelerinin bütün olarak değerlendirilmesi esas olmakla birlikte dört saat ve katları şeklinde işyerindeki vardiya ve benzeri iş programları da dikkate alınarak farklı zaman dilimlerinde de değerlendirilebilir.

23 Eğitimi verebilecek kişi ve kuruluşlar
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Eğitimi verebilecek kişi ve kuruluşlar (1) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri; a) İşyerinde görevli iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri tarafından, b) İşçi, işveren ve kamu görevlileri kuruluşları veya bu kuruluşlarca kurulan eğitim vakıfları ve ortaklaşa oluşturdukları eğitim merkezleri, üniversiteler, kamu kurumlarının eğitim birimleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumları ve ortak sağlık ve güvenlik birimleri tarafından, eğiticilerin Ek-1’deki eğitim programında yer alan konulara göre uzmanlık alanları dikkate alınarak belirlenmesi kaydıyla verilir.

24 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Amaç işyerlerinde acil durum planlarının hazırlanması, önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda yapılması gereken çalışmalar ile bu durumların güvenli olarak yönetilmesi ve bu konularda görevlendirilecek çalışanların belirlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

25 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Tanımlar a) Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele, ilkyardım veya tahliye gerektiren olayları, b) Acil durum planı: İşyerlerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak iş ve işlemler dahil bilgilerin ve uygulamaya yönelik eylemlerin yer aldığı planı, c) Güvenli yer: Acil durumların olumsuz sonuçlarından çalışanların etkilenmeyeceği mesafede veya korunakta belirlenmiş yeri, ifade eder.

26 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı İşverenin yükümlülükleri (1) İşverenin acil durumlara ilişkin yükümlülükleri aşağıda belirtilmiştir: a) Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek ve çalışan ile çalışma çevresini etkileyecek acil durumları önceden değerlendirerek muhtemel acil durumları belirler. b) Acil durumların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır. c) Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapar. ç) Acil durum planlarını hazırlar ve tatbikatların yapılmasını sağlar. d) Acil durumlarla mücadele için işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeler, yapılan işin niteliği, çalışan sayısı ile işyerinde bulunan diğer kişileri dikkate alarak; önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli yeterli sayıda çalışanı görevlendirir ve her zaman hazır bulunmalarını sağlar.

27 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı İşverenin yükümlülükleri e) Özellikle ilk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında, işyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak gerekli düzenlemeleri yapar. f) Acil durumlarda enerji kaynaklarının ve tehlike yaratabilecek sistemlerin olumsuz durumlar yaratmayacak ve koruyucu sistemleri etkilemeyecek şekilde devre dışı bırakılması ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapar. g) Varsa alt işveren ve geçici iş ilişkisi kurulan işverenin çalışanları ile müşteri ve ziyaretçi gibi işyerinde bulunan diğer kişileri acil durumlar konusunda bilgilendirir. (2) Acil durumlarla ilgili özel görevlendirilen çalışanların sorumlulukları işverenlerin konuya ilişkin yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

28 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Çalışanların yükümlülük ve sorumlulukları (1) Çalışanların acil durumlarla ilgili yükümlülükleri aşağıda belirtilmiştir: a) Acil durum planında belirtilen hususlar dahilinde alınan önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlere uymak. b) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda kendileri ve diğer kişilerin sağlık ve güvenliğini tehlikeye düşürecek acil durum ile karşılaştıklarında; hemen en yakın amirine, acil durumla ilgili görevlendirilen sorumluya veya çalışan temsilcisine haber vermek. c) Acil durumun giderilmesi için, işveren ile işyeri dışındaki ilgili kuruluşlardan olay yerine intikal eden ekiplerin talimatlarına uymak.

29 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Çalışanların yükümlülük ve sorumlulukları ç) Acil durumlar sırasında kendisinin ve çalışma arkadaşlarının hayatını tehlikeye düşürmeyecek şekilde davranmak. (2) İşveren, çalışanların kendileri veya diğer kişilerin güvenliği için ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıkları ve amirine hemen haber veremedikleri durumlarda; istenmeyen sonuçların önlenmesi için, bilgileri ve mevcut teknik donanımları çerçevesinde müdahale edebilmelerine imkân sağlar. Böyle bir durumda çalışanlar, ihmal veya dikkatsiz davranışları olmadıkça yaptıkları müdahaleden dolayı sorumlu tutulamaz.

30 İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik gereğince işyerlerinde ilk yardım ve kurtarma çalışmalarının organizasyonunu yapmak, ilgili personelin eğitimini sağlamak işyeri hekiminin görevleri arasındadır ve bu çalışmalarda işyeri hemşiresi de işyeri hekimine yardımcı olur.

31 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Acil durum planı tüm işyerleri için tasarım veya kuruluş aşamasından başlamak üzere acil durumların belirlenmesi, bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması, görevlendirilecek kişilerin belirlenmesi, acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin oluşturulması, dokümantasyon, tatbikat ve acil durum planının yenilenmesi aşamaları izlenerek hazırlanır.

32 Ayrıca, Olağan dışı durumlar için iletişim ve hareket planları hazırlanması Görev rol ve sorumlulukların tanımlanması Prosedürler geliştirilmesi ve çalışmaların kayıt altına alınması Çalışmaların periyodik olarak değerlendirilmesi ve ihtiyaç görülürse iyileştirilmesi Çalışmaların işletmede duyurulması gerekmektedir.

33 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Acil durumların belirlenmesi İşyerinde meydana gelebilecek acil durumlar aşağıdaki hususlar dikkate alınarak belirlenir: a) Risk değerlendirmesi sonuçları. b) Yangın, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım ve patlama ihtimali. c) İlk yardım ve tahliye gerektirecek olaylar. ç) Doğal afetlerin meydana gelme ihtimali. d) Sabotaj ihtimali.

34 Acil durum planı yapılırken
İşyeri riskleri İşyerinin büyüklüğü İşyerinin kazalar açısından geçmişi İşgücünün yapısı ve dağılımı İşyerinin lokalizasyonu İşyerinin haberleşme olanakları Uzakta ve yalnız çalışan işçilerin varlığı Farklı işverenlerce paylaşılmış işin yapıldığı yerlerin varlığı İlkyardımcı personellerin yıllık izin veya başka nedenlerle bulunmayışlarında izlenecek yol değerlendirilmelidir.

35 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Önleyici ve sınırlandırıcı tedbirler (1) İşveren, belirlediği mümkün ve muhtemel acil durumların oluşturabileceği zararları önlemek ve daha büyük etkilerini sınırlandırmak üzere gerekli tedbirleri alır. (2) Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere tedbirler belirlenirken gerekli olduğu durumda ölçüm ve değerlendirmeler yapılır. (3) Alınacak tedbirler, risklerden korunma ilkelerine uygun olur ve toplu korumayı esas alır.

36 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Acil durum müdahale ve tahliye yöntemleri (1) İşverence acil durumların meydana gelmesi halinde uyarı verme, arama, kurtarma, tahliye, haberleşme, ilk yardım ve yangınla mücadele gibi uygulanması gereken acil durum müdahale yöntemleri belirlenir ve yazılı hale getirilir. (2) Tahliye sonrası, işyeri dâhilinde kalmış olabilecek çalışanların belirlenmesi için sayım da dâhil olmak üzere gerekli kontroller yapılır. (3) İşveren, işyerinde acil durumların meydana gelmesi halinde çalışanların bu durumun olumsuz etkilerinden korunması için bulundukları yerden güvenli bir yere gidebilmeleri amacıyla izlenebilecek uygun tahliye düzenlemelerini acil durum planında belirtir ve çalışanlara önceden gerekli talimatları verir.

37 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Acil durum müdahale ve tahliye yöntemleri (4) İşyerlerinde yaşlı, engelli, gebe veya kreş var ise çocuklara tahliye esnasında refakat edilmesi için tedbirler alınır. (5) Acil durum müdahale ve tahliye yöntemleri oluşturulurken 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümleri dikkate alınır. (6) Acil durum müdahale ve tahliye yöntemleri oluşturulurken çalışanlar dışında müşteri, ziyaretçi gibi işyerinde bulunması muhtemel diğer kişiler de göz önünde bulundurulur.

38 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Görevlendirilecek çalışanların belirlenmesi (madde 11) (1) İşveren; işyerlerinde tehlike sınıflarını tespit eden Tebliğde belirlenmiş olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 30 çalışana, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 40 çalışana ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 50 çalışana kadar; a) Arama, kurtarma ve tahliye, b) Yangınla mücadele, konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı destek elemanı olarak görevlendirir. İşyerinde bunları aşan sayılarda çalışanın bulunması halinde, tehlike sınıfına göre her 30, 40 ve 50’ye kadar çalışan için birer destek elemanı daha görevlendirir.

39 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Görevlendirilecek çalışanların belirlenmesi (madde 11) (2) İşveren, ilkyardım konusunda 22/5/2002 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği esaslarına göre destek elemanı görevlendirir. (3) Her konu için birden fazla çalışanın görevlendirilmesi gereken işyerlerinde bu çalışanlar konularına göre ekipler halinde koordineli olarak görev yapar. Her ekipte bir ekip başı bulunur. (4) İşveren tarafından acil durumlarda ekipler arası gerekli koordinasyonu sağlamak üzere çalışanları arasından bir sorumlu görevlendirilir. (5) 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde birinci fıkrada belirtilen yükümlülüğü yerine getirmek üzere bir kişi görevlendirilmesi yeterlidir.

40 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Dokümantasyon (1) Acil durum planı asgarî aşağıdaki hususlarıkapsayacak şekilde dokümante edilir: a) İşyerinin unvanı, adresi ve işverenin adı. b) Hazırlayanların adı, soyadı ve unvanı. c) Hazırlandığı tarih ve geçerlilik tarihi. ç) Belirlenen acil durumlar. d) Alınan önleyici ve sınırlandırıcı tedbirler. e) Acil durum müdahale ve tahliye yöntemleri.

41 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Dokümantasyon f) Aşağıdaki unsurları içeren işyerini veya işyerinin bölümlerini gösteren kroki: 1) Yangın söndürme amaçlı kullanılacaklar da dâhil olmak üzere acil durum ekipmanlarının bulunduğu yerler. 2) İlkyardım malzemelerinin bulunduğu yerler. 3) Kaçış yolları, toplanma yerleri ve bulunması halinde uyarısistemlerinin de yer aldığı tahliye planı. 4) Görevlendirilen çalışanların ve varsa yedeklerinin adı, soyadı,unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri. 5) İlk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında işyeri dışındaki kuruluşların irtibat numaraları.

42 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Dokümantasyon (2) Acil durum planının sayfaları numaralandırılarak; hazırlayan kişiler tarafından her sayfası paraflanıp, son sayfası imzalanır ve söz konusu plan, acil durumla mücadele edecek ekiplerin kolayca ulaşabileceği şekilde işyerinde saklanır. (3) Acil durum planı kapsamında hazırlanan kroki bina içinde kolayca görülebilecek yerlerde asılı olarak bulundurulur.

43 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Tatbikat (1) Hazırlanan acil durum planının uygulama adımlarının düzenli olarak takip edilebilmesi ve uygulanabilirliğinden emin olmak için işyerlerinde yılda en az bir defa olmak üzere tatbikat yapılır, denetlenir ve gözden geçirilerek gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetler yapılır. Gerçekleştirilen tatbikatın tarihi, görülen eksiklikler ve bu eksiklikler doğrultusunda yapılacak düzenlemeleri içeren tatbikat raporu hazırlanır. (2) Gerçekleştirilen tatbikat neticesinde varsa aksayan yönler ve kazanılan deneyimlere göre acil durum planları gözden geçirilerek gerekli düzeltmeler yapılır. (3) Birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezleri, iş hanlarındaki işyerlerinde tatbikatlar yönetimin koordinasyonu ile yürütülür.

44 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Acil durum planının yenilenmesi (1) İşyerinde, belirlenmiş olan acil durumlarıetkileyebilecek veya yeni acil durumların ortaya çıkmasına neden olacak değişikliklerin meydana gelmesi halinde etkinin büyüklüğüne göre acil durum planı tamamen veya kısmen yenilenir. (2) Birinci fıkrada belirtilen durumlardan bağımsız olarak, hazırlanmışolan acil durum planları; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenir.

45 İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG 18. 06
İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik RG tarih, sayı Çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitim (1) Tüm çalışanlar acil durum planları ile arama, kurtarma ve tahliye, yangınla mücadele, ilkyardım konularında görevlendirilen kişiler hakkında bilgilendirilir. (2) İşe yeni alınan çalışana, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilave olarak acil durum planları ile ilgili bilgilendirme yapılır. (3) Acil durum konularıyla ilgili özel olarak görevlendirilenler, yürütecekleri faaliyetler ile ilgili özel olarak eğitilir. 11 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca görevlendirilen çalışanlara, eğitimlerin işyerinde iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi tarafından verilmesi halinde, bu durum işveren ile eğitim verenlerce imzalanarak belgelendirilir.

46 İlkyardım ekipman ve malzemeleri işyeri niteliğine göre ayarlanır.
Her çalışma biriminde en az bir ilkyardım dolabı ve içinde sadece ilkyardım malzemeleri bulunmalıdır. Ayrıca sedye, battaniye, göz irrigasyonu için su, seyahat ilkyardım kitleri de bulundurulmalıdır.

47 İlkyardımcı Personel (Sağlıkçı İşçi)
Çalıştığı işyerinin sağlık güvenlik hizmetlerinde görev alan, başta ilkyardım olmak üzere temel sağlık, iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitimli, “Temel İlkyardım Eğitimi” sertifikası bulunan işçidir. İşyerinde çalışan işçiler arasından işveren ve sağlık birimi tarafından seçilir. Çalışma hayatına olumlu bakan, arkadaşları ve işverenleri ile iyi iletişimleri olan, bilgi ve beceri edinmeye açık kişiler olmalıdır. Öncelikle bu işi yapabilecek kapasitede olması ve kendisinin bu işi yapmayı istemesi gerekmektedir. Psikolojik ve fiziksel uygunluk çok önemlidir. İşyerinde kalıcı olmalı ve gerekirse işi bırakabilmelidir.

48 İlkyardımcı Personel (Sağlıkçı İşçi)
Görevleri: İşyerinde ilkyardım ve kurtarma hizmetlerinin organizasyonuna katılmak, İşyeri sağlık birimi, işçi sağlığı ve güvenliği kurulu, işçi sendikası çalışmalarına iş sağlığı konularında destek olmak, İşyeri durum saptama çalışmalarına iş arkadaşlarının tespitlerini de göz önünde tutarak katılmak ve destek olmak, İş arkadaşlarının iş sağlığı ve genel sağlık konularındaki önlemlere uymalarını sağlamak, bu konulardaki sorunlarının çözümüne yardımcı olmaktır.


"İŞYERLERİNDE İLKYARDIM EĞİTİMİ VE ÖRGÜTLENMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları