Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAPU SİCİLİ 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAPU SİCİLİ 1."— Sunum transkripti:

1 TAPU SİCİLİ 1

2 TAPU SİCİLİNİN UNSURLARI
ANA SİCİLLER Tapu Kütüğü Kat Mülkiyeti Kütüğü Tamamlayıcı Siciller Yevmiye Defteri Planlar Belgeler YARDIMCI SİCİLLER Mal Sahipleri Sicili Aziller Sicili Düzeltmeler Sicili Kamu Orta Malları Sicili

3 TAPU SİCİLİ SİSTEMİNE HAKİM OLAN İLKELER
Taşınmaza Sayfa Açılması İlkesi Tescil İlkesi Tescilin Sebebe Bağlılığı İlkesi Tapu Siciline Güven İlkesi Açıklık İlkesi

4 Devletin sorumluluğu Tapu sicilinin taşınmazlar üzerinde kurulan ayni hakları açıklama fonksiyonunun bulunması, taşınmazların genel olarak değerli şeyler olmaları sebebiyle gerçekle uyum içinde olmasını zorunlu kılar. Bu sebeple de modern hukuk sistemlerinde tapu sicilini tutanlar, sicildeki yanlışlıklardan da sorumlu olurlar. Ülkemizde tapu sicilinin tutulması işi, Devletin sorumluluğunda olup, tüm ciddiyet ve özene rağmen bazı durumlarda sicile eksik veya yanlış bilgilerin kaydedilmesi hak sahipleri bakımından zarara sebep olur. Bu nedenle de kanunkoyucu, TMK m. 1007’de sicildeki yolsuzluğun doğurduğu zararlardan, yine sicili tutanın yani devletin sorumlu olacağını öngörmüştür.

5 DEVLETİN SORUMLULUĞU ŞARTLARI Fiil Hukuka Aykırılık Zarar İlliyet Bağı

6 TESCİLİN HÜKMÜ OLUMLU HÜKMÜ OLUMSUZ HÜKMÜ
TMK 1023’ün Uygulanabilmesi İçin Gerekli Şartlar Kazananın Üçüncü Kişi Olması Üçüncü Kişinin Sicildeki Yolsuz Bir Tescile Dayanmış Olması Üçüncü Kişinin Bir Ayni Hak Kazanmış Olması Üçüncü Kişinin Ayni Hakkı İyiniyetle Kazanmış Olması Tasarruf Yetkisi Dışındaki Geçerlilik Unsurlarının Mevcut Olması

7 Kazananın Yolsuz Tescile Dayanmış Olması
TMK m kapsamında taşınmazın kazanılabilmesi için sicildeki yolsuz tescile dayanılmış olması gerekmektedir. Kural olarak, yalnızca tapu kütüğündeki ve kat mülkiyeti kütüğündeki yolsuz tesciller bu yolla taşınmaz üzerinde ayni hak kazanılmasının dayanağı olabilir.

8 Kazananın 3. kişi olması Sicildeki yolsuz tescile dayanarak ayni hak kazanan kimsenin cüzi halef, başka bir ifadeyle üçüncü kişi olması gerekmektedir. Tescilin dayanağını teşkil eden hukuki işlemin tarafları ve bunların külli halefleri, tapu sicilindeki yolsuz bir tescile güvenmediklerinden, üçüncü kişi sayılmazlar ve onlar lehine tescilin olumlu hükmü, yani TMK m uygulanmaz.

9 3. Kişinin ayni hak kazanması
TMK m kapsamında yalnızca ayni (mülkiyet hakkı ve sınırlı ayni haklar) hak kazanımları korunur, şahsi hak kazanımları korunmaz.

10 Kazananın ayni hakkı iyiniyetle kazanması
Üçüncü kişinin ayni hakkı kazanırken tescilin yolsuz olduğunu bilmemesi veya bilebilecek durumda olmaması gerekmektedir. Uygulamada, ayni hakkı devredenle devralanın yakın akraba ya da arkadaş olması, taşınmazın ederinden düşük bir bedelle satılması, hızla el değiştirmesi gibi durumlarda kazananın kötüniyetli olduğuna ilişkin karinenin bulunduğu kabul edilmektedir.

11 Tasarruf Yetkisi Dışındaki Geçerlilik Koşullarının Somut Olayda Var Olması
TMK m. 1023, yalnızca tasarruf yetkisinin yokluğunu gidermektedir. Dolayısıyla, ayni hak kazanımının korunması için, tasarrufta bulunanın yetkisinin olmaması dışındaki tüm geçerlilik koşullarının bulunması gerekmektedir.


"TAPU SİCİLİ 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları